Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Így nyerhetsz 1000 milliárd dollárt manipulációval

2013.08.15. 08:31 Pénzügyi Szemle

Papíron akár 1000 milliárd dollárt is nyerhetett Kína azon, hogy manipulálta az ingatlanpiaci adatokat.

Számtalan cikket olvashattunk arról, hogy Kína a belátható jövőben a világ legnagyobb gazdaságává fog válni, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat, mint ahogyan az is köztudott, hogy a kínai vezetés árgus szemekkel figyeli a gondosan megálmodott növekedési adatok teljesülését, továbbá az is egyre többek számára gyanús, hogy a kínai statisztikai adatokkal nincs minden rendben. Valóban lehetséges lenne, hogy a világ második legnagyobb gazdasága manipulálja a statisztikákat, hogy ezzel szerezzen magának gazdasági előnyöket? Christopher Balding, a Peking University professzora szerint igen. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Posztba_nagy_6.jpg

Balding professzor a statisztikai adattenger egy szeletét, az ingatlanpiaci adatsorokat vizsgálta, és arra jutott, hogy a lakásárak és a lakáscélú kiadások manipulációjával Kína akár évi 1,0 százalékponttal is „félreárazhatta” az inflációt, ami egy évtized alatt akár 1000 milliárd dolláros többletet is jelenthetett a reál GDP-ben.

Meglehetősen gyanús például, hogy miként emelkedhettek az átlagos lakásárak mindössze 8,0 százalékkal 2000 és 2011 között, miközben az éves átlagos (hivatalos) infláció 2,43 százalék volt, az éves reál GDP-növekedés pedig többnyire 8-10 százalék között ingadozott. Az is furcsa, hogy a városokban tapasztalt lakásár-növekedés hogyan lehetett mindössze harmada a vidéki Kínában tapasztalt áremelkedésnek akkor, amikor a városi lakosság létszáma másfélszeresére emelkedett.

Továbbá, elképzelhető-e, hogy a kínai lakosság többet költ oktatásra és kultúrára, mind lakhatásra? Vagy reális lehet-e az a statisztika, ami azt mutatja, hogy a kínai lakosság mindössze 12 százaléka él albérletben, miközben csak az ingázó munkavállalók a lakosság 17 százalékát teszik ki? Balding professzor szerint arról van szó, hogy a kínai statisztikusok minden eszközzel igyekeznek elérni, hogy papíron a lakosság minél kevesebbet költsön albérletre és lakhatásra, és ezáltal minél alacsonyabb legyen az ingatlanszektorban kimutatható infláció.

De miért jó, ha alacsony az infláció? Egészen egyszerűen azért, mert minél alacsonyabb az infláció egy gazdaságban, a kimutatott teljes gazdasági növekedés annál nagyobb hányada származik a reál GDP növekedéséből. Nem mindegy, hogy a nominális GDP azért nőtt 10 százalékkal, mert 10 százalékkal emelkedtek az árak, vagy azért, mert épült 10 százaléknyi új ház, autópálya, vagy bármi más…

Egyre több szakember veszi biztosra, hogy a kínai vezetés masszívan manipulálja a statisztikai adatokat, ami felveti a kérdést, hogy ha csak az ingatlanpiaci statisztikák kreatív kezelésével ekkora összegeket lehet megnyerni, akkor vajon mekkora tételekről lehet szó a teljes gazdaságra vetítve? Újabb költői kérdés, hogy vajon mi lesz akkor, ha ez a vélt statisztikai légvár egyszer összedől, és maga alá temeti az országot? A válaszokat egyelőre senki sem tudja, annyi bizonyos, hogy egyre többen tekintenek aggodalommal a távol-keleti szupergazdaság felé…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Segítsen az állam, ha nincs saját lakásod?

Autópályát igen, tanári fizetést nem!

Még mindig a szüleiddel laksz?

Óvakodj a saját lakástól!

Elég volt a nagyvállalatok uralmából!

Adóemelés, megszorítás? - Ezt alaposan benéztük

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr265460284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.08.15. 08:53:20

Érdekes ez a cikk. :))
Ki nyert itt és mit ?
Az, hogy manipulált a statisztika, nem újdonság.
süti beállítások módosítása