Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Sikeres is lehetne a magyar euró

2013.11.01. 08:31 Pénzügyi Szemle

Akár egy fejletlenebb ország is lehet sikeres tagja az eurózónának, ehhez nem kell más, mint szakmailag felkészült gazdaságpolitikusok, stabil költségvetés, stabil árszínvonal.

Miért robbant ki a válság az eurózónában? Melyek voltak a hibák, amit a gazdasági vezetők elkövettek a megelőző években? A bűvös maastrichti kritériumok mindenek feletti betartása vajon segíthet(ett volna)? Lehet-e Magyarország sikeres tagja az eurózónának? Ezek olyan kérdések, melyekre egyértelmű válasz nehezen adható, mindenképpen tanulságos ugyanakkor meghallgatni/elolvasni felkészült közgazdászok véleményét, ami akár a „mezei" polgárt is gondolkodásra késztetheti. A poszt alapjául szolgáló cikk itt érhető el.

Posztba_nagy_17.jpg

A két közgazdász, akik véleményt mondanak a fenti kérdésekről, Móczár József, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Valamint Csaba László.

- Az euróövezet problémait sokan a tagországok közötti fejlettségbeli különbségekkel magyarázzák, ami Csaba László szerint téves. A közgazdász úgy látja, hogy egy megfelelőn működtetett gazdasági közösségben azok az országok, melyek stabil költségvetéssel és stabil árakkal rendelkeznek, képesek lehetnek a sikeres együttműködésre.

- Azt ugyanakkor nem gondolja a közgazdász, hogy gépiesen, mondjuk a maastrichti mindenek feletti betartásával lehet boldogulni. A bonyolult szerződések és kritériumok betartása nélkül is lehet stabil egy ország, amire legjobb példa Németország és Belgium, akik az államadósságra vonatkozó 60 százalékos kitételt „megszegve" is stabilak. Ellenpélda Spanyolország és Írország, akik a válság előtt fiskális éltanulók voltak - példás költségvetési hiány és államadósság -, a mélyben mégis olyan egyensúlytalanságok húzódtak meg, amelyek összeomláshoz vezettek.

- Ha a szabályok nem, akkor mi tud stabil pályán tartani egy gazdaságot? A válasz egyértelmű: szakmailag felkészült és intelligens gazdaságpolitikusok és az ő tanácsadóik, akik értik a mélyben meghúzódó összefüggéseket és látják a következményeket. A gazdaságirányítás művészet, amibe okos döntés lenne közgazdász kutatókat is bevonni - éppúgy, ahogy azt az Egyesült Államok teszi.

- Móczár József kiemeli, hogy az euró árfolyamának sokkal komolyabb szerepe volt a válság kialakulásában, mint azt a legtöbben gondolják. Túl kevés figyelmet kap az euróárfolyam, amely többnyire túl erős, visszavetve ezzel az európai turizmust és az exportszektort.

- És végül, a legfogósabb kérdés, hogy vajon Magyarország lehetne-e sikeres tagja az eurózónának. A többség úgy véli, hogy amíg el nem érjük az eurózóna átlagának legalább a 90 százalékos fejlettségi szintjét, addig aligha, viszont ha igazat adunk Csaba László fenti vélemények, mely szerint felkészül gazdaságpolitikusokkal, stabil költségvetéssel és stabil árakkal még egy fejletlenebb állam is lehet sikeres az övezetben, akkor azt mondhatjuk, hogy végülis miért ne lehetne?

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Milliókat ér egy jó tanár

Az állam a legnagyobb haramia?

Melyik nyugdíjrendszert válasszuk?

Legyen magasabb a nyugdíj?

Így kellene módosítani az államadósság-szabályt

Dickens és a magyar pénzügyi válság

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr695606210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.11.01. 09:44:11

"... mi tud stabil pályán tartani egy gazdaságot? A válasz egyértelmű: szakmailag felkészült és intelligens gazdaságpolitikusok és az ő tanácsadóik, akik értik a mélyben meghúzódó összefüggéseket és látják a következményeket."

Nagyon szimpatikus gondolatok. :)
Szívesen vállalok megbízást, lehetőleg magas fizetéssel. :)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.01. 12:06:42

Magyarország egy erősen szocialista ország, az utóbbi években meg kommunista rendszerváltás folyik.

Magyarországot manager kétszer irányította az utóbbi 23 évben, egyszer Bokros Lajos és egyszer Bajnai Gordon, mindkét esetben kb. 2 évig. A maradék 21 évben szocialista politikusok irányították az országot.

De Obama óta ugyanez a helyzet a US-el is, tehát pozitív példaként egy csőd szélén táncoló országot én nem ajánlanék...

Magyarországot az Euró bevezetés egy az egyben csődbe vinné, lásd Görögország.

mokkaczuka 2013.11.01. 15:17:26

Bármikor egy tollvonással be lehet vezetni az eurót. Görögország nem abba, hanem a mozdonyvezetők 7000 eurós bérébe bukott bele. Az eurónak nincs köze a fejlettségi szinthez. Koszovóban is működik. Csak Budapesten húzzák az orrukat, mert akkor a kormánynak nevezett tolvajbanda nem tud az árfolyamokkal szórakozni. Ha rajtuk múlik, örökre marad a forint. Aki meg megtermeli, az megy külföldre.

zobod 2013.11.01. 15:47:41

Ettől eléggé markánsan eltérő vélemények is olvashatok a szakirodalomban. Az USA tagállamai közti különbségek és az EU tagállamai közti különbségek összevetése, az európai ipar elaprózottsága az amerikaival szemben (a mindentudás egyetemén beszélt erről Lámfalussy Sándor, meg sok más érdekességről, érdemes megnézni a videot), a nemzeti különbségek ... stb.

Volt már a XIX. sz. végén kísérlet, akkor Fro. vezetésével egy monetáris unióra, ez volt a Latin Monetáris Unió, 50-60 évet megélt az is. Aztán elmenet mellette a Világ, talán az euro sorsa is ez lesz.

2013.11.03. 16:22:19

Felkészült gazdaságpolitikusok?
Hol?!
A Béla bratyija lenne az,a kettes közgáz diplomájával?

Gerilgfx 2013.11.06. 17:57:28

akár totalitárius gyártóállam is lehetnénk az euban, aminek a teljes lakosságát kiírtják azért, hogy arab és néger bevándorlókkal olcsón dolgoztassanak az unió gyáraiban.

akár.
süti beállítások módosítása