Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Rossz világ vár a szingli szülőkre

2013.10.07. 08:51 Pénzügyi Szemle

Ha gazdag vagy, akkor meg fogsz házasodni, és még gazdagabb leszel. Ha szegény vagy, akkor szingli és szegény maradsz. Legalábbis az USA-ban ez a jellemző.

Ha valaki gazdag és jól képzett - ez a kettő többnyire együtt jár -, akkor nagyobb eséllyel fog házasodni, mint aki szegény és képzetlen. Viszont családban, különösen ahol mindkét fél keres, jóval könnyebb gyarapodni, mint egyedül. Következtetés: a gazdagok még tovább gazdagodnak, a szegények pedig még tovább szegényednek. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Két tanulságos grafikon alapján érdekes következtetést lehet levonni az Egyesült Államok egyik legégetőbb gazdasági/társadalmi problémájáról, a növekvő jövedelmi különbségekről. Vannak, akik szerint a növekvő jövedelmi különbségekért a robotok, vannak, akik szerint a nemzetközi kereskedelmi korlátozások lebomlása a felelős, most bemutatunk egy elemzést - a szerző Derek Thompson, a The Atlantic publicistája -, mely szerint a megoldás a házasságkötésekben megfigyelhető egyenlőtlenségekben keresendő.

Tehát a kiinduló állítás az, hogy az USA-ban nőnek a jövedelmi különbségek, vagyis a társadalom szépen lassan kettészakad szegényekre és gazdagokra. Az első grafikon azt igazolja, hogy minél gazdagabb - és képzettebb - egy nő az USA-ban, annál nagyobb eséllyel fog házasodni:

A gazdagok házasodnak, a szegények egyre kevésbé

Posztba_2_2.jpgVízszintes tengelyen a nők eloszlása jövedelem alapján, jobbra a gazdagok, balra a szegények. Függőleges tengelyen a házasságok számának alakulása 1970 és 2011 között.

A második grafikon azt mutatja, hogy hogyan alakul az egyes családok jövedelme az USA-ban. Az eredmény egyértelmű: azok a családok, ahol két szülő van, és mind a kettő dolgozik, gyarapodnak. A szingli szülők és azok a családok, ahol a nő nem dolgozik, stagnáló jövedelemmel számolhatnak.

Az egyes családmodellek jövedelme az USA-ban

Posztba_1_3.jpg

A következtetés: ha gazdag amerikai nő vagy, akkor jó eséllyel meg fogsz házasodni, jó eséllyel dolgozni is fogsz, a család gyarapodni fog, a gyermekek jómódba születnek, képzettek, gazdagok lesznek, akik ismét megházasodnak majd... Ellenben ha szegény nő vagy, akkor nem házasodsz meg, szegény is maradsz, gyermekeid taníttatására nem lesz pénz, akik ismét csak szegényen élnek majd és csökkenő valószínűséggel házasodnak.

Az amerikai társadalomban erősödő jövedelmi különbségek egy részét tehát a házasságkötésekben megfigyelhető egyenlőtlenségek magyaráznak, ami egész generációkon keresztül konzerválja a jövedelmek egyenlőtlenségét - így látja a The Atlantic publicistája.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

Hatalmas öngólt lőhet az USA

Ezért ütött ekkorát a válság Magyarországon

Újra ketyeg a görög bomba

Így csökkenthető a spekuláció - az IMF szerint

Megöli a beteget a brüsszeli recept?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr705548744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ignore all 2013.10.07. 16:52:58

Ó, nálunk azt is simán megoldják, hogy akkor se juss előrébb, ha ketten kerestek. Munkát.

Husz_János_Puszita 2013.10.07. 17:19:08

Eléggé megdőlni látszik akkor a nézet, hogy a karrier miatt nem házasodnak és szülnek a nők. A grafikon legalábbis nem azt mutatja.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.07. 17:39:03

@Husz_János_Puszita: A gazdag nők több gyereket szülnek, mint a középosztálybeliek, legalábbis Magyarországon. A felső tízezerben nagy divat a nagycsalád, persze nem a nő, hanem a személyzet foglalkozik velük.

steery 2013.10.07. 17:45:28

Azért van ennek néhány komoly előnye is.
1. Szaporodik a gazdagok száma, csökken a szegények száma, tehát statisztikailag nő a jólét. Végül a társadalomban csak gazdagok lesznek, mert a szegények kihalnak.
2. A gazdagok nem csak többet keresnek, de többet is költenek, tehát felpörgetik a gazdaságot. A szegények keveset költenek és azt is segélyekből, tehát lehúzzák a gazdaságot.
3. A gazdagoknak telik jó minőségű egészségügyi ellátásra, ételekre, ruhákra, használati tárgyakra, sok nyugdíjat fizetnek be, sokat mennek kirándulni (élénkítik a turizmust), később pedig igénybe tudják majd venni a géntechnológiai módszereket és szebb, erősebb, okosabb, egészségesebb gyerekeket tudnak csinálni, amivel javítják a társadalom génállományát (fajnemesítés). Az igényességük pedig kikényszeríti a gyártókból a jobb minőségű termékek előállítását és a folyamatos fejlesztést. Mert a szegényeknek jó az ócska tv meg telefon is, a gazdagoknak viszont mindig a legújabb hiperkütyü kell.
4. Hosszabb távon ez a trend akkor lenne igazán jó, ha az egész bolygóra ki lehetne terjeszteni. Végül csak a gazdag országokban maradna lakosság, a szegény országok kipusztulnának és így gyorsabban lehetne javítani a környezet állapotán is, megszüntetni az erdőírtást, környezetszennyezést, stb. Ugye elektromos kocsit is főleg a gazdagok vesznek. A gazdagok házain jelennek meg először a szélkerekek, napcellák, ők vesznek előbb innovatív, környezetbarát technológiákat.
5. A gazdag emberek nem szívesen mennek háborúba, nem szívesen indítanak nyomós ok nélkül mások ellen háborút, mert sok féltenivalójuk van. A gyerekeiket se szívesen küldik háborúba. Tehát egyrészt nem lesznek háborúk, másrészt azokat gépek fogják vívni. Előbb a szegények ellen, aztán a többi gazdag ember harci gépei ellen. :-D

2013.10.07. 18:32:14

@steery: hát a grafikonokból ezt nem tudom hogy tudtad kiolvasni :)
A szegényeknél nem születik kevesebb gyerek (tehát "kihalni" sem fognak), csak kevesebb házasság van. Azaz egyedülálló szülők nevelnek szegénységben gyerekeket. Anyukának sok apukától gyerekek, apukáknak sokfelé fizetett gyerektartás.

áasdklfjáasn 2013.10.07. 19:00:16

@steery:
Szerintem te ironizálsz.

A környezetbarát, az viszont nem technológia, hanem technika. A napcella meg magyarul napelem.

Egyébként meg ha van a szegény amcsi nőknek eszük, Magyarországra költöznek, és itt máris gazdagnak számítanak majd, és simán meg tudnak házasodni.
Gyerekeik pedig a Hoffmann Rózsa által tönkreba...lanszírozott tökéletes magyar iskolarendszerben tudnak végre tanulni a szar amerikai helyett. Hát csak néézzük meg, magyar véreim, melyik ország hány Nobel-díjast adott a világnak.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.10.07. 20:01:01

@áasdklfjáasn: főleg az utolsó bekezdésedre: jó lenne ha nem idegesítenél fel :)

zobod 2013.10.07. 20:12:29

Praktikusabb lett volna reálértéken követni, mert szerintem inkább az a pálya, hogy a hetvenes évek óta erősödő trend, hogy csak az a család képes boldogulni (nem gazdagodni), ahol mindkét szülő aktív kereső. Látható, hogy a HTB anyukák világának az USA-ban is leáldozott, míg az egyedülálló szülők számára az élet qrva nehéz, és legnehezebb az egyedülálló anyáké. Ez persze nem sokban tér el a hazai tapasztalatoktól, és jobban megfelel a látottaknak, kinti ismerősöktől, rokonoktól hallottaknak. Magyarán, az elmúlt évtizedekben az USA-ban is munkára kényszerültek a nők, és sokan kényszerülnek bele a házasságba a kétkeresős modell de facto kizárólagos életképessége miatt.

@áasdklfjáasn: nézzük meg. Magyarország kilencet, Finnország például négyet, csehek ötöt, Dél-Korea egyet :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.10.07. 20:36:53

itthon állami dolgozónak kell lenni, azokat szeretik a nők

(meg persze a befutott vállalkozót, de azokból kevés van, elhanyagolható az állami dolgozókhoz képest)

mim 2013.10.07. 21:20:45

@Husz_János_Puszita: Amcsiknál nagyon erős a feminista befolyás -főleg Obama óta -, ezért az állam nagy összegekkel támogatja a szingli anyukákat - kifejezetten nekik gyártott munkahelyekkel - , valamint a törvények is ezt segítik - válás után sokan a gyerektartásból élnek. Ezt a férfiak is észrevették, ezért a házasulási kedv férfi oldalról erősen lefelé tart. Több média beharangozott már "katasztrófát" ill. többször láttam férfiakat győzködő műsorokat - jellemzően talk show-k -, amikben a férfiakat próbálják rávenni a gyerekes szinglikkel való házasságra - eltartásra ^^

2013.10.07. 22:42:59

@áasdklfjáasn: "Hát csak néézzük meg, magyar véreim, melyik ország hány Nobel-díjast adott a világnak."
Sajnos, annyira nagyon nem lehetünk büszkék.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nobel_laureates_by_country
és
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Nobel_laureates_per_capita

2013.10.08. 09:54:24

Ezzel semmi újat nem állapít meg a tanulmány. Megjelenése (kifejlődése) óta az ember kizárólag közösségben tudott/tud túlélni, gyarapodni. Elég ha megnézzük, hogyan alakul általában a vagyoni helyzet egy válás után.
Másrészről a közösségi élethez, így a házassághoz is kellő kompromisszumkészségre van szükség. Úgy tűnik, hogy ez sok emberből hiányzik. Régen ezt elnyomta az engedelmesség követelménye, esetleg az ilyen emberek már nem jutottak el addig, hogy felmerüljön a családalapítás kérdése. Ma más helyzet van, ezt kell kezelni. Ez elsősorban az egyén, másodsorban a társadalom felelőssége.

borzimorzi 2013.10.08. 14:36:14

@mim: A legrusnyább az efféle televíziós "beszélgetésekben", hogy kifejezetten rossz színben tüntetik fel azokat a férfiakat, akik nem óhajtanak elvenni gyerekes egyedülálló nőket. Mintha ez valami társadalmi érzéketlenség lenne, ad absurdum, mintha direkt ezek a férfiak lennének a felelősök azért, hogy a szingli anyukák rosszabbul élnek, mint szeretnének.

A valóságban szó sincsen erről. A világ kezdete óta, még az emberi faj kialakulása előtti időkben is teljesen természetes volt, hogy az ivarosan szaporodó lények saját utódokra vágytak. Nincsen abban semmi rossz, hogy egy ma élő férfi is pontosan ugyanerre vágyik, nem pedig arra, hogy más férfiak utódait nevelje fel. Pláne, hogy az adóztatás és újraelosztás pontosan arról szól, hogy az állam kötelezően elvégezteti vele ezt a feladatot, hiszen az ő (meg az összes többi adófizető) adójából működik az összes árvaház és közoktatási intézmény is... Ugyan, minek vállalná, hogy még a magánéletében is hagyja magát szipolyozni? Pláne, hogy van ideje. A nőknek hamar lejár a gyermekszülésre alkalmas idő, de egy férfinek 80 éves korában is lehet gyereke.

Különösen bájos az efféle hisztikeltésben az, hogy a szingli mamikat kivétel nélkül szentté avatják benne. Dacára annak, hogy inkább csak kivételes esetekben igaz az, hogy az ilyen nők kívánatos partnerek, mármint, nemcsak testi értelemben. Van köztük pár olyan anya, aki korábban férjnél volt, de megözvegyült, vagy valamely hosszú és jól működő párkapcsolatban élt, és a párja, akinek gyerekeket is szült, utóbb elhalt vagy minősíthetetlen viselkedésével rászolgált, hogy az asszony elhagyja. Igen, vannak ilyenek is. De az ilyenek általában vagy annyira imádják az elhunyt párjukat, hogy soha nem is akarnak más férfit, vagy találnak maguknak párt pár éven belül. Azok a nők, akik szingli anyaként soha nem is éltek együtt a gyerekük apjával, vagy olyan gazdagok, hogy nem tétel a gyereknevelés költsége, és akkor felelősen vállaltak egyedül gyereket (1-2%), vagy teljesen üresfejű, felelőtlen csajok, akik annyira elviselhetetlenül viselkednek, hogy még a gyerekük apját sem tudták megtartani (98-99%). Miből gondolja bárki, hogy pont egy felelőtlen, üresfejű, hisztis, netán drogos nő lenne az ideális feleség egy normális családra vágyó férfinak? Akár még akkor is, amikor még nincsen gyereke?

Vagy csak én kapok lábrázást a médiában futtatott népboldogítóktól, akik annyira el vannak szállva maguktól, hogy mindenkit ki akarnak oktatni róla, hogy hogyan élje a magánéletét, kivel házasodjék, stb.?

Üdv:
b
süti beállítások módosítása