Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ezért ütött ekkorát a válság Magyarországon

2013.10.02. 08:30 Pénzügyi Szemle

Magyarország az új EU-tagok közül a legjobban adósodott el a külföld felé, és a legkisebb gazdasági növekedést mutatta a válság előtti években. Ez így nagyon veszélyes párosítás…

A válság előtti években Közép-Kelet-Európa gazdasági növekedésének alapjait a nagyarányú külső forrásbevonás jelentette, vagyis a régió országai nagyrészt a külföldi pénzeknek/hiteleknek köszönhették növekedésüket. Magyarország élen járt ebben a folyamatban, vagyis rekord mértékben adósodott el a külföld felé, azzal az „aprócska” szépséghibával, hogy a vizsgált időszakban a legkisebb összesített gazdasági növekedést érte el – mutat rá Giday András, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közgazdásza a Pénzügyi Szemlében publikált tanulmányában. A részletes elemzés itt érhető el.

Posztba_vagott_2.jpg

Forrás: Giday András, „Kelet-Közép-Európa eladósodottsága” című tanulmányából szerkesztett táblázat

Magyarország az új EU-tagállamok gazdasági mutatóit vizsgálva három rekordot is tart, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért vált ennyire súlyossá a krízis hazánkban:

-  Magyarország építette fel a legnagyobb külső adósságot a GDP arányában (a táblázat adósságra vonatkozó statisztikái 2011-es állapotot mutatnak), vagyis az arányokat tekintve hazánk tartozik a legtöbbel a külföldnek

-  Magyarország összesített gazdasági növekedése volt a legalacsonyabb a válság előtti években (2002-2008), vagyis az eladósodást nem kísérte a növekedés gyors tempója

-  Magyarország fizetőeszköze mutatta a legkisebb reál, tehát inflációval korrigált felértékelődést az euróhoz mérten (2004-2011 közötti időszakot vizsgálva), vagyis a reálfelértékelődés hazánkban csökkentette legkisebb mértékben a külső eladósodásból fakadó terheket.

Azon túl, hogy ebben a három gazdasági/pénzügyi mutatóban csúcstartók voltunk a válság előtti és alatti években, még egy téren sikerült megszerezni az első helyezést: Magyarország volt az az ország, amely minden oldalon eladósodott, vagyis az állam, a kereskedelmi bankok, a háztartások és az önkormányzatok egyaránt súlyosan eladósodtak.

Ezen statisztikák ismeretében már érthető, hogy miért mi magyarok vagyunk azok, akik az egyik legjobban megszenvedjük a válságot. Sokkal jobban eladósodtunk a külföld felé, mint a versenytársaink, a létező összes gazdasági szereplőt eladósítottuk az országban, ezeket a pénzeket/kölcsönöket azonban nem tudtuk a növekedés szolgálatába állítani.

A jó hír az, hogy a „rossz út” rámutat arra is, hogy hogyan lehet kikeveredni ebből a szorult helyzetből: mindennek pontosan az ellenkezőjét kell csinálni. Első körben tartósan alacsonyan kell tartani a költségvetés hiányát, le kell építeni az adósságokat, és különösen a külső adósságokat, gondoskodni kell arról, hogy a folyó fizetési mérleg tartósan többletet mutasson, továbbá azokat a szektorokat kell előtérbe helyezni, akik külső tőkebevonás nélkül képesek felpörgetni a GDP-növekedés ütemét.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Újra ketyeg a görög bomba

Így csökkenthető a spekuláció - az IMF szerint

Megöli a beteget a brüsszeli recept?

Nobel-díjas támasz a devizahitelesek mentéséhez

Menjünk minél később nyugdíjba!

Mégsem omlanak össze a nyugdíjrendszerek?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr915546438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.10.02. 17:22:26

"Magyarország az új EU-tagállamok gazdasági mutatóit vizsgálva három rekordot is tart, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért vált ennyire súlyossá a krízis hazánkban:"

Nem hittem volna,hogy akad ember aki nyilvánosan leírja az igazat.
A leírt súlyos bajokért természetesen a Gyurcsány-bűnszövetség felel, mert módszeresen és szervezetten szétlopták a felvett kölcsönöket.
Óriási azonban az Orbán banda felelőssége is, mert eltűri, hogy büntetlenséget élvezzenek az előző két ciklus bűnelkövetői, és a hiányzó pénzt a vétlen nép kifosztása útján próbálják megszerezni.

himpellér 2013.10.02. 19:38:33

"bankvezér" hozzászólásának utolsó két mondata az, ami a lényeg.És akkor most hogy tovább?

2013.10.02. 19:49:58

@himpellér: Stadionokat kell építeni 100 fős falvakba, hogy máshogy.

na4 2013.10.02. 19:52:16

Sok szar döntés, sok szar eredmény, és fordítva. Ezt nevezik a nagy számok törvényének.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.10.02. 20:02:20

Hogy kerül ez index címlapra ?

MSZP kormány bénaságáról szóló igazságot ritkán teszik ki.

Fodesz fikázás és MSZP csicskák kampánya, bérretegése a címlapok 99%-a.

sanyix 2013.10.02. 20:02:53

hát igen az emútnyócév csak egy szelete a zemút 24 évnek...
És a zemútnyócév immár 12 évnél fog tartani áprilisban.

valaki senki 2013.10.02. 20:12:35

Randa számok. Most ugyan elég szűk a mozgástér, de az irányt, korántsem látom jónak, leszámítva az ÁHT egyenlegének folymatos javítására tett kísérleteket. Szerintem, a külső eladósodottságunk csökkenése, leginkább a háztartások, és vállaltok hitelállományának lefaragasából fakad, és állami szinten alig csökkent a kitettségünk. A belső megtakarítás ösztönzése minimális, intézményi befektetés meg a legtöbb alaptól nem is jöhet ide a besorolásunk miatt. Beruházás 0, vagyis növekedésre nem igazán számíthatunk. Még a növekedési potenciálunk is 1% körül játszik, vagyis ha a világgazdaság fellendülne se tudunk felszállni a léghajóra. A baj valóban az, hogy sz..rul használtuk fel a hiteleket, amit most vissza kell nyögdösni. De tényleg a stadionépítés, és az oktatás kivéreztetése visz minket ki a gödörből?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.10.02. 20:16:31

@valaki senki:

Az államadósság nem nő, leginkább picit csökken szöges ellentétben az MSZP kormány idején történt végletekig történő eladósodással.

A munkanélküliségi ráta nem nő, leginkább picit csökken szöges ellentétben az MSZP kormány idején történt megduplázódással.

Szóval EU-s átlagban is sokat javítottunk a többi ország viszonylatában gazdasági mutatóinkon.
Mondjuk nem volt nehéz mert az MSZP tök utolsó volt szinte mindenben.

vakapad 2013.10.02. 20:25:04

Ritkán olvashatni ekkora marhaságot. Főleg a "magyarázatot adhat" tetszik (hogy minek alapján, az rejtély), meg a 2011-es külső adósság érték, főleg annak ismeretében, hogy a válság 2008-ban volt.

ob.szerver 2013.10.02. 20:26:52

"azokat a szektorokat kell előtérbe helyezni, akik külső tőkebevonás nélkül képesek felpörgetni a GDP-növekedés ütemét."

Kitűnő gondolat. De .... izé ..., melyek is azok?

ob.szerver 2013.10.02. 20:33:55

"mutat rá Giday András, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közgazdásza"

Azé a sóhivatalé, amelynek a vezetője a takonygerincű élősködő Parragh, és amelyik a semmiért szed be 5000 forintot minden vállalkozástól, hogy az ország legdrágább luxusirodaházában bérelhessenek helységeket?

high up! 2013.10.02. 20:35:25

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Az államadósság nem nő, leginkább picit csökken"

Aha. A GDP 20%-át vonta magához Orbanescu, de ebből egy kib.szott vasat nem utalt át államadósság csökkentésre. Mert az most is 81%, csak úgy mint a 2010-es váltáskor.

Szóval hova hordta el Orbanescu a GDP 20%-át az államkasszából, hol a lé?

valaki senki 2013.10.02. 20:36:23

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Az költségvetési hiány lefaragásában vannak eredményeink, az államadásság csökkenés- a gazdaság visszaesése miatt is- sajnos n.a szinten maradt. Csak közben belecsúszott évi 360Mrd 2011 óta, illetve a 3000 Mrd cca fele... A munkanélküliségi ráta inkább bűvészkedés eredménye, ahogyan én látom...Egyrészt, a közel 500E fő kinti munkavállaló beszámítása, másrészt a közfoglalkoztatás torzítja a mutatót. Nem mondom, hogy nem értek egyet azzal, hogy ne ezer évig járjon a munkanélküli segély, de a 3 hónap vicc egy olyan országban, ahol intenzív keresgélés mellett 18 hónap az átlagos elhelyezkedési idő. A közmunka program növelése- amit egy az egyben az adózók fizetnek meg, míg a versenyszférában foglalkoztattak adót és járulékot fizetnek. Ebben a szegmensben a főállású foglalkoztatottak száma pedig, jelentősen csökken évről évre, és nem látszik remény a trendfordulóra... Persze, részmunkaidőbe szétcsaptak egy rakat állást, de az nem ugyanaz.. Azt gondolom, hogy az értelmes beruházásokra kellene fókuszálni- mindíg ez az eszköz recesszióban- csak ehhez meg pénz kell. Az meg csak elszáló hiánnyal lenne.. Így olyan óvatos, patikamérlegen adagolt gazdaságpolitikára lenne szükég, aminek nem látom a nyomait! Inkább gondolom politika vezérelte gazdaságnak ami zajlik. Nyilván elvergődünk még valameddig így, de szerintem, ebből több okból is nehéz lesz kitörni. Az ország tőkeszegény, önerőből nem tud növekedni, a külföldi tőkével viszont közöltük, hogy nincsen biztonságban, ezért nem jön. Prioritásokat kellene kijelölni, és célzottan "lőni" egy - két területre, de nem haveri, hanem valódi szakmai alapon kiválasztva a kitörési pontokat, ahová érdemes beruházásokat indítani az államnak. Ha pl, a sok tetves stadion árából, mondjuk akár építene 3 konzervgyárat, és külpolitika/ külker segítségével piacot is csinálna, visszamenni azokra a piacokra ahonnan elegánsan kivonultunk+ a felvásárlóként a gazdák problémája megoldva úgy, hogy nem a lánc teszi el a lét, hanem a gazda+ a feldolgozó ipar osztózik rajta... Úgy mellesleg, még valódi munkahelyi s teremtődne általa. Magasabb hozzáadott érték = növekedés... Van még legalább két - három ilyen terület, ahová kicsiben/ nagyban meg lehetne lökni egyes ágazatokat, és érdemi eredményeket felmutatni kommunikáció helyett. Én ezt már nagyon várnám!

high up! 2013.10.02. 20:40:43

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "A munkanélküliségi ráta nem nő, leginkább picit csökken"

Aha. A munkanélkülinek gereblyét adnak a kezébe, majd ezt kikiáltják foglalkoztatottságnak.

Na nem hiába van 2/3-nyi komcsi Orbanescu kormányában, hozzák magukkal a kádári világukat: akkoriban volt divat ez a fajta teljes foglalkoztatottság. Szaknyelven ezt a statisztikai ámítást úgy hívták, hogy Kapun belüli munkanélkülkiség.

high up! 2013.10.02. 20:46:08

@valaki senki:

20 évvel ezelőtt is pont ezek voltak a sirámaid, 20 év múlkva is pont ezek lesznek.
De azért várjad a csodát, hogy majd valamelyik kormány elhozza a nemzeti jólétet.
Na nem erre született egy magyar politikus sem.

valaki senki 2013.10.02. 20:49:17

Nem én fogom megoldani. Én csak a magam hatókörén belül tehetek, ( teszek) no meg négy évente rakhatok egy X-et...

BigPi 2013.10.02. 20:59:37

A kérdés az, hogy nem lett volna érdemesebb 2008-ban bejelenteni a csődöt? A görgőknek elengedték az adósságaik nagy részét. Ezen számok alapján ígyis-úgyis lehetett tudni, hogy brutális megszorítás nélkül nem ússzuk meg.
Ennek tükrében a Bajnai féle IMF hitel egyszerűen érthetetlen. Vagy, úgy voltak vele, ha már zuhanunk tegyük azt gyorsabban?

Blogger Géza 2013.10.02. 21:20:09

@high up!: Minden számod rossz. Soha nem volt a GDP 20% manyupban, pláne nem lett nem lett a GDP 20%-a bevonva adósságcsökkentésbe. Másrészt megindult az állami vagyon növelésre (MOL, Rába, E-on). Harmadrészt a 2010 közepi 85% csökkent 2013 közepére 81%-ra (miközben az előző években megnőtt a 2002-es 53%-ról 2010-es 85%-ra) , miközben az árfolyamveszteség még technikai növekedést is okozott 2010 és 2013 között, de még ezt is sikerült ellensúlyozni. Egyébként pedig minden szám nyilvános, olvasd el az ÁKK közleményeket, a költségvetéseket, ha további részletekre vagy kíváncsi.

Giedi 2013.10.02. 21:20:54

Ó, igen. Egy 5 éve létező megállapítást idézni ... Ez igen ...

zona62 2013.10.02. 21:24:11

@valaki senki: A lakosság adóssága a kormányváltás óta 42% GDP ről 30%ra zuhant(forrás:tegnapi Portfólió)Ezen belül a devizaadósság még hangsúlyosabban csökkent.Ezen felül a lakosság megtakaritásai is nőttek kb 10% GDP nyit.
Az állam devizaadóssága az adósság 50%ról 39%ra esett(ákk).
Az idei első nyolc hónapban a külföldi nettó finanszirozási pozició minusz 7,5%.Tehát ekkora adósságot adtunk meg.Brutális.
A befektetéseket is érdemes árnyaltan nézni.A lakossági ingatlanbefektetés összeomlott,de pl a gép és berendezés,technológiai befektetés egyáltalán nem csökkent jobban mint kelet eu.ban,sőt.

Persze,habsidőzsiben ez a folyamat nem egy fáklyásmenet és sir mindenki mint fürdőskúrva,de attól még tény,hogy megveszekedett iramban javulnak a hitelpoziciók.

2013.10.02. 21:28:20

Valaki árulja már el, hogy mi az a

Külső adósság/GDP = 131

zona62 2013.10.02. 21:33:32

@MikeBoy: A teljes tartozás a külföld fele.Tehát az állam,a háztartások és a vállalatok összes külföldi tartozása.
Különben ma már 120% alatt van.

Psyman 2013.10.02. 21:35:50

@vakapad: 2011-ben kezdtek el lejárni azok a hitelek, amit Fecóék a megszorítások mellett vettek fel eszetlen kamat mellett. Azok rondán megrugdosták az államadósságot.

Ad Dio 2013.10.02. 21:48:13

Részben sváb vagyok, így talán túl is reagálom, de valami eszement bűnnek érzem ami 2002-2010 közt zajlott adósság fronton. Elsősorban az állam felelőssége a dolog, de a lakosság vagy az önkormányzatok épp úgy botrányosan viselkedtek.

Nyögjük azt a pár évet még egy darabig...

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.10.02. 22:22:14

"A magyar társadalom valójában nem Orbán Viktortól szenved. Orbán ténykedése – hatalmi túlterjeszkedéseivel, vérlázító arroganciájával, válságfokozó politikájával egyetemben – szerves folytatása és kiteljesedése annak, amit pl. a szocik műveltek előtte. Az engesztelhetetlen gyűlölet, a másik oldal, a nem-mi, a nem-én megsemmisítésének, felkoncolásának, térképről való letörlésének olthatatlan vágya: ez az alapbaj. Amíg ebből nem kezdünk gyógyulni, semminek semmi értelme nincsen."

high up! 2013.10.02. 22:29:56

@Blogger Géza:

Na akkor Bérbloggerke vésd a fejedbe a következő pénzügyi tényeket:

1. Orbanescu elvtárs a GDP 20%-át vonta magához. Összetevői: 3e md manyup, 2e md lakossági megszorítás és 1e md folyó nyugdíjjárulék immáron be az államkasszába. Ez 6e md ft, a GDP 20%-a.

2. Fent nevezett tételek az ESA95 szerint mind államadósság csökkentő tételek. Még egyszer mondom: államadósság csökkentő tételek.

3. A MOL, a Rába meg EOn részesedés vásárlások egyike sem államadósság emelő tétel ESA 95 szerinbt,hanem aktíva csere. Még egyszer mondom: nem államadósság emelő tételek.

4. Ha ennyit felfogtál, akkor már magad is felteszed a kérdést, hogy akkor hol a lófaxban marad az államadósság 20%-os javulása? Miért is nem valósulot meg Hibbant Gyurkád 2010-es számítása (amit Orbanescu apád még 2011 közepén is fújt), miszerint a ciklus végére 65-70% lesz az államadósság?

5. Libás 81%-on adta át a boltot, amíg hivatalban volt. 2010 júniusában már a fidióta családod volt hatalomban, amikor is a két gazdasági zseni, Kósa meg Szargyártó robbantották a ft árfolyamát 268-ról 288-ra. Úgyhogy ezt az állapotot illetve az időközben gránitba vésett 300 forintos eurót írd a fidióta családod számlájára. Nekik jár ez a dicsőség az adósság elleni "harcban".

6. Mindennek következtében, ha a mostani 81% államadóssághoz csak a manyup ingyenpénzt adjuk hozzá, akkor a fidióták valójában 91%-on állnak az államadóssággal.

7. De ha maradunk a 81%-os valóságnál, akkor tegyük fel a nagy kérdést: Orbanescu eltüntetett 6e md ft-ot és az államadósság semmit sem csökkent. Na most miféle össznépi megszorítás lesz itt a választás után, amikor az államadósságot a következő 2-3 évben ténylegesen 70% alá kell vinni? Ki fogja ezt kifizetni és miből? (megsúgom; a fidióták se lesznek kímélve, mint ahogy eddig sem)

septem 2013.10.02. 22:39:16

én nem érten miért kell állandóan b.szogati a legdemokratábbakat? hát, tud valaki jobb szakembert a veres jánosnál? van annál zseniálisabb gazdaságpolitika, mint orrba-szájba venni fel a pénzt és abból osztogatni, meg roncstársadalmat tenyészteni?

alagutakat az alföldre!

bárcsak visszajönnének a legdemokratikusabb idők!

high up! 2013.10.02. 22:43:08

@zona62:

Na mielőtt tapsot kapnál Gyros100-tól, menjünk már bele a részletekbe:

- az összlakossági deviza eladósodás meredeken csökkent, a ft-ban számolt meg nőtt. Teccik tudni végtörlesztés. A 150 ezer felső réteg illetve még valamennyire számító alattvalói középréteg ki tudta magának bulizni, hogy az állam meg a bankok átvállalták a privát adósságuk egy részét. Nagy öröm ez a többi magyarnak, mert az ő nyakukra lett meg lesz rásózva ennek az összes költsége. Mert ugye a pénzt nem fossák az égből.

2. Az állam nem adott meg adósságot egy vasat sem, mert 81%-ról 3 év alatt 81%-os államadósságon maradni azt jelenti, hogy elherdált 20%-nyi GDP-vel egyenlő beszedett sarcot.

3. A reálgazdaság 90%-a akkora recesszióban van mint még sosem. A feldolgozóipar 13 alága közül 9-ben negatív a növekedés, ráadásul néhol vaskosan. Ilyen se volt még ember emlékezet óta, hogy az ipar és azon belül a feldolgozóipar zsugorodott.
Na de ez egyenes következménye az elriasztott beruházásoknak, és fejlesztéseknek.

Ezek kérem mind NER győzelmek!

high up! 2013.10.02. 22:50:31

@septem:

néha titokban visszasírom a tetüházi verest, mert ő legalább tisztában volt vele, hogy mit kúr el. De ezek az pirosfehérzöld fétises NER majmoknak fogalmuk sincs róla hogy mindent elszartak amihez csak hozzáértek.

Salzburg1 2013.10.02. 23:00:09

Ezért fogok Bajnaira szavazni,Gyurcsány vagy Orbán,egyik rosszabb mint a másik!

septem 2013.10.02. 23:07:19

@high up!: szerintem veres sem látott tovább a saját zsebénél.

2002-ben elsők voltunk a régióban, 2010-re utolsók.

a maszop csürhe és az szdsz küldte padlóra az országot. aki ennyit nem ér fel ésszel, az vagy teljesen hülye, vagy maszop-dk-bajnais (ez a súlyosabb eset).

2002-ben elsők voltunk a régióban, 2010-re utolsók.

az meg lassan kiderül, hogy mire megyünk az öregecskedő fiatal demokratákkal... de hogy a maszop és nyúlványai egy kalap szarra nem tudnak vigyázni, az hótziher. a hápogást meg hagyjuk, semmi nem jött be abból, amivel a sajtóban riogatták a népet.

a feleségem pedagógus, 50ezerrel több a fizetése. én semmit nem hiszek el a sajtónak. még azt sem, hogy kisfóka született a mozambiki állatkertben.

septem 2013.10.02. 23:07:55

@Salzburg1: tehát az mszp-re szavazol.

Kim Jong Un 2013.10.03. 00:39:08

@high up!: hala istennek, hogy azert vannak ilyen hozzaertok mint te.

De fogadjunk 2011 vegen te is ott verted a tamtamot mindenhol, hogy na most aztan itt az allamcsod, meg mindennek vege, orban megy a francba, stb stb. Jol tippelem?
Aztan lett allamcsod? Nem. Pedig a dragalatos ballib sajto aztan apait anyait beleadott, hogy ezt higgyuk. Kesobb kiderult a dolog kozeleben sem voltunk.

Karogtok bazdmeg karogtok, nektek az orszag csodbemenetele sem lenne tul draga ahhoz, csakhogy a libast meg a zsido sleppjet visszahozzatok a hatalomba fergek!

zona62 2013.10.03. 00:54:21

@high up!: A háztartások forintban számolt teljes adóssága(tehát a forint és a devizaadósság) folyó áron 8100mrd forintról 6500mrd ft alá esett.Ezen belül a devizaadósság még jobban esett.Az inflációt is figyelembe véve 2010es reálértéken még nagyobb az esés.
Az állami adósság szinten maradt,viszont a szerkezete eltolódott a forint fele,ami egyértelműen pozitivum.
A feldolgozóipar jó része (pl autóipar) alapvetően az európai ( főleg német)folyamatoktól függ,kevésbé a magyar belső helyzettől.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.03. 08:02:29

Nincs itt semmiféle válság!
A fideszeseknek legalább is.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.03. 08:17:03

@zona62: Nem tudom,mi a kurvák faszáért nem teljesen mindegy neked vagy nekem ,mennyit csökkent az az istenverte államadósság,mert ez engem mint a világ legegyszerűbb lényét,sehol és semmilyen formában nem érinti,továbbá minduntalan csak a romániai szomszédok jutnak eszembe az államadósság csökkenésről,amikor is a csaucseszku nevű alien alatt ugyan nem volt nekik adósságuk,ellenben csirkelábat is csak karácsonykor ettek.
Jó lesz az neked, ha itt is ugyan az lesz?

Ad Dio 2013.10.03. 08:18:49

@zona62:

Ezt látom magam körül egyébként én is. Az inga mozog. 2002-2008 a vegyünk fel hitelt nyakló nélkül ideje volt - sajnos. Aki akkor eladósodott, most nyögi. Szerencsére az átlag hitelek 10 év körüli futammal kifutnak. Emiatt felszabadul egy kis bevétel, megtakarítás lesz belőle. Ebből hamarosan piacélénkülés lesz. Mégpedig sokkal fenntarthatóbb szerkezetben.

Az államadósság jelenleg szinten tartandó, a csökkentéséhez a gazdaság növekedése lenne szükséges.

Nekem alapvetően mindegy ki csinálja a programot, jobb vagy bal. Csinálja jól és kész. De ahogy ma a baloldalt elnézem, még mindig kormányképtelen. Esetleges kormányra kerülésekor maximum a legpopulistább osztogatásokban értenének egyet, különben egy nagy büdös béna kacsa lenne belőlük, semmi más. Na ha valami nem kell, akkor az pont ez.

Ad Dio 2013.10.03. 08:23:55

@Minyimányi Monyó:

Akkor egy családnak is tök mindegy ugyebár hogy 5 milli vagy esetleg 1r millió hitele van ugye? Mert persze a törlesztés nem arányos a hitellel ugye? Mert persze az egy főre eső teher szintén nem arányos mindezzel?

Az államadósságot Te meg én, mi törlesztjük, a magyar nagycsalád. Mindenki. Ha sok, akkor az adónk nagyobb része megy el törlesztésre, és kevesebb jut kórházra, útkarbantartásra, oktatásra VAGY többet kell beszedni.

Az államadósság ROSSZ dolog. És az állam (teherviselői) mi vagyunk.

Ad Dio 2013.10.03. 08:24:53

@Ad Dio:
helyesen: ...5 millió vagy esetleg 15...

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.03. 08:25:41

@Ad Dio: Inkább úgy fogalmazz,hogy ha sok,akkor kevesebbet tudnak ellopni a politikusok belőle.
És itt a pont.
Nekik ugyan is ,tényleg nem mindegy.
De neked és nekem,teljesen mindegy.

ob.szerver 2013.10.03. 08:25:47

@zona62:

Remek. Siker, siker hátán. Azon azért nem szoktál elgondolkodni, hogy mégis miből csökkent ilyen látványosan (szerinted legalábbis) az adósság ?

Ha mint magánszemélynek adósságod van, a jövedelmed viszont minden évben csökken (a mezőgazdaság nélkül idén is csökkenne, de mivel a nap és az eső jobban teljesített, ezért 0,5%-kal nőni fog, ami az utolsó két évre még mindig mínusz), akkor hogyan csökkenhet az adósságod? Kizárólag úgy, hogy eladod a családi ezüstöt, és csökkented a családi kiadásokat. A fideszrezsim viszont még csak nem is csökkentette, csak átrendezte a családtagok között, kevesek hasznára és sokak kárára.

Nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy valaki átlásson a rezsim hazug propagandáján. Csak egy kicsit gondolkozni kéne tudni.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.03. 08:28:20

@ob.szerver: Ez a kevesek hasznára és sokak kárára dolog,mitől volt kifizetődő a fidesznek szerinted?
Mármint például a trafikmutyi dolog,ahol nyert a szűk holdudvar és vesztettek 5x annyi szavazót a jobbosok.
Véleményed szerint,az kifizetődő volt nekik?

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.03. 08:31:31

Miért éri meg akármelyik pártnak olyan döntéseket meghozni,amivel keveseket támogat és sokkal többet veszít??
Meg tudja valaki mondani?

ob.szerver 2013.10.03. 08:36:05

@Minyimányi Monyó:

Attól volt kifizetődő, hogy a kevesek éppen ők voltak. Minden intézkedésük (szja, végtörlesztés, rezsicsökkentés)a saját zsebük töméséről szól.

A fidesznek van kb 2 millió híve. Ezek közül 500e aki a rezsim haszonélvezője, 1,5m fanatikus vallási megszállott. Az hogy tönkretettek pár ezer trafikos családot, az egyik réteg elkötelezettségét sem ingatta meg.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.03. 08:38:42

@ob.szerver: Én személy szerint pont ezt nem értem a jobbos politikában.
Mármint hogy miért éri meg kinyírni több ezer ember megélhetését,pár száz szavazó miatt?
Logikátlan.
Vagy én vagyok túl ostoba.

acetil 2013.10.03. 08:41:23

@septem: "2002-ben elsők voltunk a régióban"
Ez biztosan nem igaz, csehek, szlovénak pl. előttünk voltak ez biztos, és a románok vagy lettek sem értek bennünket utol sem 2010-re sem mára.
Ettől függetlenül 2002-2009 az elkúrás évei voltak, nagyobbrészt a szocik miatt, de azért a fidesz is benne volt a megalapozatlan 100-napos pénzszórások megszavazásában, illetve 2006 után az országot, egészségügyi reformot sikersen obstruáló, lebénító hisztériakeltésben, "vesszen az ország is ha nem lehetünk mi hatalmon" alapon.

így elnézve az elmúlt 3,5 évet, bóvlit, recessziót, tőke-eltapsolást, félelmetes belegnolni, hogy még rosszabb is lehetett volna, ha a fidesz van kormányon... bár most behozzák...

acetil 2013.10.03. 08:42:44

Érdekelne a poszter honnan vette a számai forrásait.

Azt se ártana leírni, hogy a számokban benne vannak a cégek és lakossági adóssága is.

ob.szerver 2013.10.03. 08:47:08

@Minyimányi Monyó:

Nem a pár száz szavazóról van szó, hanem egy évi 50 milliárdos üzlet lenyúlásáról. És azért tehetik meg, mert a választói bázisuk ettől - mint ahogy semmi mástól sem - nem sérül.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.03. 08:48:57

@ob.szerver: Én ezt kizártnak tartom,hogy ne sérüljön a választói bázisuk tőle.
Csak inkább a kapzsiság felülkerekedik a józan észen.

Pagnar 2013.10.03. 08:51:10

A balos libsi parasztok nyilvan erre is aztmondjak, hogy "mer' a zorban....."

Balt 2013.10.03. 08:53:02

@high up!: OK, számoljuk a számodra kedves forgatókönyvvel: jön BajnaiBokrosGyurcsány. Ebben az esetben ki fizeti a kölcsönök dandárját...?

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.03. 09:08:14

Itt állandóan az elbaszott matek megy.

ob.szerver 2013.10.03. 09:13:06

@Balt:

"Ebben az esetben ki fizeti a kölcsönök dandárját...?"

@high up! éppen abban próbált meg neked segíteni, hogy leszámolhass az "Orbán az adósságvisszafizető" mítoszával.

Úgy tűnik, mérsékelt sikerrel.

Ad Dio 2013.10.03. 10:49:18

@ob.szerver:

"akkor hogyan csökkenhet az adósságod? Kizárólag úgy, hogy eladod a családi ezüstöt, és csökkented a családi kiadásokat."

Vagy hogy törleszted a meglevőt és nem veszel fel újat :-). Ezt a stratégiát megfejelheted esetleg egy olyannal, hogy a sérülékeny hiteleidet kiváltod kevésbé veszélyesekre (deviza->forint, esetleg árfolyamgát). Voila: ez zajlik ma a magánszektorban.

"Nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy valaki átlásson a rezsim hazug propagandáján. Csak egy kicsit gondolkozni kéne tudni."

Bizony-bizony...

Ad Dio 2013.10.03. 10:54:04

@Minyimányi Monyó:

A politikusok lopásának semmi köze az államadóssághoz. Mindkettő rossz, de különböző probléma. Igen, rá kellene kényszeríteni a politikusokat hogy kevesebbet mutyizzanak, de ettől teljesen független probléma az államadósság, ami ugyangy ROSSZ és az mindennapok szintjén teher minden embernek a hátán. Tudod mennyi államadósság jut MINDEN EGYES kereső emberre? Mit tippelsz, kiváncsi lennék!...

Ad Dio 2013.10.03. 11:00:06

@Minyimányi Monyó:

A politika messze nem csak racionalítás. Egy csomó "ügy" és egy sereg lobbi talákozása. Valaki kitalálta a trafik dolgot. Valószínűleg érdeke fűződött hozzá. Áttolta a fideszen. Szerintem ma már a pártstratégák belátták hogy hiba volt, de nincs visszaút. Ezt úgy hívják: baki. BTW nem csak a jobber politikára jellemző. Elég csak a múlt hétvégi Bajnai-fiaskót megnézni. A közvéleménykutatások szerint 85% elítéli. Na, akkor ez jó ötlet volt? Aligha.

Ilyen játék ez.

Ad Dio 2013.10.03. 11:02:32

@Minyimányi Monyó:

Mert az az "elbaszott matek" legalább pártsemleges.

Ad Dio 2013.10.03. 11:05:10

@ob.szerver:

Agitproppal - segíteni... értem. Rendre "kimaradnak" a számításokból a 2002-2010 privatizációs bevételek, illetve a 2010-2013 visszavásárlások, államai tulajon növelések.

Ez picit megnehezíti az eligazodást :-).

Balt 2013.10.03. 13:10:03

@ob.szerver: Kérdés a "mihez képest"? Az EU-IMF gigahitel felvételéhez (lol, micsoda eufemisztikus kifejezés, mintha lett volna más lehetőségünk a Gyurcsány-Bajnai gazpol után...) képest Orbán mindenképpen "az adósságvisszafizető", már csak azért is, mert a visszafizetés - valami véletlen folytán - pont a teljes következő ciklusra volt ütemezve...

Balt 2013.10.03. 13:15:20

@Salzburg1: :) Jó vicc. Gyurcsány-Bajnai maga a kontinuitás.

Balt 2013.10.03. 13:21:05

@Minyimányi Monyó: "Mármint például a trafikmutyi dolog,ahol nyert a szűk holdudvar és vesztettek 5x annyi szavazót a jobbosok."

Elnézve a kvk-adatokat, ez nyilvánvalóan nem igaz: a Fidesz mérsékelten erősödik, a zellenzék jó esetben is stagnál. Na már most: vagy hazugság az egész sztori, vagy úgyis mindegy. (Esetleg is-is.) Melyik tetszik?

szandé 2013.10.06. 09:56:07

Megérdemeljük mert annyi tartás nincs bennünl, hogy elzavarjuk a felelősöket, inkább feltámasztjuk, újra mintha nem lenne nálunk elég okos becsűletes ember. Az a büntetésük hogy segítünk nekik újra kifosztatni magunkat. Miért is válunk el, bocsássunk meg újra meg újra, pofoztassuk magunkat újra meg újra,

2013.10.10. 08:59:19

@Ad Dio: @Balt: @high up!:
Hát senki sem veszi észre, hogy az egész egy átverés?
Hogy szopatnak?
Miért hasonlít össze egy táblázat különböző időszakokat, különböző tételekkel?
Külső adósság/gdp forint? Dollár? Százalék?
GDP növekedés 2002-2008
változás az euro-hoz 2004-2011
Káosz!
És akkor már csak az lenne érdekes, mennyi volt a gdp változása azóta? Siker a fidesz 3 éve?

2013.10.10. 09:01:07

@Balt: Orbán mindenképpen "az adósságvisszafizető", már csak azért is, mert a visszafizetés - valami véletlen folytán - pont a teljes következő ciklusra volt ütemezve... "
Adósságvisszafizető és adósságfelvevő egyben.
Semmi más nem történt, mint az IMF hitelt kicserélte piaci hitelre.
süti beállítások módosítása