Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hatalmas öngólt lőhet az USA

2013.10.03. 08:30 Pénzügyi Szemle

Az adósságplafonnal kapcsolatos politika kötélhúzással az USA megbéníthatja saját törvényhozását, sőt, kockáztatja a dollár évtizedek óta fennálló tartalékdeviza szerepét.

Az amerikai állam leállásával kapcsolatos rövid távú aggodalmakon túl nagyon súlyos hosszú távú kockázatok merülnek fel: akár éveke működésképtelenné válhat a törvényhozás, az USA dollár pedig gyorsuló ütemben veszítheti el a tartalékdeviza szerepét, dollár százmilliárdos veszteségeket okozva ezzel a lakosságnak és a vállalati szektornak – véli Kenneth Rogoff, a Harvard professzora. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Dollar_nagy.jpg

Ha az adósságplafonnal kapcsolatos politika viták miatt leáll az amerikai állam, az rövid távon súlyos veszteségekkel járhat, kezdve a kényszerszabadságra küldött több százezres közalkalmazotti réteggel, a bizonytalanná váló befektető légkörrel, és a leállásból származó, napi akár 3-400 millió dollárnyi kieső GDP-vel.

Hosszú távon ugyanakkor ennél százszor többet kockáztat az USA. Ha ugyanis a soron következő években rendre felmerül az adósságplafon körüli huzavona, az az átfogó szerkezeti reformok és hosszú távú gazdasági kérdések tekintetében – egészségügy, oktatás, nyugdíjak – megbéníthatja a döntéshozatalt. Az állam napi szintű működése természetesen sosem lesz veszélyben, a nyugdíjakat ki fogják fizetni, az iskolák működnek, a rendőrök/tűzoltók pedig szolgálatban maradnak, de hogyan lehet sok százmilliárd dollárt érintő, hosszú kifutású strukturális átalakításokat véghez vinni úgy, hogy közben az ellenzékkel minden dollárnyi költségvetési hiányért meg kell küzdeni?

Szó se róla, vannak országok, ahol a politika csaták közepette is úgy ahogy működik a rendszer – friss példa épp Olaszország -, egy ilyen béklyó azonban akár meg is törheti az amerikai gazdaság éppen kibontakozó lendületét, ami nagyon súlyos hosszú távú versenyképességi hátrányokat is okozhat.

A másik komoly kockázat a dollár tartalékdeviza szerepével kapcsolatos. Azt ugyan senki sem gondolja komolyan, hogy az USA csődöt jelent, és esetleg nem fizeti ki határidőre az állampapírokat, a tartalékdeviza státusz azonban veszélybe kerülhet akkor, ha évről-évre az amerikai csőd lehetőségétől és adósságplafontól lesz hangos a világsajtó. Kutatások igazolják, hogy a tartalékdeviza szerep az alacsonyabb kamatokon keresztül évi legalább százmilliárd dollárnyi pluszt jelent az amerikai államnak és háztartásoknak, ez a többlet azonban hamar olvadhat, ha a dollárral kapcsolatos kockázatok tartóssá válnak.

Kenneth Rogoff most jóval keményebb politikai csatára számít, mint a legutóbbi – 2011 nyári - adósságplafonnal kapcsolatos vita során, tekintettel elsősorban arra, hogy Barack Obama újraválasztását követően az elnök jóval határozottabb fellépést engedhet meg magának, mint a legutóbbi, közvetlenül a választások előtti összecsapásnál. A vita ugyanakkor nem az adósságról és a költségvetésről szól - vezető republikánus politikusok az elnökválasztási kampányban még nagyobb költekezést ígértek -, pusztán egyfajta politika kötélhúzásnak tekinthető, ami azonban felveti annak kockázatát, hogy az Egyesült Államok hosszú távon súlyos gazdasági és versenyképesség hátrányokat szenved el.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ezért ütött ekkorát a válság Magyarországon

Újra ketyeg a görög bomba

Így csökkenthető a spekuláció - az IMF szerint

Megöli a beteget a brüsszeli recept?

Nobel-díjas támasz a devizahitelesek mentéséhez

Menjünk minél később nyugdíjba!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr915547875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zobod 2013.10.03. 22:52:09

Volt már 21 napos leállás Clinton alatt, annak volt kimutatható hatása pl. dollár gyengülés, amerikai állampapírok iránti kereslet esése vagy ilyesmi?

Brix 2013.10.03. 23:01:31

A hatalmas öngólt akkor lőtték, amikor megengedték a pénzmaffiának, hogy irreálisan alacsony szintre vigye le a kamatokat. Ezzel egy évtizedek óta felépített buborékot fújtak az adósságokból , amiből kiszállni sem lehet. Mindez egy szűk kör érdekei szerint történt, de az amerikai emberek fizetik majd meg az árát

that's it · http://onlymylife.com 2013.10.03. 23:47:42

Kb 1 hónapja volt itt egy ismerős Amerikából ,és mikor szóba került,hogy mit éreznek az emberek,milyen a környezetük akkor 1 mondatban ezt vázolta elém : "Tudod Janika az emberek akkor lesznek boldogabbak ha az adóságukat ki tudják fizetni .. " Mert mindenki hitelt vett fel mindenre,még a kiló kenyérre is "

Link elek 2013.10.04. 07:06:41

@Brix:
A poltika orul az alacsony kamatnak, rovid tavon fellendulest hoz, hosszabb tav meg nem erdekli a politikusokat, az emberek ugyis az aktualis vezetest hibaztatjak.
----

A "clean CR"-re megvan a 218 szavazat a kepvizelohazban, de mivel foleg demekbol all, Boehrer egyelore nem teszi fel szavazasra, probalkozik a Haster szabalynak(majority of the majority) megfelelo megoldassal, de a szenatuson ezek ugyis el fognak bukni.
A "debt limit"-el kapcsolatban meg Boehrer is kijelentette, hogy nem akarja elerni.

Vicces nezni, hogy a teabagger repubok szopatjak a Wall Street rebubokat.

bankvezér 2013.10.08. 11:15:10

@Brix:
Látom, fogalmad sincs miért vitték le a kamatokat, csak irkálsz minden félét.
süti beállítások módosítása