Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Mit hoz 2014?

2014.01.03. 08:31 Pénzügyi Szemle

Szinte már nem is emlékszünk azokra az időkre, amikor nem a válság valamely hullámától kellett tartani, a professzor szerint ugyanakkor 2014-ben végre visszatérnek a békeévek.

Az elmúlt hat év válságoktól, összeomlásoktól és recesszióktól volt terhes, 2014 ugyanakkor egy növekedéssel, sőt a várakozásoknál is tempósabb növekedéssel járó esztendő lehet – állítja Martin Feldstein, a Harvard professzora, aki egyébiránt mind az amerikai ingatlanpiac összeomlását, mind a világgazdasági válságot előre látta, sőt azt is megjósolta, hogy a krízis utáni talpra állás sokkal lassabb és vontatottabb lesz, mint korábban bármikor. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_10.jpg

Egyszer minden viharfelhő elvonul, és a vészterhes időket követően ismét kisüt a nap, Martin Feldstein pedig úgy látja, hogy ennek pont most jött el az ideje. Miből fakad ez az optimizmus? Az Egyesült Államokban a GDP 4,1 százalékkal bővült 2013 harmadik negyedévében – évesített adat -, és a várakozások szerint a negyedik negyedév is tempósra sikerülhetett, vagyis az USA komoly lendülettel gyorsított rá 2014-re.

Emellett az építőipar stabilan bővül és az ipari termelés is erős, amihez még hozzájárul a lakossági fogyasztás várható erősödése. A lakossági vagyon ugyanis a 2013 szeptemberében végződő 12 hónapban – a részvény- és ingatlanárak emelkedésének köszönhetően – mintegy 6000 milliárd dollárral bővült, ami arra enged következtetni, hogy 2014-ben az amerikai lakosság bátran kinyitja majd a pénztárcákat.

Aggódni természetesen mindig van miért, itt van például az amerikai jegybank szigorítása, az állampapír-hozamok emelkedése, vagy az inflációs nyomás erősödése – és akkor még nem is beszéltünk a szociális rendszerek fenntarthatóságáról, a társadalom elöregedéséről vagy az emelkedő pályát mutató államadósságról -, összességében azonban a Harvard professzora úgy látja, hogy most az amerikai gazdaság növekedési kilátásai jobbak, mint bármikor az elmúlt hat évben.

Ha pedig ez az optimizmus realizálódik, és az amerikai gazdaság valóban masszív növekedést mutat majd 2014-ben, akkor nekünk, magyaroknak is van okunk bizakodni, hiszen ebben az esetben az új év Európában és Magyarországon is stabil növekedést hozhatna.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ez ám az igazi rezsicsökkentés!

Hosszabb életet a férfiaknak!

Íme egy sikertörténet, amit lehet követni

Valóban kínai uralom vár ránk?

Az örökségek mentik meg a nyugdíjasokat?

Kell-e félnie a forintnak a tapírtól?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr535721155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.01.03. 08:59:09

" A lakossági vagyon ugyanis a 2013 szeptemberében végződő 12 hónapban – a részvény- és ingatlanárak emelkedésének köszönhetően – mintegy 6000 milliárd dollárral bővült, ami arra enged következtetni, hogy 2014-ben az amerikai lakosság bátran kinyitja majd a pénztárcákat."

Igaz, hogy ez a 6000 milliárd dollár csak egy (tévesen) számított szám, egyébként is a "vagyonnövekedés" csak az esztelen dollárnyomtatásnak köszönhető és mintegy 100 ezer nagyon gazdag amerikait érint.
Olyan nagyon gazdagokat, akik eddig sem fogták vissza a költekezést, és ezért ezután sem fognak már többet költeni.
De a gazdasági életben már bevett dolog a folyamatos félrevezetés, masszív hazudozás... :))
Csókoltatom a tanulmányt készítő professzort. :))

2014.01.03. 19:22:25

Nekem száguldani fog a szekér,a többieket meg magasról letojom!

Brix 2014.01.03. 20:26:11

Valószínű, hogy még sokáig fenn fogják tartani a laza pénzpolitikát, hiszen infláció nincs, a gazdagok meg munka nélkül gazdagodnak a részvényárak emelkedése következtében.
Az átlagember helyzete nem fog javulni, hiszen a válságot sem a pénzhiány okozta, hanem a kapitalista rendszer működéséből adódó alapprobléma.
Hiába bármekkora gazdasági növekedés, ha az nem a társadalmi nivellálódást segíti, hanem egyre kevesebb ember kezében egyre több javat halmoz fel...

nyuggernyúzó 2014.01.03. 21:17:57

Detroit csődje már a masszív növekedés része?
Rizsa az egész, az adósságuk növekszik masszívan.

na4 2014.01.03. 21:29:04

Vihar elötti csend.

bankvezér 2014.01.03. 21:30:54

@Jóképességű Takarítónő:
Most, hogy ezt elmondtad, mindenki téged irigyel. :))

bankvezér 2014.01.03. 21:32:19

@na4:
Jól látod. Ezután gyakorlatilag folyamatos válság lesz.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2014.01.04. 00:09:47

@bankvezér: Hát az öreg Marx is erről beszélt.

A gond az, hogy a gazdasági ügyekben akkora pénz és érdek van, hogy sok emberre telik belőle.

Kiváncsi vagyok, a professzor úrnak mennyi kilója?

2014.01.04. 08:23:53

@bankvezér: Egyszer minden trend megfordul és a válság sem tarthat örökké.

bankvezér 2014.01.04. 12:54:46

@Jóképességű Takarítónő:
"Egyszer minden trend megfordul és a válság sem tarthat örökké."

Amikor hosszabb ideig élsz válságban, már ez válik a mindennapjaid részévé. Ez lesz az életed "alapzaja". :))
Erre épül rá a többi dolog.

2014.01.04. 14:49:21

@bankvezér: Erre már csak egyetlen dolog épülhet és az pedig a remény.
Semmi más.
De jól ki van ez találva.Az egyénnek csak annyit,hogy tudjon mozogni,dolgozni ha kell.
Ha erre rádöbben a tömeg,na akkor lesz nagyon kellemetlen helyzet.
Addig ,míg a remény ott van nekik,addig a hozzád hasonlóknak nincs félnivalójuk.
Képzeld,ha rájönnek,hogy a jelenlegi létük rosszabb a gályamunkás rabszolgákénál is,vagy legalább is ugyan olyan.
Ha rájönnek,hogy soha nem lesz jobb nekik és nincs mit veszteni.Hogy a minimálbér annyira elég mindössze,mint a piramisokat építő raboknak volt.
Nem változott semmi.Nincs különbség.
Csak nehogy öntudatukra ébredjenek a kis hangyák.
süti beállítások módosítása