Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Magyarország nem Argentína - szerencsére

2014.02.15. 08:31 Pénzügyi Szemle

Egyre többen riogatnak azzal, hogy a feltörekvő piaci devizák össze fognak omlani, az igazság azonban az, hogy nagyon speciális esetekben következik csak be a klasszikus összeomlás és devizaválság. Ez alapján mi magyarok is megnyugodhatunk.

Az elmúlt hetekben szinte naponta lehetett olvasni olyan elemzést és kommentárt, amely devizaválságokkal fenyegetett a feltörekvő piacokon, sőt a forintunk kapcsán is megjelentek a menetrendszerű pesszimista jóslatok. Joseph Salerno, a Pace University professzora ugyanakkor elemzésében kifejti, hogy a klasszikus devizaválság receptje világos és egyértelmű, és a legtöbb feltörekvő piac nagyon távol van ettől. Lássuk, mi kell ahhoz, hogy egy ország vezetése romba döntse a saját devizáját. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_38.jpg

A devizaválság alapja a következő: kösd hozzá a devizádat egy külföldi pénzhez, mondjuk az euróhoz vagy a dollárhoz és állapíts meg fix átváltási árfolyamot, gyengítsd le a piaci folyamatokat és központilag vezéreld a gazdaságot – államosítások, hatósági árak, szabad piac korlátozása -, a költségvetés hiányát pénznyomtatással fedezd, mit sem törődve az inflációval, és végül a kötött devizaárfolyam védelmében égesd el a devizatartalékodat. Ha így teszel, garantált, hogy a devizád néhány éven, szerencsétlenebb esetben néhány hónapon belül össze fog omlani.


Ez a forgatókönyv igencsak népszerű, és a történelem során számos alkalommal kipróbálták már, a jelenben pedig Argentína és Venezuela is próbálkozik ezzel a recepttel. Argentínában a szabad piac korlátozása megvan, a költségvetést a pénzmennyiség növelésével finanszírozzák, az infláció már 28 százalékos, a devizatartalékok szintje a 2011-es 52 milliárd dollárról mára hétéves mélypontra, 30 milliárd alá esett, tőkekorlátozásokat vezettek be aminek hatására virágzik a feketekereskedelem a devizapiacon. Az argentin peso az elmúlt egy évben 35 százalékkal gyengült az amerikai dollárral szemben, amely trend egészen biztosan ki fog tartani a továbbiakban is.

Joseph Salerno szerint egyértelmű, hogy amíg egy állam korlátozza a szabad piaci folyamatokat, addig olyan feszültségeket visz a rendszerbe, melynek vége nem is lehet más, mint egy összeomlás. Azokban az országokban ugyanakkor, ahol nincsenek sem hatósági árak, sem tőkekorlátozások, sem pénznyomtatás, sem pedig fix árfolyamrendszer, ott egy klasszikus értelemben vett devizaválságtól és devizapiaci összeomlástól nem kell tartani. Meglehet, hogy a helyi pénz gyengülni fog akkor, ha mondjuk a fejlett világ jegybankjai szigorítanak, ez ugyanakkor még nagyon messze van a devizaválságtól és az összeomlástól.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

A brüsszeli észjárás és a magyar fejlesztések

Egy rossz reflex rángatja a forintot

Mások pénzéből nem lesz itthon biztos jövő

Londoni magyarok: hány bizonyíték kell még?

Egy sikeres recept az államadósság elleni harcban

Vakon repülnek a jegybankok

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr435813915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.15. 08:44:39

Magyarország valóban nem Argentína,sokkal inkább hasonlít É-Koreára minden tekintetben.

bankvezér 2014.02.15. 11:16:24

Ezzel a poszttal csak egyetérteni lehet...

♔batyu♔ 2014.02.15. 13:15:21

@Jóképességű Takarítónő: Inkább takaríts, mert a végén még egyik hajnalon elvisznek az Orbán fiúk.

Fulek 2014.02.15. 13:51:11

@Jóképességű Takarítónő: mno.hu/belfold/gyurcsany-simon-modszereit-hasznalja-1211172 Valóban? Ez inkább hasonlít az ottani gyakorlatra. Kezdődik az újságírók megfigyelése? Mi lesz ha nyernek... a balosok hasonlítanak észak-koreai módszerekre

Occam beretvája 2014.02.15. 14:03:35

@♔batyu♔: Ritka ám a jó képességű takarítónő.
Ismernie kell a megfelelő technológiai fogásokat.
Nagyfokú vegyszerismeret(vegyszerbiztonsági lapok, hatóanyag intolerancia stb.) szükségeltetik hozzá.
Van persze még nehány ultrával fókázó troglodita.
Na ez is valamiféle ilyen humanoid lehet.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.15. 15:21:14

@Jóképességű Takarítónő:

Hát igen... Volt idő, mikor itt is beazonosíthatatlan karhatalmistákkal verettek több tízezer ellenzékit, meztelenre vetkőztetve aláztak rabokat fogdában, és mely tettért a főkapitányt kitüntették, de szerencsére ezek az idők elmúltak.

SOHA TÖBBET MSZP DIKTATÚRÁT !

mrZ (törölt) 2014.02.15. 16:23:36

Nem tudom mi a baj a megfelelően korlátozott tőkemozgásokkal, a szabadon futó árfolyamokról nekem a most zajló fx botrány jut eszembe, csekélyke napi 1000mrd dolláros forgalmat manipuláltak. És ezt egyesével eljátsszák a célországok ellen is, lásd most is a forinttal, így nyírva le az évenkénti gyarapodást.
Lásd még humánállatfarm, birkanyírás, beeeeeee.

2014.02.15. 16:57:58

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Akkora kommunista diktatúra van itt jelenleg,hogy ilyet még nem hordott a hátán a föld,lehet É-Korea is tanulhatna ezektől!

2014.02.15. 17:00:40

@maxval a gondolkodó birca: Tényleg?
Pedig de.Közel az éhhalál a családoknál, a munkahelyek pedig a szánalom csúcsai,ott érvényesülnek csak igazán a kommenista eszmék.De erről kérdezd meg nyugodtan a közalkalmazott ismerőseidet.

2014.02.15. 17:09:09

Éltem a szocializmusban,tudom mit beszélek.Akkor csak azok nem kaptak jutalmat és fizetésemelést,akik nem voltak párttagok.Apám anyám szenvedett a szoci ökörségektől,mert soha egyik sem volt semmilyen párt tagja.5 osztályos főnővér terrorizálta az anyámat az ordítozásával éveken keresztül.Ugyan ilyen szarbaszó tempóban dolgoztak akkor is az emberek,ahogy most 2014-ben.Ugyan ilyen kőmarhák ültek magas pozíciókban akkor is,mint most 2014-ben.Akkor is és most is csak a párt közeli emberkéknek volt jó.
Nagyon minimális a különbség az akkori és a mostani diktatúra közt.
Hogy még nem hurcolnak el újságírókat,csak idő kérdése véleményem szerint, a fedél nélkül maradottakat már begyűjtik mint a kóbor kutyákat.
Aztán meg pont beleszarok én is a rendszerbe én míg csak fizetgetnek a fiúk,addig én is csak dolgozgatok.És várom, hogy valaki felkavarja végre ezt a megposhadt álló vizet!

2014.02.15. 17:11:55

És hova tovább, a fizetések is pont olyan szánalmasak,mint a szocializmusban!:)
süti beállítások módosítása