Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Nobel-díjas közgazdász és a frankhiteles bukta

2013.10.16. 08:30 Pénzügyi Szemle

A Nobel-díjas közgazdász úgy érzi, hogy az emberi érzelmek olyan erővel hatnak az árakra és árfolyamokra pénzügyi buborékok idején, hogy szinte teljesen felesleges figyelmeztetni a bajra.

Posztjainkban gyakran tesszük fel a kérdést, hogy vajon hibát követtek-e el a közgazdászok, amikor elmulasztottak figyelmeztetni a közelgő válságra. Vajon tényleg leszerepeltek volna a legkiválóbb professzorok? Valóban némán nézték, amint egyre fenntarthatatlanabb pályára sodródik a világgazdaság, az árfolyamok pedig eltávolodnak a realitástól, avagy meglehet, hogy a valójában „szóltak”, csak épp senki sem figyelt rájuk? A 2013-as Nobel-díjjal erre a kérdésre is csattanós választ kaptunk. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Pink.jpg

A legrangosabb tudományos elismerést ugyanis idén három olyan közgazdász kapta - Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen és Robert J. Shiller -, akik tudományos munkásságuk során épp az árfolyamokat mozgató gazdasági racionalitást és az emberi kapzsiságból táplálkozó pénzügyi buborékokat kutatták. Kimutatták többek között, hogy bár az idő egy jelentős részében a pénzpiacok valóban racionálisan viselkednek, megesik ugyanakkor, hogy egy-egy rövidebb időre józan ésszel felfoghatatlan pályára tévednek.

Robert J. Shiller, a Yale University professzora például az elmúlt évtizedek meghatározó pénzügyi és gazdasági összeomlásait rendre előre jelezte, a 2000-es évek elejének részvénypiaci összeomlását éppen úgy, mint az amerikai ingatlanpiac 2006-os csúcsát vagy a 2008-ban kidurrant pénzügyi buborékot. Shiller professzor vallja, hogy az árak és árfolyamok alakulása rövid távon teljességgel megjósolhatatlan, hosszabb, vagyis több éves időtávon azonban az árak egy jól előre jelezhető, a racionalitás útját követő pályán mozognak.

Aggodalomra akkor van ok, ha az árak elszakadnak ettől a racionalitástól, és az emberi érzelmek – általában a kapzsiság a ludas – által vezéreltté válnak. Ezekben az esetekben az árak és árfolyamok jellemzően egy gyors lefolyású buborékot fújnak, aminek vége minden esetben pénzügyi és gazdasági összeomlás.

Shiller úgy látja, hogy ezeket a buborékokat és a fenntarthatatlan folyamatokat lehetséges azonosítani, vagyis a közgazdászoknak birtokukban van a szükséges tudás és tapasztalat ahhoz, hogy „előre lássák” a közelgő válságokat. A gond az, hogy a taláros professzor hiába látja előre a bajt, sőt akár még figyelmeztet is a közelgő válságra - éppen úgy, ahogy ő maga előre figyelmeztetett a föntebb említett összeomlások előtt -, a rózsaszín ködben úszó szereplőket képtelenség meggyőzni arról, hogy mindaz, ami az amerikai ingatlanpiacon, a technológiai részvények piacán, vagy akár a hazai frankhitelek körül folyik, nem más, mint kidurranás előtt álló buborék. 

Az emberi érzelmek olykor elnyomják a racionalitást, és hiába figyelmeztet akár egy Nobel-díjas közgazdász, az összeomlás így is, úgy is bekövetkezik.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Elkerülhettük volna az összeomlást?

Kötelet húznak a politikusok

A csőd elmaradt, de hogyan tovább?

Rossz világ vár a szingli szülőkre

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

Hatalmas öngólt lőhet az USA

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr435572317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.10.16. 09:08:20

Olyanok már ezek a tudósok, mint a pásztorfiú, aki unalmában már kétszer hamisan kiáltott farkast. Amikor valóban jön a farkas, senki nem hisz nekik. :(((

bankvezér 2013.10.16. 09:10:34

De hogy jön ebbe az írásba a "frankhiteles bukta", azt nem értem ...

Husz_János_Puszita 2013.10.16. 14:56:00

Hát igen, nem a közgazdászokat kell okolni. Arról sem az orvostudomány tehet, hogy az emberek meg szoktak betegedni.

Krumpli Bogart 2013.10.17. 01:01:47

@bankvezér: Talán úgy, hogy a bankban is közgazdászok dolgozzák ki a hitel-termékeket, meg ők végzik a hitelbírálatot és a hitelgondozást.

Bár amikor láttam olyan húszmillás - 25 év futamidő, havi cca. 80 ezres törlesztővel - államilag támogatott lakásvásárlási devizahitelt, amit egy olyan épp, hogy 20 éves kétgyerekes anyuka kapott, akinek még sosem volt munkahelye és a nevelési támogatáson, meg a családi pótlékon kívül csak a fiatal nagymama takarítónői fizetéséből élt a négytagú család, akkor elgondolkodtam azon, lehet, hogy egy elmebeteg végzi a banknál ezeket a feladatokat...

tlantos 2013.10.17. 06:55:56

@Krumpli Bogart:
A bank kockazata nulla volt. Ha az arfolyam nem szabadul el, akkor aprankent emelgetve a kamatot addig nyuztak volna az ugyfelet, amig birja.
A legrosszabb helyzetben levok is tejeltek evekig. Aztan ha nem fizet, mi tortenhet? Elveszik tole mindenet, a bank haszna garantalt. Logikus, hogy mindenkinek hitelt kellett adni.

mahet 2013.10.17. 07:37:50

@Krumpli Bogart: ha meg nem kapja meg a hitelt akkor az lett volna a baj. Ha épp "jól teljesít" a gazdaság akkor sokan szeretnének hitelt és sok hitelt is adnak ki. A pék se elemzi a vásárló étkezési szokásait mielőtt elad neki egy kiló kenyeret.

Itt szépen le van rajzolva: index.hu/gazdasag/2013/10/15/dalio_oktatofilm/

Rwindx 2013.10.17. 08:13:09

@mahet: A pék racionálisan dönt a kiló kenyér árának bejelentése és a fizetség elfogadása közötti időintervallumban hogy a vevője fizetőképes-e.
Ha úgy ítéli meg azalatt a fél perc alatt, hogy a vásárló nem fizetőképes, akkor nem adja neki a kenyeret. A bankok nem így működtek a válság előtt.

- Kérek 10 kiló kenyeret!
- 10 kiló? - "De jó lesz 10 zsemle jutalék..."
- Igen, de nincs nálam elég pénz, csak a szokásos 1 kilóra
- Pápápápá...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.17. 08:36:22

@tlantos: te is tudod, hogy ez hülyeség. A buborék miatt összeomló piacon nem lehet megfelelő áron értékesíteni a fedezetül szolgáló ingatlanokat.

Dr. Bélus___ 2013.10.17. 08:54:29

@Krumpli Bogart: Ez nem ilyen egyszerű. Az adott eset persze lehet, h a rendszer hibája, de a bankok ráálltak arra, hogy Mo-n nagyon sok a fekete/szürke foglalkoztatott, ők piac. Volt olyan h jövedelem igazolás nélkül adtak hitelt, vagy csak minimálbér igazolásához kötötték. Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy annyira hülyék ültek volna a bankban, hogy nem jönnek rá, h az akkor mondjuk 60-70e-s minimálbérből egy picurit nehéz havi 60-80e-t kigazdálkodni? Ezt a hitelt azért adták ki, mert arra bazíroztak, hogy az ilyen "minimálbéres" igazából csak az APEH felé minimálbéres, a valóságban van normális jövedelme. Tévedés esetére meg úgy gondolták jó lesz az ingatlanja is, majd eladják, az árak úgy is mennek felfele mint a rakéta.

kantonpárti (törölt) 2013.10.17. 09:30:24

az alapprobléma, hogy a közgazdászok valamilyen különös oknál fogva - nyilván elemi matematikai ismeretek hiányában - úgy képzelik, hogy tőkepiacon peremfeltételek nélkül lehet optimalizálni. matek szakkörön egy ötödikes bemondja, hogy ez így nem lesz jó. nobel díjas közgazdászok elemi matematika helyett pszichologizálnak. szégyen.

kantonpárti (törölt) 2013.10.17. 09:55:43

@Husz_János_Puszita:
pontosan a közgazdászokat kell okolni. sajnos kiderült, hogy a kocsmában a leghülyébbeknek volt igazuk.

tlantos 2013.10.17. 10:08:31

@Zka: ugye te is tudod, hogy ez hulyeseg.
Egyreszt a bedolo hitelek nagy reszet atalakithatjak berleti konstrukciova.
Ezen kivul aki felvett 5m-t, fizette eveken keresztul (kicsengetett kb 2m-t) es ezek utan meg tartozott tovabbi 7m-val, amikor bedolt, akkor eleg jol lathato, hogy nyomott aron is vastag haszna van belole a banknak.

kantonpárti (törölt) 2013.10.17. 10:18:23

@Zka:
mi az, hogy a "buborék" miatt összeomlik az ingatlanpiac. a rendszer működésének alapvető hibáit metaforákkal próbálják elfedni. a buborék maga a tőkepiac.

Dr. Bélus___ 2013.10.17. 10:29:49

@tlantos: Az az apró probléma az érveléseddel, hogy forintban számolsz, nem pedig abban a devizában (CHF), amiben a kedves ügyfél a hitelt felvette; ugyanis a bank is felvett az ügyfél miatt hitelt (ha hiszed, ha nem), és azt ebben a devizában kell visszacsengetni. Ergo baromi jól hangzik, hogy azt mondod, hogy 5 millát felvett, fizetett és 7 milla a tartozás, azaz a bank jól járt, csak elfelejted, hogy emellett a nyereség mellett még a banknak van egy vesztesége a HUF-CHF árfolyam miatt. Nem ér ám a bevételt számolni a kiadást elhanyagolni!
Az más kérdés, hogy a bankok tudták (vagy legalábbis baromi erősen sejtették), h gáz lesz. Ezért is vertek minden kockázatot az ügyfélre.

kantonpárti (törölt) 2013.10.17. 10:31:47

@tlantos:
nézzük a devizahiteles sztorit. jóska bement a bankba. azzal, hogy szeretne venni egy házat. de ehhez nincs elegendő megtakarítása. a bank azt mondta: rendben, itt van 100 ezer frank. ami akkor 15 millió forintot ért. kért valamennyi önrészt. jóska törleszti a hitelt. csak közben a piacon változik a helyzet. az ingatlan 12 millió forintot ér, ami 50 ezer frank. ez az alapprobléma.

miféle értékelési rendszer az, amelyik egy átlagos lakóházról nem tudja eldönteni, hogy az most 100 ezer frankot ér, vagy 50 ezret. milyen ingatlanpiaci szakértelemről beszélünk itt? és milyen pénzpiaci szakértelemről? valamiről nem tudod eldönteni, hogy 1 vagy 2.

és itt most csak arról van szó, hogy a bankok felértékeltek egy igen jelentős ingatlanvagyont. azzal szemben áll egy óriási frank kintlévőség. a kettő köszönőviszonyban sincs egymással. mert úgy alakultak az ingatlan árak, és a deviza árfolyamok. rendben. de ezért ki a felelős. jóska? nem. a közgazdászok szerint a "buborék"! jó hogy nem a kockásfülű nyúl. maga a tőkepiac a felelős. senki más.

az egy másik kérdés, hogy jóska az autót is hitelre vásárolta, a tévét is. és újabb hitelekből törlesztette a hitelét. itt már nem csak a bankok hibáztak. de azért csak és kizárólag a bankok okolhatók, hogy deviza alapú hitelekkel szemben álló ingatlanvagyon összértéke köszönőviszonyban sincs egymással.

és a megoldás nem az, hogy az ingatlanpiacot mesterségesen túlpörgetjük, hanem az, hogy ezeket a hiteleket visszaforintosítjuk, vagy leszámítoljuk. lehet, hogy ezek után 50 bank helyett nem lesz csak 5. de akkor annyi marad talpon.

tlantos 2013.10.17. 10:51:58

@Dr. Bélus___:
amit azota sem tudtak bizonyitani.
Ellenberger az 50%-os kamatemeles is tolta a torlesztot felfele rendesen. Kozben a svajci kamat meg 0 lett.

Melampo 2013.10.17. 13:31:45

@Dr. Bélus___: Ebben tökéletesen igazad van, de a forrás eredete és az, hogy miben denominált az tökéletesen mindegy. Ez a hitelkibocsátó dolga. Az ügylet kockázatait átháríthatja a hitelfelvevőre, de ettől kezdve ez nem kölcsön, hanem egy befektetéssel kombinált hitelügylet. Még ez is akceptálható lenne, ha erről érthetően és a kockázatokat részletesen elmagyarázva tájékoztatta volna az ügyfeleket. Az azonban, hogy a szabályok és normális helyen a törvények szerint is a szavatolótőke 15%-ában limitált fedezet és célazonossági kockázatot kb. az első héten túllépték és végig leszarták, az egy sima köztörvényes bűncselekmény.
A lufi ugyanis ettől tudott hatalmasra nőni és ettől durrant ki.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.10.17. 17:33:19

@tlantos: "Kozben a svajci kamat meg 0 lett."

Igen, egy svájci bank számára. Azért abban ugye megegyezhetünk, hogy egy kicsit más a kockázata egy svájci banknak, meg a minimálbéres Juci néninek és alkoholista férjének. Márpedig a kamat nem más, mint a befektetés kockázatáért kért felár.

bankvezér 2013.10.17. 20:12:39

@Krumpli Bogart:
Egy elmebeteg ül az igazgatói szobában és ő parancsol a csicskáknak. :))

bankvezér 2013.10.17. 20:15:48

@Prof. Dr. Sün:
"Márpedig a kamat nem más, mint a befektetés kockázatáért kért felár. "

Ez egyszerűen nem igaz.

na4 2013.10.17. 23:37:53

Emberi kapzsiság - pontosan. A dzsentrik egymást taposva tódultak a bankba és vették fel a milliárdokat plazmára, verdára, kéglire. Amikor meg fizetni kell, megy a rinyálás. Szuper.

tlantos 2013.10.18. 08:20:15

@Prof. Dr. Sün: ki vette fel anno eredendoen allitolag a frankot? A bank. Milyen bank? Nem, nem magyar bankok. Hiszen talan a lotepet meg a takszovot leszamitva egyik se magyar. Ha alkesz marineniek nem fizetnek, az a bank kockazata. Aki jellemzoen kvazi hazon belul vette fel a frankhitelt. Ha egyaltalan. Mert nekem eros a gyanum, hogy soha nem volt emogott semmi frank.
Remek haszon volt abbol, hogy kapasbol a folyositasnal lenyultak a veteli/eladasi arfolyam kozotti hasznot, majd a futamido alatt megegyszer. A pofatlanabbak erre meg + konverzios jutalekot is felszamoltak.
A kamattal meg szabadon jatszhattak volna, fogadni mernek, ha nincs valsag, a kamatok akkor is szepen felkusztak volna. Mert attol meg ugyanugy hirdetheti, hogy a kamat csak 3% (az elso periodusban), a tobbieknek meg emelik, amig lehet. + a kezelesi koltseg, sziten devizaban, amiert gyakorlatilag semmit nem nyujt.
Errol kellett volna a kedves pszaf-nek meg a mindenkori kormanyoknak donteni. Regen ha felvette a mokus a hitelt, akkor megmondtak, mennyi a kamat es pont. Most meg mindenfele kamu koltsegeket talaltak ki, hogy a kamatnak nevezett resz alacsony legyen.
süti beállítások módosítása