Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Megint meg kell menteni az önkormányzatokat?

2013.10.19. 08:31 Pénzügyi Szemle

Hiába javult jelentősen az önkormányzatok pénzügyi helyzete, azt hallani, hogy további konszolidációs lépésekre lesz szükség, A devizaadósság törlesztése pedig csak jövőre kezdődik.

Korábbi posztunkban bemutattuk, hogy miként került a csőd szélére a hazai önkormányzati szektor, és melyek lehetnek a szakadék széléről visszavezető út főbb állomásai. Most egy másik szemszögből vizsgáljuk meg a kérdést, és rávilágítunk, hogy az államadóssághoz mérten nem eget rengető tétel hogyan képes mégis komoly kockázatot vinni a magyar pénzügyi rendszerbe. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Onkormanyzat.jpg

Vasvári Tamás a Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmányában rámutat, hogy bár a 2011-es év pozitív fordulatot jelentett a hazai önkormányzatok gazdálkodásában, a korábban felhalmozott hitelállományok – lásd fönti ábra - a soron következő éveken olyan terhet jelentenek majd, ami a központi költségvetéstől is komolyabb segítséget tesz szükségessé.

Hozzáteszi, hogy az önkormányzati adósságállomány a megyei önkormányzatok adósságának konszolidációja ellenére sem csökkent jelentősen 2011-ben, köszönhetően a devizás tételek átértékelési hatásának.

Igaz ugyan, hogy az önkormányzati adósság az elmúlt évtizedben dinamikusan növekedett – a 2000-ben mért 1,0 százalékról 2010 végére a GDP 4,7 százalékára -, továbbra sem tekinthető „veszélyes” mértékűnek. Különösen azért nem, mert azóta volt egy jelentős, bár nem teljes körű állami adósságátvállalás és egy, az eladósodásnak gátat szabó jogszabályi változás is.

A szektor ezzel együtt az államháztartás számára jelentős, közvetett kockázatot hordoz. A befektetők/hitelezők ugyanis egyes önkormányzatok kötelezettségeinek hátralékossá válását akár nemzetgazdasági kockázatként is értékelhetik, az esetleges átstrukturálások, banki veszteségleírások pedig akár az állampapírpiacra is begyűrűzhetnek, megemelve ezzel az országkockázati felárat, és növelve az állam kamatkiadásait.

Éppen ezért a közgazdász úgy látja, hogy a 2012-től kezdődően növekvő terhet jelentő adósságszolgálat a jelenleginél nagyobb pénzügyi kapacitást igényel az önkormányzati költségvetésekben, ami további konszolidációs lépéseket tehet szükségessé. Az önkormányzatok gazdálkodását övező jogszabályi és pénzügyi bizonytalanság nyomán az önkormányzatok jelenleg is komoly államháztartási kockázatot jelentenek, hozzáteszi ugyanakkor, hogy az önkormányzatok gazdálkodásának tömeges reorganizációja javíthat a szektor megítélésén, és csökkentheti ezeket a kockázatokat.

És ne felejtsük el, hogy a neheze most jön: az Állami Számvevőszék több alkalommal is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatok devizaadósságának törlesztése még csak 2014-ben kezdődik majd.... azaz eddig a törlesztés nem jelentett kiadást, míg mostantól fog. Talán ezzel is összefüggésben hangzott el a napokban, hogy újabb adósságkonszolidáció jöhet?

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Eszetlenül öntjük a kukába az ételt

Elkerülhettük volna az összeomlást?

Kötelet húznak a politikusok

A csőd elmaradt, de hogyan tovább?

Rossz világ vár a szingli szülőkre

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr285565141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.10.19. 10:57:20

Idevárom azokat a trollokat, akik nem törődnek semmivel, csak elmebeteg módon írogatják, hogy az általuk befizetett adóból egyetlen felelőtlen marhát se mentsen meg állam! :)))

Félkifli 2013.10.19. 12:25:01

@bankvezér: azért ez lényegesen összetettebb, én meg erre írhatnám azt, hogy jó, akkor mentsünk meg mindenkit, a felelőtlen, az állam adósságátvállalása után másnap újra hitelt felvevő önkormányzatokat, de akkor nem kell rinyálni, hogy az én adómból ne mentsék meg a felelőtlen lakáscélú devizahiteleseket, autóhiteleseket és egyéb ingyom-bingyom célú szabadfelhasználású hiteleseket is!
Akkor mentsünk meg mindenkit, jajj... van annyi pénz?

Mára bebizonyosodott, ha a Lehmant megmentik, máshol borult volna a bili, egy ideig lehet mentegetni, akinél elfogy a pénz a megmentésre, annak mit fog mondani az állam? Széttárja a karját, hogy bocs, neked már száraz kenyérre se jut, de nézdcsak, milyen szépen megmentettem az önkorikat, építettek is szép térköves sétálóutcákat, tereket szökőkúttal, na, ott elcsövezhetsz, oppárdon, már azt sem, hát nemtom, talán akkor Te (mint a legkisebb szegénylegény) menj világgá?

Hagyni kellene annál kiborulni a bilit, aki telesz@rta, kicsit leegyszerüsítve erről szól a piacgazdaság, most meg hirtelen még az USA is szocializmust kezdett el játszani?

Félkifli 2013.10.19. 12:32:10

..és mit csináljon a meg nem mentett önkormányzat?
Például kap egy csődgondnokot, a felelőtlen polgármester meg megy isten hírével - legközelebb majd remélhetőleg ilyen embert nem engednek a kormányrúdhoz, időközi választások, stb.
Vagy most kicsit sarkítva a dolgokat: tényleg a miskolci minimálbéres, putrilakó Józsi bácsi fizesse meg, hogy a dunántúlon épült valahol egy szökőkút?

bankvezér 2013.10.19. 13:41:01

@Félkifli:
Mielőtt bárkit is megmentünk, tisztázni kell, hogy érvényes-e a kölcsönszerződése?
Akinek érvénytelen a szerződése, azt nem kell megmenteni! Egyszerűen csak be kell tartania és tartatnia a kormánynak a törvényeket!
A lakossági "deviza-adósok" szerződése 100 %-osan érvénytelen. Úgy, hogy itt valójában az érvénytelen lakossági szerződéseket készítő bankokat kell megmenteni és azokat az önkormányzatokat, melyek érvényes szerződések mellett adósodtak el.
Ezek után kell csak azon gondolkodni, hogy "... tényleg a miskolci minimálbéres, putrilakó Józsi bácsi fizesse meg, hogy a dunántúlon épült valahol egy szökőkút? "

na4 2013.10.19. 16:53:42

Dehogy kell megmenteni őket, már így is 1000 milliárd Ft adósságot csináltak, már csak ezért börtön járna nekik. Éppen ellenkezőleg a tintanyalókat ki kell rúgni, és be kell vezetni az elektronikus, digitális államaparátust. Gyors, kényelmes és mindenekelőtt olcsó. A tintanyalók meg menjenek a reálszférába és termeljenek, ne a mások nyakán éljenek.

bankvezér 2013.10.19. 18:09:04

@na4:
Ha már kirúgnád a "tintanyalókat", esetleg tudnál számukra értelmes munkát ajánlani? :)))

Huncutkukac (törölt) 2013.10.19. 19:56:00

Érdekes hír, mely az INDEX-nek nem az.

kuruc.info/r/2/119207/

Ebben az áll, hogy Dr. Léhmann György úr most egy autóhitel pert nyert meg első fokon!

Kérdésem:

Ebben az esetben nem kellene félretenni az ideológiai véleménykülönbséget?

Azt gondolja az INDEX, hogy a portál olvasói között nincs olyan polgár, akit ez a hír érdekelne?

Bakker...

Valóraváltógép 2013.10.19. 20:59:03

@bankvezér: Én sem akarom megmenteni őket. Az gáz? Neked mennyi hiteled van? És mennyi volt? :)

Hertelendi 2013.10.19. 21:08:56

@Huncutkukac: Kérdés, mennyire lehet helyt adni a kuruc.infóban megjelenő baromságoknak...

Huncutkukac (törölt) 2013.10.19. 21:15:55

@Hertelendi:

Amennyire az Indexen megjelenteknek.

Mellesleg mivel szó sincs benne rasszizmusról, és Dr. Léhmann György ügyvéd valós személy, valamint nem kért helyreigazítást, így valószínűleg a hír igaz.

Sőt.

Hertelendi 2013.10.19. 21:39:20

@Huncutkukac: Kár az Indexet ehhez a kuruc izéhez hasonlítgatni, most is csak belenéztem és már a hajam szála is az égnek állt. Lehet, hogy ez a hír igaz, talán csak nem úgy!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.10.19. 23:14:26

Nem csak a baj, hogy jövőre járnak le az első devizakötvények, hanem az is, hogy az eladósodás oka se szűnt meg. Az önkormányzati szektor semmivel se működik kevésbé pazarlóan, mint eddig. A különbség inkább csak abban látható, hogy eddig adósságot halmoztak, most fizetési hátralékot.

@bankvezér:
Szopó lenne, ha tényleg érvénytelen lenne.
Akkor egy az egyben kellene visszaadniuk a felvett pénzt. Csak épp a mai árfolyamon!

@Huncutkukac:
Léhmann valóban nyert pár pert, de miért kellene erről írni? Vesztett is párat, na és?

dr kíváncsivagyok 2013.10.19. 23:39:40

Ez érdekesebb :

"Tiborcz Eszter 157 hektár szántót nyert el az állami földbérletpályázaton, abba ékelődik bele az az 1,6 hektáros, hét magántulajdonos birtokában lévő erdős terület, amin a fairtás történt, és amiről a tulajdonosok előzőleg nem tudtak. Az erdészeti igazgatóság 50–100 köbméter közöttire becsülte a kivágott fa mennyiségét. A természetvédelmi eljárást a környezetvédelmi hatóság lezárta, mivel azt állapították meg, hogy a madaraknak nem okozott jelentős kárt a fairtás. A lap szerint a helyszínen több százezer forint értékű fa van fölhalmozva.

A nyomozást Fejér megyéből áttették az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda Kiemelt Ügyek Osztályára, ahol a lap munkatársait nemrégiben kihallgatták, és a fotókat átvették.

A 3200 négyzetméteres területre visszatelepítési kötelezettséget írt elő a tulajdonosoknak a napokban a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága. A lap úgy tudja, hogy Tiborczék már felkeresték a tulajdonosokat, és alacsony összegű vételi ajánlatot tettek a területre."

bankvezér 2013.10.19. 23:44:05

@Lord_Valdez:
"Akkor egy az egyben kellene visszaadniuk a felvett pénzt. Csak épp a mai árfolyamon!"

A forint árfolyama változott a forinthoz képest? :))

2013.10.20. 00:03:23

Eltűnt a híroldalakról a bajnai Fidesz lejárató videjó! Egyszerre! Nagyon összhangoltan ugranak a a tetves liberlis média csinovnyikok. Kiderült, hpgy manipulált, megrendezett volt a felvétel. Köcsög MSZP: mivan a feljelentésetekkel? Megint kiderült, hogy mindenre képes, aljas söpredék vagytok?

Hertelendi 2013.10.20. 06:13:44

@Lindalinda: Gyökérparaszt nem akarsz a tiborc-féle dolgokról is véleményt formálni? Amikor még az MSZP volt hatalmon (joggal) ilyenekre mondta a pofátlan kis szargyártó, hogy pofátlanság...
Nos?

Dour ®. (törölt) 2013.10.20. 07:14:42

Hmmm....
Több regisztrált munkavállaló van.
A "többet" közmunkásoknak hívják.
Nem termelnek, csak viszik a lóvét.
Évek óta.

bankvezér 2013.10.20. 08:54:15

@Valóraváltógép:
Én is azt mondom,hogy a lakossági adósokat nem kell megmenteni, mert érvénytelen a szerződésük, amit a bank készített . Valójában a bank van nagy bajban.
Én a bankot sem menteném meg! Magának kereste a bajt.
A bebukott önkormányzatok adósságát részben, vagy egészben ráterhelném az adósságot csináló önkormányzati képviselőkre.
(Ja, és nincs deviza-kölcsönöm!)

kvadrillio 2013.10.20. 09:02:29

NEM KELL 3200 DARAB ! ÖNKORMÁNYZAT...HAVI SOK MILLIÓS JAVADALMAZÁSSAL ELLÁTOTT VÍZFEJEKKEL !
ÉS NEM KELLENEK A JÁRÁSI HIVATALOK SEM, SZINTÉN HAVI SOK MILLIÓS JAVADALMAZÁSOKAT FELVEVŐ VÍZFEJEKKEL ! ÉS EZEK A FIDESZES POLGÁRMESTEREK SEM KELLENEK, MERT ELTŐZSDÉZTÉK, ELPOCSÉKOLJÁK, LENYÚLJÁK A 3200 ÖNKORMÁNYZAT PLUSZ JÁRÁSI HIVATAL PÉNZÉT !!!!

Valóraváltógép 2013.10.20. 09:49:39

@bankvezér: " Valójában a bank van nagy bajban. "

Én erről nem vagyok meggyőződve. A bank sosincs bajban. Ha mégis, lesz pénz olyan ügyvédekre, akikre Neked meg nekem nem. :)Ha ebből azt akarod kihozni, hogy a devizahiteles _helyett_ van bajban a bank, akkor erre annyit tudok mondani, hogy akinek nyamvadt 5-10-20 milliós hitelekre van szüksége, ráadásul olyan feltételekkel amilyenekkel azokat osztogatták (és amikhez képest az ózdi uzsorás cigány egészen korrekt üzletembernek tűnik), arról nehéz elhinni, hogy nincs bajban.

"Ja, és nincs deviza-kölcsönöm!"

Gratulálok. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.10.20. 09:49:44

@bankvezér:
Nem forint hitelt vettek fel, hanem devizahitelt. (bár a 90%-k forintban se tudná visszafizetni egy összegben)

Valóraváltógép 2013.10.20. 09:51:27

@kvadrillio: "NEM KELL 3200 DARAB ! ÖNKORMÁNYZAT...HAVI SOK MILLIÓS JAVADALMAZÁSSAL ELLÁTOTT VÍZFEJEKKEL !"

Nem gondoltam volna hogy olyasmit sikerül írnod, amiben egyetértünk, de most összejött.
A vidéki/falusi önkormányzatok a mutyizásnak egészen szürreális, pofátlan és groteszk kis valósággyárait hozták össze, és érdekes módon mindig a polgármester jön jól ki ezekből.
Furcsa módon csak az.

bankvezér 2013.10.20. 10:41:57

@Lord_Valdez:
Az adósok csak forintot kaptak. A forintot a bank tetszés szerint átszámíthatja devizára.
De ennek az átszámításnak nincs sok értelme.
Ugyanis a kölcsön alapelve az egész világon az, hogy kölcsönként visszakövetelni csak azt lehet,amit előzőleg az adós rendelkezésére bocsátottak. Ha a bank devizát akar visszakövetelni,akkor devizát kellett volna az adós részére folyósítani.
Aki mást követel vissza,mint amit kölcsönadott, az már kilépett a kölcsönszerződés keretei közül.
Pedig a szerződések kölcsönszerződésnek vannak beállítva.
Más : Pete professzor úr, miért hagyta abba az eltecon blog vezetését? Talán tele lett a hócipője az olyan hozzászólókkal, mint amilyen te vagy ? :))))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.10.20. 10:51:39

@bankvezér:
Ez valóban több, mint kölcsönszerződés.
Ez az "átszámítás" miatt lehetett alacsonyabb a kamat. Ha a bank nem külföldről _importálja_ a hitelt, akkor nem tudott volna ilyen alacsony kamatokat kínálni (veszteség nélkül).

A bank nem devizát követel. Hanem forintot, amit a devizakövetelésből számol.
Ha nem lenne kötelező forintban könyvelnie, egyébként megtehette volna, hogy a kezedbe nyom 100 ezer frankot és elfogadta volna, hogy frankban is törlessz.

Kétlem, hogy miattam hagyta volna abba.

bankvezér 2013.10.20. 10:56:19

@Valóraváltógép:
Az lesz bajban, aki hibázott, csalt. Minden jel szerint a bankok.
Az igaz, persze, hogy a bankokat kisegítheti az állam az emberek adójából, de kérdés, hogy meddig viselik el ezt a helyzetet az emberek?

Valóraváltógép 2013.10.20. 11:06:48

@bankvezér: Akármeddig. Az átlagember kiszolgáltatott a bankoknak, nélkülük hirtelen hatalmas bajba kerül. Gyakorlatilag Te egy átlagnál jobb fizetésből sosem fogsz lakást venni, mert félretenni nem tudsz belőle. És ha tudsz is. Mondjuk keress viszonylag jól, tegyél el havi 150e forintot. 10 év alatt összejön egy ócska panellakásra való, még 10 év és bútorra is jut.

Csodálatos perspektíva 50 éves korodra, nem? Akkor most elkezdhetsz gyereket csinálni. :)

A helyzet ettől persze valamivel árnyaltabb, a többség nem egykeresős modellben gondolkodik, meg valamennyit azért örököl (bár a szülők halálát azért várni, hogy legyen egy nyomorult lyukam, eléggé gáz), de a bankok úgy általában kényelmessé teszik az életet.
Hogy csalnak... tegnap vettem 4 krémest, az eladó boldogabb lett tőle, hogy sima helyett franciát ütött be. Lopott tőlem darabonként 40 forintot, és ezért megkockáztatta hogy visszaviszem, és cirkuszt csinálok. 20-ból 19 ember nem fogja ezzel tölteni az idejét, ha egyáltalán észreveszi.
A bank ugyanilyen, csak több pénzzel játszik.

bankvezér 2013.10.20. 11:09:22

@Lord_Valdez:
"Ez valóban több, mint kölcsönszerződés."
Ebben egyezik a véleményünk. :))
Ez egy kényszer-spekuláció, ráadásul minden adós kivétel nélkül a vesztes pozíció felvételére lett kényszerítve a bank által.
Az adósok valójában csak kölcsönszerződést akartak kötni. És végig azt hitték, hogy csak kölcsönszerződést írtak alá.
Tehát ez a szerződés súlyosan hibás, - de nem véletlenül, hanem szándékosan!

" Ha nem lenne kötelező forintban könyvelnie, egyébként megtehette volna, hogy a kezedbe nyom 100 ezer frankot és elfogadta volna, hogy frankban is törlessz."

Nem kötelező forintban könyvelni. Vállalkozók például kaptak ténylegesen deviza-kölcsönt.
A lakossági ügyfelek kezébe azért nem nyomtak devizát, mert mi van, ha nem adja vissza az adott banknak? :)))

bankvezér 2013.10.20. 11:16:44

@Valóraváltógép:
A válaszod első részére : Nem minden bank és bankár egyforma..
Persze amíg a csalás nincs kellően megbüntetve, addig megéri csalni.
Ez vonatkozik a krémesedre is.
Lehet, hogy a krémes miatt nem mentél vissza. De akinek a házát akarják elcsalni, az biztosan visszamegy..
Róna Pétert idézem : " A magyar bankok tevékenysége olyan messze van az igazi banki tevékenységtől, mint a prostitúció a szerelemtől."
:)))

Valóraváltógép 2013.10.20. 11:17:27

@bankvezér:"A lakossági ügyfelek kezébe azért nem nyomtak devizát, mert mi van, ha nem adja vissza az adott banknak? :)))"

Pedig a lakossági ügyfeleknél kevésbé jellemző, hogy azért dűti be a fedelet a feje fölött, mert egy csőddel anyagilag jobban jár... aztán jövő héten másik néven újrakezdi. :)

Valóraváltógép 2013.10.20. 11:22:59

@bankvezér: Á igen, Róna... őt most nagyon felkapták. Tudod nekem mindig gyanúsak ezek a feddhetetlen megmondóemberek. :)

"Persze amíg a csalás nincs kellően megbüntetve, addig megéri csalni. "

Én ezt összetettebbnek látom. Gyakorlatilag itt egy komplett rendszer épül arra, hogy majd úgyis csalsz, meg majd úgyis odacsúsztatsz, és ehhez mérten van összerakva minden, az adóktól a hivatali eljárásokon át, az egészségügyig.

Itt ha nem tudsz vagy nem akarsz "élelmesnek" lenni (magyarul ott lopni, ahol tudsz, és folyamatosan figyelni meg keresni, hogy hol tudsz), akkor lúzer leszel, mert ilyen a rendszer.
Ennek számos előnye van, például vagyonokat lehet lerántani a semmiből, és mindenki kompromittálható vagy így, vagy úgy. Vagy pedig olyan helyzetben van, hogy nem érdemes kompromittálni. :)

És én örülök mindennek, ami ezen a rendszeren változtatni akar, mert a kurvaanyját annak, aki ezt ilyenre hozta össze. Meg annak is, aki ezt fenntartja. Azoknak az embereknek meg pláne, akik ehhez szépen hozzá vannak aljasodva.

bankvezér 2013.10.20. 11:36:09

@Valóraváltógép:
" És én örülök mindennek, ami ezen a rendszeren változtatni akar, mert a kurvaanyját annak, aki ezt ilyenre hozta össze. Meg annak is, aki ezt fenntartja. Azoknak az embereknek meg pláne, akik ehhez szépen hozzá vannak aljasodva. "

:))))) Szimpatikus gondolatok.

bankvezér 2013.10.20. 11:42:17

@Valóraváltógép:
Félre értetted. Azért gond,ha az ügyfél a kapott devizát nem váltja át az adott banknál forintra, mert akkor mit ad a bank a következő ügyfélnek? :))

Valóraváltógép 2013.10.20. 12:20:14

@bankvezér: Szerintem nincs ilyen problémájuk.

bankvezér 2013.10.20. 12:50:29

@Valóraváltógép:
Persze, hogy nincs, mert egy adósnak sem adtak devizát.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.10.20. 19:34:57

@bankvezér:
Lószart kényszer. Le van írva a szerződésben, hogy mire vállalkozol, ha ezt a hitelt kéred. Kérhetted volna a forint hitelt is, bár annak elég durva kamatai voltak.

Ez nem szerződéshiba, hanem technikai részlet. Az igaz, hogy az ügyfelet nem feltétlenül kellene, hogy ez érdekelje.

Bár nem vágom fejből a számviteli törvényt, de tudtommal csak néhány kivétel van, amikor nem kötelező forintban könyvelni. Nem tudom, hogy ez köztük van-e.
Az viszont biztos, hogy ha az ügyfélnek a kezébe nyomja 100 ezer frankot, akkor nehezen talál pénzváltót, ahol be tudta volna váltani.

bankvezér 2013.10.20. 22:41:51

@Lord_Valdez:
Más bankárok mondták,hogy a kölcsönfelvevők a CHF árfolyamesésére spekuláltak.
De mind az 1,6 millió adós kivétel nélkül a CHF árfolyamesésére? :))
(Nem is adott a bank más lehetőséget.)

Szerinted a bank nem tudta volna 100 ezer frankot beváltani? Dehogy nem.
Csak persze előtte ténylegesen át kellett volna adni az adós részére.
Ugyanis csak azt lehet kölcsönként visszakövetelni, amit ténylegesen megkapott az adós.
süti beállítások módosítása