Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Semmi sem riasztja el az offshore-lovagokat

2014.02.20. 08:31 Pénzügyi Szemle

Hiába vetett ki Ciprus egyszeri adót a bankbetétekre, minden ott folytatódott, ahol a pánikhangulat előtt abbamaradt.

Közel egy évvel ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy Ciprus csakis a gazdag bankbetétesekre kirótt egyszeri különadóval tudja rendbe szedni a pénzügyeit, amely lépés azonban első olvasatra veszélyesnek tűnt. Az a veszély fenyegetett ugyanis, hogy ha az eurózóna egy tagja megadóztatja a bankbetéteket, azzal pusztító lavinát indíthat el, melynek végén már nem csak a szigetországban, de valamennyi bajban lévő eurózóna tagországban hosszú sorok kígyózhatnak a bankok előtt. Bizalmatlanság, bankpánik, pénzügyi összeomlás. Nos, a vészmadaraknak ezúttal sem lett igazuk. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_43.jpg

„Ha nincs hír, az jó hír" - tartja a mondás, ami kiválóan példázza, hogy az egy évvel ezelőtti ciprusi pánik a vártnál sokkal gyorsabban megoldódott, és nyoma sem volt tovagyűrűző negatív hatásoknak. Sőt, ki hinné, hogy a bankbetétekre kivetett egyszeri adó után egy évvel már több offshore vállalkozást alapítanak Cipruson, mint a gondok előtt, az orosz pénzemberek pedig továbbra is rendületlenül viszik a pénzüket az offshore- és adóparadicsomként számon tartott szigetországba.


A gazdasági szereplők jól láthatóan valóban elhitték, hogy a bankbetétek megadóztatása egyszeri és megismételhetetlen alkalom volt, és mindent ott folytatnak, ahol az első viharfellegek megjelenése előtt abbahagyták.

A történetnek természetesen van egy olyan olvasata is, hogy az orosz milliárdosok a történtek után is még mindig jobban bíznak Ciprusban, mint a saját bankrendszerükben, a legfőbb tanulság azonban sokkal inkább az, hogy egy pánik után mennyire gyorsan képes normalizálódni a helyzet. Ha egy válságra az illetékesek gyors és határozott lépéssel válaszolnak, akkor nem kell tovagyűrűző hatásoktól tartani sem akkor, ha az államkötvények tulajdonosait éri nem várt veszteség - Görögország - sem akkor, ha a bankbetéteket adóztatják meg.

Az eurózóna válságkezelése sokáig bátortalannak tűnt, a politikusok pedig vonakodtak megtenni a valóban húsba vágó lépéseket, a görög és a ciprusi eset azonban kiválóan mutatja, hogy ha a helyzet úgy kívánja, akkor különösebb kockázat nélkül lehet élni akár a részleges csőd eszközével is. Ha ez a helyes lépés és ettől a válság megoldódik, továbbá valóban hihető, hogy nem lesz következő alkalom, akkor a befektetőknek és bankbetéteseknek eszük ágában sem lesz menekülni, sorban állni vagy dominókat döntögetni.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Így látják mások az egykulcsos adót

A részeges férfi esete az előrejelzéssel

Magyarország nem Argentína - szerencsére

A brüsszeli észjárás és a magyar fejlesztések

Egy rossz reflex rángatja a forintot

Mások pénzéből nem lesz itthon biztos jövő

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr645822220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2014.02.20. 19:54:14

Egyrészt, ha jól tudom öngól volt a pénz lenyúlás, mert így tulajdonrészt szereztek az orosz betétesek.

Másrészt, azt hogy írhatja le egy "pénzügyi" blog, hogy valaki azért tartja offshore a pénzét, mert nem bízik a saját országa bankrendszerében?
Ez nagyjából a pénzügyi analfabéta szint.

bankvezér 2014.02.20. 22:47:33

Párbeszéd kocsmában :
- Mit kér a kedves vendég ?
- Azt, amitől már tegnap is hánytam...

Befektető monológja :
- Itt veszítettem el a pénzem harmadát. Úgy döntöttem, ezután is idehozom...
süti beállítások módosítása