Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hosszabb életet a férfiaknak!

2013.12.31. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ön férfi, és hosszabb életet szeretne? Menjen szülési szabadságra!

Viccnek tűnhet, pedig nem az, amerikai és svéd kutatók kimutatták, hogy azok az apák, akik szülési szabadságra mennek, vagyis gyermekük születését követően nem csak napokra, de hetekre/hónapokra otthon maradnak, kimutathatóan tovább élnek. És hogy miért nem mennek el az országok döntő többségében a férfiak szülési szabadságra? Meglepetés nincs: a pénz miatt. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_7.jpg

A kutatók a következő eredményeket mutatták ki, melyek alapján el lehet jutni a következtetésig:

-  Azok az apák, akik szülési szabadságra mennek, kimutathatóan tovább élnek, mint a szabadságot kihagyó társaik.

-  A szülési szabadságon részt vevő apa jóval közelebb kerül gyermekéhez, a család nagyobb eséllyel marad együtt, a gyermek lelki fejlődése egészségesebb, az anya kiegyensúlyozottabb, később nagyobb eséllyel térhet vissza a munkaerőpiacra, és ezek a pozitívumok a gyermek és a család egész életére kihatnak.

-  Azok a férfiak, akik szülési szabadságra mennek, kimutathatóan rontják jövedelmi kilátásaikat, az élethosszig számolt fizetésük és karrier lehetőségük számottevően csökken és romlik.

-  A gyermek születését követően az anyák kevesebbet dolgoznak és kevesebbet keresnek, az apák viszont többet dolgoznak és többet is keresnek, mint a születés előtt.

A kutatási eredmények között természetesen vannak triviális megállapítások, a kerek egész történet ugyanakkor rendkívül tanulságos: a gyermek születését követően az anya kevesebbet dolgozik és kevesebbet keres, ami miatt – kiegészülve a gyermek plusz költségeivel – az apának még többet kell dolgoznia és keresnie. Az apának így esélye sincs szülési szabadságra menni, és jobban is teszi, ha nem megy, mert ezzel derékba törne a karrier.

A még több munkával ugyanakkor az apa kivonja magát az otthoni életből – és itt nem csak a házimunkáról van szó -, ami a gyermek és a család szociológiai fejlődését kedvezőtlenül érinti, az apa várható élettartamát pedig csökkenti. Egyértelmű, hogy mindenkinek jobb lenne, ha az apa is elmehetne szülési szabadságra, vagyis részt tudna vállalni a kis család fejlődésében, a pénz miatt ugyanakkor erre nincs lehetőség.

Miben bízhatnak az apák? Hacsak nem ütik meg a lottóötöst, akkor abban, hogy az állam támogatja, sőt esetleg egyenesen kötelezővé teszi az apák számára is a szülési szabadságot, mint ahogyan arra a skandináv országokban egyébként van is példa. Scott Coltrane, a University of Oregon professzora szerint a lépéssel mindenki jól járna - a kutató kiszámolta, hogy az apás szülési szabadság bevezetésének haszna meghaladja annak költségeit -, az apák, az anyák, a gyermek, az állam és végső soron még a vállalatok is.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Íme egy sikertörténet, amit lehet követni

Valóban kínai uralom vár ránk?

Az örökségek mentik meg a nyugdíjasokat?

Kell-e félnie a forintnak a tapírtól?

Valamit kezdeni kell a nyugdíjakkal - a spanyol példa

Be van kódolva az összeomlás

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr155717492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Bélus___ 2013.12.31. 10:53:01

Újságíróknál követelmény, h ne tudják megkülönböztetni a korrelációt az ok-okozattól? Ki mondta, hogy azért éltek tovább, mert otthon maradtak, nem pedig azért, mert pl. túlteng bennük a női nemi hormon, ami az otthonmaradás oka is? Szinte mindig lehet a háttérben egy tulajdonság, ami a két vizsgált tulajdonság közös oka; ezt szokás műveltebb helyeken korrelációnak nevezni.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.31. 18:43:28

@Dr. Bélus___: Létezik az ún. Girl Scout effektus, azaz cserkészlány-hatás. Gyógyszerkísérleteknél volt, hogy nagyon gyenge lett a gyógyszer hatása. Igen ám, de aki rendesen beszedte (valahogy tudták mérni vérvétellel vagy nem tudom hogyan), ott hatásosabb lett a gyógyszer. De aztán végeztek olyan placebo kísérletet, ahol meg tudták figyelni, hogy ki mennyire rendesen veszi be a gyógyszert: aki a placebót rendesen beszedte, az is jobban gyógyult.

Ennek oka egyszerű: aki azt csinálja, amit egészségesnek vagy társadalmilag kívánatosnak mondanak az okosok, az az élet számos aspektusában is jobban teljesít. Pl. aki otthon marad a gyerekkel, az valszeg kevesebbet dohányzik, kevesebbet iszik, minden nap korábban fekszik ágyba, stb. stb., és ezek a hatások együtt eredményezik a hosszabb életet.

A táplálkozástudományban ismert ez a hatás, persze ennek ellenére megjelennek olyan eszméletlenül barom tanulmányok, hogy "a vöröshús fogyasztás három hónappal rövidíti az életet".

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.31. 18:44:51

@Dr. Bélus___: Szóval igen, majdnem biztos (főleg ha a kimutatott hatás nagyon kicsi), hogy a hosszabb életet nem a gyerekkel otthonmaradás okozza, hanem egy rakás egyéb tényező együttese, amik hátterében az otthonmaradással közös ok áll.

farfadet 2013.12.31. 21:32:23

@Dr. Bélus___: a női nemi hormon az otthonmaradás oka? Kérlek, engedd meg, hogy nevessek.

efi 2013.12.31. 23:05:16

Ha hónapokra otthon maradhatnék, valszeg én is tovább élnék. Ennek semmi, vagy majdnem 0 köze van ahhoz, hogy éppen mi miatt tehetném ezt meg.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.01.01. 19:58:19

@farfadet: Szerintem se az ösztrogénszinthez lehet köze, inkább a tesztoszteron relatíve alacsonyabb szintjéhez. A tesztoszteron, mint közismert, rendelkezik egy csomó káros tulajdonsággal, például kockázatvállalásra sarkall (ami kapásból fontos halálozási ok lehet, vagy baleseti sérülésekhez vezethet, ami után nem tud sportolni többet, stb.), de gyengíti az immunrendszert is.

Az nyilvánvaló, hogy egy tesztoszterontól duzzadó férfi kevésbé akar a gyerekkel foglalkozni, ami az egyik oka egyébként, hogy kisgyerekes apák tesztoszteronszintje kimondottan esni szokott. (Bár az nem egyértelmű, hogy mi az ok és mi az okozat itt.) Az majdnem biztos, hogy a gyerekeikkel otthonmaradó férfiak normális tesztoszteronszintje alacsonyabb, ami önmagában hosszabb életet biztosíthat számukra.

farfadet 2014.01.02. 08:06:08

@Siri Keeton: aki kockázatot akar vállalni, annak javaslom, hogy maradjon otthon egy csecsemővel egyedül, segítség nélkül. a tesztoszterontól duzzadó férfiaknak ez igazi kihívás lehet, miközben anyu manikűröztet, mindenki jól jár (nevet).
a poszthoz: tényleg támogatnám, ha lenne ilyen lehetőség, hogy az apa is otthon maradhasson pár hónapig. a családnak és az egyéneknek is mindenképp jót tenne. ezt mindenféle kutatás nélkül is tudom.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.01.02. 10:12:47

@farfadet: Nem kihívás egy gyereket pelenkázni. Tulajdonképpen a gyerek pelenkázása a vécétisztítás és a babusgatás keveréke, minden ember meg tudja csinálni (aki először csinálja életében, az ügyetlen benne nyilván), max undorító és fárasztó, de nem kihívás. Én még olyan embert nem láttam, aki ne tudott volna pelenkázni, amikor szükség volt rá.

farfadet 2014.01.02. 12:46:32

@Siri Keeton: látszik, hogy nincs gyereked, vagy ha van, nem te gondoskodsz róla. azért ez nem csak a pelenkázásról szól.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.01.02. 13:01:48

@farfadet: Jó, hát akkor maradj meg abban a hitedben, hogy a magas tesztoszteronszintű férfiak mind otthon akarnak maradni a gyerekkel. Vagy hogy az alacsony tesztoszterinszint nem lehet magyarázat egy sor "férfiatlan" viselkedésre, mint pl. a gyerekkel otthonmaradás gyesen. Merthogy innen indult a vita.

farfadet 2014.01.02. 14:48:15

@Siri Keeton: jajmár, én nem mondtam, hogy otthon akarnak maradni a gyerekkel, de attól még kaland meg kihívás, hogy a tesztoszterontól duzzadó férfiak ezt nem akarják csinálni.
süti beállítások módosítása