Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az erősödő euró végezheti ki az eurózónát?

2013.11.03. 08:31 Pénzügyi Szemle

Igaz ugyan, hogy az eurózóna bajba jutott országai komoly előrelépéseket tettek, az erős, és várhatóan tovább erősödő euró azonban kihúzhatja a lábuk alól a szőnyeget.

A válság kitörése óta vitatkoznak egymással a gazdasági szakemberek, hogy vajon hogyan lehetne eredményesen megoldani a válsággal küzdő eurózóna tagok gondjait. Vannak, akik szerint nincs más út, mint az alkalmazkodás, vagyis vissza kell állítani a versenyképességet, bér- és árcsökkentéssel, belső leértékeléssel. Ők a megszorítás hívők - köztük természetesen Németország -, akikkel szemben állnak azok, akik szerint okosabb lenne központilag besegíteni és folytatni az eurózóna integrációját, ezzel is könnyítve a periféria országok helyzetét. A sors úgy hozta, hogy a renitens országoknak az első úton kellett elindulniuk, meglehet ugyanakkor, hogy ez az út a kezdeti sikerek után súlyos kudarccal végződik. Az eredeti elemzés itt olvasható.

euro_nagy_1.jpg

Wolfgang Münchau, a Financial Times publicistája ugyanis úgy látja, hogy bár a görögök sikeresen csökkentették a béreket, és hozták egyensúly közelébe a költségvetést, a spanyolok lendítették fel az exportszektort és segítették a pozitív tartományba a folyó fizetési mérleg egyenlegét, mindez könnyen átmeneti sikernek bizonyulhat, ha az euró tovább erősödik, a tőkeáramlások pedig újra megindulnak.

A szakember az IMF egyik friss tanulmányára hivatkozik - World Economic Outlook -, melyben a Valutaalap szakemberei kimutatták, hogy az elért alkalmazkodás nem strukturális, hanem ciklikus jellegű, vagyis a pozitív változások az árakban, bérekben, folyó fizetései mérlegekben és exportadatokban csupán átmeneti jellegűek. Ezek az eredmények könnyen visszájukra fordulhatnak, ha a nemzetközi tőkeáramlás ismét beindul, és eltűnik a kényszer a görög, spanyol vagy olasz gazdaságpolitikából.

További kockázatot jelent az euró erősödése, ami Wolfgang Münchau szerint folytatódhat a soron következő hónapokban is. Ez az erősödés könnyen elsöpörheti a folyó fizetési mérlegek többleteit - az IMF egyébiránt a teljes eurózónában a GDP 2,5 százalékára rúgó többletet vár 2014-re, ami nagyon biztató -, vagyis megeshet, hogy az éledező eurózóna alól épp az erős euró húzza majd ki a szőnyeget.

A periféria országok, és a teljes eurózóna talpra állása csakis akkor lehet tartós, ha folytatódik az integráció - bankunió, költségvetési unió, fenntartható adósságok -, az EKB pedig gondoskodik róla, hogy az euró ne erősödjön számottevő mértékben. A szakember szerint hiba lenne hátradőlni, és megelégedni az eddigi eredményekkel, tovább kell haladni a megkezdett úton, és gondoskodni róla, hogy az átmeneti előrelépések tartóssá váljanak.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Sikeres is lehetne a magyar euró

Milliókat ér egy jó tanár

Az állam a legnagyobb haramia?

Melyik nyugdíjrendszert válasszuk?

Legyen magasabb a nyugdíj?

Így kellene módosítani az államadósság-szabályt

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr355609101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.03. 16:24:20

Persze!
Az erős svájci frank is totál kivéreztette Svájcot!
Nem?
Azóta sem térnek magukhoz a lila teheneik.

nyuggernyúzó 2013.11.04. 20:34:15

Hol erősödik az €? Minden papír szar rohamosan veszti el az értékét.

Reszelő Aladár 2013.11.04. 22:53:07

Így jön létre az Európai Egyesült Államok. Vagy beálltok a sorba, vagy mindenki elszegényedik, és addig kell szorítani, amig csak kell.
Okos...
süti beállítások módosítása