Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Rábíznánk-e a pénzünket egy polipra?

2013.07.26. 08:30 Pénzügyi Szemle

Azt hinnénk, az a jó előrejelzés, ami bejön, pedig akkor minden bankban egy polipot is tarthatnánk. Na ugye, hogy ez nem lenne jó.


Egy gazdasági válság során fokozottan is igaz, hogy az erőforrásokat a lehető legjobban kell beosztani, a döntéshozóknak pedig kétszer is meg kell gondolniuk, hogy a gazdaság mely területeiről vonnak ki forrásokat, és ezeket hova csoportosítják. Ezekben az időszakokban létkérdés, hogy a döntéshozók munkáját jó minőségű hatásvizsgálatok és elemzések segítsék, melyek pontos képet adnak arról, hogy egy-egy döntés a valóságban milyen hatással jár majd. A kérdés itt az, hogy mitől függ, hogy egy hatástanulmány jó-e. A részletes elemzés itt érhető el.

Paul_posztba.jpg

Elképzelhető ugyanis, hogy egy megalapozott hatástanulmány alapján hozott döntés végül nem a kívánt hatással jár, például azért, mert időközben megváltoztak a külső feltételek. Megint csak van rá példa, hogy egy döntéshozónak - akár a legfelsőbb szinteken is – végső soron szerencséje van, amikor egy megalapozatlan döntése végül jól sül el a csillagok szerencsés együttállásának köszönhetően. Ezek alapján kijelenthető, hogy nem az a jó előrejelzés, ami „bejön”, hanem az, amelyik jó alapokra épül - fejti ki véleményét a Pénzügyi Szemle Online-nak adott interjújában Major Klára közgazdász.

A legszemléletesebb példa minden bizonnyal a dél-afrikai futball-világbajnokság alatt híressé vált polip, Paul, aki kíméletlen precizitással találta el a meccsek győztesét. Paul előrejelzései rendre bejöttek, mégsem mondhatjuk, hogy az elemzései kellően megalapozottak lettek volna ahhoz, hogy bárki komolyabb összeget tegyen a következő tippre. Az egy szem Paul mellett ugyanis bizonyára százával voltak a világon más házi kedvencek, akiknek nem hogy a bravúr nem sikerült, de már az első meccsen elhasaltak.

Lehetne még példákat sorolni, a sztárelemzővé előlépő majomtól kezdve - aki a Wall Street Journal hasábjaira dobott dartsokkal jobb részvényeket választott ki, mint a hivatásos portfóliómenedzserek – egészen a pénzügyi válság alatt ünnepelt jósprofesszorrá koronázott szakemberekig, akik életükben egyszer véletlenül eltalálták a helyes tőzsdei irányt.

A vak szerencse egy előrejelzőt, egy kormányzatot, vagy akár egy nemzetközi szervezetet is sikerekhez segíthet, hosszú távon azonban csakis akkor lehet sikeres egy döntéshozó, ha kellően megalapozott előrejelzésekre épít, melyek megkülönböztetik a statisztikai együttmozgást az ok-okozati összefüggésektől.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

És még köszönjük is meg a bércsökkentést...

Keményen dolgoztatják a nyugdíjasokat

Összebútorozna az USA és az Európai Unió

Napi 16 óra melóból sem lehet megélni?

Magániskola vagy állami? - Hova vigyük a gyereket?

Hátulról is támadnak a devizahitelek

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr615421777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.07.26. 08:54:07

Úgy tudom, azt a Paul nevű polipot manipulálták. Nyilván annak, aki manipulálta, tudnia kellett előre a várható eredményeket. Természetesen ez sem egyszerű dolog.

IamTwo 2013.07.26. 12:31:04

Kéretik a vak majom "elméletet" jobban megismerni, még csak véletlenül sem arról szól, hogy jobb elemző lenne a majom, vagy bármi emberit tulajdonítana neki. A vak majom csak a véletlenszerűséget jelképezi, lásd még "bolyongás".
Egyéb iránt a vak majmot többször szimulálták számítógéppel, eljátszották már bekötött szemű újságíróval és bizony, általában működik. De ez nem azt jelenti, hogy a vak majom elemző lenne. Sőt!

L2007 2013.07.30. 14:19:45

Most akkor nem a Csányi a polip?!
Össze vagyok zavarodva.
süti beállítások módosítása