Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ezért kell meghúzni a bankokat

2013.11.05. 08:31 Pénzügyi Szemle

Kutatások igazolják, hogy a túl nagyra duzzadó pénzügyi rendszer káros a gazdasági növekedésre.

A válság előtt elfogadott volt az összefüggés, mely szerint a pénzügyi szektor mérete és a gazdaság növekedési kilátásai között pozitív összefüggés figyelhető meg. Vagyis, minél fejlettebb és mélyebb egy adott ország pénzügyi szektora, annál több a hitel, a beruházás, annál fejlettebb és gyorsabban növekvő lehet a gazdaság. A válság ugyanakkor megkérdőjelezte ezt az állítást, sőt, a legújabb kutatások már arra engednek következtetni, hogy a túl nagy pénzügyi szektor egyenesen káros. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Bankos_1.jpg

Thorsten Beck, a Tilburg University közgazdász professzora a témához kapcsolódó kutatásokat szemléző elemzésében hangsúlyozza, hogy a túl nagyra növekvő pénzügyi szektor három ponton is gyengítheti a növekedési kilátásokat és a gazdaság hatékonyságát.

-  Először is itt van a mennyiség és minőség közötti negatív összefüggés, vagyis egy pénzügyi rendszerben ha nagyobb a mennyiség, a minőségnek törvényszerűen csökkennie kell. A pénzügyi közvetítőrendszer ugyanis egy idő után eléri azt a pontot, ahol a még nagyobb rendszer már nem növeli, hanem csökkenti a minőséget és a hatékonyságot.

-  A túl nagyra növő pénzügyi rendszer sajátja, hogy ha már a vállalati szektor nem tud több hitelt felszívni, akkor a bankok a lakosságot kezdik el nagy tételben hitelezni. A fejlett gazdaságokban a hitelállományon belül a lakossági hitelek gyakran elérik a 80 százalékos arányt, ami egészen egyszerűen túl sok. Ezek a többlet hitelek ugyanis már többnyire „rossz minőségű” jelzáloghitelek és nehezen visszafizethető fogyasztási hitelek, melyek nem a minőséget és a hatékonyságot növelik a pénzügyi rendszerben, hanem a kockázatot.

-  És végül, a túl nagy pénzügyi szektor túl sok tehetséges fiatalt szív el az egyéb tudásalapú szektoroktól, ami ugyancsak csökkenti a gazdaság hatékonyságát. Logikus, ha az okos fiatal sokat akar keresni, és bankárnak megy, akkor kevesebb tehetség marad, akik fellendíthetnék a gazdaság más szektorait.

A válság rámutatott, hogy az ész nélkül felfújt pénzügyi rendszer összeomláshoz vezet – Izland, Ciprus, amerikai befektetési bankok -, szükség van tehát olyan szabályok felállítására, melyek a rendszer méretét korlátozzák és növelik a hatékonyságát. Thorsten Beck szerint a pénzügyi rendszernek elsősorban a vállalati hitelekre kell koncentrálnia, és kevésbé a lakossági hitelekre vagy az államok hitelezésére. Egy-egy ország pénzügyi központtá tétele – Izland a legjobb példa - kimondottan kockázatos, a bankok számára pedig egyértelművé kell tenni, hogy az állam a bajba kerülő bankokat csakis szigorú feltételek mellett menti ki.

A bankszektor, addig, amíg ellátja a pénzügyi közvetítőrendszer szerepét, és hitelezi a munkahelyet teremtő vállalatokat, addig nagyon hasznos, ha azonban túl nagyra nő, és jelzáloghitelekkel, államkötvényekkel és más kockázatos pénzügyi eszközökkel zsonglőrködő spekulációs központtá válik, akkor már káros. A korlátokra tehát szükség van, nem szabad azonban túlesni a ló túlsó oldalára sem – húzza alá a Tilburg University professzora.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Alapjövedelmet mindenkinek!

Az erősödő euró végezheti ki az eurózónát?

Sikeres is lehetne a magyar euró

Milliókat ér egy jó tanár

Az állam a legnagyobb haramia?

Melyik nyugdíjrendszert válasszuk?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr675614073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.05. 10:27:11

A bankrendszert szigorúan kell szabályozni. A jelenlegi szabályozás világszinten túl laza. Sajnos egyelöre sehol a világon nem dolgozták ki a megfelelö szabályozást.

A tanulmány sajnos nem ad semmilyen javaslatot, hogy hogyan is kellene a problémát kezelni...

dornyeij.blog.hu/2012/08/16/bankrendszer_frissitett

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.11.05. 19:18:57

Aljas hazugság! Minden felvilágosult civilizált ember tudja hogy bankok nélkül blablabla egy modern blabla gazdaság bla nem működőképes bla.

Kámasuka 2013.11.05. 19:26:35

A pénzkibocsátást kell választott testületek kezébe visszahelyezni.

Különben mindenáron belevernek az adósságba a sidók, ahogy ez most is láccik. Aztán nem értik ha báncsák őket.

J.László 2013.11.05. 19:48:23

A független jegybank a világ legnagyobb ökörsége. A pénzkibocsátást állami monopóliummá kell tenni, a pénzügyi szektort pedig szigorú állami ellenőrzés alá kell helyezni.

Szelid sunmalac 2013.11.05. 20:01:59

@J.László: Melyik fuggetlen jegybankrol is beszelunk? Ja! Amit a Matolcsy vezet!

Kámasuka 2013.11.05. 20:04:30

@Szelid sunmalac: Kb. azóta teljesít jobban a jegybank és az ország, mióta nem független (a magyar érdekektől).

Micsoda meglepetés. Hhehe

zobod 2013.11.05. 20:20:25

@J.László: a pénzkibocsátás állami monopólium most is.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.11.05. 20:56:55

@J.László: Mint minden mást is állami kézbe kell helyezni. De persze csak ha fidesz van és nem mszp. Ha mszp van, akkor a haza nem lehet ellenzékben.

2013.11.05. 21:10:43

A külföldi bakokat addig kell szívatni ameddig itt vannak.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2013.11.05. 21:23:18

szerintem most ne menjetek bele mszpfideszszdszjaazmárnincsisjobbik vitába, mert ez egy sokkal tágabb mondakör,

amúgy nem kell tartani egy olyan szektor önkéntes összehúzódásától, amely például az Egyesült Államokban a republikánusokat és a demokratákat egyaránt a befolyása alatt tartja.

de ha kell, bármikor kiállítanak 100 közgazdászt is Larry Summers vezetésével, akik levezetik a fenti történetet, miszerint: dehogyis/dehogynem

ha meg valami tré van, azt is a saját javukra fordítják majd, hiszen náluk vannak a legjobb tudósok.

Sieg 2013.11.05. 21:28:30

Az elemzés logikus, kár, hogy önigazolás és (ön)hazugság alapja lesz itthon belőle, hogy miért is szabad kirabolni itt bármit, ami külföldi tulajdonú.

Az elemzés kulcsa itt ugye a "túlzott" lenne, amitől nagyon távol van Magyarország. Nem mintha ez a pénzügyi analfabéta trolloknak (és nemzeti rablókormányunknak) számítana, a lényeg, hogy legyen mire mutogatni. A Tobin adót is ugye berakták mint hivatkozási alapot a tranzakciós hivatkozási alapjának, bármennyire is nem ezt jelentette.

Sieg 2013.11.05. 21:31:06

Az utolsó mondat gyors átszerkesztés áldozatává vált, nyilván azt akartam, hogy "A Tobin adót is ugye berakták mint a tranzakciós adó hivatkozási alapjának, bármennyire is nem ezt jelentette."

mitmiért? 2013.11.05. 21:47:40

@:
Ugy van! És Csányit is! És akkor maradnak a "magyar" bankok, akik a magyar oligarchakat tömik pénzzel és ugyanúgy szarnak a zemberekre. És s közszolgáltatókat is szopassuk meg! Alig várom már hogy áramkimaradás es wc papír hiány legyen mint Venezuelában, ahol az ottani dakota indián okoskodott. És megint szerteném hogy a Matáv telefonra 3 evet kelljen várni. Hajrá Viktor! Merjünk nagyot álmodni és közben magunk alá szarni! Én is azt akarom, hogy a Közpénznyerőgép lopja el a pénzünk.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.05. 21:50:33

"Először is itt van a mennyiség és minőség közötti negatív összefüggés, vagyis egy pénzügyi rendszerben ha nagyobb a mennyiség, a minőségnek törvényszerűen csökkennie kell."

Hol az az "itt"? Az eredeti esszé (www.voxeu.org/article/finance-and-growth) semmi ilyen összefüggést (még kevésbé törvényszerűséget) sem ír le, vagy hivatkozik olyan publikációra ahol az le lenne írva.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.11.05. 21:59:47

Nagyon igaza van a postnak. Svájc példája mutatja, milyen borzasztóan veszélyes tud lenni a nagyra nőtt bankrendszer. Vagy a sok órás. Vagy a sok csokigyár.

Démonmac1 2013.11.05. 23:46:20

"a túl nagyra duzzadó pénzügyi rendszer káros a gazdasági növekedésre."
nálunk:
1, nem is volt nagyra duzzadó pénzügyi rendszer.
2, Az euro még mindig 300 körül jár, mondhatni, még mindig a magyar kormány a forint legnagyobb ellensége.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2013.11.05. 23:52:55

@Dörnyei József: "A bankrendszert szigorúan kell szabályozni. A jelenlegi szabályozás világszinten túl laza. Sajnos egyelöre sehol a világon nem dolgozták ki a megfelelö szabályozást.

A tanulmány sajnos nem ad semmilyen javaslatot, hogy hogyan is kellene a problémát kezelni..."

Dehogy nem dolgozták ki. Ki van az dolgozva és olyan egyszerű, mint a faék. A jegybank vagy a felügyelet megszabja, hogy a saját tőle hány százalékáig hitelezhetnek egy adott szektort. Csak nem éltek ezzel a módszerrel. Miért? Mert olyan régen volt az előző recesszió és olyan rövid ideig tartott, és ezzel egy időben olyan politikai változások mentek végre, mint a szocialista tömb felbomlása, hogy elhitték, hogy elkerülhetik a recessziót. A lakosság is elhitte, és új házakat, kocsikat akart, és nem nézték volna jó szemmel, ha egy kormányzat behúzza a féket, ezért a politikusok nem vállalták fel a döntést. Az egész fejlett világban csak a németek voltak szakemberek, ha a kormányzásról van szó.

Nincs probléma a pénzügyi rendszerrel, csak a politikusok meg a lakosság túl hülye.

Mondok egy hazai példát. A Citibank még 2008-ban sem vezette be az ingatlanhiteleket, mert kiszámolták, hogy hazánk nem megfelelő terep, aminek bukta lesz a vége.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2013.11.06. 00:00:50

@Kámasuka: "A pénzkibocsátást kell választott testületek kezébe visszahelyezni.

Különben mindenáron belevernek az adósságba a sidók, ahogy ez most is láccik. Aztán nem értik ha báncsák őket."

felesleges lenne cáfolgatni a felsorolt téveszméid, mert úgyse lenne semmi hatása.

De azért kérdeznék:

Szerinted ki csinálja az államadósságot, ha nem a kölcsönöket felvevő túlköltekező államok? Tíz év hiánymentes költségvetés, és eltűnik az államadósság. Merthogy ennél hosszabb lejáratú kötvények nem nagyon vannak. Ha nem vesz fel új kölcsönöket az állam, mert nincs hiánya, akkor vissza is fizette az adósságát. Mert ha egy kölcsönt törlesztesz, az a futamidő végén eltűnik.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2013.11.06. 00:03:15

@Sieg: Valóban nem sokan értik, hogy miről szólt ez az elemzés.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2013.11.06. 00:25:53

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:

" - 'Tíz év hiánymentes költségvetés, és eltűnik az államadósság.'

- Köszönöm,...kérem fiatalember az indexét,...igen, köszönöm,...hát sajnos ez így elégtelen lesz, akkor majd az utóvizsgára tessen szíves lenni alaposabban felkészülni...köszönöm.."

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2013.11.06. 15:47:15

@defenestratio: Mert miért is? A költségvetés kiadásai között szerepel az államadósság törlesztése. Ha a költségvetés hiánymentes, akkor az állam nem vesz fel új hiteleket. Ha nem vesz fel új hiteleket, de törleszt, azaz visszavásárolja az államkötvényeket a lejáratkor, akkor azok az utoljára lejárt kötvény kifizetésekor megszűnik az adósság. Mit okoskodsz, ha nincs is ismereted a témáról?
süti beállítások módosítása