Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Kell-e félnie a forintnak a tapírtól?

2013.12.20. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az amerikai jegybank szigorításával kapcsolatos találgatásoknak elvileg lesiklópályára kellett volna küldeniük a forintot, eddig mégsem így történt. Miért?

Megérkezett a május óta várva várt bejelentés: az amerikai jegybank (Fed) csökkentette – havi 85 milliárd dollárról 75-re – a pénznyomtatás ütemét, amitől korábban a közgazdászok arra számítottak, hogy a szigorítás hatására elsősorban a feltörekvő piacokon csattanhat az ostor. A forint ugyanakkor, szinte hajszál pontosan ott van ma, mint volt májusban, amikor először felröppent a pénzpumpa lassításának híre. A nagy kérdés az, hogy vajon miért nem borult meg a forint. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Eljött a tapír (szimbolikus kifejezés, angol nyelven a „fokozatos csökkentés” és a „tapír” szavak hasonló hangzásából ered)

Tapir_nagy.jpg

Logikus a feltételezés, hogy ha az amerikai jegybank kevesebb pénzt nyomtat, sőt hamarosan akár el is kezdi emelni a kamatot és kiszívni a pénzeket a rendszerből, akkor a befektetők erre reagálva kivonják a „könnyű” pénzeket az egzotikus/kockázatos feltörekvő piacokról. Adják a devizákat, a részvényeket, a kötvényeket, az árfolyamok pedig esnek, a feltörekvő devizák gyengülnek. Ez a teória az elmúlt fél évben be is jött több feltörekvő piacon – török, brazil, indiai -, a forint ezzel szemben viszonylag stabilan tartja magát május óta, pedig nálunk közben masszív kamatcsökkentés is volt.

Két közgazdász - Barry Eichengreen és Poonam Gupta – tanulmányában megvizsgálta, hogy az egyes feltörekvő piacok hogyan reagáltak a május utáni időszakban felerősödő, szigorításról szóló pletykákra és várakozásokra. A tanulmányban azt nézték, hogy az egyes országok devizái, részvényárfolyamai és devizatartalékai hogyan változtak azt követően, hogy az amerikai jegybankból felröppentek az első hírek.

Az eredmények azt mutatják, hogy az egyes feltörekvő piacok nagyon eltérően reagáltak a Fed szigorításának hírére és a pletykákra. Az, hogy milyen az adott országok GDP-növekedése, költségvetési hiánya, államadóssága vagy devizatartaléka szinte semmilyen összefüggésben nem volt azzal, hogy hogyan alakultak a deviza- vagy részvényárfolyamok.

Ami számított, az három tényező: a pénzpiac mérete, a korábbi években mutatott deviza-felértékelődés és a folyó fizetési mérleg hiánya. Vagyis a feltörekvő piacok annál jobban megszenvedték a május utáni időszakot, minél mélyebb és szélesebb pénz- és tőkepiaccal rendelkeznek, minél többet erősödött a devizájuk a május előtti időszakban (években) és minél nagyobb folyó fizetési mérleg deficittel rendelkeztek.

Bár konkrétan a forintra nem tértek ki, de miután a magyar pénz- és tőkepiac relatíve nem mély és széles, a forint nem erősödött a 2013 előtti időszakban (1-2 évben), a folyó fizetési mérlegünk pedig nem hogy deficitet nem mutat, de egyenesen többlettel rendelkezik, a tanulmány alapján kijelenthető, hogy a forintunk igencsak jó esélyekkel rendelkezett a május utáni időszakban. A forint stabilitása tehát a tanulmány alapján nem meglepő. A Fed mindenesetre hozzálátott a szigorításhoz, vagyis eljött a tapír, kíváncsian várjuk, hogy a forint ütésállósága továbbra is kitart-e.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Valamit kezdeni kell a nyugdíjakkal - a spanyol példa

Be van kódolva az összeomlás

Kell-e minden második magyarnak diploma?

Vitatkoznak a közgazdászok Ferenc pápával

Svájcifrank-hitelek: ezért emelkednek a kamatok!

Beteg gyermek Európa szívében

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr145699674

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MNB - Lassul a FED QE - hatások 2013.12.20. 10:01:05

Havi $85Mrd-ról havi $75Mrd-ra csökkentette a FED a QE-t. A lépés meglepett mindenkit. A piacok egyelőre pozitívan reagálták le a fejleményt, a forint egy kis megingás után stabilizálódott a már megszokott 300-es szint alatt. A QE lassú leállítása min...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zona62 2013.12.20. 09:56:39

Ez csak tapirka.Tapirocska.Ilyen ütemben akár egy évtizedig is eltarthat mire leáll a nyomda.
A részvényindexek abszurd csúcsokon,nyersanyagba nem érdemes invesztálni(főleg stagnáló energiaárak mellett),az ingatlanokkal nemrég égették meg magukat a delikvensek:az amerikánus álompapirosokra tapir nélkül sem lesz több a kamaty mint 1-2%.
Ami normálisan kb 3-4% forintkamatot jelent,stabil árfolyam mellett.
Nix besszaren.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.20. 10:06:57

Egyetértek, Magyarország számára per pillanat ez a tapír nem veszélyes. :-)

Larry Silverstein 2013.12.20. 19:02:11

Majd ha jön Bajnai akor tapír se kell!

Makkasz 2013.12.20. 20:19:43

A realgazdasag teljesitmenye 0.

Az orszagot EU infuzio tartja eletben.

A beruhazasok elmaradasa, az allamositasok, bankok kivonulasa nem jo.

Egyszer kibukik ksh es hivatalos szervek adathamisitasa (kozmunkasok szama, kulfoldon dolgozok beszamolasa, mezogazdasagi termekek folyamatos atertekelese GDP latszolagos novelese erdekeben).

Nameg az egesz vilag, aki Templeton kivetelevel szarik a magyar piacra, hangulatot valt, az is odabasz.

Kormany szandekaival a valasztas utani eroteljes forintrontas osszhangban van.

Sajnos, barmikor bekovetkezhet a 320 Ft feletti Euro, es a forint nem tud 290 ala menni (szerintem 295 ala is tevedesbol).

Ez az en velemenyem.

Larry Silverstein 2013.12.20. 20:44:50

@Makkasz: Ne zavarjon már hogy idén és jövőre is az EU átlag feletti a GDP növekedés és az EU átlag alatti az adósságráta.

Persze nem mert qrvajók vagyunk hanem mert az EU qrvaszar. Magyarország jobban teljesít!

Makkasz 2013.12.20. 20:58:11

@Larry Silverstein: Nem zavar. Az igeretekben eddig is jo volt a kormany.

Valora valtani viszont csak fenyegeteseit sikerult.

Ha kijossz a matrixbol, latni fogod, szlovakia, szlovenia, csehorszag elrob ogott mellettunk. 2000 ben meg jobb volt a vasarloeronk, mara ezek kozt utolso, fele mint cseheknek.

Az adathamisitas hivatalossa valt Varga szinrelepesevel. KSH behajolt hogy megszeretgessek hatulrol.

Larry Silverstein 2013.12.20. 21:02:56

@Makkasz: Persze hogy elrobogott de nem 2010 óta. Sőt szlovákiában, cseheknél most nő az államadósság. A szlovénok meg nem ez a liga.

Márpedig évi 3% államadósság növekedésnél 3% GDP növekedés a lakosság szempontjából egyenlő a 0val.

'Az adathamisitas hivatalossa valt Varga szinrelepesevel. KSH behajolt hogy megszeretgessek hatulrol.' - vicces gyerek vagy te az előző kormányról kiderült hogy adatokat hamisított az EU felé, ez a kormány az EU egyik legjobban teljesítő kormánya.

Makkasz 2013.12.20. 21:06:14

@Larry Silverstein: Nemet kormany jobbnak tunik, a tobbivel nem hasonlitgatnam, nem is mondok ellent neked ebben, hogy EU kormanyoknal jobb-e a fidesz kormany.

Viszont minden idok legszarabb magyar kormanya, a kommunizmus eveit kiveve, az biztos.

Sajnos ebbol tragedia lesz, csak sokaig tartsatok a szemeteket becsukva.
süti beállítások módosítása