Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Keményen dolgoztatják a nyugdíjasokat

2013.07.20. 09:30 Pénzügyi Szemle

Nem lenne sportszerű további megszorításokkal terhelni az amerikai nyugdíjasokat, akik közül már így is éppen elegen dolgoznak.

Korábbi posztunkban írtunk róla, hogy az amerikai nyugdíjkasszák komoly bajba kerülhetnek, könnyen kiderülhet ugyanis, hogy nincs fedezet a jövő nyugdíjaira. A megoldás nem is lehet más - mondanák a közgazdászok -, mint hogy csökkenjenek a nyugdíjak, vagy emelkedjen a korhatár. Ha nincs pénz, akkor húzni kell a nadrágszíjon, ez teljesen logikus, a gond csak az, hogy egy friss OECD-elemzés szerint az amerikai nyugdíjasok már így is éppen eléggé meg vannak szorítva. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Dolgozók aránya, 65-69 éves korosztály

Posztba_4.jpg

Az OECD ugyanis kiadott egy érdekes összeállítást, melyben azt mutatják be, hogy az egyes országokban az éppen nyugdíjas korosztály - 65-69 év - mekkora hányada dolgozik még. Ez a statisztika azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban a vizsgált korosztály közel 30 százaléka továbbra is aktív tagja a dolgozó társadalomnak, szemben az Európai Unió 8,7 százalékos átlagával. A csúcstartó Dél-Korea a maga 42,5 százalékával, szorosan következik Japán 37 százalékkal, a legmagasabb aránnyal rendelkező eurózóna tag pedig - talán némi meglepetésre - Portugália, 21,7 százalékkal.

Kathy Ruffing, a Center on Budget and Policy Priorities kutatóintézet közgazdásza a kimutatás kapcsán hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok nyugdíjas korú polgárai nem azért dolgoznak, mert épp nincs jobb dolguk, hanem azért, mert az amerikai nyugdíjrendszer szerény kifizetései mellett erre rá vannak kényszerülve.

Hozzáteszi, hogy mostanában több gazdasági jelentés is foglalkozott a nyugdíjkasszákkal kapcsolatos bizonytalansággal, megoldásként javasolva a nyugdíjasok tovább megszorítását. Az igazság azonban az, hogy az amerikai nyugdíjasok már így is csökkenő kifizetésekkel, emelkedő korhatárral, a korkedvezményes nyugdíj szigorításával, sőt a munkában maradásért fizetett bónuszokkal és ösztönzőkkel szembesülnek. Nem biztos, hogy ez az a területe a gazdaságnak, ahol meg kell szorítani...

A nyugati világ nyugdíjasai számára - a társadalom elöregedésével - a jövő minden bizonnyal több munkát és kevesebb nyugdíjat hoz majd, ami igencsak érdekes társadalmi feszültségeket szülhet, különösen ott, ahol a nyugdíjas kori munkának - Görögország, Spanyolország - nincsenek meg a japánhoz vagy amerikaihoz hasonló hagyományai.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Összebútorozna az USA és az Európai Unió

Napi 16 óra melóból sem lehet megélni?

Magániskola vagy állami? - Hova vigyük a gyereket?

Ezért csúszott le Olaszország

Hátulról is támadnak a devizahitelek

Így érhetnénk utol Svédországot

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr795415784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.07.20. 10:14:24

Nem bonyolult ez a kérdés. Fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt olyan magasra, hogy senki ne érje meg azt a kort.
Nyugdíjjárulékot, vagy valami annak megfelelőt azonban mindenkitől szedni kell, aki dolgozik.
Így nagyon hamar pozitív helyzetbe kerül a nyugdíjkassza.
Már csak abban kell megállapodni, hogy ki lophatja el a kasszában lévő pénzt. :))

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.20. 21:31:49

"Nem lenne sportszerű"

"Nem biztos, hogy ez az a területe a gazdaságnak, ahol meg kell szorítani..."

Persze hogy nem; hiszen a $124,900,000,000,000 (adófizetőként $1,096,000) finanszírozás nélküli kötelezettségek (unfunded liabilities) -- ami túlnyomórészt a nyugdíjasoknak kerül(ne) kifizetésre a Social Security-n (nyugdíjak), gyógyszertámogatáson és Medicare-n (öregségi eü ellátás) keresztül -- bármeddig növelhető anélkül hogy az a gazdaságra bármilyen terheket róna.

www.usdebtclock.org/

bunk0 2013.07.20. 21:56:13

csak én nem látom Magyarországot a listán vagy tényleg nincs rajta --> a magyar nyuggerek segge ki van nyalva, ingyen buszoznak Hévízre a seggüket áztatni, miközben a gyerekeik-unokáik az ő jövedelmük töredékéből vesznek BKV-bérletet, nevelnek gyereket, fizetik a törlesztőrészleteket, stb

szeretek itt élni.

Mr. Waszabi 2013.07.20. 22:05:55

Megjegyzem, van az éremnek egy másik oldala is. Az amerikaiaknál sosem volt kommunizmus, önellátásra vannak berendezkedve. Személyes élményem, hogy az ebből a szemléletből fakadó öregkori aktivitásuk a magasabb átlagéletkor kulcsa is egyben. Tehát nem azért dolgoznak 70 évesen is, mert már majd összeesnek, csak nem tudnak nyugdíjba menni, hanem mert még képesek munkavégzésre. Ott senkinek nem adnak alamizsna munkát, csak mert öreg, nincsenek kedvezmények. Ha nem tudnák 70 évesen is kifizetődően elvégezni munkájukat, akkor munkanélküliek lennének. Az más kérdés, hogy ott a részmunkaidő nem diszkriminált. Mondjuk, hogy az ilyen apróságok miatt 2x hatékonyabb a gazdaságuk, mint az európaiaké. Meg lehet nézni a GDP-t, ők 300 milliónyian termelnek annyit, mint itt 550 millió ember. Lehet még mit tanulni onnan, bőven.

Mr. Waszabi 2013.07.20. 22:16:24

@bankvezér: na, ez utóbbi miatt preferálnám én inkább az ellenkezőjét: ne szedjenek senkitől nyugdíjjárulékot, ne is legyen állami nyugdíj. Akkor nincs mit ellopni, az a biztos.
Viszont az emberek legyenek kötelesek eltartani az ennek nyomán megmaradó jövedelmül terhére a nyugdíjasokat, öregeket, elsősorban családtagjaikat, de a család nélkülieket is, mondjuk valamilyen önkormányzati adó formájában. Ez működhet,mert működik más társadalmakban is. Ami biztos, hogy minden az államhoz befizetett forint felét elviszik az azzal foglalkozó közhivatalok, azok tisztviselői. Tehát nagyon ráfizetéses az állami nyugdíjrendszer. Ha magán biztosítást lehetne kötni abban az értékben, amit most az állam lefej a munkáltatóról meg a munkavállalóról, hát kánaán lenne a nyugdíjasoknak, az tuti.
Az elmúlt évben a magán és önkéntes nyugdíjpénztárak M. o.-n 15-19% közötti hozamokat értek el, ami a magyar gazdasági növekedés és általános gazdasági romlás közepette azért bőven pozitív. Vessük össze ezt az 5%-os banki betétekkel meg a picit magasabb államkötvényhozamokkal, kb 10%-kal több. A oénzforgatáshoz szakértelem is szüökséges, nem elég csak betenni valahová, aztán várni a sült galambot vagy esetleg tévhiteket kialakítani arról, hogy a pénzkezelésben nem lehet többet elérni, mint a lusta és pazarló állami.

kacsa232 2013.07.21. 16:42:33

@bunk0: még az unokáiknak sincs meló,nemhogy a 65 éves nyugdíjasnak!

kacsa232 2013.07.21. 16:48:47

@Mr. Waszabi: sokan dolgoznának még a nyudíjkorhatár után is,de nincs hol.

Akkor lenne igaz,amit írsz,ha lenne kb 3-4% os munkanélküliség mellett ennyi nyugdíjas. Akkor azt mondom,hogy igaz,a szocializmus öröksége miatt nem akarnak az idősek melózni,mert az államtól várják az ellátásukat.

De erről jelenleg szó sincs! Még a fiataloknak sincs munka az országban,nemhogy egy 65-70 éves nyugdíjasnak,még napi 4-6 órában sem!

Az amerikainak nem vonnak le annyi adót élete folyamán a fizetéséből,mint a magyar munkavállalónak,tehát ne is várjon akkor olyan sok szolgáltatást a társadalombiztosítástól,mint egy magyar nyugdíjas.

UTurn 2013.07.29. 17:25:31

@kacsa232: Az unokáknak azért nincs munkahelye, mert nyuggerisztán minden forrást elszív a reálgazdaság elől, nincsenek beruházások, nincsenek új munkahelyek.

Verkaufsförderung 2013.07.30. 00:06:52

Munka lenne csak nem 140 ezer forintért... ennyi a költsége egy legális bejelentett melódiák.
süti beállítások módosítása