Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Egy sikeres recept az államadósság elleni harcban

2014.01.31. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ha az állam a lakossági megtakarításokat becsatornázza hosszú távú állampapírokba, akkor az államadósság finanszírozhatósága még magasabb adósság/GDP mutató mellett is stabil maradhat.

Az elmúlt évek az államadósságokról szóltak, azok az országok, melyek fenntarthatatlan adóssággal rendelkeztek, rendre komoly bajba, sőt csődhöz közeli helyzetbe kerültek. A görögök a maguk 160 százalékos GDP/államadósság mutatójával jelentettek részleges csődöt, de ki kellett menteni a 140 százalékos Portugáliát és a 120 százalékos Írországot, és a 140 százalékos Olaszországot valamint a 90 százalékos Spanyolországot is csak erős jegybanki segítséggel lehetett a felszínen tartani. De akkor hogyan lehetséges, hogy a GDP 220 százalékára rúgó adósságot felmutató Japán (a hivatkozott adatok 2012-es értékek) vígan éli világát? A kérdésre adott válaszból mi magyarok is sokat tanulhatunk, sőt már tanultunk is. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_29.jpg

Japánban szó sincs adósságválságról, és bár vannak hangok, melyek szerint illene csökkenteni az eladósodottságot, a gazdaságpolitika inkább a további eladósodás és a gazdaságélénkítés céljából folytatott költekezés irányába halad (az államadósság 2014-ben elérheti a GDP 230 százalékát). Eközben a kötvénypiac stabil, a hozamok alacsonyak, nyoma sincs pániknak vagy összeomlásnak, mint ahogyan azt az eurózónában megszokhattuk. Mi a japánok titka?

Japán kutatók rámutatnak, hogy a stabilitás kulcsa a finanszírozás szerkezete. A japán államadósságot ugyanis csupán egy minimális részben finanszírozzák külföldi nagybefektetők (alig több mint 10 százalék, a közepes és hosszú lejáratú adósság esetén pedig csak 7 százalék), a finanszírozás nagyobbik részét hazai befektetők, sőt hazai háztartások, magánszemélyek vállalják. Japánban ugyanis rendkívül magas a megtakarítási ráta – a japán emberek legendásan takarékosak -, a megtakarított pénzt pedig nagyrészt állampapírokba és állampapírokat tartó befektetési alapokba helyezik.

Japánnal kapcsolatban nem olvasunk olyat, hogy a külföldi nagybefektetők nagy tételben borítják a piacra az államkötvényeket, hisz nagy tételben ők nem tartanak ilyen papírokat. A lakosság pedig jellemzően nem borít semmit, ők nyugodtan ülnek és stabilan finanszíroznak. A kulcs tehát az, hogy a lakossági megtakarításokat az állam hosszú távra igyekszik magához vonzani, ami stabilitást ad az államadósságnak. Kutatók hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy egy elöregedő társadalomban ez sem mehet sokáig, és hiába a masszív lakossági megtakarítások, hamarosan megálljt kell parancsolni az államadósság növekedésének.

Érdekes, hogy az elmúlt években Magyarország is hasonló útra lépett. Az egykulcsos adó bevezetésével ugyanis megugrottak a lakossági megtakarítások, az állam pedig vonzóvá tette a lakossági állampapír-befektetéseket. A lakossági megtakarítások így mind nagyobb volumenben finanszírozzák az államadósságot, ami a japán példa alapján kedvező folyamatnak tekinthető. Természetesen egy-két év alatt nem szabad csodát várni - és Magyarországon a külföldi befektetők aránya is magas jelenleg -, ha azonban az állam hosszú éveken keresztül sikeresen csatornázza be az egyre duzzadó lakossági megtakarításokat hosszú távú állampapírokba és fokozatosan csökkenti az államadósság/GDP mutatót, akkor ez a folyamat stabilitást adhat a hazai államadósságnak is.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Vakon repülnek a jegybankok

Kevesebb embernek saját lakást!

Árnyékra vetődnek a Kína-kritikusok?

Adjuk magánkézbe a tömegközlekedést?

Hogyan nőhetjük ki az államadósságot?

Hol dől el az államadósság elleni harc?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr75789785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bilolyogus 2014.01.31. 09:51:38

Biztos, hogy egyforma jó dolog a japánoknak Japánnak illetve a magyaroknak Magyarországnak kölcsönadni?
És ha megugrik - ahogy szeretnék - a japán infláció, biztos, hogy a japánok bent hagyják a pénzüket elértéktelenedni?
Persze tudom, tudom, nálunk 0,9 % az infláció!

bankvezér 2014.01.31. 15:11:26

@bilolyogus:
"És ha megugrik - ahogy szeretnék - a japán infláció, biztos, hogy a japánok bent hagyják a pénzüket elértéktelenedni?"

Látom,nem érted a dolgot. A japán állam úgy fizeti vissza az adósságát, hogy pénzt nyomtat. Ezért a japán emberek nyugodtan kivehetik a pénzüket. :))

bilolyogus 2014.01.31. 15:54:31

@bankvezér: Nem azt mondtam, hogy nem tudja kifizetni, hanem azt, hogy ha látják a hitelező kisemberek, hogy értéktelenedik el, akkor tömegével elkezdik visszaváltani a japán államkötvényeiket. Ami persze tovább növeli az inflációt, ami növeli a visszaváltók számát, nő a pénzmennyiség, az infláció öngerjesztővé válik. Ami Japán esetén lehet, hogy elviselhető kisember szinten, mivel elég sok mindent termelnek (de nagyon energia-import függők), de pl. Magyarországon, ha adnak 10 %-ot az államkötvényre, de éves szinten 25 %-kal romlik a forint, akkor egyszer csak ott állunk, hogy szürkemarha tülökből kéne led tv-t gyártanunk...

2014.01.31. 16:28:00

@bilolyogus: A hitelezők,nem kisemberek.A kisemberek pedig nem látnak semmit,ami lényeges lenne,ugyan is nincs meg hozzá a "csatornájuk".
Másrészt én úgy tudom,de lehet hogy nem jól(?),hogy a japó állam,azért kezdett el pénzt nyomtatni,hogy felpörögjön a gazdaság.Tehát a nyomtatott pénz,valamilyen formában beviszik a gazdaságba.Kiszórják.
A japánoknál azért nem fog pánikot okozni az infláció,mert már vagy egy évvel ezelőtt elültették a gondolatot a fejekben,hogy inflációt csinálnak.
Tehát a befektetőket nem érinti váratlanul a japán infláció.Ettől várják a gazdasági fellendülést.

mrZ (törölt) 2014.01.31. 21:26:03

Ha az állam a "polgárok" megtakarításaira tart igényt az bizony már a végjáték. Amikor már senki sem hajlandó szóba állni a minden pénzt elköltő(ellopó) bürokráciával, akkor jön a könnyen zsarolható/kényszeríthető házi (rab)szolgák további sanyargatása.
Az államadósság legegyszerűbb csökkentése a költekezés visszafogása lenne. Első lépésként kirúgni 400.000 közalkalmazottat, elsősorban azt a 150.000 fős közép és felsőszintű vezetőt. valamint a tanácsosokat, megbízottakat, a barátnőket, sógorokat, barátokat. Egyszóval az állami maffiát. 5 éven belül nem lenne egy kanyi államadósság sem.

bankvezér 2014.01.31. 21:36:24

@mrZ:
Azt kifelejtetted, hogy "altassák el" azokat, akiknek nincs munkájuk... :((

bankvezér 2014.01.31. 23:10:57

@bilolyogus:
"...egyszer csak ott állunk, hogy szürkemarha tülökből kéne led tv-t gyártanunk... "

És???

na4 2014.02.01. 07:09:13

Ekkora hülyeséget! Az állam egyre jobban költekezik, akkor az a megoldás, hogy egyre több pénzt oöntünk ki a lefolyóba? Ekkora baromságot hogyan lehet írni?

na4 2014.02.01. 07:14:07

@mrZ: Pontosan, számból vetted ki a szót.

lajafix1 2014.02.02. 01:26:54

"Japán kutatók rámutatnak, hogy a stabilitás kulcsa a finanszírozás szerkezete."

nem. A finanszírozás szerkezete csak a finanszírozás kulcsa. A stabilitásé egészen más(lásd a japán gazdaság, a japánok társadalom élet felfogása és takarékossága, etc...)

Szar ez pénzügyi szemle blog... nem hiába lógtok állami csecsen, nyalni ennyire kell?

nyuggernyúzó 2014.02.05. 07:56:38

Japán nem éli vígan a világát, hanem demográfia összeomlás előtt áll.
Mo-n ugyanez, csatornázhatja az állam a lakossági megtakarításokat ide vagy oda, egy emberöltő és a 18 éven aluliak fele rejtett erőforrás lesz, a magyar társadalomnak vége.
süti beállítások módosítása