Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Riasztó tények az amerikaiak egészségi állapotáról

2013.07.25. 08:30 Pénzügyi Szemle

Az USA messze a legtöbbet költi egészségügyre, a társadalom mégsem él egészségesebben, mint 20 éve.

Érdekes ellentmondásra világított rá az OECD egy tanulmánya, melyből kiderül, hogy az USA a legtöbbet költi egészségügyre - a GDP 17,7 százalékát 2011-ben, szemben például a 7,9 százalékos magyar értékkel, vagy a 9,3 százalékos OECD-átlaggal -, a legfontosabb egészségügyi mutatókban mégis visszacsúszott a többi OECD-országhoz képest. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Egészségügyi kiadások a GDP százalékában

Egeszsegugy_posztba.jpg

A GDP 17,7 százalékára rúgó egészségügyi kiadás egy generációval ezelőtt még csupán álom volt a tengerentúlon, mára azonban valósággá vált, amit az amerikai kormányok rendre sikerként könyvelnek el. A plusz pénzeknek meg is lett az eredménye – érvel az állam -, a várható élettartam ugyanis az 1990-ben mért 75,2 évről 2010-re 78,2 évre nőtt.


A kormányzati diadalmenet szépséghibája ugyanakkor az, hogy az USA az OECD-országok rangsorában ezen időszak alatt mind a várható élettartam – a 3 éves növekedés ellenére – mind az életminőség tekintetében visszaesett, a fejlett országokhoz mért hátránya pedig érezhetően növekedett. Az tehát kijelenthető, hogy bár a jelentős plusz kiadásoknak köszönhetően valóban tovább élnek az amerikaiak, mint 20 évvel ezelőtt, egészségesebben azonban semmiképp.

A hiba tehát valahol a pénzek felhasználásának hatékonyságában van - mutat rá Christopher Murray, a University of Washington kutatója -, és abban, hogy az állam legnagyobb igyekezete ellenére az egyének életformája ma jóval egészségtelenebb, mint volt 20 évvel ezelőtt. Ma jóval többen küzdenek például túlsúllyal, ami egy sor betegség kialakulásának - cukorbetegség, vese- és májbetegségek – lehet az oka. A túlsúly visszavezethető a diéta hiányára és az egészségtelen ételek fogyasztására, amely területeken bőven lenne hova előrelépnie az USA-nak. A kutató említi még a rendszeres sport hiányát és a munkahelyi stresszt, ami ugyancsak gyakoribb ma, mint volt 20 éve.

Mindezen tényezőket figyelembe véve a szakember rámutat, hogy az amerikai egészségügybe öntött pénzeket a jelenleginél jóval hatékonyabban kellene felhasználni, és elsősorban az egyének életformáján lehetne alakítani, hogy az lehetővé tegye a jóval nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb életet. Egészséges étrend, rendszeres sport, jóval kevesebb stressz és cigaretta, ez az, ami egészségesebbé teheti a társadalmat, nem pedig a még több egészségügybe öntött dollár milliárd.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Újabb pofon a közgazdászoknak

És még köszönjük is meg a bércsökkentést...

Keményen dolgoztatják a nyugdíjasokat

Összebútorozna az USA és az Európai Unió

Napi 16 óra melóból sem lehet megélni?

Magániskola vagy állami? - Hova vigyük a gyereket?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr115423023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.07.25. 11:12:36

Úgy tűnik, hogy az egészségügyben még az USA-ban is lopják a pénzt.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.07.25. 19:49:52

A US EÜ rendszer a teljes katasztrófa. Iszonyat drága, folyamatosan drágul, a minősége meg rosszabb, mint az átlag EU EÜ rendszeré.
Mára az EÜ költségek azok, amik miatt nem éri meg a US-ben dolgozni, ha van valakinek melója az EU-ban.
süti beállítások módosítása