Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Így csökkenthető a spekuláció - az IMF szerint

2013.09.23. 08:30 Pénzügyi Szemle

A közhiedelemmel ellentétben a jegybankok pénzpumpája - vagyis a piacok köré volt védőburok - nem növeli, hanem csökkenti a spekulációt.

A közelmúlt egyik legnagyobb jelentőséggel bíró bejelentése az Egyesült Államokból érkezett, mely szerint a piaci várakozásokkal ellentétben a jegybank mégsem korlátozza kötvényvásárlásait, vagyis nem lassít a pénzpumpán. A tőzsdék első reakciója a kitörő öröm volt, mégis egyre többen hangsúlyozzák: ha a Fed újabb ingyen pénzeket pumpál a rendszerbe, azzal csak a spekulációt fűti, és megágyaz egy újabb eszközár-buboréknak és összeomlásnak. Ez az a kijelentés, amivel az IMF közgazdászai határozottan nem értenek egyet… Az eredeti elemzés itt érhető el.

dollar_nagy_1.jpg

Shaun Roache és Marina Rousset kutatók egy friss tanulmányban ugyanis kimutatták, hogy a közhiedelemmel ellentétben a Fed – és más meghatározó jegybankok – kötvényvásárlásai és pénzpumpája nem növeli, hanem épp ellenkezőleg, csökkentik a spekulációt. Logikusnak tűnik ugyan a pénzpumpa ellenzőinek érvelése, mely szerint ha a jegybankok száz vagy ezer milliárd dollár értékben öntenek pénzeket a piacokra, az logikusan utat talál a leglikvidebb pénzpiacokra, ahol spekulációs lehetőségek után kutatva felhajtja vagy a mélybe taszítja az egyes befektetési termékek árfolyamát.

Ezzel szemben az IMF kutatói azt állítják, hogy a jegybankok pénzpumpája stabilizálja a gazdaságokat és elhárít olyan katasztrófa szcenáriókat, mint az eurózóna összeomlása, vagyis nagymértékben megnyugtatja a befektetőket. Ez a nyugalom aztán az árfolyamokra is átterjed, csökkentve ezzel a részvények és kötvények jegyzéseinek ingadozását. Az árfolyamok kisebb ingadozása pedig kevesebb rövid távú spekulációs lehetőséget jelent, vagyis végső soron a jegybankok pénzpumpája csökkenti a spekulációt.

Néhány gyors példa: a Fed pénzpumpája nem csak az amerikai kötvénypiacon, de a feltörekvő piacokon is kisimította a kötvényárfolyamok ingadozását, vagyis csökkentette a spekuláció lehetőségét. Az EKB ígérete, mely szerint kerül, amibe kerül, megvédi az eurót, nagymértékben csökkentette az olasz/spanyol állampapírok piacán jelentkező spekulációt. A svájci frank euróval szembeni árfolyama is akkor nyugodott meg, amikor a svájci jegybank bemondta az all-int. Mi magyarok is hasznot húztunk a jegybanki pénzpumpákból, miután a dollármilliárdok nyugtató hatása nyomán a nemzetközi kötvénypiacok elcsendesedtek, a forintra és a magyar kötvényárakra is nyugodt időszak köszöntött.

Az IMF kutatóinak érvelését támasztja alá, hogy a piaci spekuláció akkor pörgött fel ismét, amikor elkezdtek a Fed pénzpumpájának közelgő végéről érkezni az első hírek/találgatások. Ha a védőburkot lebontják, akkor könnyen lehet, hogy több ország és pénzpiac is védtelen marad a spekulációs támadásokkal szemben, amit könnyen lehet, hogy mi magyarok is megéreznénk.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Megöli a beteget a brüsszeli recept?

Nobel-díjas támasz a devizahitelesek mentéséhez

Menjünk minél később nyugdíjba!

Mégsem omlanak össze a nyugdíjrendszerek?

Ahol minden fiatalnak van munkája

Így válhatsz szegényből gazdaggá

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr95523403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.09.23. 09:09:22

A jegybanki pénzpumpa egészen biztosan buborékokat hoz létre, de ha nem lenne, azzal nagyobb károk keletkeznének.

A legnagyobb probléma vele nem ez, hanem a legenerált infláció és a negatív hozamok a befektetéseken, amik megeszik a mai generációk nyugdíját és a megtakarításokat.

bankvezér 2013.09.23. 10:05:59

Tény,hogy a jegybankok a frissen nyomtatott pénzen államadósságot vásárolnak fel. Ha ez nem történne,csődbe menne az állam. (Az USA-ról beszélek.)
Most csak az a kérdés,hogy akitől a jegybank megvásárolja az államadósságot, az mit csinál az ezért kapott pénzzel?
Lehet belőle "buborékot fújni", vagy úgymond a spekulációt csökkenteni. De valójában ez is spekuláció, hiszen ugyan miért fektetné egy spekuláns (bank) a pénzét olyan eszközbe, ami nem hoz nyereséget? Tehát a spekuláció elsimítása is spekuláció eredménye, de szerintem ez a spekuláció vesztességgel fog végződni. És hogy ki viseli majd a vesztességet? Végső soron ez az államhoz fog lecsorogni.

bankvezér 2013.09.23. 10:09:22

@bankvezér:
Még az előzőhöz .
Kisebb bankok esetében a banktulajdonosok és befektetők fognak vesztességet szenvedni .

BigPi 2013.09.23. 21:50:10

@bankvezér: "és befektetők"

Befektetők=?betétesek?, vagy másra gondolsz?

bankvezér 2013.09.24. 09:01:19

@BigPi:
A befektetők nem azonosak a betétesekkel. A betétekért az államok általában garanciát vállalnak egy bizonyos értékig. Afölött már nem, ahogy ezt a ciprusi példa mutatta.

BigPi 2013.09.24. 09:35:45

@bankvezér: Ha jól értem, akkor te a befektetési bankokra gondoltál, esetleg a vegyesekre?
Valamiért az írásod alapján először a takarékszövetkezetekre gondoltam, és azon agyaltam, hogy ott ki lehet a befektető.:)

Köszönöm a pontosítást.

bankvezér 2013.09.24. 10:06:24

@BigPi:
Szívesen.:)
Hadd kérdezzem meg, hogy a blogodat miért nem vezeted?
Zseniális a címválasztás : "Egy tömő élete" .
Amióta olvastam, csak azon nevetek. :)))
süti beállítások módosítása