Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Minden egy bankár miatt omlott össze?

2013.11.02. 08:31 Pénzügyi Szemle

Egyértelműen kimutatható, hogy a laza jegybanki politika pénzügyi buborékokat hoz létre, melyek összeomlással végződnek. Sokkal óvatosabban kellene bánni a laza jegybanki politikával.

Ha egyetlen okot kellene említeni, hogy miért tört ki globális pénzügyi és gazdasági válság, és miért omlott össze a pénzügyi rendszer, akkor a szakemberek többsége bizonyára az amerikai ingatlanbuborékot említenék. Egyre többen gondolják úgy – köztük Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász -, hogy az amerikai ingatlanbuborék duzzadása nem másnak, mint a rekord alacsonyra levitt amerikai alapkamatnak volt köszönhető. Ezért az alacsony kamatért pedig elsősorban az akkori jegybankelnök, Alan Greenspan a felelős. Az eredeti tanulmány itt érhető el.

posztba_nagy_1.jpg

Természetesen nem korrekt egyetlen ember nyakába varrni a teljes pénzügyi krízist - Paul Krugman egyenesen a legrosszabb jegybankelnökként emlékszik Greenspanre -, a tény ugyanakkor az, hogy amerikai kutatók - Michael D. Bordo és John Landon-Lane - egyértelműen igazolták: a laza jegybanki politika, vagyis az alacsony kamatok és a pénzpumpa elkerülhetetlenül buborékot fúj az ingatlan-, részvény-, vagy árupiacon, rosszabb esetben ezek mindegyikén.

A 2002-2005-ig terjedő időszakban pedig az amerikai jegybank rekord alacsonyra, 1,0 százalékra vitte le az alapkamatot, ami a tanulmány következtetései szerint megágyazott az ingatlanpiaci buboréknak, majd a későbbi összeomlásnak. Ha tehát egyetlen okra kellene rámutatni, hogy miért is került ekkora bajba a világ, akkor ez lenne az, a laza monetáris politika, és az alacsony amerikai kamat.

Két gond adódik ezen a ponton. Egy, a jegybankoknak eddig elsősorban az inflációra, néhány országban – például az USA-ban - emellett a gazdasági növekedésre kellett koncentrálniuk, és nem volt elsődleges feladatuk az eszközár-buborékok azonosítása és az ezek elleni küzdelem. A szerzők ugyanakkor úgy vélik, hogy a jegybankoknak ezután erre is koncentrálniuk kell, vagyis mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy ne alakulhassanak ki pusztító buborékok. Az infláció elleni küzdelem mellett tehát mellérendelt célként szükség van a pénzügyi stabilitás biztosítására is.

Kettő, a jegybankok monetáris politikája most ugyanolyan laza, sőt ha lehet, még lazább, mint volt a 2002-05-ös időszakban. Ez pedig felvet egy nyugtalanító kérdést: ha akkor a laza monetáris politika pénzügyi buborékokhoz és összeomlásokhoz vezetett, akkor miért ne vezetne oda most is?

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Sikeres is lehetne a magyar euró

Milliókat ér egy jó tanár

Az állam a legnagyobb haramia?

Melyik nyugdíjrendszert válasszuk?

Legyen magasabb a nyugdíj?

Így kellene módosítani az államadósság-szabályt

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr195607740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.02. 11:29:11

Micsoda marhaság.Egy bankár nem csinál nyarat.

Pop40 2013.11.02. 19:17:51

@Jóképességű Takarítónő:

"Egy bankár"? Mármint a Fed elnöke, alatta a komplett amcsi jegybankkal, akiknél nagyobb befolyással senki nincs a gazdasági folyamatokra? Ők az "egy bankár"?

Takaríts inkább tovább, mindenki jobban jár.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.02. 23:25:57

A válság oka egyértelműen a kötelező hitelvizsgálat eltörlése volt a US-ben még Clinton elnök idején. A buborék, tehát a hosszútávon fizetésképtelen hitelek akkor kezdett el fújódni.

A részletek:
dornyeij.blog.hu/2012/08/16/bankrendszer_frissitett

Xerof 2013.11.03. 18:02:44

A világon volt már arra példa, hogy a bankóprés megoldotta a gazdasági problémákat? Ha jól emlékszem Bernanke a 30'-s évek gazdasági válságát tanulmányozta és arra a következtetésre jutott, hogy a szigorítás nem megoldás. Csak az a gond, hogy még az sem bizonyosodott be, hogy a pénzpumpa igen. Egyébként szerintem még nagyobb összeomlás lesz, persze azt senki sem tudja, hogy mikor, előtte még üveghangig felhúzzák a piacokat. Ahogy az ezüstnél, aranynál volt.

mr sistereg 2013.11.04. 14:30:46

A válság amiatt tört ki, mert ti közgazdászok, szakmai ürülékek vagytok, ez tény.

Miért tény az, hogy egyszerűen szakmai ürülékek vagytok?

Mert a közgazdaságtan nem tudomány, csupán spekulációs játék, amiben egyetlen laboratóriumi körülmények között is bárhol bármikor előállítható objektív tény van, ami egy számviteli tény, hogy az adósságmennyiség = pénzmegtakarítás mennyiség,

de ti pont ezt felejtettétek el.

Titeket, ürülék-közgazdászokat, az a maastrichti-jellegű adatértelmezési logika tolt ki magából, ahol az adósságállomány adat bevitele automatikusan neurotikus félelmet kell, hogy kiváltson belőletek (így tanultátok a suliban), mert az lett az "többségi konszenzus" (csak mert sokan vagytok, nem lesz igazatok!), hogy az államadósság adat csakis inflációt okozhat, és az infláció csakis a Sátán eszköze lehet arra, hogy zavart okozzon. Ez egy ostoba mese, amiben úgy hisztek, mint a keresztények abban, hogy aki nem szereti jobban Jézust a családjánál vagy bárminél, az tuti, hogy pokolban végzi.

Értelmetlen bármilyen évtizedes vagy évszázados visszatekintő tanulmányt készítenetek, és erre hivatkoznotok, mert ezzel csak magatokat veritek át még jobban, és még több szakmai ürüléket gyártotok (szaporítjátok magatokat, mint egy életképes, de a saját környezetét felszámoló vírus)!De ti ahhoz sem rendelkeztek értelemmel, hogy felfogjátok, miért gazdaságpusztító vírus az adósságállományok (azaz a pénz) ellen küzdeni:

azért, mert ilyen „hitelpénz” időszak, mint most, még szinte soha nem volt:

most mindenféle fém, drágakő, bölény, kagyló (mint fedezet) mennyiségtől függetlenül tényleg szabadon alakítható a pénzmennyiség. Merthogy nem „árupénz” korszak van, hiszen elvileg túlléptünk az árupénz sötét időszakán, amikor a közgazdaság böszméi a pénz funkciót még összekeverték a pénzkölcsönért szemben kikötött fedezeti tárgy funkcióval),

1971 előtt még a kulcsdeviza (US dollár) az aranyhoz volt kötve,
1980-as évektől pedig ostoba államadósság/GDP plafon törvényeket hoztatok,
a közte lévő pár évben pedig összekevertétek a számviteli adatokat a pénzforgalmi adatokkal:

máig nem vettétek észre, hogy az 1973-as olajár robbanás után a gazdaságba pumpált dollár igenis növelte a GDP-t és a munkahelyek számát, de nem ott, ahol a Nobel díjakkal felértékelt számviteli vezérbarmok („a chicagói fiúk”) mérték az adatokat (USA-ban), hanem ott, ahol a termelők elfogadták azt a pénzt, mint kemény devizát: az olajtermelő országokban, köztük a CCCP-ben!

A tudatszűkült, pusztán saját ország adatokra koncentráló alfahímeitek (pl. Friedman, E. Phelps) azt a téves következtetést vonták le, hogy az államadósság adat növekedés a pénzmennyiség növekedéshez vezet ugyan, de ez nem a reál GDP-t, hanem az inflációt növeli...

Ha nem akartok tovább szakmai ürülékként élni, rá kéne ébrednetek, hogy a hitelpénz mennyiségét (ahogy az nevében is benne van) nem csak az állam adóssága, hanem a privát szféra adóssága is teremti (bankok hitelaktivitása), sőt,

a privát adósságállomány ( a bankok) az elmúlt 30-40 évben – pontosan az ostoba szabályzóitok miatt- már a 3*-osát termelte a pénznek, mint az összes államadósság, (merthogy az államadósság adat ellen ugye permanens harcot vívtok)

a US dollár erejét nem pusztán az USA területén előállított gazdasági jószágok adják, hanem a világon mindenkinek a jószága (kínai, mongol, szaudi, holland), aki hajlandó dollárért eladni.

Az országokra (unió esetén tagországokra) szűkített adósság/GDP adatokra való koncentrálás a szakmai ostobaságotok elapadhatatlan forrása marad, egészen addig a napig, amíg rá nem jöttök (új többségi konszenzus alakul ki köztetek), hogy sem az adósság, sem az infláció önmagában (!) nem ellenség,

következésképpen a Delors bizottság Maastrichti Kritériumai a szakmai ürülékek uralkodásának korszakát jellemzik.

Ti, akik maastrichti keretek között elemzitek a világot, egy sötét korszak sötét bálványainak sötét tiszteletben tartói, sőt, imádói vagytok. Ti kúrjátok el, nem kicsit, nagyon! penztaoizmus.postr.hu/a-bolcsek-euroja-1-resz

mr sistereg 2013.11.04. 14:59:19

@Dörnyei József: A bankokat most divatos szidalmazni, csak éppen közgazdaságtani böszmeség. A bankokat nem ütni, verni kéne, bármilyen primitív, zsigeri örömöt is jelent ez, hanem bátorítani, és - akár átmeneti állami résztulajdon szerzés árán is - de feltőkésíteni! (Aztán ha jönnek a jó idők, lehet újra privatizálni az állami kézben lévő banki részvényeket és betegre kereshetnék magukat az ügygazdák...)

A bankokba rúgni, hú de jó?
2008 óta az éppen adósságcsapdába került emberek a bankokat gyűlölték meg, noha maguk a bankok a legkevésbé sem tehetnek arról, hogy az USA és az EU pénzügyi szabályszerkezetét megalkotó közgazdászok eltiltották a jegybankokat attól, hogy saját kormányzatukat közvetlenül finanszírozzák. Ennek azért van jelentősége, mert ezekkel a primitív, az ókori aranypénz szisztémát idéző logikájú törvényekkel a pénzmennyiség szabályozás terén a kormányzatokat lebénították. Kvázi megfosztották a pénzteremtési joguktól az államokat, a kormányzatok így nem tudnak hatékonyan segíteni az embereken, miközben a bankokról tudni kell, hogy nem kifejezetten szociális célokra létrehozott, non-profit szervezetek. Nem várható el tőlük, hogy tömegével engedjenek el követeléseket, és az se, hogy akkor fokozzák a hitelaktivitásukat, amikor a politikusok és közgazdászok tíz, húsz évig elnyúló adósságválságként értelmezik a fejleményeket, mert valószínűleg fogalmuk nincs róla, hogy a pénzt az adósság teremti. Mára túlnyomórészt a bankok hitelezési hajlandóság alakulása felel a GDP alakulásáért. Ha a bankok mernek hitelezni, szárnyal a gazdaság, ha megijednek, akkor zuhan. 2008-ban nagyon megijedtek.
penztaoizmus.postr.hu/a-nagy-allamadossag-leirasrol

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.04. 15:32:15

@mr sistereg:
Ha elolvasod, amit írtam, akkor rájössz arra, hogy nem a bankokat szidalmazom, hanem a bankszabályozásért felelös hatóságot, tehát a kormányt/törvényhozót.

nyuggernyúzó 2013.11.04. 20:36:35

Nem egy bankár, hanem a sok here miatt. Ennyi embert nem lehet ilyen szinten eltartani. Az emberek többségének a produktuma 0, ezeknek nyomorogniuk kéne, nem hitelből urizálni. Mo-n is maximum 3 millió ember az, aki letesz valamit az asztalra, a másik 5millió felnőtt here. Igen, a nyugger is az. 8 órában a tévé előtt döglenek unokázás helyett.
süti beállítások módosítása