Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Kevesebb bukót szeretne az IMF

2014.02.24. 08:31 Pénzügyi Szemle

Hogyan lehetne elérni, hogy az államcsődhöz közeli helyzetekben a magánbefektetők jobban kivegyék a részüket a veszteségekből?

A válság során az IMF és az EU egy sor eurózóna tagország számára nyújtott tízmilliárd, sőt százmilliárd eurós mentőcsomagokat, amely pénzeket nagyrészt az adófizetők adták össze. Ha baj van, akkor kell a segítség, sokkal jobb néhány százmilliárd eurót elégetni, mint végignézni, ahogy az eurózóna tagországok szépen sorban összeomlanak és a fizetési övezet felbomlik. De azért mégis, lehetett volna ezt okosabban is csinálni, mégpedig úgy, hogy az adófizetők kevesebbet, a nagybefektetők pedig többet fizessenek. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_45.jpg

 Az IMF elemzői kezdtek el azon gondolkodni, hogy miért van az, hogy miközben az érintett tagországok állampapírpiacai összeomlottak - új állampapírt már nem lehetett kibocsátani, a kereslet megszűnt, a hozamok felmentek -, az IMF-től és az EU-tól kapott tízmilliárdokból a válsággal küzdő országok szépen ütemesen fizették a kamatokat és a lejáró állampapírokat a nagybefektetőknek. Mondván az eurózóna egy állama sem mehet csődbe, a kötvényeket ki kell fizetni. Na de az EU és az IMF pénzéből, amit végső soron az adófizetők dobnak össze? És mi van akkor, ha az adott ország szépen kifizetni az EU/IMF pénzből a magánbefektetőket, a válság után pedig kiderül, hogy a százmilliárdos EU/IMF-hitelt nem tudja törleszteni, mert nincs miből? És ezt a giga hitelt gálánsan elengedik, vagyis a bukót az EU/IMF nyeli le végül? Hogy is van ez?


Az IMF elemzői ezen gondolkodtak, és arra jutottak, hogy ennyire azért nem kell gálánsan bánni egy csődközelbe jutott ország hitelezőivel. Javaslatként azt találták ki, hogy ha a jövőben csődközelbe jut egy ország, amely az IMF segítségét kéri, akkor a Valutaalap akkor fog fizetni, ha az adott ország a veszteségek egy részét a nagybefektetőkre, azaz kötvénytulajdonosokra hárítja. Hogy pontosan milyen áthárításról lenne szó, az természetesen még kérdés, el lehet képzelni ugyanakkor azt, hogy mondjuk az IMF-mentőövet kérő ország felfüggeszti a kamatfizetést a kötvényekre, vagy a lejáró kötvényeket bizonyos veszteséggel fizeti csak vissza.

Így elérhető lenne, hogy a magánbefektetők is fizessenek csőd esetén, ne csak az IMF és az EU. Itt természetesen óvatosan kell eljárni, ha ugyanis a csődkockázatot az eddigieknél jobban beárazzák a befektetők, az könnyen vezethet oda, hogy a gyengébb országok kamatszintje felmegy és pénzügyileg megroppannak. Így az IMF pont hogy destabilizálná a gyengébb országokat, ami semmiképpen sem érdek. Na de az se, hogy a Valutaalap fizesse a számlát a rossz befektetési döntést hozó nagybefektetők helyett. Komoly dilemma, érdekes kérdés, hogy milyen megoldást találnak a Valutaalapnál.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

Így látják mások az egykulcsos adót

A részeges férfi esete az előrejelzéssel

Magyarország nem Argentína - szerencsére

A brüsszeli észjárás és a magyar fejlesztések

Egy rossz reflex rángatja a forintot

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr745824007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melampo 2014.02.27. 08:56:58

Az IMF elemzői is feltalálták végre a meleg vizet. Bizony, aki hülyeségbe fektet az el kellene, hogy bukja a befektetését. Nem is az a normális, hogy másokra hárítja veszteségeket.

júliusz48 2015.03.05. 21:16:24

A nyertesek mindig a modern kori rablólovagok, és emlékeim szerint a rablólovagokra fenyegetés legfeljebb egy másik rablólovag volt.
süti beállítások módosítása