Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Milliókat ér egy jó tanár

2013.10.31. 08:31 Pénzügyi Szemle

Egy jó tanár az Egyesült Államokban sokszorosát éri annak, mint emennyit fizetésben megkap. Az egyik legjobb befektetés egy jó tanár.

„A mi időnkben még a legokosabbak mentek tanárnak, most meg…” – bizonyára sokan hallották már ezt a mondatot a szüleiktől, nagyszüleiktől, esetleg maguk is tapasztalhatták. De vajon mennyit ér egy jó tanár? Amerikai kutatók - Raj Chetty, John N. Friedman és Jonah E. Rockoff - erre a kérdésre keresték a választ, és arra jutottak, hogy nagyon is sokat, sőt, sokkal többet, mint azt elsőre gondolnánk. Az eredeti tanulmány itt érhető el.

posztba_nagy.jpg

A kutatók két évtizedet vizsgáltak, amely időszakból összegyűjtötték 2,5 millió általános iskolai tanuló tanulmányi eredményeit, továbbá a felnőttként teljesített adóbefizetéseiről és nettó jövedelméről szóló kimutatásait. Az összesített eredmények alapján világosan látszik a gyermekeket általános iskolában tanító tanárok hozzáadott értéke, amely hozzáadott értéket a kutatók számszerűsítették is, méghozzá csengő dollárokban.

A gyenge és az átlagos hozzáadott értékű tanárok között például ég és föld a különbség, egy-egy osztályra lebontva mai értéken nézve több, mint 250 ezer dollár. Vagyis az átlagos képességű tanárok által tanított osztály diákjai életük során ennyivel több pénzt keresnek meg - mai árakon számolva -, mint a gyenge tanár által tanított diákok. Ha tehát csak dollárokban számolunk, akkor egy jó tanár egy osztályra vetítve sok százezer dolláros hozzáadott értéket jelent, amely összeget a jól képzett diákok az életük során magasabb fizetések formájában meg is keresnek. Ezen összegek mellett eltörpülnek az évi 40-45 ezer dolláros tanári fizetések, vagyis úgy tűnik, hogy egy jó tanár a világ egyik legjobb befektetését jelenti.

Arra gondolhatunk az eredményeket látva, hogy a jó tanárok biztosan a drága magániskolákban vagy a legjobb környékeken vannak. De nem, a kutatók azt is kimutatták, hogy az átlagos környékeken és átlagfizetésből élő szülők által is elérhető iskolában is nagy számban vannak jó tanárok, olyanok, akik százezrekben, sőt milliókban mérhető hozzáadott értéket képviselnek.

A kutatás készítői hangsúlyozzák, hogy az oktatás színvonalának emelése nem csak társadalmi érdek, de egy rendkívül gyorsan megtérülő befektetés is. Az államnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a színvonal emelkedjen, ami elsősorban a tanári fizetések emelésével, a hozzáadott érték mérésével és az ezzel arányos bérezéssel, továbbá a tanárok számára tartott továbbképzésekkel érhető el. A jó tanár minden pénzt megér, a tudásba invesztálni pedig mindig a legjobb befektetés – húzzák alá a kutatók.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Az állam a legnagyobb haramia?

Melyik nyugdíjrendszert válasszuk?

Legyen magasabb a nyugdíj?

Így kellene módosítani az államadósság-szabályt

Dickens és a magyar pénzügyi válság

Megint meg kell menteni az önkormányzatokat?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr645604710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.10.31. 09:00:36

Végre egy tanulmány, amivel egyetért az ember...

Gera 2013.10.31. 16:52:54

Na, ez az, ami nálunk senkit nem érdekel.

2013.11.01. 18:05:53

"A kutatás készítői hangsúlyozzák, hogy az oktatás színvonalának emelése nem csak társadalmi érdek, de egy rendkívül gyorsan megtérülő befektetés is. Az államnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a színvonal emelkedjen, ami elsősorban a tanári fizetések emelésével, a hozzáadott érték mérésével és az ezzel arányos bérezéssel, továbbá a tanárok számára tartott továbbképzésekkel érhető el. A jó tanár minden pénzt megér, a tudásba invesztálni pedig mindig a legjobb befektetés – húzzák alá a kutatók."

Akkor most már értem, hogy Mo.-n miért történik éppen az ellenkezője, miért szítják a jövő generációját tanító és "nevelő" tanárok és más emberek közötti feszültséget a mélyen tisztelt és általam is nagyra tartott politikusaink. Persze ne feledkezzünk el a nagy OKJ reformról se, mert ugye mi az olcsó munkaerő országa leszünk, így leszünk versenyképesek... :))) Nehogy tanuljon az ember esetleg másik szakmát, nehogy kitörjön a posványból, maradjon mindenki ott, ahol van.

2013.11.02. 11:29:50

Na és?!Egy jó takarítónő meg aranyat ér!:)

2013.11.02. 11:33:02

@Philosoraptor: Az a baj,hogy az egész oktatásban vagy egy gigantikus nagy paradoxon.
A felsőoktatás fizetős,így a diák gyakorlatilag megveszi a diplomáját,akár mennyire is hülye.
Ha nem lenne fizetős a felsőoktatás,akkor lehetne a minőségen javítani,de akkor be kéne zárni a 13 egyetemből 10-t,mert nem lenne rá fizetőképes kereslet.
süti beállítások módosítása