Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Rocksztár-e a jó jegybankelnök?

2014.02.19. 08:31 Pénzügyi Szemle

Veszélyes dolog, ha egy jegybankár olyan népszerűvé válik, mint egy ünnepelt rocksztár.

„A legjobb fegyver a legveszélyesebb, ha fordítva sül el” – tartja a mondás, ami tökéletesen igaz lehet a fejlett világ jegybankjaira a nem is olyan távoli jövőben. Ezek az intézmények, élükön a nagy hatalmú elnökökkel sikeresen kezelték a pénzügyi és gazdasági válságot akkor, amikor a fiskális politika, vagyis a költségvetés képtelen volt választ találni a bajokra. A legnagyobb jegybankok elnökei – Fed, Bank of England, EKB, Bank of Japan – olyan ismertségre és népszerűségre tettek szerint, mint a rocksztárok, könnyen lehet azonban, hogy elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor ideje lenne ismét háttérbe vonulni. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_40.jpg

Most még úgy tűnik, hogy például az amerikai jegybank leköszönő elnöke úgy vonul be a történelembe, mint az ember, aki egymaga megálljt parancsolt a pénzügyi válságnak. A 0 százalékra levitt kamatok, a bátor pénznyomtatás – QE – és a 0 százalékos alapkamat hosszú távú ígérete lehetővé tette, hogy az USA pénzpiaca és reálgazdasága elkerülje a totális összeomlást és növekedésnek induljon. Az eurózónát kis túlzással Mario Draghi egyetlen mondattal mentette meg, amikor 2012 júliusában megígérte, hogy az EKB minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy megmentse az eurót.


Ezek a lépések rövid távon vitathatatlanul megmentették a pénzügyi rendszert, senki sem tudja ugyanakkor, hogy hosszú távon milyen hatásokkal járnak, arról nem is beszélve, hogy amint haladunk előre az időben, az újabb és újabb jegybanki lépések egyre kisebb pozitív hatást fejtenek ki (ez remekül látszik az amerikai pénznyomda második és harmadik körén).

Raghuram Rajan, az indiai jegybank közelmúltban kinevezett elnöke úgy látja, hogy előbb-utóbb minden népszerűség, különösen a túlzott népszerűség visszaüt. Ahogyan a befektetői szakmában gyakran előfordul, hogy az ünnepelt sztárok néhány éven belül csúfos bukást szenvednek, úgy a fejlett világ jegybankjaival is könnyen megeshet, hogy rövid úton kikerülnek a most még ünnepelt sztár szerepéből.

Az okos jegybankár nem csak azt ismeri fel, hogy mikor kell addig soha nem használt eszközökhöz nyúlnia, de azt is, hogy mikor kell visszavonulót fújni. Az amerikai Fed megkezdte a visszalépést, és csak reménykedhetünk, hogy nem lépett túl későn. Raghuram Rajan aggodalommal figyeli az eseményeket, és úgy érzi, könnyen lehet, hogy az évekig fenntartott túl laza monetáris politika sokkal hamarabb visszaüthet, mint azt korábban bárki gondolta. Csak remélni tudjuk, hogy ez a sejtése nem válik valóra…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

A részeges férfi esete az előrejelzéssel

Magyarország nem Argentína - szerencsére

A brüsszeli észjárás és a magyar fejlesztések

Egy rossz reflex rángatja a forintot

Mások pénzéből nem lesz itthon biztos jövő

Londoni magyarok: hány bizonyíték kell még?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr925819137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.02.19. 10:19:30

"Raghuram Rajan (az indiai jegybank elnöke) aggodalommal figyeli az eseményeket, és úgy érzi, könnyen lehet, hogy az évekig fenntartott túl laza monetáris politika sokkal hamarabb visszaüthet, mint azt korábban bárki gondolta."

Valóban, könnyen lehet...De kit fog "visszaütni"?
A bankárokat biztosan nem, hanem csak azokat, akiknek a pénzért ténylegesen meg kell dolgozniuk.

Brix 2014.02.20. 00:56:38

Az egész világon arra törekszenek a jegybankok, hogy csökkentsék a pénz vásárlóerejét és mesterséges eszközökkel növeljék az inflációt.
A sok újonnan teremtett pénz nem egyenlő mértékben oszlik el az emberek között, hanem a nagytőkések vagyonát növeli elsősorban. Hosszú távon így nem lehet válságot kezelni és rendszerszintű problémákat megoldani , viszont vagyont átcsoportosítani kiváló eszköz...

2014.02.20. 08:39:07

A pénz csomósodik,akár az űrben lévő anyag is csomósodik.Ezért van kevés gazdag és sok szegény.

Kíváncsi vagyok,mikor találják ki azt,hogy az egyén vagyonát maximalizálják.....és majd csak akkor lehet több,ha igazolni tudja, hogy milyen fontos beruházásra vagy egyéb értelmes dologra költi.
süti beállítások módosítása