Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

A csőd elmaradt, de hogyan tovább?

2013.10.09. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az állam és a lakosság eladósodását és csődközelbe jutását az első sorból nézhettük végig, van azonban egy szektor Magyarországon, amely a színfalak mögött kis híján belefulladt az adósságba.

Azoknak, akik kisebb településről származnak, bizonyára kivétel nélkül ismerős a történet: ígéretes beruházás indul, mondjuk egy uszoda vagy élményfürdő építése, a helyi mozi vagy színház felújítása, parkosítás, esetleg szökőkút és térkő a helyi főtérre. Az EU ad pénzt, remek, az önerő is megvan bankhitelből - deviza alapú természetesen -, elindul a fejlesztés, sőt rendben el is készül minden. Ekkor jön azonban a feketeleves, mikor kiderül, hogy nem készült üzleti terv, a fenntartásra és utófinanszírozásra nincs pénz, és elkezd ketyegni a devizahitel is… A téma részletes elemzése itt érhető el.

Posztba_onkormanyzat.jpg

A helyi önkormányzatok a válság kirobbanását követően hirtelen megugró adósságállománnyal, komoly likviditási problémákkal, üzleti/likviditási terv hiányában „véletlenszerűen” alakuló bevételekkel és megugró kiadásokkal szembesültek. A szektor a csőd szélére került, erről azonban a hazai médiában csupán kevés szó esett, tekintettel arra, hogy a jóval közvetlenebb, a lakosságot érintő adósságproblémák is megszaporodtak.

Az önkormányzatok kapcsán ugyanakkor világossá vált, hogy állami adósságátvállalás és a feladatok egy részének központi átvétele – például iskolák vagy kórházak üzemeltetése – nélkül belefulladnának az adósságokba. A válság rávilágított az önkormányzati szektor elkerülhetetlen reformjára, ami elengedhetetlen mind a rövid távú finanszírozási problémák megoldásához, mind a hosszú távú eredményes működés biztosításához.

A jövőben szükség lesz a tervezési és kontrollmechanizmusok fejlesztésére, a helyi bevételek jobb kihasználására, további állami adósságátvállalásra és a helyi szinten finanszírozhatatlan közfeladatok átadására, az eredményszemléletű könyvvezetésre való sikeres áttérésre, a devizaadósságok által keltett finanszírozási bizonytalanság kezelésére, a forrásbevonás zökkenőmentes biztosítására, lakossági források bevonására…

Teendő tehát bőven akad, a válság és az EU-s fejlesztések lehetősége ugyanakkor rávilágított, hogy a korábbi szemlélet helyett egy új, tervezéssel, kontrollal és eredményszemlélettel fűszerezett gazdálkodási modellre van szükség a hazai önkormányzatoknál. Egészen biztos, hogy a szektorra egy több éves tanulási és átalakulási folyamat vár, nagyon úgy tűnik azonban, hogy nincs más út, mint előre.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Rossz világ vár a szingli szülőkre

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

Hatalmas öngólt lőhet az USA

Ezért ütött ekkorát a válság Magyarországon

Újra ketyeg a görög bomba

Így csökkenthető a spekuláció - az IMF szerint

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr325556732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.10.09. 10:29:57

Két fontos dolgot nem említett meg az írás.
Az egyik, hogy Magyarországon (nemzetközi összehasonlításban) túl sok önkormányzat van.
A másik, hogy évek óta folyamatosan csökkenti az állam az önkormányzatoknak juttatott pénzt, miközben azonban újabb és újabb feladatokat ad számukra.

Husz_János_Puszita 2013.10.09. 18:51:34

Az önkormányzatok kivétel nélkül be vannak oltva gazdasági racionalitás ellen. Szkeptikus vagyok a reformot illetően, a komplett képviselői kart kellene leváltani. A képviselőket viszont a helyiek szavazzák a testületbe, szóval reménytelen ügy.

na4 2013.10.09. 19:42:04

Megint az állami tintanyalók mérhetetlen pazarlása, költekezése. Burjánzik az államaparátus. Tengernyi fölösleges, improduktív, korrupt, bürokratikus és pazarló hülye ül tengernyi hivatalban. Itt az eredménye. Ezeket mind ki kell rúgni, és bevezetni a digitális, elektronikus államot. Egyszerű, olcsó, gyors.

dr. trafik nomac 2013.10.09. 22:52:49

Pont eleg lenne, ha lennenek kovetkezmenyek, azzal amit a blogolo ir, pont ez tunik el. Osi kommunista szemlelet sajna, ehhez megvan a kormany is, meg a tamogatas is, ami a fo baj :(

Nge Swazili Mbeko 2013.10.09. 22:53:39

Ott a pont.
Az önszerveződés nem valós önkormányzatokat eredményezett, hanem pártnyaloncok csürhéit. Azoknak meg (színüktől függetlenül) nem csak a képzettségük kevés (magyarul aluliskolázott akaroncok), de a pártszimpátiától függően kizárólag az állami csecs jelenti a megváltást. A többi számukra mindegy (amíg a házukig vezet az aszfaltozás, vagy a reggeli rutinjuknak megfelelően állítják át - minden racionalitástól függetlenül - a közlekedési jelzőtáblákat). Sokan közülük már mindkét oldalt bepróbálták, élnek és virulnak.
Na, amíg a jónép beszavazza őket, addig ez nem fog változni.

jogalany 2013.10.09. 22:55:38

@na4:
Jó, de digitális állam? és mi lesz áramszünet esetén?
Venezuelában minden elnök azzal az ígérettel jut hatalomba, hogy drasztikusan lecsőkkenti az államaparátust, a bűrokráciát. És utána egyik sem teljesíti. Nálunk is ahány kormány váltás, annyiszor nő a bürokrácia. És nő a teljesítmény nélküli eltartottak száma.
Minek Bp-en 600 szobrász, festő művész akiknek lakás költségeit, megélhetésélt taxira is futja belőle az állam fizeti, de mikor avatnak csak 100 szobrot is a köztereinken? Sokszor évekig egyet sem. Nincs munkanélküli művész, színész politikus, bankár, újságíró. És a sok bürokrata?

Sírköves Slomó 2013.10.09. 22:58:18

Kutya f*szát nem érdekli az önkormik adóssága.

Nk-i összehasonlításuknak semmi értelme az ég világon.

Engem érdekel hogy az adósomnak melyik alkalmazottja hozta össze a sarat? Nem. A teljes GDP arányos ÁLLAM adósság és annak szerkezete, ez számít a többi nem.

mrZ (törölt) 2013.10.09. 23:21:20

@bankvezér:
Nem sok hanem kevés. Tavaly nézegettem a falvak gazdasági beszámolóit, a minik(<200fő) között nem találtam komoly adóst. Aztán a közepes méretnél meglódult, megjelentek a milliók, százmilliók.
Valahol ott van a gond ahol megszűnik a rálátás a közösség dolgaira, ahol eltűnik a közvetlen érdekeltség. És ezen a járások és összevont önkorik csak tovább rontanak.

Sírköves Slomó 2013.10.09. 23:22:59

@mrZ: 'És ezen a járások és összevont önkorik csak tovább rontanak.'

- Ez abból következik hogy végre nem nő az államadósság?

mrZ (törölt) 2013.10.09. 23:48:17

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Itt arról ugatok hogy a nagyobb lakosságú önkori és az adósság mértéke összefüggés jelét mutatja. És mindezt egy hozzászóláshoz fűzve, mert nem értek vele egyet.

Teszek a kamu államadósság számokra, mert egy gumicsont, amin szivesen rágódnak a gazdasághoz nem értők.

Akvyr 2013.10.09. 23:57:05

Az alapvető problémák nem is a hitellel vannak, hanem az átláthatatlansággal. Szokás szerint kimutyizták a profitábilis értékes szolgáltatásokat és ingatlanokat, ami maradt az meg csak a pénzt viszi. Erre jön rá, hogy elképesztő mennyiségű önkormányzatunk van (van ny-eu ország, ahol 30-40x annyi ember jut egy hivatali egységre, mint itt), és túl sok szintre van delegálva túl sok fajta döntési feladat, tombol a bürokrácia, rettenet az egész.
A hitelt majd visszafizeti az állam (azaz mi), és félszből senki nem kezd újabb fejlesztésekbe, de attól semmi nem lesz megoldva

Sírköves Slomó 2013.10.10. 00:01:42

@mrZ: És mi volna a nem kamu államadósság szám a hozzáértőktől?

mrZ (törölt) 2013.10.10. 00:17:36

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Megmondhatatlan.
Teljes audit kellene az összes állami és önkori érdekeltség kötelezettségeiről. Se elegendő szakember se akarat, se pénz a munkára. 23 év alatt még vagyonleltárt sem tudtak csinálni, nemhogy konszolidált mérleget.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 00:23:03

@mrZ: Ez mind be van számítva, az EU meg a Világbank meg az IMF mind számol államadósságot, és akad szakemberük is.

mrZ (törölt) 2013.10.10. 00:37:13

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Ezek a szervezetek adott anyagból dolgoznak, megadják a report sheet formáját, az itthoniak meg kitöltik. Makro anyagok, nincsenek darabra lebontva. Tipikus modern probléma, a hibás kompozit adatok még hibásabb kalkulációt adnak ki.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 00:44:05

@mrZ: Akkor csak te sejted a valóságot. Nem irigyellek érte.

Gera 2013.10.10. 00:45:51

A XI. kerületnek effektíve zéró adóssága van (volt egy-két éve), szóval úgy látszik, mégis lehet ezt így is. Persze most, hogy az adósságok egy jó részét átvette az állam, már nyilván az ilyen helyeken is belátták, hogy a nyakig eladósodás a jobb stratégia, úgyhogy hajrá.

Pedig az önkormányzatok adóssága egyáltalán nem finanszírozhatatlan. Szépen kivetnek egy combos helyi ingatlanadót, ami alól senki nem kap felmentést, aztán az emberek szépen megtanulják a saját bőrükön, hogy nem az a jó polgármester, aki több térkövet rak le és több szökőkutat épít. Persze ez a politikusmaffiának nem igazán érdeke, úgyhogy marad a térkövezés hitelből.

gtri 2013.10.10. 01:48:45

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

A nem kamu államadósság szám az a szám, ami a valós adatot mutatja. :)

Ugyanis az adósságcsökkenést ilyen "intézkedések" segítik:

forrás: HVG, 2013. október 5., 40. szám, 52. oldal:
A 2014-es költségvetés boncolgatja a cikk.

"Az adósságcsökkentést előíró alkotmányos szabály teljesítését a kormány azzal könnyítette meg, hogy a szintén kétharmados gazdasági stabilitási törvény szerint az államadósságot azon az árfolyamon kell elszámolni, amivel a költségvetés készült. Márpedig a dokumentum 296,9 forintos euró-, 240,6 forintos svájcifrank- és 225-ös dollárárfolyammal kalkulál. Ha a forint ennél gyengébb lesz, amire jó esély van, a valóságos államadósság megugrik - csakúgy, mint a devizában eladósodott háztartások törlesztőrészletei-, ám a törvény szerint ezt nem kell figyelembe venni. Így lesz az adósságmutató a valóság mérése helyett a kormányzati agitáció eszköze."

Tekintve, hogy a devizaadósok megmentése bizony gyengíteni fogja a forintot 2014-ben, úgy ez a szabály egyértelműen a valóság elkendőzését, vagyis a hazugságot hivatott szolgálni.
De javaslom, hogy térjünk vissza 2014 októberében erre a témára és nézzük meg a forint árfolyamának alakulását az év során. Akkor egyértelműen látszani fog, hogy ki hazudik és ki nem a tényleges és a "hivatalos" államadóssággal kapcsolatban.

Mc Master 2013.10.10. 02:10:39

Magyarország - cca 3200 önkormányzat / 10M fő (se)
Nagy-Brittania 50M lakos - 700 db önkormi.
"Hülye angolok, angol hülyék", ugye?

gtri 2013.10.10. 02:12:17

A most tervezett "nem szükséges minden diplomásnak nyelvvizsga" is valószínűleg azt a célt szolgálja, hogy papíron megugorjon a diplomások száma Magyarországon. A követelmények csökkentése értelemszerűen növeli a követelményeket teljesítők számát.

barata 2013.10.10. 07:23:56

Ahogy az szegénylegényéknél szokás, pazarlás és pénztelenség egyszerre jellemző. Pazarlásnak tartom, amikor szökőkút és térkő, meg boltív épül, miközben a közintézményekben mindennapos a csőtörés, energiapazarló a fűtés, 7 éve festettek utoljára. Ja, arra nem lehet pályázni.
Ez így tényleg nem vezet sehová, három problémakört kéne megoldani:
- A fejlesztésekről szóló döntéseket szakmaibbá kell tenni, a "látványpékségeket" megszüntetni (a szavazó az épület homlokzatát látja, a kevésbé látványos, esetleg fontosabb felújítás ezért háttérbe szorul).
- Még nem kerültünk egy hullámhosszra az EU gazdagabb országaival. A pályázati rendszert egyszerűsíteni, a döntéseket "lejjebb" kell vinni.
- Az önkormányzati rendszert át kell alakítani. Politikailag ez a legkényesebb. Hogyan lehet biztosítani, hogy a demokrácia alapszabályai megmaradjanak, de a polgármesterek, önkormányzati képviselők "minősége", felelőssége nagyobb legyen.

valaki senki 2013.10.10. 07:34:13

Most tekintsünk el a pártkatonák hülyeségétől. Ok. Átvállalt az állam egy rakás adósságot, a kiktől is? Azoktól az önkormányzatoktól, akikről taxatíve kiderült, hogy szarul gazdálkodtak. Most hagyhjuk azt is, hogy zömmel narancsos önkoriktól, de min. független... A választások előtt, volt egy komoly tanulmány arról, hogy melyik önkori menniyre adósodott el. Volt jó néhány, aki gyakorlatilag, semennyire, pedig még esetleg beruházásai is voltak bőven. Mert ért hozzá! Mert nem négy évre tervez, hanem hosszú távra, mert nem politikus, hanem szakmász! Más: Amenniyre én tudom, most pl. az iskolák államosításával, a legtöbb önkormányzat, kifejezetten rosszul járt. Az iskola üzemeltetés ugyanis ott maradt költségnek, csak a tanárok fizetése esik ki, ugyanakkor a normatív támogatás annyira lecsökkent, hogy az egyenleg negatív. A források folymatos kivonása, és a feladatok növelése, természetes módon is eredményezett eladósodást, de a mértéke nagyban függött a hozzáértéstől is. Úgy-e Hódmezővásárhely, Esztergom, Debrecen, Kaposvár voltak a egy főre vetítve a legeladósodottabbak, és ha jól emlékszem, az abszolút győztes - tehát a legkevésbé eladósodott- a XIII. kerület volt. Igaz, Nekik a Váci út igencsak jól jött, rengeteg betelepülő céggel, iparűzési adóval, de azért érdekes...

Mária 2013.10.10. 07:34:15

"Az önkormányzatok kapcsán ugyanakkor világossá vált, hogy állami adósságátvállalás és a feladatok egy részének központi átvétele – például iskolák vagy kórházak üzemeltetése – nélkül belefulladnának az adósságokba."

Mennyivel jobb lesz állami szinten belefulladni az adósságokba!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.10.10. 09:02:13

@Mc Master: Á, azok nem mérvadóak, még az úton is fordítva mennek.

Bezzeg nálunk az un ortodox negatív adósságcsökkenés, na az a nem semmi!

nu pagagyí 2013.10.10. 09:18:58

Nem a csőd maradt el. Szinte minden önkormányzat állami irányítás alá került, önállóságától és vagyonától megfosztva.

A csőd okozói, a fideszes polgármesterek színe-virága, az időközben teljhatalomhoz jutott maffiapártjuknak hála, megúszta a büntetőjogi eljárást, amely a helyi polgárok pénzének korrupt kezelése és a felelőtlen gazdálkodás miatt jogosan elvárható lett volna.

Sírköves Slomó 2013.10.10. 09:21:27

@nu pagagyí: Igen az ellenzék és az önkormányzat a hibás.

Ugyanis az ellenzék kormányoz.

És az önkormi hozza az önkorm-i tv-t és pénzeli az államot.

Mint az köztudott.

'Szinte minden önkormányzat állami irányítás alá került, önállóságától és vagyonától megfosztva.'

- A baloldal az egész országot az IMF markába tette, el is kergették a picsába.

Mc Master 2013.10.10. 09:52:42

@mrZ: Húúú, barátom, de jó oldalt találtál!
A 9000-ből mennyi a parókia és a helyi kis küzüsség, ami nem önkormányzat, hanem valami lokálpatrióta klub? Ha így nézzük, nálunk is van mindenhol vagy háromféle hitközösség meg minimum egy "sörklub".
Akkor inkább ezt nézd meg és akkor láthatod, hogy bár tényleg tévedtem, de a 700-zal még így is sokat mondtam, mert alig több, mint 600!

www.politicsresources.net/area/uk/parishes/town.htm

És ahogy a klasszikus viccben, "És név szerint?"
Név szerint is álljon itt, ki lehet kopizni és egy szövegszerkesztőben összeszámlálni a szavakat, levonni az angol abc betűit (26) oszt csá,

A
Abingdon, Oxfordshire
Adlington, Lancashire
Alcester, Warwickshire
Aldeburgh, Suffolk
Alford, Lincolnshire
Alfreton, Derbyshire
Alnwick, Northumberland
Alsager, Cheshire
Alton, Hampshire
Amble, Northumberland
Amersham, Buckinghamshire
Amesbury, Wiltshire
Ampthill, Bedfordshire
Andover, Hampshire
Appleby-in-Westmorland, Cumbria
Arlesey, Bedfordshire
Arundel, West Sussex
Ashbourne, Derbyshire
Ashburton, Devon
Ashby de la Zouch, Leicestershire
Ashby Woulds, Leicestershire
Askern, Doncaster
Aspatria, Cumbria
Atherstone, Warwickshire
Attleborough, Norfolk
Axbridge, Somerset
Axminster, Devon
Aylesbury, Buckinghamshire
Aylsham, Norfolk
B
Bakewell, Derbyshire
Bampton, Devon
Banbury, Oxfordshire
Barnard Castle, Durham
Barnoldswick, Lancashire
Barton Upon Humber, N Lincs
Battle, East Sussex
Bawtry, Doncaster
Beaconsfield, Buckinghamshire ¶
Beaminster, Dorset
Beccles, Suffolk
Bedale, North Yorkshire
Belper, Derbyshire
Bentham, North Yorkshire
Berkeley, Gloucestershire
Berkhamsted, Hertfordshire
Beverley, East Riding
Bewdley, Worcestershire
Bicester, Oxfordshire
Bideford, Devon
Biddulph, Staffordshire
Biggleswade, Bedfordshire
Billericay, Essex
Bingham, Nottinghamshire
Birchwood, Warrington
Bishop's Castle, Shropshire
Bishop's Stortford, Hertfordshire
Blackrod, Bolton
Blackwater & Hawley, Hampshire
Blandford Forum, Dorset
Bletchley & Fenny Stratford, Milton Keynes
Bodmin, Cornwall
Bognor Regis, West Sussex
Bollington, Cheshire
Boroughbridge, North Yorkshire
Bottesford, N Lincs
Bourne, Lincolnshire
Bovey Tracey, Devon
Bradford on Avon, Wiltshire
Brackley, Northamptonshire
Bracknell, Bracknell Forest
Bradford on Avon, Wiltshire
Brading, I of Wight
Bradley Stoke, S Gloucestershire
Brandon, Suffolk
Bradninch, Devon
Braunstone, Leicestershire
Bridgnorth, Shropshire
Bridgwater, Somerset
Bridlington, East Riding
Bridport, Dorset
Brierfield, Lancashire
Brigg, N Lincs
Brightlingsea, Essex
Broadstairs & St Peter's, Kent
Brompton, North Yorkshire
Bromyard & Winslow, Herefordshire
Broseley, Shropshire
Broughton, N Lincs
Bruton, Somerset
Buckfastleigh, Devon
Buckingham, Buckinghamshire
Bude - Stratton, Cornwall
Budleigh Salterton, Devon
Bungay, Suffolk
Buntingford, Hertfordshire
Burford, Oxfordshire
Burgess Hill, West Sussex
Burgh Le Marsh, Lincolnshire
Burnham on Crouch, Essex
Burnham on Sea & Highbridge, Somerset
Burntwood, Staffordshire
Burton Latimer, Northamptonshire
Bury St Edmunds, Suffolk
C
Caistor, Lincolnshire
Callington, Cornwall
Calne, Wiltshire
Camborne, Cornwall
Camelford, Cornwall
Carlton Town, N Yorkshire
Carnforth, Lancashire
Carterton, Oxfordshire
Castle Cary, Somerset
Chard, Somerset
Charlbury, Oxfordshire
Chatteris, Cambridgeshire
Chelmsley Wood, Solihull
Chesham, Buckinghamshire
Chichester City, West Sussex
Chickerell, Dorset
Chilton, Durham
Chippenham, Wiltshire
Chipping Campden, Gloucestershire
Chipping Norton, Oxfordshire
Chudleigh, Devon
Church Stretton, Shropshire
Cinderford, Gloucestershire
Cirencester, Gloucestershire
Cleator Moor, Cumbria
Clevedon, N Somerset
Clitheroe, Lancashire
Cockermouth, Cumbria
Colburn, North Yorkshire
Coleford, Gloucestershire
Coleshill, Warwickshire
Congleton, Cheshire
Cotgrave, Nottinghamshire
Cowes, I of Wight
Craven Arms, Shropshire
Crediton, Devon
Crewkerne, Somerset
Cromer, Norfolk
Crowborough, East Sussex
Crowle, N Lincs
Cullompton, Devon

Mc Master 2013.10.10. 09:53:54

D
Dalton with Newton, Cumbria
Darley Dale, Derbyshire
Dartmouth, Devon
Daventry, Northamptonshire
Dawlish, Devon
Deal, Kent
Dereham, Norfolk
Desborough, Northamptonshire
Devizes, Wiltshire
Didcot, Oxfordhsire
Dinnington St John's, Rotherham
Diss, Norfolk
Dorchester, Dorset
Dover, Kent
Downham Market, Norfolk
Driffield, East Riding
Droitwich Spa, Worcestershire
Dronfield, Derbyshire
Dulverton, Somerset
Dunstable, Bedfordshire
Dursley, Gloucestershire
E
Earley, Wokingham
Earl Shilton, Leicestershire
Easingwold, North Yorkshire
East Cowes, I of Wight
East Grinstead, West Sussex
Eastwood, Nottinghamshire
Edenbridge, Kent
Edlington, Doncaster
Egremont, Cumbria
Ellesmere, Shropshire
Elstree & Borehamwood, Hertfordshire
Epping, Essex
Epworth, N Lincs
Eton, Windsor & Maidenhead
Evesham, Worcestershire
Exmouth, Devon
Eye, Suffolk
F
Fairford, Gloucestershire
Fakenham, Norfolk
Falmouth, Cornwall
Faringdon, Oxfordshire
Farnham, Surrey
Faversham, Kent
Fazeley, Staffordshire
Felixstowe, Suffolk
Ferndown, Dorset
Ferryhill, Durham
Filey, North Yorkshire
Filton, S Gloucestershire
Flitwick, Bedfordshire
Folkestone, Kent
Fordbridge, Solihull
Fordingbridge, Hampshire
Fordwich, Kent
Fowey, Cornwall
Framlingham, Suffolk
Frinton & Walton, Essex
Frodsham, Cheshire
Frome, Somerset
G
Gainsborough, Lincolnshire
Garstang, Lancashire
Gillingham, Dorset
Glastonbury, Somerset
Godalming, Surrey
Godmanchester, Cambridgeshire
Goole, East Riding
Grange-over-Sands, Cumbria
Great Aycliffe, Durham
Great Dunmow, Essex
Great Torrington, Devon
Guisborough , Redcar & Cleveland
H
Hadleigh, Suffolk
Hailsham, East Sussex
Halesworth, Suffolk
Halewood, Knowsley
Halifax Town, Calderdale
Halstead, Essex
Haltwhistle, Northumberland
Harpenden, Hertfordshire
Harwich, Essex
Harworth & Bircotes, Nottinghamshire
Haslemere, Surrey
Hatfield, Doncaster
Hatfield, Hertfordshire
Haverhill, Suffolk
Haxby, North Yorkshire
Hayle, Cornwall
Haywards Heath, West Sussex
Heanor & Loscoe, Derbyshire
Hebden Royd, Calderdale
Hedge End, Hampshire
Hednesford, Staffordshire
Hedon, East Riding
Helmsley, North Yorkshire
Helston, Cornwall
Hemsworth, Wakefield
Henley on Thames, Oxfordshire
Hereford, Herefordshire
Hertford, Hertfordshire
Hessle, East Riding
Hetton, Sunderland
Hexham, Northumberland
Higham Ferrers, Northamptonshire
Highworth, Swindon
Hingham, Norfolk
Holsworthy, Devon
Holt, Norfolk
Honiton, Devon
Horley, Surrey
Horncastle, Lincolnshire
Hornsea, East Riding
Horsforth, Leeds
Horwich, Bolton
Houghton Regis, Bedfordshire
Howden, East Riding
Hungerford, W Berkshire
Hunstanton, Norfolk
Huntingdon, Cambridgeshire
Hythe, Kent
I
Ilfracombe, Devon
Ilminster, Somerset
Immingham, NE Lincs
Irthlingborough, Northamptonshire
Ivybridge, Devon
K
Keighley, Bradford
Kempston, Bedfordshire
Kendal, Cumbria
Kenilworth, Warwickshire
Kesgrave, Suffolk
Keswick, Cumbria
Keynsham, Bath & NE Somerset
Kimberley, Nottinghamshire
Kingsbridge, Devon
Kington, Herefordshire
Kirkbymoorside, North Yorkshire
Kirkby Lonsdale, Cumbria
Kirkby Stephen, Cumbria
Kirkham, Lancashire
Kirton in Lindsey, N Lincs
Knaresborough, N Yorkshire
Knutsford, Cheshire
L
Langport, Somerset
Launceston, Cornwall
Leamington Spa, Warwickshire
Lechlade on Thames, Gloucestershire
Ledbury, Herefordshire
Leek, Staffordshire
Leigh-on-Sea, Southend
Leighton - Linslade, Bedfordshire
Leiston-cum-Sizewell, Suffolk
Leominster, Herefordshire
Letchworth Garden City, Hertfordshire
Lewes, East Sussex
Leyburn, North Yorkshire
Lichfield, Staffordshire
Liskeard, Cornwall
Littlehampton, West Sussex
Loftus, Redcar & Cleveland
Longridge, Lancashire
Looe, Cornwall
Lostwithiel, Cornwall
Loughton, Essex
Louth, Lincolnshire
Ludlow, Shropshire
Lutterworth, Leicestershire
Lydd, Kent
Lydney, Gloucestershire
Lyme Regis, Dorset
Lymington & Pennington, Hampshire
Lytchett Minster & Upton, Dorset

Mc Master 2013.10.10. 09:54:24

M
Mablethorpe & Sutton, Lincolnshire
Maghull, Sefton
Maldon, Essex
Malmesbury, Wiltshire
Maltby, Rotherham
Malton, North Yorkshire
Malvern, Worcestershire
Marazion, Cornwall
March, Cambridgeshire
Market Deeping, Lincolnshire
Market Drayton, Shropshire
Market Rasen, Lincolnshire
Market Weighton, East Riding
Marlborough, Wiltshire
Marlow, Buckinghamshire
Maryport, Cumbria
Matlock, Derbyshire
Medlar-with-Wesham, Lancashire
Melksham, Wiltshire
Meltham, Kirklees
Middleham, North Yorkshire
Middlewich, Cheshire
Midhurst, West Sussex
Millom, Cumbria
Minehead, Somerset
Mirfield, Kirklees
Moreton-in-Marsh, Gloucestershire
Morley, Leeds
Morpeth, Northumberland
Mossley, Tameside
Much Wenlock, Shropshire
N
Nailsea, N Somerset
Nailsworth, Gloucestershire
Nantwich, Cheshire
Needham Market, Suffolk
New Alresford, Hampshire
Newark, Nottinghamshire
Newbury, W Berkshire
Newent, Gloucestershire
Newhaven, East Sussex
Newmarket, Suffolk
New Mills, Derbyshire
New Milton, Hampshire
Newport, Telford & Wrekin
Newport Pagnell, Milton Keynes
Newquay,Cornwall
New Romney, Kent
Newton Abbot, Devon
Normanton, Wakefield
Northallerton, North Yorkshire
Northam, Devon
North Hykeham, Lincolnshire
Northleach with Eastington, Gloucestershire
North Petherton, Somerset
North Radstock, Bath & NE Somerset
North Walsham, Norfolk
Northwich, Cheshire
Norton-on-Derwent, North Yorkshire
Norton Radstock, Bath & NE Somerset
O
Oakengates, Telford & Wrekin
Oakham, Rutland
Okehampton, Devon
Old Bolsover, Derbyshire
Ollerton & Boughton, Nottinghamshire
Olney, Milton Keynes
Oswestry, Shropshire
Otley, Leeds
Ottery St Mary, Devon
Oundle, Northamptonshire
P
Paddock Wood, Kent
Padiham, Lancashire
Padstow, Cornwall
Patchway, S Gloucestershire
Pateley Bridge, High & Low Bishopside, North Yorkshire
Peacehaven, East Sussex
Penryn, Cornwall
Penwortham, Lancashire
Penzance, Cornwall
Pershore, Worcestershire
Peterlee, Durham
Petersfield, Hampshire
Pickering, North Yorkshire
Pocklington, East Riding
Polegate, East Sussex
Porthleven, Cornwall
Portishead & North Weston, N Somerset
Portland, Dorset
Potton, Bedfordshire
Preesall, Lancashire
Prescot, Knowsley
Princes Risborough, Buckinghamshire
Prudhoe, Northumberland
Q
Queenborough, Kent
R
Ramsey, Cambridgeshire
Raunds, Northamptonshire
Rayleigh, Essex
Redenhall with Harleston, Norfolk
Redruth, Cornwall
Reepham, Norfolk
Richmond, North Yorkshire
Ringwood, Hampshire
Ripley, Derbyshire
Ripon, North Yorkshire
Romsey, Hampshire
Ross on Wye, Herefordshire
Rothwell, Northamptonshire
Royston, Hertfordshire
Rugeley, Staffordshire
Rushden, Northamptonshire
Rye, East Sussex

Mc Master 2013.10.10. 09:55:34

S
Saffron Walden, Essex
Saint Anne's on the Sea, Lancashire
Saltash, Cornwall
Sandbach, Cheshire
Sandgate, Kent
Sandhurst, Bracknell Forest
Sandown, I of Wight
Sandwich, Kent
Sandy, Bedfordshire
Sawbridgeworth, Hertfordshire
Saxmundham, Suffolk
Seaford, East Sussex
Seaham, Durham
Seaton, Devon
Sedgefield, Durham
Selby, North Yorkshire
Selsey, West Sussex
Settle, North Yorkshire
Sevenoaks, Kent
Shaftesbury, Dorset
Shanklin, I of Wight
Shefford, Bedfordshire
Shepshed, Leicestershire
Shepton Mallet, Somerset
Sherborne, Dorset
Sheringham, Norfolk
Shifnal, Shropshire
Shildon, Durham
Shipston-on-Stour, Warwickshire
Shirebrook, Derbyshire

Sidmouth, Devon
Silsden, Bradford
Skegness, Lincolnshire
Skipton, North Yorkshire
Sleaford, Lincolnshire
Snaith & Cowick, East Riding
Snodland, Kent
Sodbury, S Gloucestershire
Soham, Cambridgeshire
Somerton, Somerset
Southam, Warwickshire
Southborough, Kent
South Elmsall, Wakefield
South Kirkby & Moorthorpe, Wakefield
Southsea, Portsmouth
Southwell, Nottinghamshire
South Woodham Ferrers, Essex
Southwold, Suffolk
Spennymoor, Durham
Spilsby, Lincolnshire
Stainforth, Doncaster
Stalbridge, Dorset
Stalham, Norfolk
Stamford, Lincolnshire
St Anne's on the sea, Lancashire
Stapleford, Nottinghamshire
Staveley, Derbyshire
St Blaise, Cornwall
St Columb Major, Cornwall
St Ives, Cambridgeshire
St Ives, Cornwall
St Just, Cornwall
St Neots, Cambridgeshire
Stocksbridge, Sheffield
Stone, Staffordshire
Stonehouse, Gloucestershire
Stony Stratford, Milton Keynes
Stotfold, Bedfordshire
Stow-on-the-Wold, Gloucestershire
Stowmarket, Suffolk
Stratford-upon-Avon, Warwickshire
Stroud, Gloucestershire
Sturminster Newton, Dorset
Sudbury, Suffolk
Sutton Bridge, Lincolnshire
Sutton On Sea North, Lincolnshire
Sutton On Sea South, Lincolnshire
Swaffham, Norfolk
Swanage, Dorset
Swanley, Kent
Swanscombe & Greenhithe, Kent
Syston, Leicestershire
T
Tadley, Hampshire
Tavistock, Devon
Teignmouth, Devon
Telscombe, East Sussex
Tenbury, Worcestershire
Tenterden, Kent
Tetbury, Gloucestershire
Tewkesbury, Gloucestershire
Thame, Oxfordshire
Thatcham, W Berkshire
Thetford, Norfolk
Thirsk, North Yorkshire
Thornaby, Stockton
Thornbury, S Gloucestershire
Thorne-Moorends, Doncaster
Thrapston, Northamptonshire
Tickhill, Doncaster
Tideswell, Derbyshire
Tidworth, Wiltshire
Tiverton, Devon
Todmorden, Calderdale
Torpoint, Cornwall
Totnes, Devon
Totton & Eling, Hampshire
Towcester, Northamptonshire
Tow Law, Durham
Tring, Hertfordshire
Trowbridge, Wiltshire
Truro City, Cornwall
Tuxford, Nottinghamshire
U
Uckfield, East Sussex
Ulverston, Cumbria
Uppingham, Rutland
Upton upon Severn, Worcestershire
Uttoxeter, Staffordshire
V
Ventnor, I of Wight
Verwood, Dorset
W
Wainfleet All Saints, Lincolnshire
Wadebridge, Cornwall
Wallingford, Oxfordshire
Waltham Abbey, Essex
Wantage, Oxfordshire
Ware, Hertfordshire
Wareham, Dorset
Warminster, Wiltshire
Warwick, Warwickshire
Watchet, Somerset
Watton, Norfolk
Wellington, Telford & Wrekin
Wellington, Somerset
Wells, Somerset
Wells-next-the-Sea, Norfolk
Wem, Shropshire
Westbury, Wiltshire
Westhoughton, Bolton
West Mersea, Essex
Weston-super-Mare, Somerset
Wetherby, Leeds
Whaley Bridge, Derbyshire
Whiston, Knowsley
Whitby, North Yorkshire
Whitchurch, Hampshire
Whitchurch, Shropshire
Whitehill, Hampshire
Whittlesey, Cambridge
Whitnash, Warwickshire
Whitworth, Lancashire
Wigton, Cumbria
Wimborne Minster, Dorset
Wincanton, Somerset
Windermere, Cumbria
Winsford, Cheshire
Winslow, Buckinghamshire
Winterton, N Lincs
Wirksworth, Derbyshire
Wisbech, Cambridgeshire
Witham, Essex
Withernsea, East Riding
Witney, Oxfordshire
Wivenhoe, Essex
Woburn Sands, Milton Keynes
Wokingham, Wokingham
Woodbridge, Suffolk
Woodley, Wokingham
Woodstock, Oxfordshire
Wootton Bassett, Wiltshire
Workington, Cumbria
Wotton-under-Edge, Gloucestershire
Wymondham, Norfolk
Y
Yarmouth, I of Wight
Yate, S Gloucestershire
Yateley, Hampshire
Yeovil, Somerset

mrZ (törölt) 2013.10.10. 10:07:03

@Mc Master:

en.wikipedia.org/wiki/Parish_councils_in_England
Amiról te irsz azok elöljáróságok. principal, county, city councils
Valószinűleg nem érted a parish jelentését, oxford dictionary a barátod.
Brit ügyben továbbra is fordulhatsz hozzám, szivesen segitek, az arcból visszavehetsz, ciki vagy.

bankvezér 2013.10.10. 10:17:09

@mrZ:
Szerinted kevés.
Nemzetközi összehasonlításban azonban sok.

2013.10.10. 10:47:46

Önkormi, hmm... ti felnőtt emberek vagytok? :)

Szelid sunmalac 2013.10.10. 11:08:17

Magyarorszagon tul sok az onkormanyzat es tul sok faszsagot csinalnak. Egy pelda. Ott van Csopak. Parezren lakjak, de inkabb meg kevesebben, mert joparan csak be vannak oda jelentve, viszont nem ott laknak. Minden eveben hatalmas osszegeket fizetnek a lakosok mindenfele hulye jogcimen, pl. idegenforgalmi adot, akkor is, ha koze nincs az idegenforgalomhoz. Ehhez kepest van ahol foldut van, csatorna nincs bevezetve, cserebe fenntartanak egy telejs iskolat partiz gyereknek, mikor Balatonfured es Veszprem is max 15 perc busszal. Fenntartanak jo dragan egy nyugdijasklubot, aminek (mino veletlen!) tagja az onkormanyzat elnoke is. Utazgatnak jobbra-balra, mindenfele rendezvenyeket csinalnak sajat maguknak stb. Fenntartanak onkormanyzati hivatalt, ami altalaban zarva, ha nyitva, akkor sem fogadnak ugyfeleket, mert annyira elfoglaltak.
Es ez csak a jeghegy csucsa. Hany ilyen van Magyarorszagon es mennyi penzt visznek el?

mrZ (törölt) 2013.10.10. 11:38:48

@Szelid sunmalac (Vigyazat! Hamisitjak!):
De hát azért önkormányzat hogy azt csinálják amit akarnak. Az iskola meg fontos a faluhoz kötődés a közösség kialakitásában. A földút jó, csökkenti az eróziót, a csatorna minek ha napi 50 liter vizből elvannak. A nyugdijasklub is szuper dolog, a hivatal sem kell hogy penge legyen.
Ez a szép bennük. Ha betonútra és csatornára vágysz menj máshova. Ha pedig üdülőtulajdonos vagy egyszerúen csak alkalmazkodj, te vagy a jöttment.

>>Hany ilyen van Magyarorszagon es mennyi penzt visznek el?
Már miért vinné a pénzt? Földútra és nemcsatornára? A városi iskola sem olcsóbb, a beutazással végképp. A nyugdijas meg megdolgozott érte, most rajtad a sor hogy visszafizesd amit kaptál. Igy ahogy irod egész jó hely lehet csopak.

Szelid sunmalac 2013.10.10. 12:02:30

@mrZ: Remelem szarkasztikus akart lenni, amit irtal. Azert mondom, mert sokan tenyleg igy gondolkodnak.
Eloszor is: nem jottment vagyok/vagyunk.
Masodszor: aki ott adot fizet, azt nem lehet jottmentek tekinteni
Harmadszor: adot azert fizetek, hogy azt a koz javara forditsak, marpedig akarhogy is nezem, az aszfaltozott ut es a csatorna bizony az
Negyedszer: egy iskola fenntartasa joval tobbe kerul, mint egy buszberlet
Otodszor: az onkormanyzatnak igenis pengenek kell lennie, leven hogy kozpenzbol mukodik
süti beállítások módosítása