Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az állam a legnagyobb haramia?

2013.10.29. 08:31 Pénzügyi Szemle

Miért aggódnak a cégvezetők? Drága a munkaerő, gyér a kereslet, esetleg túl sok mindenbe szól bele az állam? Talán meglepő, de a kapitalizmus hazájában az utóbbi a nyerő.

Az Egyesült Államok sokak számára egyet jelent a szabad piacgazdasággal, ahol az erős felemelkedik, a gyengét kíméletlenül letarolják, az állam pedig a minimálisnál is kevesebb beleszólást enged magának a vállaltok és egyének küzdelmébe. Ez a szemlélet ugyanakkor Obama elnök alatt alaposan megváltozott, sőt, ma a kis- és középvállalatok többnyire úgy látják, hogy a bizniszükre leselkedő legnagyobb veszélyt épp az állam jelenti. Az eredeti elemzés itt olvasható.

Posztba_nagy_15.jpg

A National Federation of Independent Business minden hónapban elkészít egy felmérést a kisvállalatok körében, melyben arra a kérdésre keresi a választ, hogy az egyes cégvezetők miben látják a legnagyobb veszélyt a vállalkozásukra nézve. A négy válaszlehetőség a következő: elégtelen piaci kereslet (sárga vonallal a fenti grafikonon), állami szabályozás (pirossal), adók (zölddel), és a munkaerő költségei (kékkel).

A felmérés tanulsága szerint nagyot változott a világ az USA-ban, ma ugyanis a válaszadók legtöbbje, egészen pontosan 24 százalékuk úgy látja, hogy a vállalatuk számára a legnagyobb problémát az állami szabályozás jelenti. Ez a statisztika Obama elnök beiktatásakor még csupán 11 százalékot mutatott, és egészen 1995-ig kell visszamenni az időben, hogy 24 százalékos értéket lássunk.

A grafikonról egyébiránt több érdekes tendencia is leolvasható. Egyrészt, a munkaerőt a legtöbb cégvezető nem tartja drágának, miközben az adókkal sincs több gond, mint volt a válság alatt vagy előtt. A piaci kereslet ugyanakkor - melyet a válságot megelőzően csupán a cégvezetők 10-15 százaléka figyelt aggodalommal – a krízis legnehezebb időszakában a cégvezetők mintegy 35 százalékának okozott álmatlan éjszakákat, ma ugyanakkor már csupán kevesebb, mint 20 százalékának.

Egyre kevesebben aggódnak a piac és a kereslet miatt, vagyis egyre többen gondolják úgy, hogy a válságot követően szépen lassan helyre áll a piaci rend. Kevin A. Hassett, az American Enterprise Institute kutatóintézet közgazdásza úgy látja, hogy ez egy biztató, és teljesen normális tendencia, az ugyanakkor, hogy az állami szabályozás és regula ennyi cégvezetőnek csípői a szemét, kimondottan aggasztó.

Az USA gazdaságára ugyanis mindig az volt a jellemző, hogy az állam minimális mértékben szól bele a piaci viszonyokba, épp ez adja a gazdaság hatékonyságát és alkalmazkodóképességét. Ha ezen a téren változások történnek, és az állami szabályozás erősödik, az akár rövid távon is nagyon komoly versenyképességi hátrányt jelenthet, csökkenő hatékonysággal, gyengébb növekedési lehetőségekkel és gyengülő munkaerőpiaccal.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Melyik nyugdíjrendszert válasszuk?

Legyen magasabb a nyugdíj?

Így kellene módosítani az államadósság-szabályt

Dickens és a magyar pénzügyi válság

Megint meg kell menteni az önkormányzatokat?

Eszetlenül öntjük a kukába az ételt

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr165602776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.10.29. 12:27:31

Amerika tele van értelmi fogyatékos kapzsi cégvezetőkkel, akiknek nagyon nagy szükségük lenne arra, hogy tanulmányozzák Marx azon műveit, melyek a kapitalizmus működését írják le.
Természetesen ők ezt elutasítják. Bár ezen nem csodálkozom, mert a kapzsi emberek csak jogokat akarnak, kötelezettségeket nem.

Rémbódess 2013.10.29. 14:55:16

@bankvezér: És azt a tudást melyik könyvből lehet megszerezni, amely szerint te a fenti szösszeneted olvastad ki ebből a posztból? Csak hogy tudjam, hogy melyiket kell nagy ívben elkerülni...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.29. 15:49:03

Érdekes, hogy a munkaerő költsége a legkisebb probléma, mégis a legtöbb cég elbocsátásokkal reagál a problémákra, nem az eladásokat próbálja növelni.

bankvezér 2013.10.29. 16:23:08

@Online Távmunkás:
Talán azért nem aggódnak a munkaerő költsége miatt, mert úgyis Kínában gyártatnak mindent.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.29. 17:26:17

@bankvezér: Nem az ipari szektor a legnagyobb a modern gazdaságokban.

2013.10.29. 18:54:20

@Online Távmunkás: Az elbocsátás nem a munkaerő költsége miatt van, hanem azért, mert amikor csökken a kereslet, akkor kevesebb a munka. Épeszű ember padig nem ad ki pénzt olyasmiért, amit nem használ. Ezenkívűl nincs annál károsabb dolog, mint valamiféle félreértelmezett szociális érzékenységtől vezetve megtarjuk a fölöslegessé vált dolgozókat, ezzel is veszélyezetve a többiek egzisztenciáját.

na4 2013.11.08. 17:14:48

Pontosan. A korrupt, pazarló, felesleges, tintanyal állami alkalmazottakat mind ki kell rúgni, és be kell vezetni az olcsó, gyors és hatékony elektronikus, digitális államaparátust. A tintanyalók meg húzzanak az iparba dolgozni!
süti beállítások módosítása