Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Készüljünk a tartósan gyengébb forintra?

2013.08.22. 08:30 Pénzügyi Szemle

A feltörekvő piacok egyre inkább nyomás alá kerülnek az USA változó monetáris politikája miatt, amit most már mi magyarok is megérzünk.

Az Egyesült Államok jegybankjának jelzései, mely szerint a vártnál erősebb gazdasági növekedésre válaszul hamarosan elkezd szigorítani a monetáris politikán - vagyis leállítja a pénznyomdát, és esetleg kamatot is emel -, aggasztó hullámokat indítottak el a feltörekvő piacokon, amely hullám ma már Magyarországot is eléri. A részletes elemzés itt érhető el.

dollar_nagy.jpg

A feltörekvő piaci befektetési alapokból nyár eleje óta áramlik ki a tőke, az IMF visszavágta a 2013-14-es feltörekvő piaci gazdasági növekedésre adott becslését, miközben az orosz rubel és az indonéz rúpia négyéves mélypontra gyengült, a török jegybank kamatemelésre kényszerült a líra gyengülő trendjének megállítása érdekében, a brazil jegybankelnök pedig közleményben igyekezett eloszlatni a túlzott intervenciós és kamatemelési várakozásokat.

Bár a brazil ipari miniszter bevallottan örül a hazai deviza gyengülésének, ami reményei szerint versenyképesebbé teszi az ország exportszektorát, a feltörekvő piacok többsége aggódva figyeli a devizaárfolyamok gyengülését. Ami az USA-nak öröm – vagyis a gyorsuló növekedés és egyre egészségesebb gazdaság –, az a feltörekvő piacok számára könnyen bánatot jelenthet, ha ugyanis a Fed elzárja a pénzcsapokat, az a feltörekvő piacok számára lassuló tőkebeáramlást, sőt esetleg pénzkivonást is eredményezhet. Ez pedig együtt jár a hazai deviza gyengülésével, amire a jegybankoknak előbb utóbb devizapiaci intervenciókkal és kamatemelésekkel kell reagálniuk.

Ez a trend pedig a legtöbb pénzügyi szakember szerint kitarthat az előttünk álló hónapokban, sőt inkább években is, amint az amerikai jegybank beváltja ígéretét, és valóban szigorít a monetáris politikán – mutat rá Robin Wigglesworth, a Financial Times publicistája. Az új irány tehát jó eséllyel nem egy-két napra dőlt el, vagyis könnyen lehet, hogy a pénzbőséggel együtt járó békeévek, amikor gond nélkül lehetett csökkenteni a kamatokat, véget értek.

Különösen nagy bajban azok az országok vannak, akik fokozottan rá vannak utalva a külföldi befektetők jóindulatára, vagyis külföldi hitelekből túlköltekeznek és/vagy tetemes külső adósságot cipelnek. Bár Magyarország az elmúlt években igyekezett minél inkább függetlenedni a külföldről jövő pénzektől, a feltörekvő világot érintő általános tendencia elől nem térhet ki. A globális likviditás szűkülése hazánkat is eléri, amit a 300-as euróárfolyam és a nyár eleji mélypontok óta emelkedő állampapírpiaci hozamok is jeleznek.

A tendencia felveti a kérdést, mely szerint az egyre erősödő ellenszélben vajon meddig tarthatnak ki a kamatvágások, és az esetlegesen tovább gyengülő forint vajon rákényszerítheti-e a jegybankot, hogy több nagy feltörekvő piaci központi bankhoz hasonlóan beavatkozzon a devizapiacon. Biztos válasz természetesen nem adható, a nemzetközi tendenciát nézve azonban könnyen lehet, hogy mindez sokkal hamarabb bekövetkezhet, mint azt a nyár elején a legtöbben gondolták…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Magaddal szúrsz ki, ha magasabb minimálbért követelsz?

Legyen rövidebb a nyári szünet?

Segítsen az állam, ha nincs saját lakásod?

Autópályát igen, tanári fizetést nem!

Még mindig a szüleiddel laksz?

Óvakodj a saját lakástól!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr315469454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.08.22. 20:40:02

Bocsánat,hogy mostanában nem kommenteltem, de nem volt időm,mert a pénzemet számolgattam. :))
Annyit azért megjegyeznék,hogy jó nagy zagyvaság lett ez a poszt. El kell végre dönteni, hogy gyenge pénzt akarunk-e vagy erőset. És annak érdekében kell cselekedni. Nem pedig sírni, hogy bármi van, semmi sem jó...
süti beállítások módosítása