Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

A családok robbanthatnák be a gazdaságot

2014.03.02. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ha több lenne a munkahely és a képzett fiatal, akkor kevesebb lenne a válás, ha pedig kevesebb lenne a válás, akkor erősebb lenne a gazdaság.

Minden gazdaságpolitikus álma, hogy gyorsabb növekedési pályára tudja állítani az adott gazdaságot, ennek érekében pedig a többség beruházásokban, kamatokban és infrastrukturális fejlesztésekben gondolkodik. Meglehet ugyanakkor, hogy az egyik legkézenfekvőbb növekedési faktort a legtöbben figyelmen kívül hagyják: ez pedig a család. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_48.jpg

Az Egyesült Államokban minden harmadik gyermek biológiai apa nélkül nő fel, ami kutatások szerint súlyos következményekkel jár mind szociológiailag mind gazdaságilag. Ezek a gyermekek felnőttkorban sokkal nagyobb eséllyel lesznek szegények, képzetlenek, munkanélküliek, és egy egész sor olyan szociológiai problémával is meg kell küzdeniük, amellyel egy egészséges családban felnövő fiatalnak nem. A fő gond az, hogy az USA állama az elmúlt évtizedekben mindent megtett annak érdekében, hogy az anyákat integrálja a munkaerőpiacra, azt ugyanakkor elmulasztotta, hogy az apákat integrálja a családokba.


Kutatók azt állítják, hogy ha kevesebb lenne a válás, vagyis több gyermek nőne fel egészséges és teljes családban, akkor az USA gazdasága is erősebb lenne. Több lenne a képzett és egészséges felnőtt, több lenne a munkahely, gyorsabb lenne a gazdasági növekedés. Adódik a logikus következtetés, hogy az államnak mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy a családok együtt maradjanak és minél több gyermek apa mellett nőhessen fel. Nehéz feladat, ez kétségtelen, de nem reménytelen.

Hogyan lehetne egyben tartani a családokat? Korábbi posztunkban egy triviális megoldási javaslatot már bemutattunk, kutatók most három újabb javaslattal állnak elő: fejleszteni kell az elemi oktatást, élénkíteni kell a munkaerőpiacot, különösen a pályakezdők és alacsony képzettséggel rendelkezők számára, és még inkább családbaráttá kell tenni az adórendszert.

Kutatások kimutatták ugyanis, hogy a dogozó/képzett szülők jóval kisebb eséllyel válnak el, mint a munkanélküli/képzetlenek, mint ahogyan az is igazolható, hogy a családokat támogató adórendszer valóban csökkenti a válások valószínűségét. Ha tehát van pénz és munkahely, akkor a család is nagyobb valószínűséggel marad egyben, ez pedig egyenes utat jelent az egészségesebb társadalom és az erősebb gazdaság felé is.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nem lehet minden csődöt elkerülni

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

Így látják mások az egykulcsos adót

A részeges férfi esete az előrejelzéssel

Magyarország nem Argentína - szerencsére

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr645830764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.03.02. 12:30:08

Itt meg majd az ukrán orosz háború robbantja be a gazdaságot.

kvadrillio 2014.03.02. 22:36:05

EZ CSAK DUMA.NEM KELLETT VOLNA MEGSZÜNTETNI A RENCERVÁLTOZÁSKOR A GYÁRAKAT, VÁLLALATOKAT, ÉS EZZEL 2 MILLIÓ MUNKAHELYET. NEM KELLETT VOLNA ÉLŐSKÖDŐ OLIGARCHÁKAT SEM MEGKREÁLNI. ÉS AKKOR MA, MINDEN EMBER, CSALÁD BOLDOGABB LENNE ÉS LENNE MUNKÁJA.

Boka1 2014.03.02. 23:38:19

@kvadrillio: erről a " megszüntették" - ről eszembe jut a régi vicc az afrikai kiküldetésből hazatérő fickóról, aki elmegy egy fura fertőzés miatt a dokihoz.
-doktor úr! Emiatt a fertőzés miatt ugye nem kell levágni a karom ?
-Nem kell! Leesik magától....

Az akkori magyar cégeket nem kellett külső segítséggel tönkretenni. Ahol viszont jó szakember gárda volt, az megmaradt vagy átalakult. Ez igaz a mai cégekre is, a konkurencia vállalaton belül van sajnos, ezt Én is érzem. Nehezebb a saját dolgozókkal megküzdeni, mint a versenytársakkal.

eldobhato42 2014.03.03. 02:35:31

Nagyon romantikus, de total hulyeseg: Amiota gyerekeim vannak, szigoruan max 40 orat dolgozom egy heten, nagyon figyelve, nehogy valami automatizalassal veletlenul feleslegesse tegyem magam.
Pedig elotte ez volt a fo cel, amibe 60 orakat is erdemes volt fektetni, plusz a szabadidom, hiszen munkam volt a hobbym, es barmilyen orult vallalkozasban benne voltam, akar csak a hecc kedveert is.

Nemzetgazdasagi szinten tehat ha az informatikusok nem hazasodnanak, bo 50%-al none a szektor teljesitmenye, es osszemerhetetlenul megugrana az innovacio.

Gour (törölt) 2014.03.03. 05:18:26

Régen nem olvastam ekkora baromságot, pedig néha még a Magyar Nemzetbe is belelapozom. Mi a lófene köze van a gazdaságnak ahhoz, hogy egyre kevésbé működik a hagyományos házassági model? Ki a fene marad azért együtt a sárkány párjával csak, hogy növekedjen a Gdp? :-) Igazán akkor lett volna mókásabb ha még azt is kiszámolják, hogy egy félredugásnak milyen gazdasági következményei vannak.

kigyurt álat 2014.03.03. 06:23:29

@eldobhato42: informatikus létedre keményen funkcionális analfabéta lehetsz, mert a második bekezdést már nem sikerült értelmezned.
Nem rólad van itt szó, hanem arról, hogy a csonka családban felnövő gyerek nagyobb valószínűséggel lesz munkanélküli, csóró és szociális problémái lesznek, és ez húzza le a gazdaságot.

kigyurt álat 2014.03.03. 06:30:59

@Gour: a te agyad is (ha van) fordítva van bekötve. Nem arról van szó, hgoy a GDP érdekében maradj együtt a sárkánnyal, hanem arról, hogy ha erősebb a családtámogatási rendszer, az kevesebb pénzügyi problémát eredményez a családokban, ezért nagyobb valószínűséggel maradnak együtt, magyarán kisebb valószínűsággel válik sárkánnyá a házastárs.
Ennek folyománya az, hogy a gyerekek teljes családban nőnek fel, ami az ő életükben kevesebb problémát eredményez, lásd fent.
Az összefüggések megértése ugyan több egymásra épülő logikai következtetést igényel, de remélem tudtam benne segíteni.

nu pagagyí 2014.03.03. 07:23:36

Az USA köszöni, jól van. Ott a családok is boldogulnak, itt viszont senki. Kivéve persze a maffiacsaládokat, de azok sajnálatos módon nem fogják fellendíteni az országot. Ők a véres munkával szerzett pénzüket inkább külföldön szórják el, nem ebben a szegény országban.

nu pagagyí 2014.03.03. 07:30:54

@kigyurt álat: A tények mást mutatnak. A hagyományos családmodell bomlása, nem vetette vissza a nyugati gazdaság fejlődését, 1968-tól 2008-ig töretlen volt a fellendülés. A mostani válságból is ki fognak mászni, nincs kétségem. Egyébként pont a soha nem látott kulturális és anyagi fejlődés az, ami megbontotta a nők kiszolgáltatottságára épülő hagyományos család-modellt.

citrix 2014.03.03. 07:43:45

A legnagyobb családtámogatás amit tehetnének:hagyják élni,megélni a családokat.Mi van ma:adunk gyest,gyedet,pótlékot,babakötvényt,pirospöttyös kisbabáknak extra bónusz rugdalódzót.Mi kellene?Egyik se,ha lenne tisztességes megélhetés/fizetés és nem a munkaszolgálatos 47000.Ha nem húznának le 27%-os áfával és adózott adókkal,járulékokkal,illetékekkel.Van elvárt családmodell,szülj sok-sok gyereket akik majd lelkesen tapsikolnak a Führernek vagy kivándorolnak a rothadó kapitalistákhoz dolgozni.

Gour (törölt) 2014.03.03. 09:15:22

@kigyurt álat:

Maradj a konditeremnél kedves barátom, oda pont elég a gógyid. :-) A svédeknél például rengeteg a válás, teljesen általános a patchwork család, és mégis bitangerős a gazdaságuk. Tehát ez nem szociológiai kérdés, hanem az oktatás szinvonala felől kellene megközelíteni a kérdést. Ha megnézzük, hogy mit tanítanak egy magyar, és egy amerikai egyetemen, hát nem is ugyanaz az évszazadi a tananyag. A párok elválása egy társadalmi folyamat, mindenki önmegvalósítani akar, és ennek semmi köze a gazdasági helyzethez. De szerintem csak viccnek szántad, hogy majd akkor együtt maradnak a családok ha több lesz a pénz. A női férfi szakadék nem innen származik hanem az eltérő igényekből amit egy hagyományos kapcsolat keretei már nem képesek kezelni.
süti beállítások módosítása