Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Magaddal szúrsz ki, ha magasabb minimálbért követelsz?

2013.08.21. 08:30 Pénzügyi Szemle

Meglehet, hogy a minimálbér emelése mellett tüntetők pont a saját állásukat veszélyeztetik?

Korábbi posztunkban már írtuk egy félresikerült próbálkozásról, melyben több nagy amerikai vállalat azt kísérelte levezetni, hogy miként kell megélni minimálbérből a tengerentúlon. Az esetnek izgalmas utóélete kerekedett, ami az újabb sajtómegjelenéstől egészen a tüntetésekig terjed, melyek arra szólítják fel az amerikai államot, hogy emelje meg a minimálbért az alacsonyan fizetett alkalmazottak anyagi helyzetének könnyítése érdekében. A téma részletes elemzése itt érhető el.

Minimal_nagy.jpg

Jordan J. Ballor, az Acton Institute kutatója ugyanakkor úgy látja, hogy a tüntetők rossz oldalról közelítenek a kérdéshez. Az aktuális fizetésük ugyanis nem egy törvényileg meghatározott bér, az a fizetés azért annyi, mert az aktuális piaci feltételek között a munkájuk annyit ér. Ha az állam valóban felemelné a minimálbért, és kötelezné a munkaadókat, hogy az addigi 7,25 dollár helyett óránként mondjuk 10 dollárt fizessenek, és a munkaadó úgy ítélné meg, hogy a munka, amit végeznek nem ér meg 10 dollárt, akkor elveszítenék az állásukat.

A minimálbér emelése ugyanis bizonyítottan növeli a munkanélküliséget, és szaporítja a törvényt kijátszani igyekvő megoldások számát (részmunkaidő, szürkegazdaság, feketemunka…) Ha ugyanis egy munkaadónak nem jó biznisz 10 dollárt fizetni, akkor nem fog 10 dollárt fizetni, hiába bármilyen törvény vagy szabályozás.

Jordan J. Ballor szerint az alkalmazott két dolgot tehet. Egyrészt keres egy olyan munkahelyet, ahol többre taksálják a képességeit és a tapasztalatát, másrészt - és ez a lényegesebb – igyekszik jobb szakemberré válni, tanulni, új tapasztalatokat és ismereteket szerezni, melyek révén értékesebb munkaerővé válhat. A kutató szerint a félreértés ott van, hogy a gyorséttermi munkára sokan úgy tekintenek, mint életfogytig tartó, nyomasztóan alulfizetett állásra. Így valóban elkeserítő a minimálbér, ha azonban az ott dolgozók egyfajta ugródeszkaként gondolnak rá, ahonnan el lehet rugaszkodni egy jobban fizető állás felé, akkor már egyenes út vezet a tanulásig, fejlődésig és végül a továbblépésig. A tanulás és fejlődés útján válhat valakiből értékesebb munkaerő, pusztán csak a törvények által azonban nem.

A kutató szerint a tüntetők, ha sikerrel kikényszerítik a minimálbér emelését, akkor csak azt érik el, hogy még több, most dolgozót löknek a munkanélküliek világába (köztük meglehet, hogy saját magukat). Az államnak ehelyett az oktatást és az új képzettségek megszerzését kellene támogatnia, az egyéneknek pedig tüntetés helyett tanulni és fejlődni. Kétségtelen tény, hogy diplomás közgazdászként egészen másként fest a világ, mint a gyorséttermi pultokból, ennek megfelelően lehet egyet is érteni a kutatóval, meg nem is, egy valamiben azonban minden bizonnyal igaza van: ha nincs munkánk, az sokkal rosszabb, mint ha minimálbéres munkánk van. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Legyen rövidebb a nyári szünet?

Segítsen az állam, ha nincs saját lakásod?

Autópályát igen, tanári fizetést nem!

Még mindig a szüleiddel laksz?

Óvakodj a saját lakástól!

Elég volt a nagyvállalatok uralmából!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr115459282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása