Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Valóban kínai uralom vár ránk?

2013.12.27. 08:31 Pénzügyi Szemle

Kína már nagyon készül arra, hogy GDP tekintetében megelőzze az USA-t, pusztán csak ebből azonban hiba lenne arra következtetni, hogy az amerikai világuralmi pozíciónak vége.

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne olvasnánk egy elemzést vagy véleményt arról, hogy az USA mikor és milyen körülmények között veszítheti el a globális vezető szerepét. Jön Kína, és egy évtizeden belül letaszítja a trónról az Egyesült Államokat – vannak, akik szerint ezt akár az eurózóna is megteheti –, és akkor már nem az amerikai lesz a legnagyobb és legbefolyásosabb gazdasági erő a Földön. A statisztikai trendek és a GDP-grafikonok ezt még akár alá is támaszthatják, a hatalomváltás ugyanakkor jóval bonyolultabb annál, mint ahogyan sokan gondolják. Az eredeti elemzés itt olvasható.

Kina_nagy_2.jpg

Két közgazdász - Harold James és Domenico Lombardi – rámutat ugyanis, hogy ahhoz, hogy egy ország vagy gazdasági blokk vezető szerepet töltsön be, ahhoz több kell, mint szimplán csak a legnagyobb GDP-t megtermelni, ahhoz valódi vezérként kell viselkedni. Rendelkezni például egy elrettentő erejű haderővel, ami csendőrként őrködik. Pénzügyi központként kell működni, vagyis biztosítani a kellő likviditást, szabályozást, biztonságot a befektetők számára.

A világ jegybankjaként működni, vagyis rendelkezni az első számú tartalékdevizával, ami ugyancsak első számú pénzneme lehet a globális kereskedelemnek, elszámolásnak és befektetésnek. Esetleg lehetne globális nagybefektetőként működni, technológiával, tőkével és munkahellyel ellátni a feltörekvő világot. Akkor is lehet valakiből első számú globális gazdasági erő, ha megengedheti magának, hogy évtizedeken keresztül deficites külkereskedelemmel működjön, vagyis felszívja más országok exportját, lehetővé téve azok gazdasági fellendülését.

Lehetne még folytatni a sort, a lényeg azonban az, hogy hiába termelne több GDP-t Kína, mint az USA egy évtizeden belül, a fenti tényezők közül bizony egyet sem tudna felmutatni, vagyis egyelőre kevésnek tűnik ahhoz, hogy valódi világuralmi pozícióba lépjen elő. A gazdaságban a méret számít, ez alapszabály, ahhoz azonban, hogy valakiből globális vezető legyen, ennél azért sokkal több kell…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Az örökségek mentik meg a nyugdíjasokat?

Kell-e félnie a forintnak a tapírtól?

Valamit kezdeni kell a nyugdíjakkal - a spanyol példa

Be van kódolva az összeomlás

Kell-e minden második magyarnak diploma?

Vitatkoznak a közgazdászok Ferenc pápával

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr915705477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2013.12.27. 08:59:31

A globális nagybefektető szerepet miért is nem hozza Kína? Felvásárolták kilóra Afrikát, és Közép-Ázsiát. Ezután olyan újabb gyarmatok irányába terjeszkednek mint Magyarország.
süti beállítások módosítása