Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Nem kell pánikolni a nyugdíjak miatt

2014.01.06. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ha belegondolunk, hogy milyen ütemben öregszenek el a társadalmak, akkor könnyen megijedhetünk a fenntarthatatlan nyugdíjak miatt, számos tényező akad ugyanakkor, ami javít a helyzeten.

Egy évszázaddal ezelőtt például még tízszer annyi gyermek - 16 éven aluli - volt az európai országok többségében, mint idős - 65 éven felüli -, ma azonban már egy az egyhez az arány. A teljes társadalom hatoda ma már 65 év feletti az Egyesült Királyságban, nyolcada az USA-ban, és negyede Japánban. Japánban minden négy emberből egy 65 év feletti, azaz nyugdíjas korú. Hogyan lehet ennyi idős embert eltartani? Hogyan lesz ebből biztos nyugdíj 20-30-50 év múlva, ha az elöregedés folytatódik?

Korábbi posztunkban bemutattunk olyan véleményeket, melyek szerint cselekedni kell, és olyat is, mely szerint nincs ok az aggodalomra, most következzen ismét egy megnyugtató vélemény. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Posztba_nagy_30.jpg

Két közgazdász kutató - John MacInnes és Jeroen Spijker – úgy látja, hogy a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmakat ma egy téves mutatószám okozza. Ez a mutató - Old-Age Dependency Ratio, vagy OADR – a nyugdíjas korú lakosság és a munkaképes korú – 15 és 64 év közöttiek - lakosság arányát mutatja, vagyis tulajdonképpen egy társadalom elöregedését méri. Minél magasabb ez a szám, annál több a nyugdíjas korú a társadalmon belül, vagyis elméletileg annál több embert kell eltartania egyre kevesebbnek.


Ez a mutató ugyanakkor mára elavult, és téves képet fest a legtöbb társadalomról. Nincs benne a számításban ugyanis például az, ha egy nyugdíjas korú ember dolgozik, vagyis tulajdonképpen nem szorul eltartásra, és az sincs, ha egy munkaképes korú ember munkanélküli, esetleg egy 20 éves tanul. Ez alapján a mutató alapján a legtöbb fejlett ország nyugdíjrendszere teljességgel fenntarthatatlan lenne, holott ezek a rendszerek mégsem fenntarthatatlanok.

Sokkal jobban mutatja ugyanis a valós képet egy másik, ma még kevéssé használt mutatószám, az ún. Real Elderly Dependency Ratio, vagy REDR. Ez a mutató azt méri, hogy a 15 évnél rövidebb hátralévő várható élettartammal rendelkezők száma hogyan viszonyul a társadalom - kortól függetlenül - dolgozó rétegéhez. Ez a mutató már figyelembe veszi az időskori munkaképességet is és nem minősíti eltartottnak azokat, akik a nyugdíjas kor elérését követően is dolgoznak.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a társadalom elöregedése mellett egy sor olyan változás következett be az elmúlt évtizedekben, ami kihatással van a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságára: nők foglalkoztatásának bővülése, bevándorlás, nyugdíjas korúak foglalkoztatásának emelkedése, egészségügy fejlődése és időskori életminőség javulása, diplomások arányának növekedése, ami lehetővé teszi a nyugdíjas munkavégzést. Ezen változások nyomán mára lehetségessé vált, hogy bár a társadalom elöregszik, mégsem kell arányaiban több nyugdíjast eltartani. A fenti grafikonról leolvasható, hogy míg az OADR mutatók emelkedtek az elmúlt évtizedekben – ez mutatja a társadalom elöregedését -, addig az REDR mutatók - vagyis a nyugdíjrendszerekkel szemben jelentkező valós eltartási igény - valójában stagnáltak, vagy csökkentek.

Ezek alapján a kutatók szerint kijelenthető, hogy hiába a társadalmak elöregedése, az időskori életminőség javulásának köszönhetően a társadalmaknak nem kell arányaiban több idős embert eltartaniuk, vagyis a nyugdíjrendszerek a fejlett országok többségében - a kivétel Japán - valójában fenntarthatóak.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Bátran nyúlnának a jelzálog-hitelekhez a sztárközgazdászok

Ez ám az igazi rezsicsökkentés!

Hosszabb életet a férfiaknak!

Íme egy sikertörténet, amit lehet követni

Valóban kínai uralom vár ránk?

Az örökségek mentik meg a nyugdíjasokat?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr595717366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.01.06. 10:25:31

"...a társadalmaknak nem kell arányaiban több idős embert eltartaniuk, vagyis a nyugdíjrendszerek a fejlett országok többségében - a kivétel Japán - valójában fenntarthatóak."

És a lőszer sem lett drágább.

Rive 2014.01.06. 17:42:52

"Ez a mutató azt méri, hogy a 15 évnél rövidebb hátralévő várható élettartammal rendelkezők száma hogyan viszonyul a társadalom - kortól függetlenül - dolgozó rétegéhez."

Mer' az olyan biztos, hogy csak az 'dependent', akinek kevesebb, mint 15 év van hátra...

Most ezek tényleg afféle 'angol tudósok', vagy hibás definíció lett beidézve?

Vagy ezen a pályán ilyen selejtes izé is elmegy 'kutatásnak'?

sírjatok 2014.01.06. 17:50:08

Jaj ugyan, még a végén ilyeneket fogsz írni, hogy a holnapra behirdetett világvége is elmarad. Hát miről írnának az újságok, mi lenne a szenzáció, ha nem a közelgő Végzet?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.06. 18:09:06

Azért elég sok mindent figyelembe kell venni. Pl. hogy mennyi a bevándorlás egy adott helyre? Az időskorúak mennyivel több szociális ellátást igényelnek?
Javul-e az ország gazdasági helyzete, vagy romlik?
A bemutatott mutató tényleg jó dolog, de nem jelenti automatikusan azt, hogy akkor minden rendben.

Anyámasszony_sanyija 2014.01.06. 18:13:01

Vannak olyan nyugdíjrendszer, amit tőkefedezeti nyugdíjrendszernek neveznek. Ott mindenki saját magát tartja el: a korábbi megtakarításait kapja vissza kamatostul. Ezeken a helyeken nem számít, hogy éppen mekkora a dolgozó réteg.

OkoskaTo:rp 2014.01.06. 18:20:30

"Nincs benne a számításban ugyanis például az, ha egy nyugdíjas korú ember dolgozik, vagyis tulajdonképpen nem szorul eltartásra"

Az sincs benne, hogy a fiatalok elől munkát elvevő nyugdíjas (pl. 40 évesen szolgálati nyugdíjas exrendőr biztonsági őrként) után már járulékot sem fizetnek be, tehát mégiscsak eltartott.
Valamivel több értelme lenne a szülés után otthon maradókat kivenni a nevezőből.

De igaza van az előttem szólónak: A több pilléres rendszerekben (amit a Fidesz nemes egyszerűséggel lenyúlt) az összes ilyen mutató lényegtelen, mert a saját fizetésemből a saját nyugdíjamra teszek félre (amit aztán majd a saját családom örököl meg, ha időnek előtte eltávozok).

Elli Vízel - The Ultimatе Survivor 2014.01.06. 18:23:01

@Anyámasszony_sanyija: jaj! És kérlek a pénz mögötti árút ki termeli meg? Ha a pénz mögött nincs árú, az az infláció, vagyis a megtakarítások elértéktelenednek. Oltári baromságokat beszélsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.01.06. 18:24:31

"a kivétel Japán"

Nekik nincsenek közgazdászaik akik el tudják magyarázni a döglött lóról hogy az valójában alszik?

Anyámasszony_sanyija 2014.01.06. 18:27:56

@Elli Vízel - The Ultimatе Survivor:
Több helyen láttam már ezt a hibás érvelést, amit képviselsz.
Hallotad már azt a szót, hogy "nemzetközi tőkepiac"? Tudod az olyan dolog, ami határokon is átível. Egy normális tőkefedezeti rendszerben bárhol be lehet fektetni a befizetett pénzeket. Mindig ott, ahol éppen jól megy a szekér. Egyszerűen csak nem kell törvényileg az adott országra korlátozni a befeketetéseket.

Anyámasszony_sanyija 2014.01.06. 18:41:19

@Elli Vízel - The Ultimatе Survivor: A nyugdíjpénztáraknak törvényileg meg volt kötve a keze. Pl. kötelező volt nekik Magyar államkötvényt vásárolniuk.
Én pont azt mondom, hogy engedni kell a külföldi befektetéseket. Természetesen választható kockázati és hozamszintek mellett.
Mo.-on nem ez volt a helyzet.

porthosz 2014.01.06. 18:42:21

@Elli Vízel - The Ultimatе Survivor:

A kérdés sosem ez, hanem az értékteremtő képesség és az újraelosztás mértéke.

Ez pedig független attól hogy hány fiatal és hány nyugdíjas van, nézz meg egy előregedő társadalmat (pl. japán, vagy német) meg egy nagyon fiatalt (pl. az afrikai/arab országok nagy része ahol a lakosság fele 25 éven aluli).
Az egyikben nagy a jólét a másikban meg polgárháború meg szegénység, járványok stb...
Mert az egyik fejlett gépesített technológiákat használ így kevesebb ember ellát többet, a másik meg még mindig bottal túrja a földet ha épp nem lövi agyon egy másik jóképességü aki még ehhez is lusta.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2014.01.06. 19:03:50

Jó lenne ha bepánikolnának a nyuggerek és minden eszközt megragadnának, hogy elérjék a gyerekeiknél, hogy minél több gyermeket vállaljanak, plusz segítenék ebben őket, azzal, hogy vállalnák a kisgyermekek kellemetlenségeit.. és ha nincs saját lakása a gyermekeknek magukhoz fogadnák őket!

vider 2014.01.06. 20:09:55

"Nincs benne a számításban ugyanis például az, ha egy nyugdíjas korú ember dolgozik, vagyis tulajdonképpen nem szorul eltartásra"

ez logikus.. csak ugye a nyugdíjrendszernek pont az a feladata, hogy a nyugdíjas nyugodjon el a seggén és ne dolgozzon..

Ha valaki dolgozik mellette, az általában nem csak a hecc kedvéért csinálja, hanem mert nem tudja kifizetni a nyugdíjából az életét.. és magyarországon, ill. néhány inreálisan jól élő európai társadalmat kivéve ez jellemzően nem azt jelenti, hogy nem költözhet le belőle az olasz riviérára, hanem, hogy nincs pénze már csirkefarhátra se..

Szóval nem hiszem, hogy a "nyugdíj mellett dolgozók" bármennyire is javítanák a statisztikát és ők jelentik a megoldást a nyugdíjrendszer hibáira.. inkább a kudarcát mutatják..

VoluntartistA 2014.01.06. 20:18:10

" 40 évesen szolgálati nyugdíjas exrendőr biztonsági őrként) után már járulékot sem fizetnek be, tehát mégiscsak eltartott."
Ez csak aljas uszítás, semmi alapja. Ha akad is pár ilyen rendőr, az nem 40 éves, hanem jóval több, nem nyugdíjas, csak csökkentett járandóságot kap, minden járulékot ugyanúgy kell fizetnie és fizetni őutána, és éves keresetkorlát felett nem kapja meg a csökkentett járandóságot sem. A többi stimmel. Apropó, miért nem mentél rendőrnek, megtiltották?

kvadrillio 2014.01.06. 20:34:15

hmmm....nincs ezzel gond !
AMÍG A KORMÁNY A HOLOKAMUS NYUGDÍJASOKNAK 2 X 50 %-OS EMELÉST TUDOTT adni...ugye.....!!!!!

marvin00 2014.01.06. 20:35:49

@Anyámasszony_sanyija:

A magánnyugdíjpénztár sem oldja meg az elöregedéssel járó problémát, ha nincsen elég aktív dolgozó, aki elvégezné a munkát. Így a pénz veszti el az értékét és így a nyugdíj megtakarítások is.

A cikk nekem tetszik és sok igazság van benne. Közérthetően annyit állít, hogy a nyugdíjkorhatár kitolható még.

kvadrillio 2014.01.06. 20:37:11

@Con Storm: a kormánynak kéne "bepánikolnia " végre és kiosztani az üresen álló lakásokat a FIATALOKNAK, BÉRLAKÁSOKAT ÉPÍTTETNI NEKIK STADIONOK HELYETT !!!!!, MERT A FIATALOK KÉTHARMADA OTTHON ÉL A SZÜLEIVEL, MERT SE MUNKÁJA NINCS, SE LAKÁST VENNI NEM TUD, MERT MIBŐL IS VENNE !

Csakjoaruk Webáruház · http://csakjoaruk.hu 2014.01.06. 21:00:28

A cikkből nekem az a következtetés jön le ha megszüntetik a nyugdíjat és mindenki dolgozik tovább akkor megszűnik a nyugdíj kérdésének problémája. Hát ez kétségtelen...

Csakjoaruk Webáruház · http://csakjoaruk.hu 2014.01.06. 21:01:50

@kvadrillio: De ha a saját lakásukban élnének munkanélküliként amit ingyen kapnának akkor mennyivel lenne jobb? Így legalább megoszlik a rezsi.

Csakjoaruk Webáruház · http://csakjoaruk.hu 2014.01.06. 21:07:30

@VoluntartistA: Az nem munka amit egy nyugdíjas is ugyanúgy el tud végezni mint egy fiatal...
Ezt a "munkát" nem a fiataloktól veszi el.
Régen a parasztoknál nem volt nyugdíj, dolgozott is minden öreg, ki mennyit tudott, ha már csak fogpiszkálót tudott hegyezni akkor azt csinálta, de ott volt a szorgalom. Ma ez hiányzik az emberekből, mindenki csak másra mutogat.

regapó 2014.01.06. 21:31:24

Nyugdíj egy fenntarthatatlan piramisjáték. Azért szedik, hogy a politikusoknak legyen mit ellopni, mert a nyugdíjkorhatárig sokan feldobják a talpukat és ezek pénzét el tudják lopni.

Hülye aki elolvassa! 2014.01.06. 22:18:59

"Á úgy sem lesz addigra nyugdij!" naponta hallom ezt az önámítást a minimálbérre bejelentett vállalkozóktól és más adócsalóktól. Hát nekik tényleg nem!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.06. 22:35:52

Csak egy apró megjegyzés: ha valaki nyugdíj mellett dolgozik, az ugyanúgy megterheli a nyugdíjrendszert, mint aki otthon ül.

2014.01.06. 22:39:19

Majd a nanorobotok elintézik a problémát.

Szabványok 2014.01.06. 22:40:54

@Elli Vízel - The Ultimatе Survivor:
Pénzt pénzt termel.
A megtakaritott pénzem termeli a pénzt, nem az, hogy 1000 közmunkás kapirgál.
Mert a pénz(em)ből lehet finanszirozni munkahelyteremtést, beruházást, fejlesztést, kutatást.
A pénzből lehet venni aranyat, földet, ingatlant, ami tartja az értékét.
Meg lehet ezt tenni egyénileg is, akkor nem nyúl le senki semmit belőle, viszont nekem kell gondolkoznom, hogy hol őrzi meg az értékét a nyugdijas koromra félretett pénzem, ingatlanban, aranyban, Egyesült Acél részvényben vagy egy svájci bankban.
Meg tudja tenni ezt egy közösség is, amikor a tagok befektetett pénzét szakértők 'forgatják', hogy őrizze, sőt növelje az értékét.

Úgyhogy én mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy vagy gondoljon öregkorára és egyénileg vagy csoportosan tegyen félre,
vagy készüljön fel arra, hogy 65 éves korában öngyilkosnak kell lennie,
vagy úgyis feldobja a bakancsát, mert nincs pénze drága egészségügyre,
vagy szerencsés esetben egy alacsonyabb életszinvonalon elvegetál. (Ez utóbbinál tessék figyelembe venni, hogy 20-30 év múlvamár biztos egy közösség leszünk a német nyugdijassal/megtakaritóval, tehát őt fogjuk irigyelni, hogy a nyugdijából BMW-t vesz.)

nyuggernyúzó 2014.01.06. 23:17:48

A rejtett erőforrás hiányzik a szobatudósok képletéből. A magyar társadalomnak van egy emberöltőnyi ideje, utána a 18 éven aluliak fele rejtett erőforrás lesz. A nyugdíjas szó értelmét veszti.

csincsilla72 2014.01.06. 23:27:28

Remek következtetés. Ha tehát a nyugdíjas nem kér nyugdíjat, helyette dolgozik élete végéig, akkor fenntarthatóvá válik a rendszer. Nem is értem, miért nem jutott ez előbb eszünkbe. A fiatalnak persze lehet, hogy nem lesz munkája, tehát mégiscsak lesz némi pénzkiáramlás a rendszerben, hiszen a fiatalt segélyezni kell, de amiatt ne főjön a fej.

Bicepsz Elek 2014.01.06. 23:33:16

@Elli Vízel - The Ultimatе Survivor:
Azaz!! Ott a pont!!!@Csakjoaruk Webáruház: Itt is!!
A magyar ku.many mar oldja a gondot(kisebbsegek+oregezes).
A bevandorlok olyan orszagokbol jonnek, ahol hasonloan bannak el az oregekkel, ha nem nagycsaladhoz tartoznak.
Tobb gyerek nelkul nincs se jovo se nyugdij!!!

Bicepsz Elek 2014.01.06. 23:38:23

@Szabványok: Csak ha lesz fizetokepes kereslet. A kinaiak mar rab..tak az USA-val.
Munka nelkul nincs penz!!

Bicepsz Elek 2014.01.06. 23:45:24

@Szabványok: Tudod fijam erre gondoltak zemberek 1910-ben is. Oszt I vilaghaboru mit tepezott meg? A magannyugdij megtakaritasokat.
A masodik vilaghavoru utan mit allamositottak a banyak, gyarak es foldek mellett? A magannyugdij penztarakat...
A majd tudjukkibol lesz miniszterelbok mibol eteti a purdekat...?

kalandozomagyar 2014.01.07. 00:24:16

@kvadrillio: Aztán ezek a munkanélküli fiatalok miből is fizetnék a lakbért és a rezsit? Te is elkéstél mikor az eszet osztogatták, mi?

kalandozomagyar 2014.01.07. 00:25:21

@Anyámasszony_sanyija: "Vannak olyan nyugdíjrendszer, amit tőkefedezeti nyugdíjrendszernek neveznek. Ott mindenki saját magát tartja el: a korábbi megtakarításait kapja vissza kamatostul. Ezeken a helyeken nem számít, hogy éppen mekkora a dolgozó réteg."

Az USA-ban ilyen van, pont tegnap volt egy cikk az indexen arról, hogy mennyire nem működik ez arrafelé...

kalandozomagyar 2014.01.07. 00:30:02

@vider: "csak ugye a nyugdíjrendszernek pont az a feladata, hogy a nyugdíjas nyugodjon el a seggén és ne dolgozzon.."

Nem, nem ez a feladata. Eredetileg a nyugdíjrendszer csak arra jött létre, hogy megszüntesse az időskori éhezést. De pl. ha valakinek volt elég jövedelme (vagy elég földje) hogy eltartsa önmagát az nem is kapott nyugdíjat...

"Ha valaki dolgozik mellette, az általában nem csak a hecc kedvéért csinálja, hanem mert nem tudja kifizetni a nyugdíjából az életét.."

Na ez volt régen fordítva. Akkor kapott nyugdíjat, ha nem tudta eltartani magát...

"Szóval nem hiszem, hogy a "nyugdíj mellett dolgozók" bármennyire is javítanák a statisztikát és ők jelentik a megoldást a nyugdíjrendszer hibáira.. inkább a kudarcát mutatják.."

A nyugdíjrendszer hibája az, hogy nem arra való, hogy 20-30 éven át a minimálbérhez mérhető (vagy nagyobb) összeget adjunk embereknek. Ez ment egy felfelé ívelő gazdaságban, de ez nem tart örökké...

Sandor Akarki 2014.01.07. 00:47:10

@Anyámasszony_sanyija: "Ezeken a helyeken nem számít, hogy éppen mekkora a dolgozó réteg."
Ugyanmár. Ha 100 fő a populáció és 5 alma terem, akkor átlagosan 1/20 alma jut mindenkinek. Akinek több pénze van az vehet almát. Vagy megmondhatja az állam, hogy kinek mennyi jut. Akkor is ugyanannyi alma lesz. Azaz ha mindenkinek sok pénze, tőkéje van, akkor minden drágább lesz. Csak két dolog számít; az arányok adott társadalmon belül és a szabályozási rendszer. ;)

Sandor Akarki 2014.01.07. 00:53:08

@kalandozomagyar: Jelenleg is vannak olyan országok, ahol a nyugdíj nem jár. Akkor adják (és így kizárólag szociális segély létezik, nyugdíj nincs) ha valakinek nincs elég tulajdona és megtakarítása eltartani magát. Az más kérdés, hogy azok a jellemzően angolszász országok ahol ez így van, nos, azok adnak annyi (időskori és egyéb) segélyt amiből nélkülözés nélkül meg lehet élni, nem úgy mint ez a csóró kelet-európai Magyarország. Persze, aki félretett az általában jobban él, nem úgy mint itt ahol gyakorlatilag pár éve megölték a magánnyugdíjat és a kirovó-elosztó rendszert erősítették meg. Innen visszaút csak a nemzeti vagyon mindenki számára egyenlő újraelosztásával van - most meg pont nem az történik, hanem a nagybirtokok kialakítása.

Sandor Akarki 2014.01.07. 00:58:05

@nyuggernyúzó: Már most is az. Menj be tetszőleges 20 általános iskolába véletlenszerűen (listáról válassz, akár dobókockával, hogy az elhelyezkedés elég random legyen). Amúgy, mennyivel lenne jobb afrikai gyarmatokról származó unga-bungázó lakosság?
Egyetlen módon veheted fel a kesztűt, csinálj te is minél több gyereket!

ubu1 2014.01.07. 01:00:21

@Sandor Akarki: vagy felveszünk néhány ezer milliárdos külföldi hitelt nyugdíjalap képzésre...

ubu1 2014.01.07. 01:09:56

Igen, a jelenlegi nyugdíjrendszer egy piramisjáték. Aki korábban befizet (nyugdíjjárulék) és meggyőz másokat ugyanerre (csinál járulékfizető gyerekeket), az kap pénzt (nyugdíj). Amíg a piramis gyarapszik (nő a népesség terv szerint), addig nincs baj. De az utoljára maradók beszopják.

kalandozomagyar 2014.01.07. 01:11:08

@Sandor Akarki: "Jelenleg is vannak olyan országok, ahol a nyugdíj nem jár. Akkor adják (és így kizárólag szociális segély létezik, nyugdíj nincs) ha valakinek nincs elég tulajdona és megtakarítása eltartani magát. Az más kérdés, hogy azok a jellemzően angolszász országok ahol ez így van, nos, azok adnak annyi (időskori és egyéb) segélyt amiből nélkülözés nélkül meg lehet élni, nem úgy mint ez a csóró kelet-európai Magyarország."

Aham, sakkor nem értem miért volt nekem 82 éves munkatársam Skóciában. Biztos hobbiból dolgozott. Á nem. Csak épp nem volt magánnyugdíja, az állami meg ott is olyan szar, hogy csak na. Munka nélkül nem ment volna neki a "nélkülözés nélkül megélés"...
Megsúgom az angolszász országokban is van szegénység. Időskori szegénység is...

"Persze, aki félretett az általában jobban él, nem úgy mint itt ahol gyakorlatilag pár éve megölték a magánnyugdíjat és a kirovó-elosztó rendszert erősítették meg."

Magyarországon is volt magánnyugdíj 1944-ig. Az ingatlanba befektetett pénz odalett, mikor lebombázták az országot. A gyárak részvényeibe fektetett dettó.
Ekkor halt meg Magyarországon a magánnyugdíj. A későbbi csak gyenge utánérzése volt ennek...

"Innen visszaút csak a nemzeti vagyon mindenki számára egyenlő újraelosztásával van - most meg pont nem az történik, hanem a nagybirtokok kialakítása."

A nemzeti vagyont az "elvtársak" ellopták, a maradékot eladták. (Rablóprivatizáció.) Akkor mit is osztunk el? Meg miért egyenlően? Aki nem tett bele semmit az milyen jogon kapjon ugyanannyit?

2014.01.10. 16:27:46

@VoluntartistA: Hagyd szegényt! A szomszéd kertje mindig zöldebb.

nyuggernyúzó 2014.01.21. 06:50:30

@Sandor Akarki: Ezt biztos a kurucon olvastad. Jelenleg olyan 30% a születések között a rejtett erőforrás aránya. Mondjuk 10-15 év múlva lesz 50%. És 25-30 év kell, hogy a 18 éven aluliak fele rejtett erőforrás legyen.
Egy ilyen nagyságú társadalmi problémával szemben az egyed nem veheti fel a kesztyűt.
süti beállítások módosítása