Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Mások pénzéből nem lesz itthon biztos jövő

2014.02.05. 08:31 Pénzügyi Szemle

Közép-Kelet-Európa a válság előtti gyors fellendülését elsősorban a külföld által finanszírozott beruházásoknak köszönhette, ez az út azonban továbbra is nyitva áll, azzal a kikötéssel, hogy a beruházásokat a jövőben döntően saját erőből kell(ene) finanszírozni.

A válság előtti években a közép-kelet-európai országok világviszonylatban is kiemelkedő régiónak számítottak a gazdasági növekedés ütemét tekintve, hogy aztán a válság által egyik legsúlyosabban érintett térségévé váljanak. Mi fűtötte ezeket a gazdaságokat a krízis előtt, miért sikerült ennyire súlyosra az összeomlás és milyenek a régió kilátásai a soron következő évekre? A kérdésekre a Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmány válaszol. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_31.jpg

A tanulmányból három igen fontos következtetés is kiolvasható:

-  A közép-kelet-európai országok 1995 és 2007 közötti gyors növekedését elsősorban a tőkefelhalmozás fűtötte, ami nem meglepő, tekintettel a régió relatíve alacsony tőke/GDP hányadosára. A térség gyorsan pótolta a lemaradását, a beruházási ráta jóval meghaladta a fejlett gazdaságok mutatóit, ami megágyazott a stabil fellendülésnek.

-  A magas beruházási ráták a vizsgált időszakban alacsony megtakarítási rátákkal párosultak, vagyis a jelentős beruházásokat döntően a külföld finanszírozta. Nem véletlen, hogy a nettó külföldi tőkebeáramlás gazdaságtörténeti léptékkel is kiemelkedő mértékű volt, a válságot megelőző években a GDP 8-10 százaléka körül tetőzött a régió átlagában.

Ez különösen érzékennyé tette a KKE-országokat a külső sokkokkal szemben, ami meg is mutatkozott a válság alatt: hirtelen megtorpanás, majd a tőkebeáramlás leállásával gyors recesszió, végül lassú és vontatott talpra állás volt jellemző.

- A legizgalmasabb kérdés természetesen az, hogy mit hoz a jövő. Dombi Ákos, a tanulmány szerzője szerint bőven van még tere a beruházások által vezérelt növekedésnek, hiszen a tőke/GDP hányados mindmáig elmarad a nyugat-európai értékektől. Fontos ugyanakkor, hogy a régió és természetesen Magyarország is okuljon a tapasztalatokból, és a további tőkefelhalmozást már minél nagyobb mértékben a belföldi megtakarításokra alapozza.

A gazdaságpolitikának a közgazdász szerint kiemelt célként kell kezelnie a lakossági megtakarítások ösztönzését, amire egyébként - mint ahogyan korábbi posztunkban már említettük - van is kézzel fogható törekvés.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Londoni magyarok: hány bizonyíték kell még?

Egy sikeres recept az államadósság elleni harcban

Vakon repülnek a jegybankok

Kevesebb embernek saját lakást!

Árnyékra vetődnek a Kína-kritikusok?

Adjuk magánkézbe a tömegközlekedést?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr565798247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.05. 09:06:58

Ez is kacsáért vehette a közgáz diplomáját.

2014.02.05. 09:09:08

Aztán ha mindenki elkezd megtakarítani és nem jön a külföldi tőke sem (inkább menekül),akkor mitől is lesz itt gazdasági növekedés?
Valami sántít ebben a történetben.

inkvisitor 2014.02.05. 09:43:17

Lakossági banki megtakarítás => banki hitelek kihelyezése => beruházás

2014.02.05. 11:18:06

@inkvisitor: Meg tudnál győzni arról,hogy én beruházzak egy kiszáradt és elnéptelenedett sivatagba,ahol a megmaradt lakosság átlag életkora 70 év és a beidegződött szoci eszmék miatt leghamarabb 40 év múlva várható némi változás?

nyuggernyúzó 2014.02.05. 15:07:51

Biztos jövő nincs, a jövő bizonytalan. Ahhoz, hogy optimistán tekintsünk a jövőbe kellő számú normálisan felnevelt gyerek kell, a többi, az rizsa. Ilyennek nyoma sincs Mo-n, így a jövő is gyászosan néz ki.

Bicepsz Elek 2014.02.05. 20:27:36

Feltalaltak a spanyolviaszt???? Ilyeneket mar Szechenyi is mondott!!
A legfontosabb viszont a magyar termekek fogyasztasa!!!

Kámasuka 2014.02.05. 20:48:18

A növekedési hitelprogrammal a kormány ezt már egy ideje tudja, meri, teszi.

Kámasuka 2014.02.05. 20:50:09

@Jóképességű Takarítónő: Elnéptelenedett persze. Minden évben több bevándoró érkezik Magyarországra mint amennyi elmegy..:)

www.indexmundi.com/g/r.aspx?c=hu&v=27

high up! 2014.02.05. 20:52:45

@Kámasuka:

Ja, jönnek a lengyel közmunkás birkamenetelő bevándorlók, miközben a világszínvonalon telejesíteni tudó magyarok meg 100 ezrével húznak el.

high up! 2014.02.05. 20:55:58

Amúgy jó vicc ez a megtakarítás pont most. Amikor a maTROLLcsizmus az elfogyaszható jövedelmeket a társadalom 80%-ától a felső 10%-hoz lapátolja át. Na azok aztán tudnak megtakarítani: Luxemburgban, Svájcban, meg a Caymenen.

Mára már elért az ország oda, hogy csak ez emberek 30%-a tudna egy 50 ezer forintos hirtelen jövő kiadást a megtakarításaiból kiegyenlíteni.

Kámasuka 2014.02.05. 20:56:33

@high up!: Naná, hol van a grafikonod?

high up! 2014.02.05. 21:18:53

@Kámasuka:

Minek ide grafikon barátom? 500 ezer bizoyníthatí emugrált magyar van jelenleg. Ehhez képest te itt belinkelsz egy évet, ráadásul a módszertan nélkül, hogy mit is gondolnak ezek az elmék emigránsnak.

Úgy hogy miről is beszélsz?

Ha grafikonk kell, menj ki az utcára, aztán kérdezz meg 1000 embertt, hogy háhy kivándorló ismerőséről tud és hány bevándorlóról? Mindjárt hülyére fogod röhögni a grafikonododon.

Kámasuka 2014.02.05. 21:23:41

@high up!: Ja, már csak bizonyítani kéne.

Minek neked módszertan, te hülye egy szál számod nincs..:)

Izo 2014.02.05. 21:35:54

"A gazdaságpolitikának a közgazdász szerint kiemelt célként kell kezelnie a lakossági megtakarítások ösztönzését - mint ahogyan korábbi posztunkban már említettük - van is kézzel fogható törekvés."
Vajon mire gondolhatott? A megtakarításra kivetett kamatadóra és ehóra? Esetleg a drasztikus kamatcsökkentésre? Vagy talán az ingyenes kp felvételre, ami arra ösztönzi az embereket, hogy minél hamarabb a tárcájukban parkoltassák a pénzüket?

high up! 2014.02.05. 21:41:49

@Kámasuka:

Nagy marha vagy te öcskös, ott van néhány szám meg módszertani útmutató a postomban. Na majd ha kihúznak egy nap a maTROLLcsi seggéből téged, akkor majd talán megérted, hogy neked kellene előbb a grafokonodhoz a módszertant előadnod. Teccik tudni, számokat mindenki tud gyártani. Rólad még azt is le lehet gyártani, hogy akár 60 IQ-d is van. Csak hát ha a módszer nem a valóságot méri, akkor kiderülhet, hogy még ez a 60 is soknak lett neked mérve.

Szóval okstóni, mit nevez a grafikonod migraltnak?

biobender 2014.02.05. 21:42:44

Csak le kell zarni a hatarokat es drasztikusan csokkenteni a fizeteseket mikozben az alapszuksegleteket allamilag garantalt olcso aron tartjak, es kesz is van.

Vagy varjunk csak...

Bicepsz Elek 2014.02.05. 21:47:17

Mindegy. Mar itt vannak a bevandorlok. Majd ok novelik a cigokkal a lakossagszamot es a fogyasztokat!!!

nyomasek 2014.02.05. 21:51:59

@high up!: Amíg a magas hozzáadottértéket előállítani képes munkavállalók 3-4x annyit keresnek külföldön mint itthon, nincs mit csodálkozni az elvándorláson.
Bírom, amikor az egyik balos leszólja a másik balost, hogy nem jó a megoldása.

1. Tessék rászorítani a multit, hogy Józsi is kapja meg Cegléden azt a fizetést amit Hans kap Rotterdamban.
2. Tessék rászorítani az EU-t hogy egységes legyen az adózási rend, hamár a tőke szabadon mozoghat.
3. Tessék tudomásul venni, hogy aki 2x annyit melózik, az nem elégszik meg 1,2x-es bérrel.
4. Tessék felfogni, hogy akit ma a baloldalon gazdagnak titulálnak, az csak a putri közepén állva nevezhető gazdagnak, a Dohány utcában maximum egy kis balfasz, aki adót fizet.
5. Tessék felfogni, hogy az üzletben nincsenek haverok, csak érdekek. És ha a tőkének van lehetősége lerabolni egy országot, egy térséget, akkor azt meg is teszi, majd szépen tovább is áll, minden szívfájdalom nélkül.

Blogger Géza 2014.02.05. 21:59:03

@Izo: A készpénzfelvétel adóztatása pont arra ösztönöz, hogy ne vedd fel a pénzed kp-ban, hanem banki átutalásokkal intézd el a fizetnivalóidat.

A befektetés-ösztönzés pedig a TBSZ-eken keresztül valósul meg: se SZJA, se EHO. Merthogy a beruházások finanszírozására a hosszú források sokkal alkalmasabbak, ugye.

Bicepsz Elek 2014.02.05. 22:02:37

m.origo.hu/itthon/20140204-kilencszeresere-nott-a-menedekkerelmek-szama.html
hetivalasz.hu/itthon/alban-pekek-leptek-el-magyarorszagot-70044/
Az EU uj szabalyai szerint alanyi jogon kapnak napi 6000 hufot (70-80%-at az EU fizeti). Az uj politika szerint be kell engedni a menekulteket. Magyarorszag deli hatara tele van veluk, de errol a Tv-ben, radioban, interneten "nem van szo"!!!
Csak par kis hirben

Bicepsz Elek 2014.02.05. 22:41:25

@nyomasek:
Ha a Hans elvegzi annyiert akkor nem jonne ide epitkezni stb. a multi. Meg Hans tobbet fizet lakberre is pl.
Az EU n belul is van verseny!!!
Nem eri meg legalisan tobbet dolgozni
A kozep es a munkasosztaly tartja el avlumpeneket mindenhol

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2014.02.06. 06:42:04

@Bicepsz Elek: Magyarország déli határán él az egész családom (mármint a Magyarországon maradt része). Rendszeresen beszélek velük, soha nem említették, hogy tele lenne a környék bevándorlókkal.

Bicepsz Elek 2014.02.06. 17:51:23

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
kuruc.info/r/2/123609/
Nekem egy bacsalmasi ismerosom mondta. Nezz korbe arrafele is.
süti beállítások módosítása