Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ukrajnában jöhet a fekete leves

2014.02.27. 08:23 Pénzügyi Szemle

Devizaleértékelés, gázáremelés, adóemelés, kiadáscsökkentés, kötvénypiaci veszteségleírások, IMF-csomag… ez vár az ukránokra.

Eltekintve az egyébként jelentős belpolitikai, nyelvi és kulturális különbségektől és ellentétektől, az ukrán gazdasági helyzet klasszikus feltörekvő piaci válságnak tekinthető. Vagyis a gondok forrása alapvetően három tényezőre vezethető vissza: Ukrajna jelentős folyó fizetési mérleg deficittel működik (2013-ban a GDP 8,3 százaléka volt a mínusz) amivel párhuzamosan elfogyott a devizatartalék, emellett a költségvetés is erősen mínuszos (2013-ban hasonló mértékű, 8,0 százalékos volt a hiány) és végül a korrupt és pazarló rendszernek köszönhetően a gazdaság képtelen a tartós növekedésre. Az eredeti elemzés itt érhető el.
posztba_nagy_52.jpg
Anders Aslund, a Peterson Institute kutatóintézet közgazdásza szerint az alábbi forgatókönyv jöhet:

-  Első lépésként törvényesen megválasztott döntéshozókra van szükség, akik megkezdhetik a tárgyalásokat az IMF és az EU illetékeseivel.


-  Még március hónapban szükség van egy nemzetközi mentőcsomag összeállítására, melynek összege valahol 20 és 35 milliárd dollár között kellene, hogy legyen. A hitelnek alacsony kamatozásúnak és hosszú lejáratúnak kell lennie, és tartalmaznia kell(ene) valamilyen veszteségleírást a jelenlegi kötvényekre. A mostani állampapír-tulajdonosoknak is viselniük kell a veszteségeket.

-  Az ukrán pénz, a hrivnya szabadon lebegő árfolyamrendszerére, ezzel párhuzamosan egy komoly leértékelésre is szükség van.

-  A költségvetés hiányát csökkenteni kell, ami adóemelést, kiadáscsökkentést foglal magába, különös tekintettel az eddigi politika elithez köthető óriásvállalatok számára nyújtott állami támogatások megvonására.

-  A gázár liberalizációjára, vagyis gázáremelésre is szükség van, amit egybe lehet kötni egyfajta szociális programmal, mellyel az állam a rászorulókat támogatná.

-  Ezeken túl szükség lenne a kisvállalati szektor erősítésére, ezzel is ösztönözve a munkahelyteremtést.

Anders Aslund elismeri, hogy a kialakult helyzet rendkívül kaotikus, különös tekintettel arra, hogy az ukrán állam szinte kifogyott a devizából, törvényes kormány hiányában pedig képtelenség megegyezni az EU-val vagy az IMF-el. Az idő rendkívüli módon sürgeti Ukrajnát, a jó hír ugyanakkor az, hogy legalább elméleti szinten ismert a recept a bajokra, még ha ez a recept igen keserű pirulákat is tartalmaz…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

Így látják mások az egykulcsos adót

A részeges férfi esete az előrejelzéssel

Magyarország nem Argentína - szerencsére

A brüsszeli észjárás és a magyar fejlesztések

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr245833776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2014.02.27. 19:03:04

Jó buli volt szétverni az országot, de akkor most neki lehet állni dolgozni.

Naga Jolokia 2014.02.27. 23:45:20

@na4:
Azt hitték, jobb lesz... Most aztán rájönnek milyen az mikor az IMF "segít". Az egyszerű embereket könnyen megvezetik a demokrácia meg a szabadság valójában értelmezhetetlen követelésével. Most megkapták, pár év múlva megint felgyújtják a várost...

inkvisitor 2014.02.28. 07:11:30

Ha azt hiszed, az IMF rossz, próbáld ki az alternatívát.
Szerintem az oroszoknak nehezebb nemet mondani.
süti beállítások módosítása