Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ellustulnak a teremtés koronái

2013.07.17. 08:30 Pénzügyi Szemle

Az Egyesült Államok súlyos problémával néz szembe: a felnőtt férfiak egyre nagyobb hányada nem tud, sőt már nem is akar dolgozni.

Azt olvashatjuk a hírekben, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta a válság legnehezebb időszakában mért, 10 százalékhoz közeli értékről mára 7,6 százalékra csökkent, továbbá hogy a Fed arra számít, hogy a belátható jövőben el lehet érni a 6,0 százalékot, ami már megnyugvással töltené el a jegybankárokat. Ezek alapján azt gondolhatná az átlag amerikai, hogy valóban jó úton halad a válság utáni felépülés, és hamarosan visszatérnek a békeévek. A valóság ezzel szemben az, hogy a munkaerőpiaci recesszió - a férfiak körében! - már 60 éve tart, és egyelőre esély sincs a pozitív fordulatra. Az elemzés itt érhető el.

Aktivitási ráta alakulása az USA-ban (felnőtt férfiak)

USA_work_posztba.jpg

A munkanélküliségi ráta ugyanis nem veszi számításba azokat a felnőtteket, akik nem is akarnak dolgozni, vagyis a statisztikusok őket nem tekintik munkanélkülinek. Itt van a kutya elásva - hangsúlyozza Nicholas Eberstadt, az American Enterprise Institute kutatóintézet szakembere -, az USA-ban ugyanis a felnőtt férfiak mintegy harmada ma nem is akar dolgozni, míg 60 éve ez az arány még mindössze 14 százalék volt (a fönti grafikonon a meredeken csökkenő kék vonal mutatja ezt az arányt, vagyis az aktivitási rátát). Ezek a férfiak nem szerepelnek a 7,6 százalékos hivatalos munkanélküliségi rátában, azaz a címlapokon olvasható statisztika, mint mindig, a valóság nagy részét most is eltakarja.

Ma az USA-ban mintegy 76 millió férfi dolgozik, és ha ez az aktivitási ráta ugyanannyi lenne, mint 60 éve, akkor nem kevesebb, mint 96 millió férfinak lenne munkája. Ekkor gyakorlatilag nem is lenne munkanélküliség, a GDP sokkal magasabb is lehetne, és nem kéne bajlódni egy sor szociális és társadalmi problémával sem, amelyeket a munka rendszerint magától megold.

A feltételes mód azonban értelmét veszíti, miután a munkaerőpiacon mind a kínálati, mind a keresleti oldalon olyan gyökeres változások mentek végbe, melyek jó okot adtak az aktivitási ráta csökkenéséhez. Egyrészt ma a vállalatok a munkaerő egyre nagyobb hányadát gépekkel helyettesítik, vagyis arányait tekintve ma kevesebb munkaerőre van szükségük, mint 60 éve. Másrészt a nők aktivitási rátája stabilan emelkedett az elmúlt 60 évben, azaz a hölgyek jó néhány munkahelyet elvittek az urak orra elől. És harmadrészt, az életszínvonal olyan mértékben emelkedett 60 alatt, hogy ma már egyre több férfi teheti meg, hogy egyszerűen nem dolgozik, hiszen megélhetését egyéb jövedelmeiből finanszírozza.

Az aktivitási ráta, és különösen a férfiak körében mért aktivitási ráta évtizedes csökkenő trendjéről viszonylag kevés szó esik a tengerentúlon, a politikusok egyelőre ezt nem értékelik súlyos problémának. Nicholas Eberstadt ugyanakkor úgy véli, hogy a tendenciát mindenképpen meg kell fordítani, az USA ugyanis hosszú távon csakis úgy maradhat meg egy fenntartható növekedési pályán, ha a felnőtt férfiak akarnak is és tudnak is dolgozni.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Magániskola vagy állami? - Hova vigyük a gyereket?

Ezért csúszott le Olaszország

Hátulról is támadnak a devizahitelek

Így érhetnénk utol Svédországot

Sírjunk-e a londoni magyarokért?

Összeomlik, vagy tovább robog Kína?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr35407151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.07.17. 08:47:12

Itt az egyik kérdés az, hogy manipulálják a statisztikát.
Ezt Magyarországon is csinálják.

"Aztán láttam még egy másik falvédőt is. A falvédő közepén Orbán Viktor látható, amint a TV-ben, a nézők szemébe hazudik.
Tőle jobbra a háttérben, a Központi Statisztikai Hivatal épülete áll . Az épületen belül egy nagyobb irodában végsőkig elcsigázott, a teljes kimerülésbe hajszolt hivatalnokok a statisztikai értékelési szempontokat igyekeznek úgy módosítani, hogy Magyarország pénzügyi-gazdasági helyzetéről éppen a valós helyzettel ellentétes képet kapjunk. (A kimerültség oka, hogy már évek óta erőn felül kénytelenek ezt a munkát végezni.) A hivatalnokok időnként kimennek a wc-re, és vért pisálnak. A falvédő felirata: Magyarország jobban teljesít…"
bankar.blog.hirszerzo.hu/2013/07/14/ujabb-politikai-falvedok/

bankvezér 2013.07.17. 08:57:36

A másik kérdés, hogy az egyre hatékonyabb termelés miatt egyre kevesebb dolgozóra lesz szükség, de ezek a "felesleges" emberek is szeretnének élni, ezért őket az egyre kevesebb dolgozó fogja eltartani. Ez előbb-utóbb társadalmi konfliktushoz fog vezetni.

Mielőtt valaki elkezdene kötözködni, hogy de Kínába vitték a termelést és ez a gond... Ez igaz, csakhogy Kína is az államok, országok felett is átívelő globális kapitalizmus része lett, tehát ami Kínában történik, az is a globális kapitalizmus része.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.07.17. 13:28:49

Az ábráról nagyon jól látszik, hogy minden válság egy meredek csökkenést okozott, majd az átmeneti időszak általában nem volt elég, hogy visszanőjön a kezdőszint.
Ennek az eredője a folyamatos csökkenés.

Nem munkaviszonyból "jól" megélni ennyi ember nem tud. Van, aki a vagyonából is meg tud élni, de ezek száma még a US-ben is max. 2%.

A maradék, igen nagy százalék vagy segélyből él vagy "egyéb" jövedelemből, ami lehet fekete munka vagy bűnözés.

na4 2013.07.17. 18:10:06

Saját magukat lövik térden.

bgp 2013.07.17. 18:37:50

Ha csak a foglalkoztatottsági ráta a gond, mindig lehet egy világháború. Azután majd megnő a ráta.

Husz_János_Puszita 2013.07.17. 18:39:56

Lehet tudni valamit a foglalkoztatási / aktivitási rátáról az USA-ban úgy általában?

bankvezér 2013.07.17. 19:01:17

@Husz_János_Puszita:
Ha már "hasogatjuk a szőrt", akkor meg kell említeni azokat is, akik azért nem dolgoznak, mert még fiatalok, és tanulnak. Aztán a betegeket is, stb...

Teragigamega lélek 2013.07.17. 19:01:44

Szükségszerű egy fejlett társadalomban, hogy sokan ne dolgozzanak, mivel ennyi ember számára főleg napi 8 órával számolva teljesen biztos, hogy nincs munka.

laci_52 2013.07.17. 19:09:30

"megélhetését egyéb jövedelmeiből finanszírozza"

Majd bolond lenne dolgozni, ha van annyi egyéb jövedelme, amiből jól megél.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.17. 19:16:17

@bankvezér:
Ki is mondta Őszödön, hogy hazudtunk éjjel-nappal????

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.17. 19:24:28

Mondok egy példabeszédet:
Hetedhét országon túl, ahol a kurta farkú malac túr, volt egy őserdő, benne egy folyó, és annak egyik partján 10 kókuszdiófa, a másik parton meg 10 vadember. A kívülről szemlélődő művelt ember azt mondta erre, hogy okés, semmi gond, majd átúsznak, és jut mindegyikükre egy-egy kókuszdiófa. Leszednek pár kókuszdiót, hagynak a fán holnapra, holnaputánra is, és hazaviszik a leszedett diókat a kedves családjuknak.
Nem hinnétek el, de nem így történt. A vademberek nem egyforma sebességgel úsztak át a folyón, és akik elsőként átjutottak, azok nem egy, hanem két, sőt három kókuszdiófára tették rá a tulajdont jelző kagylóhéjat. Így sokan, kb. 30%-nyian hoppon maradtak. Aludjatok jól, álmodjatok szépeket gyerekek!
A folytatást elmondom máskor. :-)

bankvezér 2013.07.17. 19:51:53

@Kara kán:
Tudom, hogy miért kérdezed.
Az a válaszom, hogy most is hazudik minden politikus, legyen akár kormánypárti, akár ellenzéki.

Az, hogy Gyurcsány hazudott és hazudik, nem korlátozza Orbánt abban, hogy szintén hazudjon.
Egyébként van egy korábbi "falvédős " írásom is, ez Gyurcsányról szól .
bankar.blog.hirszerzo.hu/2012/05/11/politika-falvedokben-elbeszelve/

bankvezér 2013.07.17. 20:18:58

@Kara kán: Ezer éve írtál utoljára blogodba. :((

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.17. 21:46:17

igazuk is van

semmi értelme éhbérért dolgozni, miközben igazán nagy pénzt azok szakítanak, akiknek a "munká"nak hazudott, napi néhány órás tevékenysége igazából káros:
politikusok, bankárok, bírók, gyógyszerészek, tudósok, mediamogulok

hot-spot (törölt) 2013.07.17. 22:32:20

Tartsa el az anyja, apja az összes herét,amelyik lusta dolgozni!

Gerilgfx 2013.07.17. 23:13:50

nem csoda, hogy amerikában a férfiak nem annyira motiváltak dolgozni. náluk a válás már szinte tömegsport, és a férfiaknak az anyagi javaikhoz, gyermekükhöz való alapvető emberi jogai sincsenek biztosítva. így aztán minek dolgozzon? aki amerikai fiatal férfiakat ismerek, azok nagyrésze mind munkanélküli, feketézik, vagy alkalmi munkákból él.

dukeekud 2013.07.17. 23:14:23

@Teragigamega lélek: Ja ma mar a munkanelkuliseg reszben azert van, mert a gepek uzemeltetesehez egyre kevesebb emberre van szukseg. Vagyis egyre kevesebb ember fer hozza a munkahoz. Nagy baromsag a jelenlegi 8-10 oras munkanap. Szep lassan le kell csokkenteni 4-6 orara, hogy mindenkinek jusson a munkaalapu jovedelembol. Vagy pedig be kell vezetni az alapjovedelmet, hogy az emberek megelhetese ne fuggjon a munkatol.
www.alapjovedelem.hu/

Gerilgfx 2013.07.17. 23:18:32

@dukeekud: inkább a munkanapok számát lenne érdemes csökkenteni. a 4 órás munkaidővel az a baj szerintem, hogy az ingázókat súlyosan érinti, mert ha valaki napi 2 órát ingázik, a munkaidő arányában súlyosan fogyna a szabadideje. inkább a munkanapok számát kell lecsökkenteni, így aztán hatékonyabban működhet a társadalom

dukeekud 2013.07.17. 23:48:46

@Gerilgfx: Persze nem is a napi munkaido a fontos, hanem a heti vagy havi. Mondjuk legyen heti max 18-20 ora, aztan hogy azt hogy osztjak el az mar reszlet kerdes. 2x9 , 3x6 , 2x10
Vagy akar mehet heti valtasban is. Egyik heten egyik dolgozik 40 orat, aztan egy het szunet, es valaki mas dolgozik egy hetet.

Gerilgfx 2013.07.18. 02:47:44

@dukeekud: persze ne feledkezzünk meg a fokozatosságról sem, ha hirtelen bevezeted, ez egy enyhe sokként hatna a gazdaságra.

Sadist 2013.07.18. 08:32:21

Ahogy valaki fentebb már említette, egy amerikai férfinek ugyan mi motivációja lehet, hogy folyamatosan gályázzon? Fordítsa a pénzét a nőjére, családjára, hogy aztán bukjon mindent, ha a nő egyszer csak úgy dönt, hogy lelép?
Ti húznátok az igát, hogy utána egy másik ember döntése miatt mind kárba vesszen? Amerikában ezt már olyan tökélyre fejlesztették, hogy a férfinek a nő félrekúrásból származó kakukkfióka után(!) is kell gyerektartást fizetnie.

finom szaftos oldalas 2013.07.18. 10:12:24

@dukeekud: Ja, alapjövedelem mi? A befolyó adókból... Amit azok fizetnek be, akik egyébként dolgoznak. Ez egy jó nagy marhaság. Inkább el kéne törölni mindenféle állam támogatást, segélyt, miegymást. Csak azok kaphassanak ilyet, akik tényleg minden munkára képtelenek, mozgásképtelenek, vagy IQ-juk 60 alatti. (Nehogy azt merd mondani, hogy hazabeszélek! :-)) )
A többi meg dolgozzon, tevékenykedjen, minden megkeresett forintból fizessen be 6 fillért, az áfa meg legyen 10%... aki lop, csal, annak meg vágják le a kezét. Akkora állam kell, olyan költségekkel, amekkora annyi pénzből kihozható.

Sadist 2013.07.18. 13:13:43

@wmiki: Hirtelen nem tudtam, hogy ugyan miért káros a tudósok tevékenysége, de utána megláttam a nickedet. Szóval csak annyit akartam mondani, hogy forduljon ki a beled :)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.18. 13:27:52

@Sadist: :x
tudom esetedben az is csoda, hogy már tudsz olvasni, de azon a barlangon kívűl, ahol élsz, a nagyvilágban van olyan, hogy atombomba, fegyverkezés, mérgek, amik szintén károsak az életre

de ezek előállítói/terjesztői is jó pénzt keresnek
tehát az igazán jó pénzt a földön, károkozással lehet keresni, nem munkával

Sadist 2013.07.18. 13:45:36

@wmiki: Miért nem iszol kénsavat?

Teragigamega lélek 2013.07.18. 16:33:31

@dukeekud: Ez tényleg így van. Ahogy viszont most látom, a válság miatt akik már dolgoznak egy helyen, mondjuk 8 vagy 12 órát, azok nem akarnak kevesebbet dolgozni kevesebbért, így leginkább ők lehetetlenítik el ezt a dolgot.
süti beállítások módosítása