Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Valamit kezdeni kell a nyugdíjakkal - a spanyol példa

2013.12.18. 08:31 Pénzügyi Szemle

A jelenlegi állami nyugdíjrendszer világ-, de legalábbis Európa-szerte fenntarthatatlan. Egy dolog ezt beismerni, és egy másik dolog meghozni a szükséges, ámde esetenként népszerűtlen intézkedéseket.

Az állami nyugdíj, és annak hosszú távú fenntarthatósága nem több, mint egyszerű matek. Abból, hogy mennyien születnek, mennyien dolgoznak, és mennyien fognak nyugdíjba vonulni az elkövetkező években/évtizedekben, hozzászámolva, hogy mekkora nyugdíjat ígér az állam, és mekkora járulék-bevételre számíthat, tisztán látszik, hogy minden egyéb tényezőt változatlannak feltételezve a jelenlegi nyugdíjak fenntarthatók-e. Dughatjuk a fejünket a homokba, reménykedhetünk, mondhatjuk, hogy a nyugdíj egy hosszú távú probléma, de a tény attól még tény marad: az állami nyugdíjak egy sor európai országban a jelenlegi feltételek mellett fenntarthatatlanok. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Posztba_nagy_25.jpg

Ezt természetesen nem kellemes feladat beismerni, az igazsággal azonban jobb előbb szembenézi, mint utóbb. A spanyolok ezt most megtették. Egy szakértőkből álló közgazdász csoport arra a kérdésre kereste a választ, és dolgozott ki egy reform javaslatot – amit be is vezetnek a tervek szerint -, hogy miként lehetne hosszú távon fenntartható pályára terelni a most nyilvánvalóan fenntarthatatlan spanyol állami – tehát nem magán- vagy önkéntes megtakarításon alapuló – nyugdíjrendszert.

Az alkalmazott képlet egy sor tényezőt figyelembe vesz, a lényeg azonban az, hogy ahhoz, hogy fenntartható legyen a rendszer, a nyugdíjak bérekhez mért arányának csökkennie kell. Hogy mennyivel, az a bonyolult képletek alapján jön ki, a csökkenés ugyanakkor szinte biztosan nem kerülhető el (két közgazdász, Rafael Doménech és Víctor Pérez-Díaz tanulmányukban leveztették a képlet működését).

Fontos kitétel, hogy ez a megállapítás – vagyis a nyugdíjak bérekhez viszonyított csökkenése – csakis abban az esetben igaz, ha minden egyéb tényezőt változatlannak veszünk. Fenntartható ugyanis a gáláns nyugdíj abban az esetben, (1) Ha az emberek később vonulnak nyugdíjba, gyorsul a gazdasági növekedés és csökken a munkanélküliség (2) Növelik a nyugdíjbevételt, vagy más adókat csatornáznak át a nyugdíjkasszába (3) Támogatják és bővítik az állami nyugdíjat kiegészítő magán megtakarításokat.

Érdekes lesz, hogy a politikusok hogyan viszonyulnak a kérdéshez hosszú távon. Teljesen megjósolhatatlan ugyanis, hogy miként cselekednek majd, ha túl népszerűtlen lesz a nyugdíjak csökkentése. Vállalják a népszerűtlenséget, esetleg elfogadtatják a csökkenést a társadalommal? Vagy inkább kivetnek új adókat, melyekkel fenn próbálják tartani a kifizetéseket? Annak fényében, hogy évtizedek múlva a szavazók egyre nagyobb hányada lesz nyugdíjas, ezek a kérdések különösen is izgalmasak lehetnek.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Be van kódolva az összeomlás

Kell-e minden második magyarnak diploma?

Vitatkoznak a közgazdászok Ferenc pápával

Svájcifrank-hitelek: ezért emelkednek a kamatok!

Beteg gyermek Európa szívében

Megszakadsz a munkában? - A szüleid a hibásak!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr485696887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dodi83 2013.12.18. 09:09:22

Teljesen jogos a felvetés, csak félek, hogy itthon még nagyon sokáig nem lesz senki, aki ezt a gondolatot felvállalja, a (részleges-teljes) bevezetésről meg nem is álmodjunk...Gondolom sokan ismeritek Kiss Zoltánt, ő hasonló gondolatokkal rukkolt elő, kap is a kommentelőktől hideget-meleget....pedig amúgy könnyen belátható lenne, hogy a mai kereset/nyugdíj arány fenntarthatatlan, nem csak hosszú távon, hanem közép-, sőt rövidtávon is....

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.18. 11:22:35

A politikusok nem mernek hozzányúlni a témához, csak azután, hogy csödbe ment az ország.

Görögországban kiborult a bili, a nyugdíjakat durván meg kellett vágni.

dornyeij.blog.hu/2012/11/05/nyugdij_rendszer_osszeomlas_gyakorlat

Az ideális nyugdíjrendszer így néz ki. A világ legsikeresebb országaiban ez vagy hasonló van. Magyarországon a belátható jövöben ez biztosan nem lesz...

dornyeij.blog.hu/2012/05/11/az_idealis_nyugdijrendszer

G.Freeman 2013.12.18. 12:47:34

legutóbbi infó szerint a fidesz megmentette

G.Freeman 2013.12.18. 12:50:32

Tetszettek volna rendszert váltani. Horn Gyula bevezette a magánnyugdíjpénztár intézményét,orbánviktor felszámolta. kellett a lóvé, másra költötték.
Kérjétek rajta a pénzt.
A kommunista rendszer már huszonhárom éve megbukott.Miért nem léptek időben?
Már régen be kellett volna vezetni a kapitalista rendszert, mindenki saját számlájára gyűjti a pénzt, ahhoz senkinek semmi köze.

G.Freeman 2013.12.18. 12:57:08

Az ideális nyugdíjrendszer az öngondoskodó szisztéma.
Az USA-ban nincs kötelező levonás, a dolgozó megkapja a nagy fizetést, a cégektől az állam nem von semmi sarcot, a gazdaság működik. Áfa NINCS!!!
Európa más irányt követ, a német poroszos bürokrácia és a deutsche ordnung mindenre rányomja bélyegét, Mindenre magas adók rakódnak, nem véletlen hogy Európa lemarad az USA-val szemben.
Amerikában öngondoskodó rendszer van, aki beteszi a pénzt az beteszi, aki nem az nem. ha én a nyugdíjalapomat svájci frankban kamatoztattam volna, vagy aranyban,másfélszer annyit érne.

dodi83 2013.12.18. 13:10:46

@G.Freeman: Öngondoskodásról beszélni egy olyan országban, ahol jelenleg jobban kísért Kádár szelleme, mint amikor még élt az öreg? :D
Viccet félretéve a nép sajna nem nőtt még ki a kádárizmusból (lásd: szociális népszavazás, rezsicsökkentés),felülről, az államtól várja a megváltást, nulla pénzügyi kultúra, és a "bankokban nem bízunk, mert azok ellopák a pénzünket"-felfogás....

aamen 2013.12.18. 14:01:15

hüjeség ez a czikk
a politika viszonya a nyugdíjhoz nem jövőbeli hanem múltbeli kérdés, magyarországon 2002 óta evidencia hogy minden választást a nyugdíjasosztály dönt el, ezért minden létező erőforrást ennek a - mondhatjuk, uralkodó - osztálynak kell alárendelni
más nem számít
egészségügy közoktatás le van szarva
meg minden más is, nagyjából

dodi83 2013.12.18. 14:16:43

@aamen: Pont ezen oknál fogva megvonnám a nyugdíjasoktól a választójogot....

aamen 2013.12.18. 14:24:04

@dodi83: nincs jelentősege hogy te mit akarnál, ők nem hogy nem szavazzák meg, de ha csak célozni merne is halványan és távolról valamelyik politikai erő arra hogy esetleg valami történhet az előjogokkal, az a politikai erő többé nem parlamenti tényező...

dodi83 2013.12.18. 14:39:14

@aamen: Ebben teljesen igazad van, én a véleményemet írtam le :D De sajna tudom, hogy ilyen sosem lesz...

zorki 2013.12.18. 15:08:47

A teljes öngondoskodás két okból veszélyes.
Teljesen új szitu lenne mindenkinek, és túl nagy váltás.
A többségnek az alacsony bérek miatt túl nagy a kihívás, hogy napi kiadásokat helyezze előtérbe.
Mind két ok miatt a szociális feszültségek nőnek majd egy idő után.
A vegyesrendszernek jobb az esélye. Ezért volt óriási hiba a nyugdíjvagyon elnyelése. Inkább a rendszert kellett volna fejleszteni. De ezekután marha nehéz visszatérni rá.
Az emberek maguktól biztos nem lépnek majd be még egyszer. Kötelező bevezetésének híre meg hatalmas ellenállásba ütközne.
Ráadásul a mostani kormánynak ez eszébe sem fog jutni, akkor sem ha marad.

zorki 2013.12.18. 15:17:24

Hogy mennyire eltorzult a szemlélet?
Közeli ismerősöm mesélte a napokban, hogy a helyi -megyei jogú város önkormányzata- mennyire becsüli a nyugdíjasokat.
Nos, minden 65 év feletti nyugdíjasnak küldtek egy élelmiszer csomagot karácsonyra. (Kakaó, édességek stb.) Kiszálítással együtt többezer forintos tételről van szó.
Ismerősömet -aki pár éve egy állami cég megyei vezetőjeként ment nyugdíjba- megkérdeztem: visszaküldted?
Úgy nézett rám mintha én mondtam volna hülyeséget.
Abban biztos vagyok, hogy ezrekre rúg azoknak a gyerekeknek a száma a városban, akiknek valóban szüksége lett volna erre a segítségre.

na4 2013.12.18. 15:39:12

Az állami nyugdíjakat törölni kell. A nyugdíját mindenkinek magának kell összegyűjtenie. Emellett a nyuggerek szavazati jogát is törölni kell, mert különben nem merik meglépni ezt a lépést a politikusok. Egyébként teljes nonsense, hogy az inaktív korosztály dönt az aktívak sorsáról. Mindig azokra szavaznak, akik a legnagyobbat hazudják nekik. Teljes a káosz. Vagyis nyugdíjat és szavazatot törölni.

Khal Drogo 2013.12.18. 15:50:23

@G.Freeman: Kezdetben a Horn Gyulás manyup rendszer évi 300 milliárd hiányt termelt ÉVENTE az államnak, majd mikor a Horn Gyula utódai bevezették a 13 havi ellátást, ez 500 milliárdra hízott, ÉVENTE.
De persze ettől gondolhatod hogy FENNTARTHATÓ volt.
A manyup rendszer a magyar államnak 1998 óta több ezer milliárd forint plusz kiadási kényszert írt elő.

Magyarország gazdaságtörténelmének egyik legostobább és legprimitívebb döntése volt a kötelező magánnyugdíjpénztárak létrehozása. Nem véletlen hogy az első karaterrúgást nem más mint a szakértői kabinet alias Bajnai Gordon vitte be a zárt manyup rendszerbe amikor kinyitotta a visszalépési lehetőséget, mert a hozamok borzalmasan alanyokat lettek, jelentősen alulmúlták a várakozásokat.

Khal Drogo 2013.12.18. 15:55:49

Az állami nyugdíjak kifizetését és az előző évi járléktömeget kellene egyensúlyba hozni, erre a svéd nyugdíjrendszerben a szimulált tőkefedezeti egyéni számlás rendszer alkalmas. Igen, ez csökkentené a mai nyugdíjszintet.

Mi nem ezt az utat járjuk. Magyarországon ma a nyugdíjbavonuláshoz szükséges feltételeket szigorítják ciklusok óta, illetve 2008-tól a számítási képletet rontották le.

Én pl. a nettó átlagbérek feletti nyugdíjakat csak jelentős gazdasági növekedés idején növelném, vagy bizonyos államadóssági szinthez kötném.

aamen 2013.12.18. 16:20:03

@Khal Drogo: a manyup nem termelt semekkora hiányt a nyugdíjkasszában. mivel semmi köze hozzá. ami nem jön be a nyugdíjkassza bevételi oldalán azt nem kell kiadni, ilyen egyszerű. az hogy a zárt kassza milyen modell mentén valósul meg, az meg részletkérdés.

2002-ben 1279 mrd volt a nyugdíjkiadás, 2006-ban (hitelből) már 2108 mrd, 2010-ben (adóemelésből és az egészségügy lerablásából) már 2934 mrd, 2013-ban (további adóemelésből és a manyup ellopásából) 3480 mrd

jól látható hogy a manyup miatt kieső járulékbevételnek bőségesen lett volna fedezete a kiadási oldalon, éppen csak a politika bátorsága hiányzott a manyup 15 éve alatt hogy valaki kimondja hogy ezt a mostani nyugdíjasoknak kell fizetni; annak érdekében hogy holnap is legyen járulékfizető az országban és legyen nyugdíj, egyáltalán

a manyuprendszer amúgy valóban fenntarthatatlan volt, mint azt láthattuk, amint hatalomra jutott az első padlássöprő bolsevik csürhe azonnal ellopta azt és szétosztotta az uralkodó osztály tagjai közt, tarhaemelés formájában

ha magyarországon valaha lesz megint polgári kormány, és bevezeti a manyupot, a legfontosabb tanulság hogy azt csak úgy szabad hogy arra a tolvaj magyar állam ne tudja rátenni a kezét

Nagyzoli 2013.12.18. 16:44:30

Ugyan olyan csak teljesen más!
Mondaná apósom, ha élne még.

A hazai nyugdíjrendszert nem lehet a többihez hasonlítani.
Hogyan csökkenthetők a nyugdíjak, hazánkban, amikor legnagyobb számban csak a nyomorra elegendők.
A hazai nyugdíj helyzet azért katasztrofális, mert nem fizetnek az emberek járulékot.
Ha megnézi valaki akár a költségvetési törvényt láthatja, hogy az ÁFA befizetés (végfogyasztás) lényegesen nagyobb arányú mint a járulék befizetés (SzJA, stb.) azt indokolná.
Ha nem feketén fizetnének az emberek 30%-nak (legalább részben) és a Bt. nem számlára vinné vacsorázni a családját. Esetleg a Kft. ügyvezetője a száz szál rózsát nem számlára venné a barátnőjének (láttam a számlát).
Ha volna orvos aki bevallja a hazánkban paraszolvencia nevű megvesztegetési pénz,
Ha …

A statisztikák pedig manipuláltak.
A bérek alacsonyak, és ha a multik és egy néhány nagy vállalt nem lenne, csak a kedves kkv-k és egyéni vállalkozások akkor már régen csődbe ment volna az egész.
Üdv az adó és járulék fizetőknek. Csak úgy mint nyugaton (nem keleten mint görögben).

Blogger Géza 2013.12.18. 16:48:59

A teljes gondolatmenet hibás, ugyanis a legfontosabb dologgal nem számol, hogy mekkora lesz a reálbér. Tehát lehet, hogy a növekvő reálbérek miatt (amelyek forrását képezik a felosztó-kirovó nyugdíjnak) a jövőbeni nyugdíjak valójában többet fognak érni, mint a mostaniak, még esetleg akkor is, ha az akkor bérekhez képest arányaikban kevesebbet érnek majd. Hozzá kell szoktatni az embereket ahhoz, hogy a nyugdíjba menetelükkor várhatóan erősen esni fog a reáljövedelmük, és erre fel kell készülniük (privát megtakarítások képzése, fogyasztási struktúra átalakítása)

Blogger Géza 2013.12.18. 16:53:15

@aamen: Kizártnak tartom, hogy valaha még egyszer létrejöjjön az az elfuserált, drága, az országot a csőd szélre kormányzó manyup-rendszer, ami itt volt. Nem csoda, hogy egyik párt sem vet fel ilyet. Nyilván sem a lakosságnak, sem a szolgáltatóknak nincs is kedvük még egyszer belevágni. Aki akar, önkéntesen úgy takarékoskodik, ahogy akar (pénztárban vagy más módon), de állami nyugdíjbevételt ne adjunk oda játszadozni másoknak.

aamen 2013.12.18. 17:01:46

@Blogger Géza: lehet néhány évig még húzni a komenizmust, el lehet majd még kótyavetyélni paksot meg a földalapot
aztán majd a valóság benyújtja a számlát...

béla a görög (törölt) 2013.12.18. 19:50:26

El kell venni a fideszesektől meg a gyerekeiktől a pénzt. Ilyen egyszerű. A saját zsebükbe túrkáljanak.

"Támogatják és bővítik az állami nyugdíjat kiegészítő magán megtakarításokat."

Ezt a lehetőséget már eljátszották. Tudod mikor adok annak a kormánynak a szavára amelyik egyszer már kifosztott nyugdíjilag...

Az állam tönkremehet, ÉN nem fogok.

Egyébként meg ha nincs állami nyugdíj, ahogy oktatás és egésztségügy sem nagyon akkor adóba sem fizetek annyit.

Jó lesz az a kis pénzecske más országban/nak.

kissiú 2013.12.18. 19:55:46

@Khal Drogo: "Kezdetben a Horn Gyulás manyup rendszer évi 300 milliárd hiányt termelt ÉVENTE az államnak, majd mikor a Horn Gyula utódai bevezették a 13 havi ellátást, ez 500 milliárdra hízott, ÉVENTE.
De persze ettől gondolhatod hogy FENNTARTHATÓ volt."

Nem ezért nem volt fenntarható, hanem mert az "elitünk" hitelből próbálta fenntartani. Évi 3-400 Mrd elenyésző része a ktsgvetésnek (1-2% között). Ez egy normálisan növekvő gazdaságban évről évre kitermelődik. Ha pedig nem, akkor a megfelelő helyről kell elvenni. (Lásd pl az ÁFA-csalások összegét, az évente jóval több kiesést okoz) Minden átállás pénzbe kerül, ezt az aktív+nyugdíjasrétegnek együtt kell kifizetni, ha fenn akarják tartani az ország működőképességét. Ezt a lehetőséget elszalaszottuk, nem csak tehetségtelen politikusaink miatt, de a mi (lakosság) pénzügyi analfabétizmusunk miatt is.

high up! 2013.12.18. 20:08:59

@Blogger Géza: "Kizártnak tartom, hogy valaha még egyszer létrejöjjön az az elfuserált, drága, az országot a csőd szélre kormányzó manyup-rendszer, ami itt volt.!

Ja, az még egyszer nem lesz, de ahelyett Orbanescu és MaTROLLcsy megcsinálták az országot még jobban a csőd szélére kormányzó EGYKULCSOS SZJA-t. S miközben a manyupnál 3 millió ember vitt ki évi 400 milliárd forint államnak járó bevételt a privát számlájára, addig az egykulcsosnál már csak 300 ezren lapátolnak át privát örömökre ugyanennyi pénzt.

Egyébként alig várom, hogy Orbanescu parasztforradalma tovább hasítson az lenini-ultralibsi úton és jöjjön az 9%-os szja. Na majd akkor fog kijózanodni a Nemzeti Rájszolásból még a legüresebb fejü fidióta proli is, amikor már a gatyájára is jelzálogot kell rakatnia.

wartburg1963 2013.12.18. 20:10:25

@na4: "Az állami nyugdíjakat törölni kell (...) a nyuggerek szavazati jogát is törölni kell (...) teljes nonsense, hogy az inaktív korosztály dönt az aktívak sorsáról."
Szüleidet nyuggernek hívod-e?
A mostani inaktív korosztály nyugdíját szerinted ki kereste meg, ki dolgozott érte? Tőlük vennéd ez a (sokszor valóban csak az éhenhaláshoz elég) nyugdíjat, meg a szavazati jogot?
Hány éves vagy te, barátom?

Bambano 2013.12.18. 20:11:45

@Khal Drogo: tévedés, nem a horn féle manyup termelte az 500 milliárdos hiányt, hanem az, hogy a nyugdíjasoknak máshonnan kellett az addig kiharcolt szintű nyugdíjt biztosítani.

Nem azért lett hiány, mert az aktívok kevesebbet tettek be, hanem azért, mert a passzívok ugyanannyit vettek ki.

high up! 2013.12.18. 20:11:59

@kissiú:

hozni kellene már egy közös maszop-fidióta törvényt, hogy:

- nem fizetünk nyugdíj járulékot a zállamnak!
- nem fizetünk szja-t a zállamnak!
- pótojják ki a kiesést máshonnan!

komolyan, nektek ekkora fekete lyuk van a fejetekben?

valaki senki 2013.12.18. 20:18:51

@na4: Bizonyos fokig jogos, csak az a kérdés, hogyan, mikortól, milyen elhúzódással vezetik be! Mert úgy-e, aki ma kezdi a munkát, legyen. De mi van azzal, aki 5-10-25-35 éve dolgozik, és fizeti a járulékokat? Annak milyen alapon mondod, hogy bocs, most már ezt is lenyúljuk? A valóság valszeg valahol ott lesz, hogy a nyugdíj mondjuk az utolsó fizu 40-50%-án indul, és jön az évek száma, miegymás, mint korrekció. Úgy mellesleg nem ártana, már ma sem reálértéken növelni a nyögdíjakat, amik jelenleg sokszor magasabbak, mint a fizetések nettója, mert ez a rész elég komoly társadalmi feszültségeket fog okozni, különösen úgy, hogy az eü. ellátásra fordított pénz jó 60%-a is ennél a korcsoportnál landol. A jövőt kellene már építgetni a jelenben, nem hagyni, hogy százezrével tiplizzenek le a fiatalok, akik mellesleg, nem IDE fogják szülni a gyerekeiket!

Bambano 2013.12.18. 20:44:07

@valaki senki: az alapprobléma az áttérés. azt, hogy a most aktívak takarékoskodjanak a saját öregkorukra és párhuzamosan tartsák el a most nyugdíjasokat, magyarul dupla nyugdíjat fizessenek, senki nem bírja ki. abba beleszakad.

ez a gond, ezért volt tévedés ellopni a manyupot, mert ott már egy fél nyugdíjasgeneráció problémája meg volt oldva.

Blogger Géza 2013.12.18. 20:52:28

@high up!: Hát, szerintem a 9%-os SZJA már a 2018-as győzelmet is biztosítja. A 2014-es már megvan a 16%-kal is. :) Tudom, hogy te ezekből semmit nem értesz, ezért elmesélem, hogy a 9%-osra csökentett minden egyes keresőnél adócsökkentést fog eredményezni (kivéve azokat a keveseket, aki olyan sok adókedvezményt kapnak, hogy egyáltalán nem fizetnek SZJA-át). Mint ahogy az új adórendszernek sem 300 ezer kedvezményezettje van (2009 és 2014 összehasonlításában), nem tudom, honnan veszitek ezeket a hülyeségeket. :)

_most_ 2013.12.18. 21:03:24

@Blogger Géza: mondjuk ezzel inkább az lesz a probléma, hogy valószínűleg az így kieső adóbevételeket megint valami rendkívül kreatív módon próbáljak majd behajtani, már kíváncsian várom milyen különadókat találnak majd ki :D

Mária 2013.12.18. 21:03:36

Valóban tök jó ötlet a nyomor szélén élők számát növelni, ahelyett, hogy a vállalkozók, az alkalmazottak, és ezáltal az adófizetők és járulékfizetők számát próbálnánk meg növelni.

Hiszen az államtól a létükben függő, nyugdíjas, segélyes, közmunkás, egyéb juttatásokra és ellátásokra szoruló kiszolgáltatott páriákat sokkal jobban lehet az aktuális kampányígéretekkel és kampányrémisztgetésekekl manipulálni, mint az államtól a megélhetésükben független, felnőtt, érett polgárokat.

Ezeknek a számát kell növelni, nem azokét, akik képesek eltartani magukat, és már csak a létszámukból adódóan is fizetnek be annyit a közösbe, amenyniből tisztes összeget lehet kifizetni azoknak, akik őket a keresőképességükig eltartották.

Hát nem igaz?

Az meg ennek a "pénzügyi blognak" a színvonalát minősíti, hogy a születések csökkenő számán rugózik, ahelyett, hogy az aktív korú, de itthon munkát és/vagy tisztes bért fizető állást nem találó emberek létszámán és helyzetén rugózna.

MIndezt persze a "spanyol példára" hivatkozó álszent tanmese formájában.

komplikato 2013.12.18. 21:16:48

@Blogger Géza: Gondolom a 9% meg fog győzni minden szellemi fogyatékost, aki mondjuk egy 76%-os (vagy több) adóollón meglepődik ...

@wartburg1963: Maga a kérdés ebben a formában értelmetlen, mivel három verzió lehetséges:
1. Csökkentik a nyugdíjat (és/vagy korhatárt emelnek)
2. Nem csökkentik, a rendszer beomlik és SEMMIT nem kap senki. Pont.
3. Deus ex Machina. Csoda történik. (Tündérország verzió.)

Reggie 2013.12.18. 21:29:31

@high up!: Az egykulcsos SZJA az egyik legjobb otlet az elmult evtizedekben. Persze az olyan szimpla adocsaloknak, mint amilyen feltetelezhetoen te is vagy, ez komoly ervagas, mert a "kieso" penzt mas adokkal huzzak be, azaz mar nem tudsz a tisztessegesen dolgozokon ugy eloskodni, mint eddig es banatodra neked is jobban reszt kell venned az allam fenntartasaban.

komplikato 2013.12.18. 21:30:05

OFF: Most látom, hogy már árulják a frissen "állami kézbe vett" (LOL) takarékokat?

wartburg1963 2013.12.18. 21:37:47

@komplikato: A nyugdíjkérdés ÖNMAGÁBAN való vizsgálatakor valóban nem látszik más lehetőség.
Kíváncsian várom a javaslataidat.
Leginkább egyébként Mária és Bambanő válaszát érzem átgondoltnak.

komplikato 2013.12.18. 21:45:22

@wartburg1963: A nyugdíjrendszer fennarthatósága már 1989 óta téma, azóta a tisztelt(?) illetékesek nagyjából semmi értelmeset nem tettek egyik kormány részéről sem, most is megy a probléma szőnyeg alá söprése ezerrel ...

Én nem azt jeleztem, hogy egyetértek azzal akihez szólt a poszt, hanem csak megoldás mindenképpen kell és egy nyugdíjasnak egy fájó megoldás még elviselhetőbb lenne, mint ha megszűnne az ellátása. Mert azért abban egyetértünk, hogy a többség megdolgozott érte.

Ha olyan pozícióba leszek, akkor lesznek javaslataim. :D
Egy lottó ötösnek nagyobb esélye van ...
Mondjuk politikusnak általában olyan megy aki lusta és hülye a saját szakmájához is, hiszen egy képzett ember nagyobb cégnél mint felső-vezető sokkal többet kereshet. De kevesebbet nyúlhat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.18. 22:00:48

Hát pont a nyugdíjkérdés az amihez itthon soha senki nem fog hozzányúlni.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.12.18. 22:01:02

@Reggie: csökkentett szja ból ,viszont többet kölhetsz áfára,bankadóra,üzemanyagra,hiteltörlesztőre,élelmiszerre,dohányárura ,kamatadóra

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.12.18. 22:06:12

5 évvel Nőtt a korhatár,a várható életkor nem Nőtt Ennyit,10 év alatt.fölösleges károgni,aki nem Fizetett járulékot nyugdíjat sem fog kapni.

high up! 2013.12.18. 22:15:09

@Blogger Géza:

Igen maTROLLcsy birkája, a 9%-os egykulcsos adó minden keresőnél adócsökkentést fog eredményezni. Az államháztartásnak meg 500 milliárd forintos bevétel kiesést. Amit majd retúr kézből hajtanak be mindenkin. Csak nem mindegy, hogy előtte ki mennyit kaszál kiszervezett szja bevételből.

10%-a az elit keresőknek zsebre rak majd 400 milliárdot, a 90%-os proli osztály meg 100 milliárdot. A 10% elit aztán a megszorításokban visszafizet 50 milliárdot, a 90% proli osztály (amelyben a fidióta birkák is beletartoznak kivétel nélkül) meg visszafizet 450 milliárdot.

De teccik tudni, neked ez a PISA feladvány túl magas összeadni, hogy akármekkora fidióta is vagy, akkor is csak a 90%-os szopórollerre végott birka osztályba tartozol. Amelyik nettó 400 milliárdos szopásra lett megint ítélve. Ezután a ciklus után duplázva!
Én meg aki az egykulcsos nettó haszonélvezője vagyok, meg örülük, hogy Orbanescunak nagyon sok hozzád hasonló hasznos hülyéje van.

Gyúrtcsánynak nem volt ennyi udvari idiótája, mint Orbanescunak.

high up! 2013.12.18. 22:21:58

@Reggie:

bírom amikor a hozzád hasonló, 110 ezer nettón tengődő NER-birkák lelkendeznek az egykulcsos adó önszopatásán.

Majd téged is élőben foglak megnézni, amint úgy lekonyulsz a birkameneteddel 2015-ben, mint ahogy gyúrtcsány agyhalottjai adták fel az antifasiszta harcot 2009-re.

Sir Galahad 2013.12.18. 22:29:42

Az a baj ezzel a bejegyzéssel is, mint a többivel: semmilyen más megoldást nem kínál, csak azt, hogy aki most becsületesen adózik, járulékot fizet, az legyen szíves megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy ugyanazzal a teljesítménnyel, mint a korábbi generációk, sokkal rosszabbul fog élni. Ez a nullával egyenlő, ezért fölösleges blogolni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.12.18. 22:29:45

és mi az szdsz javaslata?
töröljük el a nyugdíajakat, vagy végezzük ki a nyugdíjasokat?
természetesen csakis a haladás, és az értelem nevében

high up! 2013.12.18. 22:31:52

@Mária:

Te, mint díszlibsi vagy a legjobb példája arra, hogy a libsiknek mennyire jó is az Orbenscui elithízlaló rendszer. Majd hülyék is lennétek ezt az idilli állapotot választáson megbuktatni.

Orbanescu vezéred a zsebedben hagyott egy adag szja pénzt (ahogy azt még a szadesz családod se merte soha kivitelezni), valszeg még nettó nyertese is vagy az egykulcsos adónak.

Moindez elég ok arra, hogy beállj demagóg seggszájnak a parasztforradalmár mellé.
De gyönyörü látvány is ez, ahogy a magyar "értelmisiség" egy müveletlen parasztvezér seggnyalója lesz, mert Júdás-pénzt kapott a zsebébe.
De hát erről szól az egész magyar történelem, Kádártól Orbenescuig.

high up! 2013.12.18. 22:32:29

@wmiki:

szdsz már 3 éve nincsen PISA-szamár!

Reggie 2013.12.18. 22:34:24

@Gyurma73: Ez igy van. Viszont ezekre az is tobbet fog kolteni, aki eltitkolja a jovedelmet. Es ez a lenyeg, hogy ne erje meg eltitkolni es ne csak a tisztessegesen dolgozo reteg legyen agyonszopatva, hanem oszlojanak el a koltsegek.

@high up!: Birjad csak, ez a legtobb amire kepes vagy az eletben. Viszont nem fogsz latni eloben,
eszembe nem jutna menetelni egy part mellett sem. Foleg a mostaniak mellett nem.
A netto 110 meg egy aranyos gondolat toled. Nyilvan szamodra mar ez a gazdagsag jelkepe, de intelligenciadat tekintve nincs ebben semmi kulonos.
Jot nevettem rajtad, koszi.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.12.18. 22:36:16

@high up!: :x
pfff...
hát persze, hogy nincs, de még csak hasonló pártocskák sem... jah...
a tudomány pedig sosem téved...
jah...

komplikato 2013.12.18. 22:57:30

@Reggie: Jogos, "csak" a br. 220.000 fölött keresők jártak jól, tehát akkor ...

dzsedáj 2013.12.18. 23:06:13

@high up!: Nem csak Kádártól, sajnos....

Vu, de ja vu 2013.12.18. 23:32:13

Hagyjátok má' a f.szomba a nyuggereket!!!

Azt a pénzet szerezze már vissza valaki, amit 2x év alatt a nyuggerek gyerekei lenyúltak "fehérgallérosként", töredékeként az éves nyugdíjkasszának:-(

Amíg a parlamentben nincs valódi igény az elszámoltatásra, addig ne a nyuggeren, nyomingeren vagy 'urambocsá a korengedményeseken verd már le a hiányzó pénz <1 ezrelékét, ahogy 2006-ban, most ki lehet menni fáklyázni OV ellen, lehetőleg ne a szomszéd kocsiján demonstrálva...

... mer' amúgy eléggé dogma-szagú a dolog, ha értitek mire mondom:-P

Vu, de ja vu 2013.12.18. 23:40:58

@valaki senki: Hát most erre saját véleményem ellenében azt mondom, hogy "Kedves Senki bácsi, magának most ezt dobta a gép, fizette a nyugdíjat x évig, most meg majd kalapol vagy ha ehhez túl büszke, akkor éhen tetszik dögleni, tkp eleve ezt akartuk amúgy is javasolni (a mi apáink bezzeg megszedték magukat párt-káderként... közünk???):

Üdv: A Fiúk!

Reggie 2013.12.18. 23:46:49

@Vu, de ja vu: Abban igazad van, hogy nem a tisztesseges nyugereket kene sanyargatni. Erre nagyon jo megoldas lenne, hogy azoknak a nyuggereknek, akik legalabb parttagok voltak az elozo rendszerben, a nyugdijukat harmadolni kell es a megmaradt osszeget a tobbiek kompenzalasara kell kolteni. Amelyik volt komcsinak ez nem tetszik, annak alanyi jogon lehetove kell tenni, hogy kapjon egy csak oda jegyet eszakkoreaba a magyar allampolgarsagaert cserebe.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.12.19. 00:11:17

@wmiki: SZDSZ nevű párt nincs a parlamentben, szóval kit érdekel.

Még mindig nem dolgozol, mi?

Nekem eddig 9 hónap a rekordom munka nélkül, te ezt sokszorosan túlszárnyalod.

hoesett 2013.12.19. 00:37:28

Minden nyugdíjrendszer lényege a képmutatás, jelesül, hogy egy 60 éves (45 éves :) embernek ne kelljen a saját gyereke elé állni, hogy nem akarok többet dolgozni, tartsál el, illetve a gyereknek ne kelljen kimondani, mennyit szán a szülőnek.
Ezért aztán felépítenek egy hazugságból szőtt spanyolfalat és összevonják az összes fiatalt, hogy ne kelljen szembenézni a kellő számban és minőségben felnevelt saját utóddal, illetve mindenféle papirosokról fecsegnek, elhitetve, hogy az "öngondoskodók" valamiféle erőforrást spájzolnak be maguknak és nem az eljövendő idők búzájából sütött tortát akarják csak szeletelni.
Ennek a hazug és képmutató rendszerből viszont csak az jön ki, hogy a Zemberek, hülye azért nem vagyok felkiáltással többet akarnak kivenni a (közös) jövőből, mint amit beletolnak (aminek a legszebb példája, hogy egy külföldre menekített gyerekekkel BÜSZKÉLKEDŐ ember az ittmaradottaktól vár ellátást :)
Az emberek a nyugdíj nagyrendszer segítségével (legyen bármilyen felépítésű) a jövőt (mások gyerekeit) akarják áttételesen kannibalizálni, miközben farizeus módon igyekeznek úgy tenni, mintha ők lennének a ma született ártatlan báránykák...

A nyugdíjrendszer, mivel eltávolít az élet alapjaitól, a jövőt rabolja meg a legkülönfélébb okos megoldásaival, ezért kártékony minden formája.

Mária 2013.12.19. 06:30:10

@Dörnyei József:

"Az állami nyugdíjrendszer átlag nyugdíját a mindenkori minimálbérre kell belőni. Ennek az oka az, hogy ez az összeg deklaráltan elegendő a megélhetésre"

Ezen azért röhögök :DDD

A minimálbér ma Magyarországon 66 ezer forint, míg a létminimum összege egy vagy két fős nyugdíjas háztartás esetén 90 ezer körül van.

Mária 2013.12.19. 06:34:43

@high up!:

"Te, mint díszlibsi vagy a legjobb példája arra"

A kurva anyádat díszlibsizzed, barom.

Nekem legközelebb akkor címezd a kommentedet, ha észérveid vannak. A fröcsögést tartogasd akkorra, ha hazamény megnézni anyádat.

Mária 2013.12.19. 06:41:07

@hoesett:

"Minden nyugdíjrendszer lényege a képmutatás, jelesül, hogy egy 60 éves (45 éves :) embernek ne kelljen a saját gyereke elé állni, hogy nem akarok többet dolgozni, tartsál el, illetve a gyereknek ne kelljen kimondani, mennyit szán a szülőnek."

Egyszer számold már ki, kicsi szívem, hogy mennyi pénzt gyűjtene össze valaki az aktuális ÁTLAG bérnek megfelelő összeg után 40 éven át, ha azt a pénzt, amit nyugdíjjárulékra levonnak tőle minden hónapban, megtarthatná és befektethetné.

Utána gyere a baromságaiddal, hogy a "nyuggerek" ki elé és mivel álljanak.

Mária 2013.12.19. 06:51:02

@hoesett:

Segítek számolni:

"[...] Összesen a nettó fizetés felét teszi ki a nyugdíjjárulék. 142 833 Ft a nettó fizetés, összesen 74 528 Ft a nyugdíjjárulék (21 920 Ft + 52 608 Ft). Egész életedben minden hónapban a nettó fizetésed felének megfelelő összeget elvon az állam nyugdíjjárulék címén. Józan ésszel ebből arra lehetne következtetni, hogy ilyen rengeteg megtakarítást követően busás jövedelemre számíthat az, aki egész életét szorgalmasan végigdolgozza. [...]"

www.fusz.hu/fuszdrupal/?q=content/lehetne-500-000-ft-nyugd%C3%ADjad

Lehet gondolkodni a fröcsögés helyett.

Göntér László 2013.12.19. 07:10:56

A nyugdíj filozófiájának a megváltoztatásáról!
Valamikor a nyugdíj megállapításának az volt a magyarázata, hogy a nyugdíjba vonuló nem élhet rosszabbul, mint aktív korában, hiszen az a környezet, amihez tartozott aktív korában, a nyugdíjba vonulásával nem változik meg. Ha valaki aktív korában a vezető társaival együtt éjszakai lokálokba járt, attól nem várható el, hogy nyugdíjasként, a korábbi beosztottjaival a sarki kocsmába járjon.
Ha ezen a megközelítésen változtatni akarunk, akkor az új elgondolásunkat meg kell tudnunk fogalmazni. Ha egy minimális nyugdíjat akarunk mindenkinek adni akkor egy nyugdíjas kiadásait mindenképpen figyelembe kell venni, amik szerintem tartalmazzák legalább az alábbiakat:
1. Villamos energia díja
2. Víz díja
3. Csatorna (szippantás) díj
4. Fűtési költségek
5. Közös költség, vagy a ház- és telekfenntartási költségek
6. Gyógyszer költségek
7. Orvosi ellátás költségei
8. Közlekedési költségek
9. Étkezési költségek
10. Ruházkodási költségek
Azt hiszem, hogy kimondható, hogy a jelenlegi minimál nyugdíj (28500 Ft) nem fedezi a felsorolt kiadásokat. Következésképpen, a minimál nyugdíj mellé még valamilyen bevételre a minimál nyugdíj „élvezőjének” szert kell tennie, vagy a felsorolt és elhagyható kiadások némelyikét el kell hagynia. Ezek az elhagyott kiadások leggyakrabban a különböző szolgáltatások díjaihoz és az egészségfenntartásához kapcsolódnak.
Az arc elvesztése
Bizonyos eseményekkor az emberek elveszítik az arcukat, vagyis tárgytalanná válik az, hogy én igazgató, vagy beosztott vagyok (szurkolók, tüntetők, fórumok hallgatói, nézők). Elvileg a templomokban is csak hívők ülnek, de tudjuk, hogy az első sorokba nem mindenki ülhet, de ez legyen a keresztény egyházak dolga. Az aktívak (dolgozók) arctalanná (nyugdíjassá) válása egy folyamat, ami előbb-utóbb lezárul és a korábbi tevékenységek, beosztások, címek és rangok elfelejtődnek, kikopnak. Kezdetben nyilvánvalóan a megszokott szintekről indul, de a nyugdíjassá válás után a minimál nyugdíjhoz fog eljutni. Ehhez a minimál nyugdíjhoz mindenki (arctalanul) fog eljutni, mint ahogy eljut mindenki az élete végéhez (tart valamihez, konvergál). A konvergálás időszakának zökkenőmentesnek kell lennie, vagyis az egyén életét nem forgathatja fel. Az induló nyugdíj és a minimál nyugdíj különbözetét az aktív korúak fizetésének a megnövelésére kell fordítani, hiszen ezentúl a minimál nyugdíjból nem lehet támogatni sem a szűkebb sem a tágabb közösségeket.

hoesett 2013.12.19. 08:03:14

@Mária: Hogy egy klasszikust idézzek, nem nyilvánvaló, de igazolható, hogy semmiféle erőforrás-felhalmozás nem történik össztársadalmi szinten évtizedes távlatban.
A nyugdíjrendszer, a megtakarított pénzzel egy átverés, a jövő cseles kannibalizálása, hisz nem pénzt eszünk.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.19. 08:21:02

@Mária:
Az állami nyugdíj arra kell, hogy ne halljon éhen a nyugdíjas. Aki jobban akar élni, az gyüjtön magának nyugdíjat.

esprit 2013.12.19. 08:32:53

Zuglóban, minden 62 év feletti nyugger kap 3000 ft értékű élelmiszer-utalványt, de meghúzták a plafont is.
199999 forint felett nem jár.
Hányingerem van az összes politikai szereplőtől...

midnight coder 2013.12.19. 08:52:28

@Göntér László: Ezzel abban teszed érdekeltté a magasabb jövedelmű munkavállalókat, hogy a jövedelmüket lehetőleg feketén vegyék fel.

midnight coder 2013.12.19. 08:56:48

@Vu, de ja vu: Mondjuk a korengedményesek azért furák voltak egy picit. Én még vagy 20 évig baszom a rezet a cégnél, miközben a nálam fiatalabb ex-rendőr már nyugdíjas. Jó, tudom, a bokorból való traffipaxozás kemény meló, de azért elég vicces a dolog.

2013.12.19. 09:04:55

mondjuk azt jó ötletnek tartottam, hogy az adott évben annyi nyugdíjat fizessenek ki, amennyit az előző évben beszedtek

high up! 2013.12.19. 09:07:01

@Mária:

Szia tranzvesztita! Csak azért mondtam rád hogy díszlibsi, mert régen rendre ebbe az irányba érveltél.
Persze az idők változnak, ha más jobban tart, hát akkor azoknak fekszünk.

gmihaly 2013.12.19. 09:15:45

@na4: És amikor te is olyan öreg leszel, önként és dalolva mész a Taigetoszra? Az állami nyugdíjak törlésével együtt a kapcsolódó járadékokat is törölni kell és visszaépíteni a fizetésekbe, jövedelmekbe. Akkor lehet szájalni. De a demográfia okán ez is elég nehezen valósítható meg, mert mi is lesz a már befizetett és Állam bácsi által már eltapsolt járadékokkal?

high up! 2013.12.19. 09:15:56

Elment a vonat gyerekek! A fidióták alatt is zuhan a születés szám mint Baumgartner a világürben.
Ha a mai napon véget érne a fidesz elszegényítő politikája, a kihatása akkor is még 3-5 év lejtmenet lenne a demográfiában.

Ez tehát azt jeleni, hogy idáig mintegy 20 év veszett el a jelenlegi és jövőbeli nyugdíjak szinten tartásához az akívak további megsarcolása nélkül.

Aztán mivel minden félértelmes ember előbb-utóbb kitántorog az országból (és csak a PISA-rokkantak maradnak), így a nyugdíjak reálérték csökkenése tovább tart. De mivel ez mégsem történhet meg (választási öngyilkosság), így az aktívak további kifingatása fog folytatódni.
Kivéve a felső 10%-ot, amelyik tesz azért, hogy ezt a szopórollert (is) a 80%-nyi Nemzeti Birkaosztályra tolja.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.19. 09:49:10

@G.Freeman:

A bevezetett magánnyugdíjrendszer nem volt megoldás, hanem a probléma elódázása volt.

croesus aka. the grinder 2013.12.19. 09:51:03

Totál egyszerű a megoldás: tényleges szolidaritásra van szükség.
A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a jelenlegi állami nyugdíjakat nem az inflációhoz vagy a gazdasági növekedéshez indexálnánk, hanem a járulékfizetők várható nyugdíjához. Pl. a nyugdíjak egy részét "nyugdíjkötvényben" fizetnék.
Ha meginog a rendszer a túlköltekezés miatt, akkor esik a kötvények értéke, amit a jelenlegi nyugdíjasok is azonnal megéreznek. Nem kell megvonni az idősek szavazatait, csak érdekeltté kell tenni őket a rendszer fenntarthatóságában, egyből más lenne a helyzet.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.12.19. 10:52:12

@Mária: Mennyit gyűjtene össze? Nem provokációból kérdezem, hanem tényleg nem tudom pl. mennyi az átlagbér, mennyi a nyugdíjjárulék. Kiszámolta már valaki? Elég lenne megélhetésre mondjuk 15 évre? Vagy mennyi egy átlagos "nyugdíjasként töltött" idő?

Vu, de ja vu 2013.12.19. 10:54:52

@midnight coder: A "korengedményes" nyugdíjasba az is beletartozik, aki önhibából vagy rajta kívülálló okból, de olyan mértékben lett munkaképtelen, hogy a rendszer nem veszi hasznát.
Egy jó példa pl a fogyatékkal élők foglalkoztatása: rendeletileg százalékos arányban foglalkoztatni kell őket, miközben elég nagy pénzeket kell részben ennek érdekében elkölteni, hogy kerekesszékes, vak vagy hallássérült rokkantak egyáltalán eljussanak a munkahelyükre... és akkor még csak vélelmezem, hogy valóban teljesértékű munkát végeznek, nem csak "statisztikai adatok" vagy éppen mondjuk állami támogatáshoz jutás egyik komponensei.
Tapasztalatom is van ilyesmi, igaz ebben voltak munkanélküliek és csökkent munkaképességűek is: Kinder-tojás összeszerelésre vettek fel PAPÍRON, felmarták a támogatást, de dolgozni egyiküket sem hívták be, vagyis kaptak valamennyi pénzt, de otthon maradtak. Ne hidd, hogy mindenki örült ennek, volt aki tényleg munkát akart:-(((

A HSzT. hatálya alá tartozók rugdosását meg szerintem illene már hanyagolni: egyrészt elég nagy állomány ara, hogy ne degradáljuk mindegyiket traffizó útakadálynak (parancsra teszi), vagy lusta aktakukac nyomozónak, henyélő tűzoltónak, semmittevő katonának. Járőrt is lelőttek, elgázoltak nem egyet, nyomozó is esett áldozatul vagy fenyegették meg őt vagy a családját, verték össze a Dankó-telepen őket vagy az autójukat, és az elsőlépcsős alakulatok sem banánt hajlítanak, kiemelve az igencsak korengedményes vadászpilótákat vagy helikopter-vezetőket: ugye ezekre büszkék vagyunk, amikor Angliából évekig elnyerték a trófeákat a "haszontalan" MIG-ekkel, de miután "felsőbb parancsra" nyugdíjazták őket, a repülőnapon pl. egy Váry Gyulát ingyen sem engedték hogy saját gépével bemutatózzon - legalábbis utolsó tudomásom szerint. Az ok: a hivatalos verzió nevetséges, a vélt valós ok meg szánalmas...

Nem mellesleg amikor felszereltek ezek az emberek, aláírtak egy szerződést az állammal, saját részüket megtették, most az állam jön...

A morális oldala vitatható, sőt a feltételek meg is változtathatók, de ha pl. egy uránbányásznak napi néhány óra munka után igen fiatalon járt a nyugdíj, aki ezt irigyli, a pálya nyitva áll...

Igaz, most 67 éves koráig nyomhatja az ipart, ahol a tapasztalat szerint az érintettek többsége már 50 évesen is betegségekkel küzdött, az öregedés jelei miatt már be sem nagyon vetették őket - ugye mindenkiból nem lehet aktakukacot vagy vezetőt csinálni, értelme sincs, de 45-50 éves embert kifacsarva a munkaerőpiacra kidobni közönséges embertelenség, nem csak a korengedményesek vonatkozásában, de bárhol a versenyszférában is!!!

Ugye nem lenne most ekkora probléma, ha abból a bizonyos 1 millió(!!!) új munkahelyből most nem mínusz százezer fölött járnánk, de valaki vagy túlígérte magát, vagy lövése sincs, hogy nem leépítgetni kelle az oktatásban, államigazgatásban, nem megszüntetni-eladni győdbe vitt cégeket, hanem potens vezetőket az élükre tenni, tovább vinni a vállalatot - ld. MALÉV esete: sok ember szerintem fel sem fogja, hogy túl a munkanélküli pilótákon, stewardes-eken, kiszolgáló és kapcsolódó cégeket keresztül 30-40 év munkáját tiporták sárba néhány hónap alatt, fillérekért örökre megszabadulva kurrens járatok-viszonylatoktól... azaz vissza nem fordítható kárt okoztak, nemzetgazdasági kárt, országimázs kárt, egyfajta hazaárulást!!! És még csak nem is pirulnak, olyan vastag a bőr...:-(((

Vu, de ja vu 2013.12.19. 10:56:16

@midnight coder: A "korengedményes" nyugdíjasba az is beletartozik, aki önhibából vagy rajta kívülálló okból, de olyan mértékben lett munkaképtelen, hogy a rendszer nem veszi hasznát.
Egy jó példa pl a fogyatékkal élők foglalkoztatása: rendeletileg százalékos arányban foglalkoztatni kell őket, miközben elég nagy pénzeket kell részben ennek érdekében elkölteni, hogy kerekesszékes, vak vagy hallássérült rokkantak egyáltalán eljussanak a munkahelyükre... és akkor még csak vélelmezem, hogy valóban teljesértékű munkát végeznek, nem csak "statisztikai adatok" vagy éppen mondjuk állami támogatáshoz jutás egyik komponensei.
Tapasztalatom is van ilyesmi, igaz ebben voltak munkanélküliek és csökkent munkaképességűek is: Kinder-tojás összeszerelésre vettek fel PAPÍRON, felmarták a támogatást, de dolgozni egyiküket sem hívták be, vagyis kaptak valamennyi pénzt, de otthon maradtak. Ne hidd, hogy mindenki örült ennek, volt aki tényleg munkát akart:-(((

A HSzT. hatálya alá tartozók rugdosását meg szerintem illene már hanyagolni: egyrészt elég nagy állomány ara, hogy ne degradáljuk mindegyiket traffizó útakadálynak (parancsra teszi), vagy lusta aktakukac nyomozónak, henyélő tűzoltónak, semmittevő katonának. Járőrt is lelőttek, elgázoltak nem egyet, nyomozó is esett áldozatul vagy fenyegették meg őt vagy a családját, verték össze a Dankó-telepen őket vagy az autójukat, és az elsőlépcsős alakulatok sem banánt hajlítanak, kiemelve az igencsak korengedményes vadászpilótákat vagy helikopter-vezetőket: ugye ezekre büszkék vagyunk, amikor Angliából évekig elnyerték a trófeákat a "haszontalan" MIG-ekkel, de miután "felsőbb parancsra" nyugdíjazták őket, a repülőnapon pl. egy Váry Gyulát ingyen sem engedték hogy saját gépével bemutatózzon - legalábbis utolsó tudomásom szerint. Az ok: a hivatalos verzió nevetséges, a vélt valós ok meg szánalmas...

Nem mellesleg amikor felszereltek ezek az emberek, aláírtak egy szerződést az állammal, saját részüket megtették, most az állam jön...

A morális oldala vitatható, sőt a feltételek meg is változtathatók, de ha pl. egy uránbányásznak napi néhány óra munka után igen fiatalon járt a nyugdíj, aki ezt irigyli, a pálya nyitva áll...

Igaz, most 67 éves koráig nyomhatja az ipart, ahol a tapasztalat szerint az érintettek többsége már 50 évesen is betegségekkel küzdött, az öregedés jelei miatt már be sem nagyon vetették őket - ugye mindenkiból nem lehet aktakukacot vagy vezetőt csinálni, értelme sincs, de 45-50 éves embert kifacsarva a munkaerőpiacra kidobni közönséges embertelenség, nem csak a korengedményesek vonatkozásában, de bárhol a versenyszférában is!!!

Ugye nem lenne most ekkora probléma, ha abból a bizonyos 1 millió(!!!) új munkahelyből most nem mínusz százezer fölött járnánk, de valaki vagy túlígérte magát, vagy lövése sincs, hogy nem leépítgetni kelle az oktatásban, államigazgatásban, nem megszüntetni-eladni győdbe vitt cégeket, hanem potens vezetőket az élükre tenni, tovább vinni a vállalatot - ld. MALÉV esete: sok ember szerintem fel sem fogja, hogy túl a munkanélküli pilótákon, stewardes-eken, kiszolgáló és kapcsolódó cégeket keresztül 30-40 év munkáját tiporták sárba néhány hónap alatt, fillérekért örökre megszabadulva kurrens járatok-viszonylatoktól... azaz vissza nem fordítható kárt okoztak, nemzetgazdasági kárt, országimázs kárt, egyfajta hazaárulást!!! És még csak nem is pirulnak, olyan vastag a bőr...:-(((

Vu, de ja vu 2013.12.19. 10:57:26

Bocsi, első nem jelent meg, azután meg mindkettő: egyikről lemondok, kéretik törölni.
Köszönöm!

Morfologista 2013.12.19. 11:03:48

@Yooha: feltételezve, hogy egy ember munkában töltött évei alatt legalább a keresetének reálértékét fent tudja tartani, és hogy jelenleg a nyp járulék a bruttó bér 37%-a, és tegyük fel, hogy minimum 40 év munkaviszony kell a nyugdíjazáshoz, akkor ebből kijön, hogy a mindenkori nyugdíjas 15 évig élhet az aktív évei alatt megszokott életszínvonalon, úgy, hogy a nyugdíjcélú megtakarítása 0% reálkamaton ketyeg. Ez nyilván nem a legpesszimistább scenario, de szerintem ez a minimálisan elvárható. Ebbe természetesen nincs benne az amit szolidaritás címén kellene befizetni a rendszerbe, ez tisztán csak az öngondoskodó rész.

Khal Drogo 2013.12.19. 12:31:32

@komplikato: A nyugdíjra kifizetett pénzt többféleképpen lehet csökkenteni:

1) Szűkítik a jogosultságot, ez lehet életkor-emelés, vagy felemelik az életkor betöltésekor szükséges minimálisan szükséges szolgálati idő mértékét. A korhatárt felemelték. 62 évről 65 évre.
2) Megváltoztatják a nyugdíj kiszámítási módszerét. 2008-ban a bruttó bérek helyett nettó bérből számítják a nyugdíjat. Ez jelentősnek mondható csökkentést jelent, kb. 8%-al alacsonyabbak a mai induló nyugdíjak mint ha 2007-ben indulnának. De más módszereket is ki lehet dolgozni.
3) A nyugdíjemelést is lehet másként szabályozni. Lehet nem emelni a nyugdíjakat, nem mindenkinek egyformán emelni stb.
4) Legdurvább és leggyorsabb hogy magának a folyósított nyugdíjnak az összegét csökkentik le, levágnak belőle tetszőleges százalékot.

Egy biztos - A nyugdíj NEM fog megszűnni. Összességében a nyugdíjak volumene biztos fog csökkeni. Még a magyar politika is számos alkalommal szigorította a magyar nyugdíjrendszer.
A jövőben is meg fogja tenni.

Másik dolog : Mi lesz ha nem lesz nyugdíj?
A munkaképtelen emberek tehát nem kapnak nyugdíjat. Ez esetben vagy megélnek a megtakarításaikból, vagy eltartja őket a hozzátartozójuk pl. a gyerekük, vagy éhenhalnak, megfagynak stb.

Ha nem lesz nyugdíj, akkor csak meg kell nézni azokat a társadalmi korokat amikor nem volt nyugdíj. 3 generációs családok fognak egy lakásban lakni.
Az a fogalom ,hogy szülői családi ház, lakás csak úgy értelmezhető hogy van nyugdíj. Tehát az inaktív lakosságnak van arra jövedelme hogy a lakását fenntartsa. Ha az inaktívok nem kapnak jövedelmet, nem tudnak maguknak lakhatást, élelmiszert stb. vásárolni.

Tehát vagy az lesz hogy a társadalom immorálisan végignézi szülei éhhalálát vagy a költségek optimalizálása miatt magukhoz veszik, hogy ne keljen külön lakhatást fenntartani ( arra egy negyven éves aktívnak nem lesz pénze hogy eltartsa saját családját és külön lakhatással a szüleit is ) vagy pedig mégiscsak lesz nyugdíj amit az aktívok fizetnek.

Tehát mindenképpen az aktívok fogják eltartani az inaktívokat. Vagy az inaktívok mint az állatoknál, meghalnak rövid idő alatt.

Az egy illúzió hogy a társadalom nagy része képes akkora vagyon felhalmozni a munkájával hogy az járadék formájában fedezni majd a megélhetését. A 20-30 évente bekövetkező menetrendszerű pénzügyi összeomlások ezt lehetetlenné teszik, a felhalmazott tőkék nagymértékű veszteségeket szenvednek el. Ez szinte kivédhetetlen. A jövőben sem lesz másként.

Ha valaki azt hiszi, hogy az éves jövedelemeinek mondjuk 10%-nak félretevésével 20-30 év nyugdíjas életre elegendő forrást tud szerezni, úgy hogy ebből jópár évben rengeteg pénzt el fog költeni arra hogy életbe maradjon a súlyos betegségei alatt, akkor az meglehetősen optimista.

Mert ha a magánvagyon elfogy, akkor mi lesz. Felköti magát? Márpedig a megtakarított pénz az bizony elfogy.

Róbert Juhász 2013.12.19. 16:33:59

A mai rendszer teljesen igazságtalan és hosszú távon fenntarthatatlan.
A többségnek, akik ma minimálbér vagy hasonló jôvedelem után fizetik a járulékokat, mindenképpen kell kiegészítésként megoldást keresniük.
Több lehetőség van, a nyugdijat.hu szakértői csapata segít kidolgozni a személyre szabott megoldásokat.

2013.12.21. 11:16:31

Nekem az lesz a megoldás,hogy majd kéregetek az Etele téren és árulom a petrezselymet meg szedegetem a csikkeket.Ha már a két kezemet nem fogom tudni felemelni sem,kiugrok a panelom erkélyéről és ámen.
Bár jobb lenne a kőccöt temetéssel sem terhelni,mert az is egy kisebb fajta vagyon.Tehát jav;- beugrom a Vezúvba és ámen.
süti beállítások módosítása