Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Újabb érv az adósságcsökkentés mellett

2014.03.04. 08:31 Pénzügyi Szemle

Nem az államadósság abszolút szintje a fontos, hanem a tendenciája. Vagyis lehet magas az adósság/GDP-mutató akkor, ha mellé a trend csökkenő.

A válság kitörése óta eltelt immáron bő hat év legnagyobb port kavart közgazdasági tanulmánya minden bizonnyal a Carmen Reinhardt és Kenneth Rogoff Harvard-professzorok által 2010-ben publikált, „Growth in a Time of Debt” című írás volt. Ebben a professzorok azt állították, hogy amint egy gazdaságban az adósság/GDP mutató túljut a 90 százalékos határon, a növekedés drámaian lelassul. Ez az eredmény elsősorban azért volt érdekes, mert az eurózóna adóssága éppen elérte és meghaladta a 90 százalékot, vagyis a tanulmány igazolta az európai megszorításokat. A gond az, hogy előbb a University of Massachusetts kutatói, Herndon, Ash és Pollin mutatták ki, hogy nem minden kerek a Reinhardt-Rogoff tanulmány kapcsán, most pedig egy frissen publikált tanulmányban az IMF kutatói mutatnak rá, hogy a történelmi adatok nem igazolják Reinhardt és Rogoff eredményeit.

Természetesen nem célunk, hogy igazságot tegyünk a világhírű professzorok vitájában, jelen posztban csupán arra vállalkozunk, hogy bemutassuk a legújabb IMF-tanulmány eredményeit. Az eredeti tanulmány itt érhető el.

posztba_nagy_54.jpg

Az IMF kutatói, Andrea Pescatori, Damiano Sandri és John Simon 1821 és 2012 közötti közel 200 év adatait vizsgálták meg, és arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon létezik-e egy olyan mágikus határvonal az államadósság/GDP-mutató esetében, amelyet átlépve az adott gazdaság növekedése drámaian lelassul. Az eredmény szöges ellentéte annak, mint amit Reinhardt és Rogoff talált, vagyis az IMF kutatói szerint nem létezik egyetlen olyan konkrét adósságszint, amely fölé érve látványosan lassulna a gazdasági növekedés.


Sőt, az IMF kutatói azt is kimutatták, hogy az államadósság/GDP abszolút mértéke szinte semmilyen negatív hatással nincs az adott gazdaság növekedésére akkor, ha az államadósság/GDP trendje csökkenő. Vagyis hiába rúg mondjuk 120 százalékra az adott ország adósság/GDP-mutatója, ha a tendencia csökkenő, akkor az adósság nem rontja a növekedési kilátásokat. A kutatók rámutatnak tehát, hogy nem az adósság abszolút mértéke a fontos, hanem a tendenciája, vagyis sokkal jobb egy 120 százalékos adósság/GDP-mutató, ami csökken, mint mondjuk egy 60 százalékos, ami meredeken növekszik.

Ez a kutatási eredmény igencsak érdekes az eurózóna, sőt Magyarország számára is. Előbbi ugyanis megközelítőleg 90, hazánk pedig 80 százalékos adósság/GDP-mutatóval bír, ami első ránézésre igen magasnak tűnik (a magyar adat különösen régiós összevetésben kiugró), ha ugyanakkor hozzávesszük, hogy mindkét esetben stabil/enyhén csökkenő a tendencia, akkor az IMF-tanulmány alapján reménykedhetünk, hogy a viszonylag magas adósságszint nem töri derékba a gazdasági növekedést. Igaz ez természetesen akkor, ha az IMF kutatóinak eredményei helytállóak…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

Így látják mások az egykulcsos adót

A részeges férfi esete az előrejelzéssel

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr215837127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 23:42:57

Orbán 1 jó tendencia
Megyó rossz tendencia
Bajcsány atomkatasztrófa
Orbán 2 jó tendencia

Innen is köszönjük a Miniszterelnök Úrnak!

Makkasz 2014.03.05. 02:02:57

Kulonosen biztato a jo tendencia, hogy

magyar allamadossag nominalisan es GDP aranyosan is eppen rekordszinten van (82%).

Ehhez mar csak a 3000 milliard eltapsolt nyugdijvagyont kell hozzaadni, ami huss elment (97%).

Az orosz hitelfelvetel + Paks kotelezettseg 3000+700 mrd Ftjaval eppen 110%.

Miniszterelnokunk segget nem nyalogatni kell kedves Silverstein, hanem acelorrbetetes bakanccsal szetrugni.@Lucky Larry Silverstein:

Nzoltan 2014.03.05. 05:39:41

@Makkasz: A 3000 milliárd nem úgy van, hogy az ölünkbe pottyan, hanem a munka fejében kapjuk 5 ev alatt, előtörlesztesi lehetőseggel, 30 éves futamidővel. Nyilván nem jó, hogy lesz, de az áram árábal visszafizethető. Persze ehhez az kell, hogy a szolgáltató ne távozzon a haszonnal külföldre, hanem állami kézben legyen. Mert a fejlesztés is állami.

Egyebként kamatkiadásokra kb évi 1600 milliárdot költünk. Ebből amit fletóéknak köszönhetünk, az több mint 1000 milliárd. Ha ők nem kúrják el, akkor ez 3 év alatt kényelmesen meg lett volna.

lujo22 2014.03.05. 06:37:53

szten a számok semmivel sem jobbak, m gyurcsány idejében. sőt, lőttem vki az bizonygatja, nem hogy jobbak, hanem egyenesen rosszabbak. de akkor a fidesz szerint az nemzethalál, meg világvége volt, most meg minden fasza, hiszen épülnek a stadionok, meg a múzeumok, miközben a kórházak el vannak adósodva, és a csőd hetek kérdése, mert a szállítók nem hajlandók tovább hitelezni nekik. az orvosi ellátás lassan arra lesz elég, h a szemfedelet rátegyék az emberre, m gyógyszerre m nem jut pénz. sztem elmehetne a blogírója kampányolni a fidesznek :-)

martineden 2014.03.05. 06:55:55

@Nzoltan: De .Pont annyi pottyant az oletekbe kocsog hazaarulo banda.Aztan a csuti cigannyal az elen eltapsoltatok

Ad Dio 2014.03.05. 07:25:06

Lehet hogy nincs olyan "technikai" vonal vagy szint ami fölött valami drasztikus történik, de azt azért megállapíthatjuk, hogy az államadósság rossz. Minél magasabb a szintje, annál nagyobb része megy el a GDP-nek törlesztésre - értelemszerűen annál kevesebb marad fejlődésre. Így hitelből kell fedezni a hiányzó erőt. Ez pedig öngerjesztő folyamat.

inkvisitor 2014.03.05. 07:27:31

Bajnai szapulása érdekes. Egy süllyedő hajó állapotával összemérhető gazdaságot vett át, és egy év alatt sikerült majdnem teljesen megállítani a süllyedést. Hogy eközben tenni kellett pár dolgot, ami fájt? Ez kellett, de igazából azért ütik erősen, mert ő volt az egyetlen az elmúlt 10 éveben a baloldalról, aki letett valamit az asztalra.

Wagеm 2014.03.05. 07:52:28

A tények.
Beismerték hogy a manyup vagyon elment. Az 3000 milliárd.
Államadósság:
2010 május 19330
2014 január 22800

az újabb 3500 milliárd
Tehát hol van 6500 milliárd?

Kim lr Szen 2014.03.05. 07:53:36

@Wagеm: Ebben is lepipáltuk a libsibolsikat, mert az időarányosan több.

Kim lr Szen 2014.03.05. 07:56:11

@Nzoltan: Mellesleg igaz a 10000 milliárd a libsibolsik esetén. Csakhogy abból 3000 milliárd a manyupban volt, tehát az ő saruk összesen csak 7000 milliárd, miközben fizettek 13. havit. libsibolsik 8 év alatt 7000 milliárd, narancsbolsik 4 év alatt 6500 milliárd.
Magyarország jobban teljesít.

Blogger Géza 2014.03.05. 08:21:07

@inkvisitor: Amíg Bajnai a kormányban volt (miniszterként vagy min. elnökként) kb 20%ponttal növekedett az eladósodottságunk. Ennél rosszabb teljesítmény nincs a magyar politikatörténetben.

Blogger Géza 2014.03.05. 08:24:30

@Makkasz: Az biztató, hogy a 2010 közepi 85%-ról 2013 végére 79%-ra csökkent, s mindeközben kb 600 milliárddal nőtt a forgalomképes állami vagon.

A paksi hitelt meg a legnagyobb hülyeség bármihez is hozzáadni, egyrészt egy Ft-ot nem vettünk még fel belőle, másrészt, amikor majd felvesszük, a másik oldalon szintén egy bevételt termelő vagyonelem (két új blokk) keletkezik belőle.

nu pagagyí 2014.03.05. 08:34:22

Nálunk az elmélet ellenpróbáját végzik. A kormányzati eszközökkel kinyiffantott gazdaság növeli-e az adósságot? Növeli.

nu pagagyí 2014.03.05. 08:35:16

@Blogger Géza: 82 volt az a 85 és most ismét 82,

inkvisitor 2014.03.05. 10:36:05

@Blogger Géza: 20% pont az 0,2 %. gazdasági válságban katasztrofális költségvetést átvéve ez szuper eredmény. Ezért aranyba kéne önteni, ha igaz lenne amit mondasz. :)
AMúgy mindenképp hibás számot mindasz. 20% emelkedés max 2002 óta lett.

Blogger Géza 2014.03.05. 11:11:50

@inkvisitor: Frászt, 2002 és 2010 közepe között 33% emelkedés volt (52%->85%).

És 20% az semmiképpen nem 0,2%, először járd ki talán a 8 általánost.
süti beállítások módosítása