Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Egyesüljön az USA és Kanada?

2013.12.08. 09:42 Pénzügyi Szemle

Milyen csodálatos lenne, ha a felbecsülhetetlen értékű kanadai természeti erőforrások és az amerikai technológia, tőke és munkaerő, kiegészülve a Föld legerősebb hadseregével, egy országban egyesülnének? A kínaiak felköthetnék a nadrágot…

A történelem során több alkalommal is szóba került már, hogy miért nem egyesül egymással az USA és Kanada. Ha vállalatok lennének, már régen egy térfélen fociznának, két, gazdaságilag ilyen mértékben integrált ország és egyébként hasonló nemzet ugyanis nincs a Földön. Közös a nyelv, a kultúra, hasonló a gazdasági rendszer, a mindennapi mentalitás. Minden adott ahhoz, hogy egyesüljenek, eddig talán csak kényelemből nem tették meg, most ugyanakkor van egy jó ok, egy külső erő, ami az észak-amerikai országokat komoly lépésre kényszerítheti: Kína. Az eredeti elemzés itt érhető el.

USA_kanada_nagy.jpg

Diane Francis, amerikai-kanadai közgazdász ugyanis úgy látja, hogy Kína gazdasági – és hamarosan katonai – térnyerése lépésre kényszerítheti az Egyesült Államokat, ha nem akarja tétlenül végignézni, amint az évtizedekig kényelmesen épített világhatalmi pozícióból szépen lassan a második helyre csúszik vissza.

Ha a közgazdászok nem tévednek, akkor 2018-ra Kína lesz a legnagyobb gazdaság a Földön, és ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor egyre nagyobb számban fog amerikai-kanadai vállalatokat, technológiát és természeti erőforrásokat felvásárolni, megszerezni. A méret igenis számít, ha máshol nem, hát a gazdasági-politika küzdelemben…

De miért is lenne jó, ha az USA és Kanada egyesülne? Ebben az esetben a bolygó legnagyobb természeti erőforrásai – olaj, földgáz, fa, termőföld, vízkészlet, ipari fémek -, legfejlettebb technológiája, legnagyobb tőkeerejével rendelkező vállalatai, legerősebb hadserege egy zászló alatt egyesülnének, és létrehoznának egy olyan gazdasági-politikai szuperhatalmat, amely méltó ellenfele lehetne Kínának és a rohamtempóban fejlődő távol-keleti gazdaságoknak.

A folyamat természetesen már régen elkezdődött, elég csak a két évtizede működő Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményre (North American Free Trade Agreement, NAFTA) gondolni. Ma is mintegy 3 millió kanadai él és dolgozik az USA-ban, a kanadai vállalati profitoknak pedig mintegy 13 százalékát amerikai cégek jegyzik. Az igazi áttörést ugyanakkor egy valódi gazdasági-monetáris egyesülés jelentené, amely sokkal gyorsabban, és jóval kevesebb nehézséggel megvalósulhatna, mint azt jelenleg bárki gondolná.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nem mindenki örül Londonban a magyaroknak

Stiglitz már temeti az eurót

Ne féljünk az adócsökkentéstől!

Soha semmi nem lesz már a régi

Görögország megmenekült, segítettek a "barátok"

Vihart kavart Ferenc pápa

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr25681217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.12.08. 11:30:41

Az USA bekebelezné Kanadát, mint a hitleri Németország Ausztriát...

Mr. Waszabi 2013.12.08. 14:32:51

Ma már bármi lehetséges. Európa megoldatlan problémáihoz, feloldatlan konfliktusaihoz képest Kanada és az USA egyesülése nagyjából mondva csinált probléma. Nincs akkora különbség nemzeti életszemléletük közt, mint Európa egyes országaié közt. Amennyivel önállóbb tudott lenni az USA és Kanada az elmúlt 200 évben, mint az öreg kontinens, nos, annyival közelebb is vannak bármiféle fúzióhoz.

kkn 2013.12.08. 15:22:57

2 ... ha a felbecsülhetetlen értékű kanadai természeti erőforrások és az amerikai technológia ... "
Mi az az amerikai technológia? Kanada nem Amerikában van? A kanadai technológia nem amerikai? ázsiai? Vagy mi? Én ezt nem értem. Igaz, nem voltam nagy spíler földrajzból, de a térképeken is Kanada Amerikában van. Később ugyanez visszatér, mintha Kanada nem Amerikában lenne.

Urfang 2013.12.08. 15:37:59

@kkn: Amerikát használják kontinens megnevezésére és országéra is. Ahogy az is egyértelmű melyik kontinens Amerika, úgy az is nyilvánvaló hogy melyik országra gondolunk ha Amerikát mondunk.

Szerintem jó ötlet ez az unió, ha ez mind a két országnak hasznára válik, akkor hajrá. Mondjuk így az északi sark kiaknázásáért folyó orosz-kanadai versengést is megörökölné az USA és megint szemtől szembe versengenének, amiben azért vannak kockázatok, bár Kanada védelmét már eddig is inkább az USA garantálta.

kkn 2013.12.08. 16:00:32

@Urfang: Nekem Amerika a kontinens, és az USA meg egy ország. Az, hogy az öntelt USA polgárok magukat képzelik a világ közepének, és így titulálják magukat, meg az őket majmolók, attól nekem ők nem Amerika, az nekem a kontinens.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2013.12.08. 19:32:00

No de várjunk csak... Miért csak ez a két ország egyesüljön? Persze, akkor nekik ettől jobb lenne. Nagyobb, erősebb ország... De mi lenne, ha még bevennének párat? Ausztrália? Ugyan két sarokkal odébb van, de ugye, az USA két állama is odébb van (Alaszka, Hawaii), mégis tagállamok. Ma már a globalizált Földön nem probléma ez. Mondjuk, beveszik az ausztrálokat is. No de akkor a már negyedrészt amúgy is egyesült Európa miért maradjon ki? Azért Európa egy nagy világgazdasági tényező, érdemes lenne bevenni. De akkor már az oroszokat, meg Kínát minek kihagyni? Ha ők is részei lennének a nagy, új erős hatalomnak, egyből nem viszálykodnának egymással, és főleg nem lenne semmilyen potenciális rivalizálás. Hiszen azt egy országon belül minek? És akkor már csak néhány kisebb tényezőt kellene bevenni, úgymint Dél- és Közép Amerikát, Afrikát, Ázsia maradék részeit, és máris előállna egy olyan nagy, és erős ország, amelynek: 1. Nem lenne vetélytársa, 2. Ez megszüntetné, a mai nacionalista viszályokat, 3. Az összes társadalmi, gazdasági, politikai ügyet egységesen koordinálnák, 4. Végre rá lehetne térni az emberiség fontos, nagy ügyei megoldására.

Szóval, itt a program. Lehet kezdeni!

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.08. 20:48:47

Mexikóval kellene egyesülni a US-nak.
Kanada kultúrája teljesen más, mint a US kultúra, nem egy jó ötlet az egyesülés...
Mexikóval viszont nyerne olcsó munkaerőt és el lenne foglalva a gazdaság és az állam is, amíg helyreraknák...

2013.12.09. 08:08:25

Ez egy érdekes gondolat kisérlet, de gyakorlati megvalósulását nem látom valószinünek a közeljövőben.

A kanadai társadalom, mentalitás és politikai irányvonal teljesen különböző az amerikaitól és a két nép közötti kutya-macska barátság legendás (bár talán Európában nem ismert). Egy kanadai pl. nem akarna szuperhatalomban élni, őket az ilyesmi nem érdekli.

Berzengő 2013.12.10. 07:25:40

@ Egy USA állampolgárnak ez persze nagyszerű ötlet, de egy kanadai ugyan mit nyerne vele?

Akkora értelme van, minthogy Magyarország hozza létre Magyar-Román/Szlovák/Ukrán Monarchiát, mert akkor újra Nagy-Magyarország lenne együtt a 13 milliós nemzet.

ja, hogy kapunk vele 8x annyi más állampolgárt is? Mit számít ugye, mert legalább az EU 2-3 legnagyobb államává válnánk?

Egy kanadainak miben érdeke az egységes állami egészségügyet drága, nem mindenkinek jutó magánra
cserélnie (mert ugye Obama-care ide vagy oda, ők adnák fel).

Egy kanadainak miben érdeke, a biztonságos életüket egy bandák, kartellek 3x akkora gyilkossági szintjére cserélje?

Végül egy kanadainak miben érdeke, hogy saját állam helyett hirtelen még csak nem is a második kisebbséggé, hanem csak harmadikká váljanak az Unióban?

Berzengő 2013.12.10. 07:28:55

@Dörnyei József: Ez hülyeség.

Minek neki olcsó munkaerő miatt egyesülni amikor épp azzal van bajuk, hogy mindenki oda akar bevándorolni illegálisan is?

Arról már nem is beszelve, hogy akkor a fehér-latin lakosság aranya szinte azonos lenne és már azzal van bajuk, hogy a szavazataik nélkül mar ma nem lehet valaki USA elnök!

Berzengő 2013.12.10. 07:33:47

@kkn: nem az ő hibájuk, szinte mindenütt a világban úgy azt mondjak hogy amerikába mennek, vagy az amerikaiak, nem pedig usákok.

Ugyanaz mint mi is azt mondjuk angolokhoz és Angliába megyünk meg akkor is ha Walesbe, vagy felföldre is megyünk és nem az Egyesült Királyságba (mert ugye Nagy-Britannia sem az amire mi használjuk).

De detto ez volt a szovjetunióval is amikor oroszoztunk állandóan.

Szóval csak lassan ezzel az beképzelt amcsizassal, mert mi sem vagyunk különbek ilyenekben!

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.10. 08:11:28

@Berzengő:
Ha egyesülnek Mexikóval, akkor megoldódna az illegális bevándorlási probléma...

A fehér és a "latin" ugyanúgy "fehér", csak más a kultúrája. A Mexikói kultúra sokkal inkább hasonlít a US kultúrára, mint a Kanadai.

abc 2013.12.10. 10:38:49

Ezzel a kanadaiak csak készítésének! Van egy jól működő gazdaságuk erős társadalombiztosítással, jó a közbiztonság miért kellene ezt lecserélniük egy rosszabbra???

2013.12.10. 18:48:37

@Berzengő: "Szóval csak lassan ezzel az beképzelt amcsizassal, mert mi sem vagyunk különbek ilyenekben!"

Igy van.

A közgazdász hölgy szerint Kanadának gazdasági előnye származna és megoldaná az elöregedő társadalom problémáját. Csakhogy a kanadaiak nem igazán anyagias emberek, most is jól élnek a maguk módján és nem hiszem hogy feladnák nemzeti függetlenségüket és identitásukat még több pénzért. Én nem támogatnám az biztos, inkább érdekel hogy milyen társadalomban élek.

Kanadának valami nagyon szorult helyzetben kellene lennie ahhoz hogy engedje magát az USA-hoz csatolni és jelenleg korántsem ez a helyzet. Ez nem lekicsinylés az USA-val szemben.

zila5 2013.12.17. 21:56:39

@ipartelep:
Jaj, én már nagyon várom ezt az egyországosságot.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2013.12.17. 21:59:26

@zila5: Rossz hírem van: Nem fogod megérni.

zila5 2013.12.17. 22:15:33

@ipartelep:
Azt majd meglátjuk. :)
süti beállítások módosítása