Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Kötelet húznak a politikusok

2013.10.10. 08:30 Pénzügyi Szemle

Az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos viták csupán politikai kötélhúzásnak tekinthetők, különösen annak fényében, hogy az adósságplafon egy teljes mértékben haszontalan eszköz.

Az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos vitának szinte semmi köze a közgazdaságtanhoz, de még a költségvetési hiányhoz és az államadóssághoz sem, mint ahogyan az is teljesen egyértelmű, hogy az adósságplafon, ami évről-évre ráijeszt a tőzsdékre, egy szinte teljes mértékben haszontalan találmány - véli Richard A. Posner, amerikai közgazdász, akit a Reuters felmérése szerint sokan esélyesnek tartanak a 2013-as közgazdasági Nobel-díj elnyerésére is (a rangos elismerést október 14-én, hétfőn osztják ki). Az eredeti elemzés itt érhető el.

dollar_nagy_3.jpg

Richard A. Posner hangsúlyozza, hogy az adósságplafon csakis arra „jó”, hogy a politikusok összemérjék erejüket, és a gazdasági kérdések mögé bújva politikai tőkét kovácsoljanak maguknak. Posner, és szerzőtársa, a Nobel-díjas Gary Becker úgy látja, hogy az adósságplafon képtelen betölteni alapvető feladatát: nem járul hozzá az állam méretének csökkentéséhez, és nem ösztönzi a költségvetés egyensúlyba hozását sem.

Az állam méretét úgy csökkenthetné az adósságplafon, hogy a politikusok a plafonhoz közeledve megegyeznének az állami kiadások csökkentéséről, ezzel is több teret engedve a versenyszférának, és javítva a versenyképességet. Emellett a költségvetési kiigazítás másik módját, az adóemelést ugyancsak kikényszeríthetné az adósságplafon, ez ugyanakkor számottevő módon – akárcsak a kiadáscsökkentés - csak igen ritkán következik be.

Hogy mért? A válasz egyszerű, jóval kisebb politika veszteséggel jár megemelni az adósságplafont, és folytatni a túlköltekezést, mint adót emelni vagy kiadást csökkenteni, vállalva annak minden gazdasági, társadalmi, és ami a legfőbb, politikai kockázatát. És itt ér el a szerző a végső következtetéshez: az adósságplafon teljesen haszontalan módja az adósság és a költségvetési hiány elleni küzdelemnek, az egész pedig nem más, mint egy lehetőség a politikusoknak, hogy a másik kárára tőkét kovácsoljanak.

Kutatások igazolják, hogy pusztán csak az adósságplafon meglétének köszönhetően szinte semmilyen mértékben nem csökkent a költségvetés hiánya az elmúlt évtizedekben – ha csökkent, annak oka nem az adósságplafon volt, hanem egyéb tényezők -, és az sem véletlen, hogy a plafon megemelésére az elmúlt 70 évben nem kevesebb, mint 90 alkalommal került sor. Posner és Becker szinte biztosak benne, hogy az USA ezúttal is inkább emel egyet a plafonon, minthogy belekeveredjen egy kétes kimenetelű államcsődbe és pénzügyi összeomlásba.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

A csőd elmaradt, de hogyan tovább?

Rossz világ vár a szingli szülőkre

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

Hatalmas öngólt lőhet az USA

Ezért ütött ekkorát a válság Magyarországon

Újra ketyeg a görög bomba

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr285558666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.10.10. 10:04:30

Most, ahogy elolvastam a posztot, egészen meglepődtem. (Pozitív értelemben.)
Ez a tanulmány értelmes, okos emberek munkája, és teljesen egyetértek vele.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.10. 15:26:12

Az elemzés nem tud kitérni arra, hogy mi lett volna, ha nincsen adósságplafon.
Könnyen elképzelhető, hogy nélküle még jobban elszállt volna a US államadósság és már menthetetlen lenne a helyzet.
Amíg nincsen jobb, addig bizony kell az adósságplafon. Így a republikánusok legalább lassítani tudják az államcsődöt jelentő mértékű eladósodottság kialakulását.

Mert egy szocialista pontosan annyi pénzt k*r el, amennyit adnak neki. Olyan, mint a drogfüggő.

2013.10.10. 20:17:44

@Dörnyei József:

"Kutatások igazolják, hogy pusztán csak az adósságplafon meglétének köszönhetően szinte semmilyen mértékben nem csökkent a költségvetés hiánya az elmúlt évtizedekben "

Ezt a mondatot nem sikerült megértened.
Írásod színvonala alapján nem is vártam el....

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.10. 20:25:06

@MikeBoy:
Nem olvastad el a linket. Nem kutatásokról beszélünk, hanem spekulációról. Mivel a "mi lett volna, ha" ilyen bonyolultságú kérdésben csak úgy igazolható, ha kipróbálod.

Azt, hogy te mit vársz el, senkit sem érdekel, neked nem sikerült fognod, amit írtam...

Link elek 2013.10.10. 20:26:25

@Dörnyei József:
az adossagplafon tortenetenek 3 lenyegesen kulonbozo korszaka volt:
1. amig nem volt koltsegvetes, csak ez a plafon
2. amikor mar volt koltsegvetes, es a plafon automatikusan emelkedett a koltsegvetesben szereplo hiannyal
3. 96-ban a Clinton-Gingrich koltsegvetesi alku reszekent eltoroltek az automatizmust, de utana 2011-ig mindig rutinszeruen emeltek a plafont

2011-ben, meg iden lett a gazdasagi terroristak kedvenc fegyvere.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 20:30:28

@Dörnyei József: Nem baj. Végül mindenkit utolér a sors. A lusta buta amerikaiak szolgák lesznek a saját országukban. Fegyverrel nem lehetett őket legyőzni kamattal igen.

Ők kiirtották az indiánokat, őket meg átbaszták a FEDes és Wall Streeti zsidók, akik most szépen apránként eladják a népet és unokáit a fejlődő világnak, rabszolgának.

Well done.

Esetleg egy durva jüan felértékelés, vagy dollár leértékelés elhúzhatja az agóniát pár évtizedig. Sajna szokodjuk majd mi is a kékerest emiatt.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.10. 20:50:45

@Link elek:
2008 óta 10+%-os a US hiánya és folyamatosan nő az eladósodottság. Az átlag paraszt ezt a US-ben sem érti és nem is törődik vele, ezért a republikánusoknak kell megakadályoznia, hogy a US csődbe jusson.
Nem adminisztrációs csődbe, hanem igaziba, mint Görögország.

Obama egy volt szociális munkás, a gazdasághoz annyit ért, mint egy szociális munkás. Simán csődbe juttatta volna már a US-t, ha nincsenek a republikánusok.

A ténykedésével már így is sok millió középosztálybeli emberből csinált szegény embert...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.10. 20:53:09

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Nem tudni, hogy mi lesz, ha a US tényleg csődbe megy, mint Görögország.
Komolyan, senkinek lövése nincsen, hogy akkor mi lesz.
A feltételezések azért nem rózsaszínű leányálmot vetítenek elő, csak az a kérdés, hogy melyik horror scenárió lesz a valódi.

És az nem csak a US-t fogja érinteni, hanem mindenkit, minket is.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 21:09:02

@Dörnyei József: Ó, hát ami ilyenkor lenni szokott: holocaust, csak igaziból.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 21:10:51

@Dörnyei József: Bár az is igaz hogy a devizamachinációkon kívül még egy háború is felpörgetheti a termelést.

Ez ki is ment a fejemből. Ellenséget találni, gonosz világ van.

_most_ 2013.10.10. 21:13:46

@Dörnyei József: remélem tudod, hogy a republikánusok legostovább része ragaszkodik az adósságplafonhoz, még olyan áron is ha emiatt csődbe menne az USA.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 21:16:36

@Dörnyei József: 'A ténykedésével már így is sok millió középosztálybeli emberből csinált szegény embert...'

- Nem kedvelem a törzsfőnököt, de nem most kezdődött a középosztály eróziója, hanem már a 70/80as évek fordulóján. Rengeteget foglalkoznak ezzel, Donald Trump ingatlanmilliárdos könyve is legalább 15 éves pont ezt jósolta ami van. Ez van ha ellustul egy társadalom, amerika kommunista lesz, Kína, Oroszország vadkapitalista, épülő középosztállyal.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 21:17:20

@_most_: Egyszerü agyadnak a csőd rosszabb mint a nagyobb csőd holnap.

_most_ 2013.10.10. 21:25:40

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: USA nem mehet csőbe, csak önszántából, leginkább a retardált republikánusok miatt :D

Sírköves Slomó 2013.10.10. 21:29:20

@_most_: Már csődbe ment, még az is lehetetlen hogy szinten tartsák. A republikánusok azonban készek ezt közölni az emberekkel.

A görög adósság 90% volt mielőtt megmentették őket. Ma 130%, úgy, hogy az adósság egy nagy részét leírták.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 21:35:39

@_most_: De most hogy zavaros a helyzet elnöke lett a FEDnek!

Mit hoztak le erről(az elnöki funkcinál kissé befolyásosabb nem választott poziról)? Hogy egy nő az! Hurrá!

És mit nem írtak meg?

2013.10.10. 21:37:58

@Dörnyei József:

"Mivel a "mi lett volna, ha" ilyen bonyolultságú kérdésben csak úgy igazolható, ha kipróbálod."

Ez aztán egy "bonyolult" kérdés!
Gondolom ez a dörnyei féle 1-es szabály, nem? :))))

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.10. 22:46:39

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Nem hinném. A US-ben a zsidóknak becsülete van. Nehéz elhinni, de ez a helyzet. Mondjuk a US zsidók kevéssé kedvelik az Izraeli zsidókat, pl. nem kötnek velük üzleteket, mert félnek attól, hogy átvágják őket.
A US zsidó egy egészen más állatfaj, mint az Izraeli zsidó.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.10. 22:47:31

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Igen, egy évtized 1 százalékpont.
Obama óta 1 év és legalább 2 százalékpont.

Sokszor a mennyiségen van a lényeg...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.10. 22:48:32

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Becsődölt ország nem tud háborúzni. A háborúhoz 3 dolog kell: Pénz, pénz és még pénz.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.10. 22:50:57

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
A US most még jobbára kapitalista, erősödő szocialista változásokkal.

Oroszország félkommunista félszocialista félkapitalista - diktaturikus irányítás alatt.

Kína egészen kapitalista - ezért megy nekik a szekér messze a legjobban.

Az, hogy mi micsoda:
dornyeij.blog.hu/tags/Politikai_alapismeretek

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.10. 22:52:42

@MikeBoy:
Az, hogy hogyan döntöttek volna a politikusok, ha más lettek volna a törvények, a mai ismereteinket nagyon messze meghaladó történet.

Nem kell messze menni, ma azt nem tudod megjósolni, hogy milyen állatságot követ el még a választásokig a FIDESZ csak a gazdasággal szemben.

Link elek 2013.10.10. 22:55:11

@Dörnyei József:
hulyeseg, meg mindig az USA allamkotvenyei a legalacsonyabb hozamuak, csak a japanok hasonloak.
Japanban a GDP 200%-nal tart az allami adossag.

Az adossag GDP-hez viszonyitott merteke krva keveset szamit USA/Japannal. A gorogoknel persze igen, mert ok nem kepesek sajat maguk altal kontrolalt valutaban eladosodni. Mar 3-6%-os inflacioval is gyorsan le tudjak vinni az adossagukat, es raadasul a gazdasag is beindulna tole (nem tartogatnak a penzt az amcsi cegek, tobb, mint 2000 milliardon ulnek)

A repubok nem mentettek meg senkit, raadasul nagy reszuknek annyi esze van, mint egy darab konek. pl: Palin, Bachman, Joe Barton, Ted Cruz,...

Sírköves Slomó 2013.10.10. 23:01:21

@Dörnyei József: Hát ez elég gyorsan változhat meg. Németországban 29-re a vagyon, sajtó nagy része, a jó szakmák nagy része már a zsidóké volt(ezért gondolom becsületük volt).

Aztán a válságban még jobban megtollasodtak és kiborult a bili. Az USÁkot sem érdekli a politika amíg van fánk meg kávé szarásig.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 23:02:53

@Dörnyei József: A háborúval el lehet kerülni a csődöt, felpörgeti a GDP-t. Esetleg ki lehet nyírni a hitelezőt. Hehe.

2013.10.10. 23:06:26

@Dörnyei József:

A Te fikcióid vannak egy elismert közgazdász és vagy csapatának kutatásával szemben.
Adhatunk esélyt, hogy neked van igazad (valóban adhatunk), de ne legyen sok, ha lehet.... ;)

Itt annyiról van szó,hogy az adósságplafon nem oszt nem szoroz abból a szempontból,hogy nem fékezi a politikusok hülyeségét.
Itt sem lehet megjósolni, hogy mit tesznek, de azt látni, hogy ez a plafon törvény nem számít adósság szempontjából....
Gondolom azt kérdeznéd, hogy honnan tudjuk, hogy nem lenne-e több a hiány, ha nem lenne a törvény.
Mivel ez az egyetlen kérdés, nyilván ezt kutatták.... ;)

2013.10.10. 23:18:06

@Link elek:

"raadasul nagy reszuknek annyi esze van, mint egy darab konek"

sajnos ez pártfüggetlenül igaz a politikusok egy jelentős részére....

2013.10.10. 23:23:50

@Link elek:

"Mar 3-6%-os inflacioval is gyorsan le tudjak vinni az adossagukat, es raadasul a gazdasag is beindulna tole"

Az ilyen kijelentésekkel óvatosan bánjunk szerintem.
Először is a 3% és 6% infláció közt óriási a különbség.
Azonkívül az nem úgy van, hogy "csettintek" (értsd mesterségesen beavatkozok) és azt mondom, hogy legyen az infláció nagy, hagy értéktelenedjen el az adósságom.
Mellékhatások vannak bőven....
süti beállítások módosítása