Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Görögország megmenekült, segítettek a "barátok"

2013.12.03. 08:31 Pénzügyi Szemle

Éveken keresztül riogattak bennünket azzal, hogy Görögország összeomlik az adósság terhe alatt, kilép az eurózónából, ami így összeomlik. Ez a rémkép ugyanakkor a múlté - állítólag.

A görög államadósság ugyanis már teljes mértékben fenntartható pályára került, vagyis hiába rúg a GDP 170 százalékára, a terhek után fizetett kamat annyira kedvező, hogy még az ezer sebből vérző görög gazdaság számára is kigazdálkodható. Mi több, a görög költségvetés elsődleges egyenlege – vagyis a kamatfizetés nélküli egyenleg – idén már nullás lesz, a soron következő évekre pedig az IMF szakemberei sorrendben 1,4, 3,0 és 4,5 százalékos többletet várnak, ami az elsődleges egyenleg 2009-es -10,5 százalékos értékét követően óriási előrelépésnek tekinthető. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Gorog_nagy.jpg

Vagyis, jelenleg arról van szó, hogy a legrenitensebb eurózóna tag költségvetése a kamatfizetést nem számolva hamarosan többletet fog termelni, ami azt is jelenti, hogy a költségvetés egyenlege és az államadósság finanszírozhatósága szinte kizárólag attól függ, hogy a görögöknek mekkora kamatot kell fizetniük a GDP 170 százalékára rúgó államadósság után.

Itt jön a lényeg: ha a görögök a piaci kamatot fizetnék – kb. 9 százalékos éves kamat a 10 éves kötvényekre -, akkor azonnal összeomlanának, 170 százalékos adósságot ugyanis évi 9,0 százalékos kamat mellett lehetetlen finanszírozni. Az országot az tartja életben, hogy ennél a piaci kamatszintnél jóval kevesebbet fizetnek, átlagosan mindössze 2,4 százalékot, köszönhetően annak, hogy az adósság nagy részét az IMF és az EU finanszírozza, akik megelégednek ezzel a szerény kamattal is.

Ha pedig az ember 2,4 százalékon kap hitelt, és a bevételei fedezik a folyó kiadásait, akkor még a 170 százalékos adósság is viszonylag könnyedén finanszírozható. (Arról nem is beszélve, hogy öt évnyi recessziót követően egyszer csak jön majd egy-két GDP-növekedést hozó év, ami az adósság finanszírozhatóságát még tovább javítja.)

A lényeg az, hogy amíg az IMF és az EU hajlandó alacsony kamat mellett finanszírozni a görögöket, addig Görögország talpon, az eurózóna pedig egyben maradhat. Ez a „baráti” finanszírozás természetesen évi jó néhány milliárdjába kerül az európai adófizetőknek, ez ugyanakkor a „béke” ára, vagyis annak az ára, hogy a görögök rendben legyenek, és ne veszélyeztessék az eurózóna stabilitását.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Vihart kavart Ferenc pápa

Enged szorításából a svájci frank

Kiken segítettek a munkahelyvédelmi adókedvezmények?

Nyugdíj: az emberiség legnagyobb pilótajátéka!

Újra célkeresztbe kerülhet a forint?

Íme Európa talpra állításának kulcsa

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr885662499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2013.12.03. 16:35:28

Szuper - élnek mások nyakán, és röhögnek a markukba. A többiek meg húzhatják az igát, kidolgozhatják a belüket, hogy a lúzereket eltartsák. Micsoda fantasztikus megoldás! Máshol ezt úgy mondják: a más farkával a csallánt verni. Bravo. Már régesrégen ki kellett volna őket rúgni az EU-ból.
süti beállítások módosítása