Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Beszakadhat a svájci frank is?

2013.07.10. 08:15 Pénzügyi Szemle

Az aranyár összeomlott, a befektetők szállnak ki a fejlett piaci kötvényekből - annak nagyon tudnánk örülni, ha a következő menekülőeszköz, ami megborul, a svájci frank lenne.

Valósággal összeomlott az arany árfolyama idén nyáron, ami felveti a kérdést: kidurrant a korábbi spekulatív lufi, vagy ennyire gyorsan javulnak a kilátások a világban?

Az arany mindig is egy speciális befektetési termék volt, a befektetők ugyanis egyfajta biztosításként tekintenek a nemesfémre. Akkor vásárolják, ha államcsődök, háborúk, hiperinfláció vagy totális pénzügyi Armageddon fenyeget, és eladják, ha úgy tűnik, hogy stabilitás, nyugalom és növekedés várható. Kenneth Rogoff, a Harvard professzora szerint az aranyár mostani összeomlása sem jelent mást, mint hogy elhárultak a korábban divatos katasztrófa szcenáriók veszélyei, és a befektetőknek már nincs szükségük a biztonságos menedéket kínáló aranyra. A részletes elemzés itt érhető el.

Aranyár elmúlt 10 éves alakulása (USD/uncia)

Arany_nagy.jpg

Ha ugyanis az eurózóna nem omlik össze, az euró megmarad, a Fed pénzpumpája mégsem taszítja hiperinflációba a világot, és elmarad a sokak által vizionált évtizedes gazdasági depresszió, akkor miért is tartaná valaki a pénzét aranyban? Egy olyan eszközben, ami kamatot vagy osztalékot nem fizet, a belső értéke – fundamentuma – meghatározhatatlan, és az árfolyama olyan lélektani tényezőktől függ, melyek lassan már fordulni látszanak?

Kenneth Rogoff szerint nem volt semmi meglepő abban, ahogy az arany árfolyama a sorozatos aggasztó hírek nyomán 1900 dollárig emelkedett, mint ahogy az sem nevezhető meglepetésnek, hogy a viharfellegek elvonultával a jegyzés 1300 dollár alá zuhant. Bár tény és való, hogy az arany árfolyamába jelentős spekulatív tényező épült be a válság alatt - amikor már orvosok és ügyvédek is veszik, akkor tudni lehet, hogy tetőfokán a spekuláció -, a nemesfém árfolyamát a következő években is sokkal inkább a gazdasági kilátások fogják mozgatni, és nem a spekulatív vételek.

Ezek a kilátások pedig a további megnyugvás felé mutatnak, ami az emelkedő kamatok és visszatérő infláció mellett igencsak rossz előjel az aranyár emelkedésében bízó befektetők számára.

Érdekes egybeesés ugyanakkor, hogy a fejlett kötvénypiaci hozamok épp akkor kezdtek el emelkedni, amikor az arany zuhanásnak indult. A befektetők tehát szállnak ki a klasszikus menekülőeszközökből, ami igencsak biztató előjel a hazai frankhiteleseknek, a harmadik számú tipikus menekülőeszköz ugyanis a válság alatt pont az alpesi deviza volt. Ha a befektetőknek már nem kell sem az arany, sem a fejlett piaci kötvény, akkor jó esély mutatkozik arra, hogy idővel a svájci frankból is kiszálljanak, ez pedig a frank árfolyamában gyengülést, a hazai devizahitelesek törlesztő részleteiben pedig enyhülést hozhatna…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Így érhetnénk utol Svédországot

Sírjunk-e a londoni magyarokért?

Összeomlik, vagy tovább robog Kína?

Így törhetsz ki a szegénységből

Bomba befektetés a diploma - Az államnak is!

Miért ne legyintsünk a sok magyar válásra?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr825397412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.07.10. 09:07:33

Az az igazság, hogy a devizaadósokat nem érdekli a CHF árfolyama.
Bárki könnyen elvégezheti a számítást, hogyan változik a CHF kölcsön törlesztő részlete, ha emelkedik a CHF árfolyama, és közben pedig csökken a CHF bankközi kamata. Arra a meglepő eredményre fog jutni, hogy szinte forintra megegyezik a törlesztő részlet 240 forintos és 150 forintos árfolyam mellett is, mert közben a CHF bankközi kamata annyit csökkent.
Na most, ha a devizaadós mégis azt tapasztalja, hogy a törlesztő részlet két-háromszorosára emelkedett, akkor ennek az emelkedésnek csak valami nagyon durva csalás lehet az oka. (Természetesen az.)

bankvezér 2013.07.10. 09:22:41

" Kenneth Rogoff, a Harvard professzora szerint az aranyár mostani összeomlása sem jelent mást, mint hogy elhárultak a korábban divatos katasztrófa szcenáriók veszélyei, és a befektetőknek már nincs szükségük a biztonságos menedéket kínáló aranyra.

Arról van szó, hogy miután kiderült, nincs olyan ellenerő, mely a shortolásnak ellent tudna állni, - mert már mindenki, aki csak akarta aranyba fektette a pénzét, - a spekulánsok (nagybankok) összehangoltan shortolni kezdték az aranyat, hogy kinyerjék a többi befektető pénzét. Sikerrel jártak.

bankvezér 2013.07.10. 09:31:51

Még az előzőhöz. A shortolást az tudta volna visszaverni, ha hatalmas mennyiségű új pénz áramlik az aranyba. De már nem volt honnan áramlania.

pástétom 2013.07.10. 12:37:18

"Ha a befektetőknek már nem kell sem az arany, sem a fejlett piaci kötvény"

Kíváncsi leszek, ez esetben mi lesz a magyar kötvénypiaccal? Annyi biztosnak látszik, hogy a 2012-ben mutatott rendkívüli teljesítmény megismétlése a következő években kizárható.

bankvezér 2013.07.10. 13:43:15

"Beszakadhat-e" a CHF árfolyama?
A CHF másképpen viselkedik, mint az arany. Itt ha esetleg esik az árfolyam, akkor a svájci jegybank emeli a kamatot és ez a kamatemelés kompenzálja az árfolyamesést. Ezért senki nem rohan átváltani másik pénznemre a CHF-t. Az arany esetében az nem így van .
Továbbá a CHF-ba folyamatosan óriási összegek áramlanak, hiszen, egész kelet-Európa CHF-ban van eladósodva. Ez a folyamatosan beáramló hatalmas mennyiségű új pénz folyamatosan felfelé nyomja az árfolyamot. Ezzel a nyomással szembeszállni olyan mennyiségű pénzre lenne szükség, amennyi a spekuláns bankoknak nincs.
Egyébként pedig a svájci jegybank már évek óta milliárdos tételekben vásárol eurót, hogy ezzel gyengítse a CHF árfolyamát, ez is azt mutatja, hogy nagyon erős a felfelé ható nyomás.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2013.07.10. 18:33:51

Ha vissza is gyengülne a frank, akkor sem lesz semmiféle könnyebbség a devizahiteleseknek, mert a bankok majd kamatemeléssel ellensúlyozzák szépen.

bankvezér 2013.07.10. 19:40:55

@defenestratio:
Azt azért tudni kell, hogy a magyar magán devizahitelek kamatának semmi köze sincs a CHF bankközi kamatához. Mostanra ugyanis a bankok kicserélték a hitelforrást forintra.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2013.07.10. 19:53:33

@bankvezér: ebből a szempontból is mindegy a dolog, a devizahitelesek semmiképpen nem fognak kevesebbet fizetni a jelenlegi szinteknél.

bankvezér 2013.07.10. 21:25:43

@defenestratio:
Az tény, hogy 2010 után gyakorlatilag csak felfelé mentek a törlesztő részletek, bármi is történt a pénzpiacon. Lefelé sosem ..

Kard 2013.07.10. 23:14:36

@bankvezér:
"svájci jegybank már évek óta milliárdos tételekben vásárol eurót" - lassan már egy éve nem vett semmit. Nézd csak meg az SNB könyveit tavaly szeptember óta nem nőtt semmit. Szóval azok a spexek tolták el az árfolyamot 1.2-ről 1.24-re szemben a Kelet-Európai frank vásárlásokkal.
Megjegyzem a Svájci jegybanki kamatnak elég kevés köze van ahhoz, hogy mennyiért kapnak a hazai bankok svájci forrást. Az ország és a mostani banki veszteségek mellett még banki kockázatok is vannak. Ezek elég rendesen feltolják a kamatokat.

$pi$ 2013.07.10. 23:27:39

Nekem nem csak a törlesztőm ment felfelé, hanem a tőketartozásom is. CHF-ben, nem forintban...

Be is mentem, meg is kérdeztem. El is kezdték elmagyarázni, aztán mondtam, hogy nem az volt a kérdés, hogy meg tudják -e magyarázni, arra voltam csak kíváncsi, hogy megrezdül -e egy ideg a kolléganő arcán, hogy van -e gondolkodási idő. Nehezen értették, de végül szerintem felfogták, hogy csak a reakciót akartam látni, a magyarázat nem érdekel. Az nyilván van...

A végeredmény a következő: gondolkodás nélkül, szemrezdülés nélkül azonnal ott volt a kész válasz arra, hogy négy év törlesztés után miért tartozom több pénzzel mint amit kölcsönkaptam.

55 000 frankot számoltak akkor a forintért amit kaptam, aztán fizettem négy éven keresztül és így elértem, hogy 56 000 frankkal tartozzam. A magyarázat kész volt, őszinte, nyílt tekintettel, bólogatttak is.

Innentől már természetesen semmi sem érdekel amit mondanak.

Rwindx 2013.07.11. 00:10:18

@$pi$: Azért kifejthetnéd bővebben mit válaszoltak konkrétan.

HgGina 2013.07.11. 00:14:24

Érdekes. Nekem a tőketartozásom folyamatosan csökkent, az árfolyamváltozás miatt pedig néha a részlet is. Na most akkor mi történt?

HgGina 2013.07.11. 00:16:02

Jópofa játék ez. Csak nagy kár, hogy a hivatásos megmagyarázók mellett az önjelöltek se értenek hozzá.

vega4 2013.07.11. 00:40:38

10 évig újítottam fel egy házat, mert nem akartam felvenni semmilyen kölcsönt rá. A szomszédom akkor azt mondta, hogy lúzer vok, mert így a házam úgy épül, mint Petrocelli háza. Mert a svájci frank így meg úgy meg amúgy. Ő felvette.
Szerintem most neki lenne szüksége Petrocellire, mert a házamon egy fillér teher sincs, az övé meg szerintem a banké lesz. (Rettenetesen bírom sajnálni..... Adós fizess!) Not my business.
Most komolyan, van olyan ember még Magyarországon aki elhiszi, hogy a bankok csak neki akarnak jót?

vega4 2013.07.11. 01:02:03

Na meg arra leszek kíváncsi, hogy mi fog történni a CHF-el, amikor a kínai gazdaság kipukkan a környezetszennyezés miatt és az európaiak gondolkodni kezdenek azon, hogy legelőször enni kellene valami egészséges kaját a kínai izé helyett, és aztán kell a svájci óra ha már jóllaktak. (A pénzt nem lehet megenni. ezt nem én találtam ki, hanem egy öreg indián, aki nem is lakott soha Indiában, hanem csak Észak-amerikai őslakos volt amíg ki nem irtották.)
Azután kiderül, hogy a svájci zergeszar, amit exportálni tudnak az nem a legjobb kaja. Meg az emberek nem tesznek pénzt a svájci bankokba, mert nincs mit.
Nos akkor lesz majd jó világ.

northern lights 2013.07.11. 03:27:58

@bankvezér: "Arról van szó, hogy miután kiderült, nincs olyan ellenerő, mely a shortolásnak ellent tudna állni, - mert már mindenki, aki csak akarta aranyba fektette a pénzét, - a spekulánsok (nagybankok) összehangoltan shortolni kezdték az aranyat, hogy kinyerjék a többi befektető pénzét. Sikerrel jártak." -Azt azért ne hagyd figyelmen kívül,hogy fémek és nyersanyagok elszámolási egységében ott az USD = ha dollár erősödik és tegnap 23 óráig erősödött szinte összes devizapáron belül,ezért ezek ára csökkent. Tegnap esti Ben Bernanke sajtótájékoztató után 3800 pip-et erősödött az arany, dollár gyengült 180 pip-et szinte összes páron. Szóval a gazdaság élénkítéséhez "új" pénzre volt/van szükség, ennek egyik módja vagy jegybanki alapkamatot csökkentik és nem éri meg kisebb összegeket bankban parkoltatni, vagy a keresletet növelik,vagy pedig gyengítik az adott devizát, hogy olcsóbb legyen exportálni.

"Még az előzőhöz. A shortolást az tudta volna visszaverni, ha hatalmas mennyiségű új pénz áramlik az aranyba. De már nem volt honnan áramlania." -ez mese része dolgoknak, azért egy short ellen nem csak rengeteg új belépő kell , hanem + ne csak pár percig kereskedjen, skalpoljon a többi résztvevő.

2013.07.11. 05:24:26

Kétségbeejtő, elkeserítő butaság, és félremagyarázás. Mainstream bullshit. Csalódott vagyok.

$pi$ 2013.07.11. 06:57:16

@Rwindx: "Azért kifejthetnéd bővebben mit válaszoltak konkrétan."

Hát elmondhatom, de nem túl érdekes. Azt mondták, hogy én olyan kölcsönt kaptam, ami az elején fix törlesztésű, négy év után meg szabad a gazda. Tudtam, hogy ilyen, nem ilyet akartam, de mindegy, belementem, nem panaszkodom.

A fix törlesztés alatt az általam rendszeresen befizetett összeg kevesebb volt, mint amit rajtam keresni akartak, ezért aztán úgy döntöttek, hogy növelik a tőketartozásomat, hogy amikor a "szabad a gazda" szakaszba érünk, akkor többet kereshessenek majd rajtam, hogy behozhassák a lemaradást.

Mondjuk nem pont ezeket a szavakat használták, de a lényeg ez volt.

Úgyhogy miközben törlesztettem a tartozásom 1000 frankkal nőtt. Valójában persze nekem forintot adtak, meg forintban is kell törlesztenem, a nyilvántartásban meg frank szerepelt, úgyhogy a tartozásom sokkal többel is nőtt az árfolyamveszteség miatt, de abban bíztam, hogy legalább frankban csökken. Ez sajnos nem jött be.

Én mondjuk azt hittem, hogy csak a maffia uzsorásai csinálnak olyat, hogy az ember törleszt és közben egyre többel tartozik... de nyilván nem vagyok szakértője a témának. Naív voltam.

Nzoltan 2013.07.11. 07:47:39

@defenestratio: Ez sajnos így van. Az árfolyam gát óta nem ritkák a 10-13! százalékos hitelkamatok is. Az AXA ebben zászlóshajó.

Mikor a tv-ben ennek hangot adtak, a bankszövetség elnöke vagy szóvivője ezt teljesen magánértetődőnek nevezte, hiszen az árfolyamgát csak az árfolyamokra vonatkozik, a kamatokra nem. Azt azért megjegyzem, hogy az árfolyamgát mint olyan a bankok találmánya, és a bankszövetség kerste meg a kormányt ezzel a "megoldással". Szép lesz a gyüjtőszámlákon összegyűlt összegek után 12 százalékot fizetni, mikor piaci alapon most is van forint hitel 9 százalék alatt.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.07.11. 07:59:09

Volt amikor a só volt olyan értékű, mint ma az arany. vagy fűszerek. De már nem az. Várható, hogy az arannyal is megtörténik ez, egyszer csak a kutyának nem fog kelleni. Egy nagy orosz rulett ez, csak nem hatlövetű a fegyver, hanem több. De az éles golyó ott lapul valahol.
Az igazi befektetés manapság az ivóvíz lelőhely.

hátsó szándék 2013.07.11. 08:05:47

@HgGina: Hat igen, teljesen igazad van. Ha alacsonyabb a CHF arfolyam, en kevesebbet fizetek, ha magasabb, akkor meg tobbet. Az elozo kommentekbol itelve itt vak vezet vilagtalant.

Eloszor szeretnem latni, hogy 200 HUF ala megy az arfolyam, aztan majd utana raerek aggodni a kamatemeles miatt.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.11. 08:31:10

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

"Volt amikor a só volt olyan értékű, mint ma az arany."

Inkább az volt hogy a só szolgált fizetőeszközként (pénzként), mint ahogy az arany is (commodity money).

"Várható, hogy az arannyal is megtörténik ez, egyszer csak a kutyának nem fog kelleni."

Ez valószínűtlen, hacsak nem találnak olyan ipari folyamatot ami az arany igen nagy volumenű _és_ olcsó kitermelését lehetővé teszi.

(Egyébként azért viszonylag ritka az arany mert legjobb tudomásunk szerint a nukleoszintéziséhez, ti. az aranyatomok létrehozásához két neutroncsillagnak kell összeütköznie.)

gézukácska 2013.07.11. 08:43:01

@HgGina: Nekem is változott lefelé is . Persze, hogy nem értenek hozzá, csak szajkózzák a csuti törpecigány baromságait, hogy a szemét bankok,és ezzel boldogok, meg majd megszavazza megint a kétharmad mer mijenfaszacsávó, megmogyaarohattbankoknak a tuit.

Brix 2013.07.11. 08:43:03

Ne nagyon reménykedjen senki sokkal olcsóbb CHF-ben. Ahhoz teljesen más monetáris politikát kellene folytatni Magyarországon, hogy ez hosszabb távon bekövetkezzen. Jelenleg nálunk hatalmas ütemben csökkentik az alapkamatot, ami nem kedvez az erős forint árfolyamnak és ehhez még hozzájárul az ország külső sérülékenysége és az országgal szemben meglévő bizalmatlanság, ezek a tényezők együttesen nem engedik erősödni a forintot.
Ha az évek óta tartó trendszerű forintgyengülés fennmarad, akkor azokat az embereket le fogják darálni, akik még devizahitelben maradtak

$pi$ 2013.07.11. 09:09:08

@neoteny: "tudomásunk szerint a nukleoszintéziséhez, ti. az aranyatomok létrehozásához két neutroncsillagnak kell összeütköznie"

Biztos vagy ebben? Nem kötözködni akarok, de ez így nekem nagyon fura, én úgy tudom, hogy a vas utáni elemekhez mind elég a szupernóvarobbanás...

Megtaláltam a neten a neutroncsillagos dolgot is, csak azt nem tudom, hogy mennyire komoly, mennyire érdemes elhinni.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.07.11. 09:10:15

@neoteny: "Egyébként azért viszonylag ritka az arany mert legjobb tudomásunk szerint a nukleoszintéziséhez, ti. az aranyatomok létrehozásához két neutroncsillagnak kell összeütköznie"

hu.wikipedia.org/wiki/Term%C3%A9sarany

Spiro 2013.07.11. 09:51:45

A legelfogadottabb becslés szerint a világon eddig kitermelt arany mennyisége 171300 T.
pl. ittt: index.hu/tudomany/2013/04/03/mennyi_arany_van_osszesen_a_vilagon/

Ez ~5,5 MRD uncia. Ami mai árak mellett ~7000 MRD USD-nak felel meg.

A fenti mennyiség nagy része nincs is kereskedelmi forgalomban, hiszen már valamilyen formában hasznosult.

A fenti nagyságrendekből látszik, hogy a tőzsdéken kereskedet arany derivátumoknak, illetve azok árainak nincs sok köze a fizikailag rendelkezésre álló aranyhoz, mert nem túl nagy tőkeáttétellel egy két erősebb piaci szereplő kvázi felvásárolhatná a világ összes aranyát (jelenleg kvázi 0% körüli USD finanszírozással), ami az árat akár a csillagos égig is emelheti.
Illetve vica versa 0 közelébe is nyomhatja az árát, aminek bizonyos határt az arany ipari felhasználása szabhat.

A fenti nagyságrendből az is következik, hogy az aranyat biztonságos menedéknek a véges mennyisége teheti, és kvázi ez a helyzet a CHF-kal is.

blacklord 2013.07.11. 10:18:47

@$pi$: így igaz, úgy baromság, ahogy van. Szupernóvákban képződnek a vasnál nehezebb elemek:
hu.wikipedia.org/wiki/Nukleoszint%C3%A9zis#Szupern.C3.B3v.C3.A1k ,
és semmi köze a dologhoz "ti. az aranyatomok létrehozásához két neutroncsillagnak kell összeütköznie" ennek a nagy, feltehetően vaskos hasraütéssel @neoteny: által létrehozott badarságnak. Ami azért is kár, mert a nukleoszintézis szó azért benne volt a hsz-ében, így akár lehetett volna esély rá, hogy nem lesz orbitális állatság... de nem. :-)

blacklord 2013.07.11. 10:23:08

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): ööööö, ezzel amúgy mennyiben válaszoltad meg a felvetést? Ő arról beszélt, hogy hogyan jönnek létre az arany atommagok (ez alapvetően magfizika), az általad linkelt szócikk pedig a "Keletkezése" szakaszában arról, hogy a Földön milyen forrásokban található meg (ami meg geológia-kémia). Nagyjából annyi köze van a két dolognak egymáshoz, mint egy jóleső délutáni szexnek a felső tagozatos általános iskolai osztályszervezéséhez... :-)

bankvezér 2013.07.11. 10:44:14

Látom, ide is beszabadultak a trollok. :(

bankvezér 2013.07.11. 10:45:33

@Wаgem:
Mindkét állításom igaz. Csak nem figyeltél és ezért nem érted.

gdpadakozo 2013.07.11. 10:57:07

@$pi$: "Én mondjuk azt hittem, hogy csak a maffia uzsorásai csinálnak olyat, hogy az ember törleszt és közben egyre többel tartozik... de nyilván nem vagyok szakértője a témának. Naív voltam."

Számoljunk mindent CHF-ban, mivel ilyen hitelről van szó.
Ha Magyarországra hitelt ad egy svájci bank, akkor annak van évi, mondjuk 6% kamata. Ebben benne van a kinti hitelkamat (pl. 1%) és az ország + magyar bank kockázata (pl. 5%). Eddig ugye érthető.
Ha felveszek például 1000 CHF-ot, akkor az év végén 1060 CHF-ot kell visszafizetnem. Ez is érthető.
Ha valaki, mondjuk 4%-os kamatot fizet vissza az első évben, akkor az 40 CHF, azaz marad 1020 CHF tartozása. A második évben ezen 1020 CHF után kell fizetnie a 6% kamatot. Ez elég logikus, nem?
Szerintem ez egyszerű számtan.

vladimir964 2013.07.11. 11:00:45

Régóta mondom, és beigazolódni látszik, hogy a jelenlegi világgazdasági modell fenntarthatatlan, csak toldozni-foldozni lehet ideig-óráig, de alapjaiban rohad. Ebből csak egy totális kollapszust követő nulláról építkezéssel van esély kijutni, legfőképp nem uzsorázó hanem valóban hitelező bankrendszerrel, valós és kézzelfogható termékekre alapozott hátterű tőzsdével.

glammi76 2013.07.11. 11:19:37

Sziasztok,én Bankvezértől szeretnék kérdezni.A bankom most felajánlott egy olyan lehetőséget,hogy a meglévő svájci frank hitelemet forintosíthatom.Magyarán a meglévő tartozást(kb15000CHF még 67 hónapra)átváltanám forintra és ezzel menne tovább a törlesztés...Annyit még hozzátennék hogy ezt a lehetőséget csak"makulátlanul"törlesztő ügyfeleknek ajánlották fel.A lényeg hogy csak közjegyzői díjat és a földhivatali illetéket kell fizetnem,semmi mást.Annyit még el szeretnék mondani,hogy nekem csökken a tőkém,eredetileg 22600CHF hitelem volt,kb.3,5 év alatt csökkent ennyit és van még a fenn maradó idő,amin változtati nem is szeretnék..A véleményed kérem Bankvezér,szerinted érdemes lenne ezzel foglalkoznom?A törlesztőm kb ugyanannyi lenne mint most,de józan paraszti eszemmel azt gondolom,forintban mégis jobb tartozni,bár a BUBOR-hoz és egyéb társaihoz nem értek.Tehát még egyszer a kérdésem az,maradjak CHF-ben,vagy forintosítsak?

Üdv.

nemecsek ernő áruló 2013.07.11. 11:24:41

@HgGina: Szerintem nem az OTP-nél vagy, én arra tippelek. :)

gdpadakozo 2013.07.11. 11:30:12

@glammi76: Bankvezér nem vagyok, de...
Első körben szerintem Magyarország jövőbeni kilátásai a kérdés.
Ha bízol az országban és vezetésében, akkor maradj CHF-ban (javulni fog az ország megítélése, így esni az árfolyam meg kockázati felár), ha nem, akkor válts HUF-ra (mert még rosszabb idők jöhetnek).
Persze vannak a részletek, milyen kamatozás, milyen feltételekkel, ...stb.

gdpadakozo 2013.07.11. 11:43:40

Egy kicsit kiegészíteném a HUF-ra váltás kérdését.
Pontosabban az a dilemma, hogy optimistább vagy-e a bankodhoz képest Magyarország jövőbeni megítésével kapcsolatban.

Ugye az ország megítélése az elmúlt három évben inkább romlott. A nagy kérdés, hogy a választások után lesz-e ebben változás. Mondhatnánk, hogy érdemes lenne megvárni a választásokat, hogy marad-e a mostani trend, vagy jobb jön, de a választási eredmények ismeretében nyilván a bank is megváltoztatja majd az ajánlatát.

Ha bízunk abban, hogy ennél rosszabb nem jöhet, akkor érdemes a CHF-nál maradni. Ha tovább romlik a trend, akkor jobb a HUF.

bankvezér 2013.07.11. 11:46:02

@glammi76:
1. Tudnod kell, hogy ha most elfogadod a bank ajánlatát, akkor ezzel legalizálod az egész hitelcsalást. Megnehezíted, de lehet, hogy lehetetlené is teszed, a későbbi perindítást a bank ellen.
2. Ha elfogadod a tényt, hogy a bank becsapott és nem kívánsz ez ellen fellépni, akkor érdemes gondolkodni, a bank ajánlatán.
3. Csak úgy lehet felelősen dönteni, ha az ember előre ismeri a hátralévő futamidőre a törlesztési feltételeket. Tehát milyen ütemben és összességében mennyit kell visszafizetni egyik és másik konstrukcióban.
Általában ezt nem lehet tudni, Róna Péter is ezt kifogásolja, hogy az adós egyáltalán nem tudja mennyit és hogyan kell fizetnie.
A CHF hiteleknél a kamatnak semmi köze nincs a CHF valódi kamatához. A bank tetszőlegesen emelheti kamatot, arra hivatkozva, hogy neki is nőtt a forráskamat. Természetesen a bank hazudik, de jelenleg a bíróság a kormány utasítására a banknak ad igazat.
A forinthitelnél is tetszőlegesen emelheti a bank a kamatot, szintén a forrásköltség emelkedésére hivatkozva.
Végezetül azt gondolom, hogy ha a forinthitellel számottevően jobban járhatnál, akkor a bank nem ajánlaná az átváltást!!! A bank valójában veled legalizáltatni szeretné a hitelt!!!

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2013.07.11. 11:59:49

@bankvezér: "ha a forinthitellel számottevően jobban járhatnál, akkor a bank nem ajánlaná az átváltást".

szerintem is ez a lényeg, mivel pontosan, és jól fizető adósról van szó. Illetve megfordítva: a bank mindenképpen olyat ajánl, amivel ő jár jól. Egyszóval gyanús, ezért ki kell kérni egy bankoktól független szakember tanácsát is.

$pi$ 2013.07.11. 12:02:08

@gdpadakozo: "Szerintem ez egyszerű számtan."

Matematikus vagyok, megértettem. Ahogy mondtam is nem az érdekelt, hogy van -e szép, logikus magyarázat, hanem az, hogy elő tudják -e adni szemrebbenés nélkül.

Minekutána félévente megkérdezik, hogy nem változott -e meg a nevem vagy a telefonszámom vagy a lakcímem, azt gondolná az ember, hogy esetleg képesek egy olyan törlesztőrészletet megállapítani, aminek hatására nem növekszik a tartozásom. Vagy esetleg tudnak írni egy olyan levelet, hogy

"Nézd te ügyfelünk, akiből élünk. Az a helyzet, hogy mi itt szépen kiszámoltuk ezt a kölcsön dolgot, erőlködtél, hogy te az elejétől sokkal többet akarsz fizetni, mert most van jó állásod... meg aztán azt is mondtad, hogy öt év alatt mindent visszafizetnél, de mi ragaszkodtunk ahhoz, hogy 15 évig fizess mert nekünk az a buli még akkor is, háromezer eurót keresel.

Khm, szóval most így nézegetjük ezt a törlesztőt és látjuk ám, hogy így a tartozásod csak nő, törlesztésről tehát szó sincs és arra gondoltunk, hogy bejöhetnél a székházunkba és megdumálhatnánk. Tudod, hogy a végén úgyis mi nyerünk, de azt azért nem akarjuk, hogy bedobáljad az ablakainkat... úgyhogy ha van egy kis zséd, akkor lehet, hogy azt nekünk kéne adnod vagy valami, mert te így most egészen konkrétan már évek óta nem törlesztesz b+, hanem folyamatosan veszed fel az újabb kölcsönöket."

Szerintem ez nem olyan nagy elvárás nem?

$pi$ 2013.07.11. 12:07:05

@bankvezér: "Végezetül azt gondolom, hogy ha a forinthitellel számottevően jobban járhatnál, akkor a bank nem ajánlaná az átváltást!!! A bank valójában veled legalizáltatni szeretné a hitelt!!! "

Tegyük fel, hogy a boltban két sor van két pénztárnál. Választhatsz, hogy melyikbe állj be, lehet az egyik a gyorsabb, lehet, hogy a másik.

Igazán nagyot a következőképpen lehet szopni: állsz a lassabb sorban jó sokáig, a másik gyorsabb. Átállsz a másikba, mire az lelassul és az előző lesz a gyorsabb.

Ha most valaki átmegy forinthitelre az azt kockáztatja, hogy azzal is megszivassák miközben mondjuk három év múlve begyengül a frank.

gdpadakozo 2013.07.11. 12:16:34

@defenestratio: Persze, ha a bank pontosan látná a jövőt. De inkább csak becsülni tudja, ami itt Magyarországon azért elég kockázatos.

Egyszerű logika alapján az ajánlat a bank mai elemzése szerint kb. egyenértékű azzal, ha maradna a CHF hitel. Hiszen ha érdemben jobb lenne, akkor megérné rontania a feltételeket, még mindig azt választja az ügyfél. Ha pedig rosszabb lenne, akkor úgy sem választja, minek ajánlani.

gdpadakozo 2013.07.11. 12:18:41

@$pi$: Na de hát egy matematikus ezt saját maga is előre láthatja, nem? De komolyan.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2013.07.11. 12:27:11

@gdpadakozo: a jövőt ugyan nem láthatja, de a szektora befolyásolja a piaci folyamatokat.

bankvezér 2013.07.11. 12:33:01

@$pi$:
Azt kell látni, hogy a "devizahitelek" manipulált hitelek. Az adósok fizetik az árfolyamemelkedést, és közben forintkamatot is fizetnek.
Miért mondom, hogy forintkamatot?
Azért, mert a forintbetét a banknak max. 5 %-ba kerül. Erre ráteszi a kezelési költséget, az 2 %.
És aztán a devizaadóstól már 8-10 % kamatot kér.

gdpadakozo 2013.07.11. 12:35:13

@defenestratio: A lakossági szektor is befolyásolja a piaci folyamatokat.

gdpadakozo 2013.07.11. 12:39:31

@bankvezér: "Miért mondom, hogy forintkamatot?
Azért, mert a forintbetét a banknak max. 5 %-ba kerül. Erre ráteszi a kezelési költséget, az 2 %.
És aztán a devizaadóstól már 8-10 % kamatot kér. "

Ezt max. úgy hívhatjuk, hogy forint kamat szintű kamat. De ettől má' mé' lenne forintkamat?

A CHF hitelkamat összetevői között ott van pl. a svájci hitelkamat + ország kockázat (ma elég magas) + magyar bank kockázata (na ez is elég magas).
Szóval ezeket kellene összeadni, hogy kiszámoljuk a devizahitel kamatát.

bankvezér 2013.07.11. 12:40:45

@gdpadakozo:
"A lakossági szektor is befolyásolja a piaci folyamatokat."
Ez igaz. A lakosság csak gondot okoz. Akkor lenne igazán jó bankárnak lenni, ha nem lenne lakosság. :))

gdpadakozo 2013.07.11. 12:43:16

@bankvezér: Na de komolyan. Annyi birkáról lemondani?

gdpadakozo 2013.07.11. 12:45:41

Azt azért látni kell, hogy a politikusoknak, bankároknak szükségük van sok-sok birkára!

$pi$ 2013.07.11. 12:48:09

@gdpadakozo: "Na de hát egy matematikus ezt saját maga is előre láthatja, nem? De komolyan."

Bemész az étterembe, kérsz egy levest. Kifizettetik veled előre, mert az a heppjük, aztán egy óra múlva, amikor megkérdezed, hogy hol a halálba a leves azt mondják, hogy

(1) matematikus vagy, tudsz magadnak levest fizetni nem?
(2) ráterheltünk egy misit a lakásra, mert szerintünk a leves sokkal többe kerül mint az a hatszáz, amit adtál
(3) ha olyan okos vagy meg matematikus, akkor tudhattad volna, hogy így jársz, nem?

Viccet félretéve: ha tudom előre, hogy miközben fizetek csak nő a tartozásom, akkor mit tehetek? Okés, matematikus vagyok rájöhetek előre és akkor mi van, mit tehetek? Nem befolyásolhatom a törlesztőrészlet összegét, mert azt már eleve a bank az én kifejezett kérésem ellenére állapította meg ekkora összegben.

Nem érzed, hogy itt valami rohadtul erkölcstelen dolog folyik?

@bankvezér: "És aztán a devizaadóstól már 8-10 % kamatot kér."

Azt számolnak bele, amit akarnak. El nem tudom mondani, hogy mennyire gusztustalannak tartom ezt a bagázst, az ali baba és a negyven rabló meg a tatárjárás meg a török együtt nem volt akkora sorscsapás mint a magyar bankárok.

$pi$ 2013.07.11. 12:49:00

@$pi$: "levest fizetni nem"

akarom mondani levest *főzni* :)

bankvezér 2013.07.11. 12:51:04

@gdpadakozo:
"A CHF hitelkamat összetevői között ott van pl. a svájci hitelkamat + ország kockázat (ma elég magas) + magyar bank kockázata (na ez is elég magas).
Szóval ezeket kellene összeadni, hogy kiszámoljuk a devizahitel kamatát. "
Látom "beszoptad" ezt az országkockázat dumát. :))))
Amikor egy magánszemély ingatlana a hitel fedezete, akkor már nem lehet több kockázati tényező. Legfeljebb annyi, hogy az ingatlan is be legyen biztosítva. Vagy te a BKV bérleted mellé még jegyet is szoktál venni, ha felszállsz a combinóra ? :)))
Az "országkockázat" valójában azt mutatja meg, hogy nem neked van devizahiteled, hanem az országnak, de az ország vezetői veled fizettetik meg az ország devizahitelét.
1,6 millió "devizaadóssal" akarják megfizettetni 10 millió ember devizaadósságát.
Erről van itt szó.

gdpadakozo 2013.07.11. 12:54:18

@$pi$: Ha előnytelen a szerződés, akkor vissza kell utasítni. Ha én almáért megyek a piacra, és ott 10ezerért (2013. júl. 11-ei árfolyam mellett :) akarják eladni nekem kilóját, nem fogom megvenni. Ha senki sem veszi meg, akkor nem lesz üzlete a kofának. A piac már csak ilyen. Elgondolkozik, hogy lejebb viszi az almája árát, vagy kivonul a piacról.

Megfordítva, ha az ügyfelek belementek az üzletbe (a jogilag majdnem korrekt feltételek mellett), akkor nekik igenis megérte ez az üzlet.

bankvezér 2013.07.11. 12:56:53

@gdpadakozo:
Te itt még piacra hivatkozol??? :)))
Nagyon tájékozatlan vagy.

gdpadakozo 2013.07.11. 12:57:54

@bankvezér: De mégis lehet több koczkázati tényező és lehet több költség a hitel behajtására. Ki garántalja pl., hogy az ingatlan akár a felét is éri a mai tartozásnak?
Az országkozkázat arról szól, hogy ha pl. összeomlanak a normális pénzügyi rendszerek, akkor ha van ingatlan, ha nincs, a svájci bank bottal ütheti a pénze nyomát.

gdpadakozo 2013.07.11. 12:59:08

@bankvezér: Bocsi, de ha senki sem veszi fel a "hibás", "manipulált", "...", stb. hitelt, akkor a bank egy fillért nem keres rajta. MIÉRT kellett akkor mégis felvenni? - Ez a piac.

bankvezér 2013.07.11. 13:05:02

@gdpadakozo:
Értetlenkedsz???
Az étteremben egy kiváló gombapörköltet megeszel, nagyon ízlett, nagyon elégedett vagy. Aztán másnap reggel minden bajod lesz, sőt később bele is halsz, mert a pörköltbe pár galócát is belefőztek.
Miért is ettél meg mérgező ételt? A te logikád szerint csak magadat okolhatod.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2013.07.11. 13:06:58

@gdpadakozo: erre valók a reklámok, elhitetni valamit a szerencsétlenekkel, akiknek fingjuk semmiröl.

gdpadakozo 2013.07.11. 13:08:25

@bankvezér: Bocsi, de a gombapörkölt definíció szerint nem tartalmaz galócát. Ha mégis, az valóban "hibás" termék.
A devizahitel definíció szerint olyan amilyennek MA is tudható. Ha nem lenne, lehetne perelni. De a perekkel egyelőre csak az ügyvédek jártak jól. Akkor miről beszélünk?

bankvezér 2013.07.11. 13:08:55

@gdpadakozo:
Szerintem te hiányoztál az ált. iskola 3. osztályából, amikor az itt feltett kérdéseidre a tanító néni megadta a választ.
Mit lehet tenni ? Menj vissza, kérdezd meg, és ne engem fárassz, ha kérhetlek . :)

$pi$ 2013.07.11. 13:10:28

@gdpadakozo: "A piac már csak ilyen."

Ha a piac már csak ilyen lenne, akkor soha senkit nem csapnának be, soha senki sem lenne kiszolgáltatott helyzetbe és soha senki nem faragna rá a monopóliumokra. Nem lennének "trükkök százai" sem.

A lakáshitelesek egyharmada/fele késedelembe esett, lassan eljön az idő, amikor a bankok borulnak. Remélem nekik is azt mondják majd, hogy "a piac már csak ilyen" és nem azt, hogy "itt a zsé, ne aggódjatok, folytassátok csak".

gdpadakozo 2013.07.11. 13:11:26

@defenestratio: És mióta hiszünk a reklámoknak, ügynököknek?
Gőzöm sincs semmiről, de kockáztatom saját magam és akár az egész családom egzisztenciáját?!

gdpadakozo 2013.07.11. 13:13:57

@bankvezér: Világos, elérkeztünk a végső érveléshez (gyk. személyeskedés). Sajnálom.

bankvezér 2013.07.11. 13:15:12

@gdpadakozo:
"A devizahitel definíció szerint olyan amilyennek MA is tudható. Ha nem lenne, lehetne perelni. De a perekkel egyelőre csak az ügyvédek jártak jól. Akkor miről beszélünk? "

Te nem tudod, hogy mit beszélsz!!!!!
A "devizahitelek" mögött már pár éve forint forrás van. Bajnai cseréltette ki a devizát forintra.
Neked személy szerint azt tanácsolom, hogy próbálj bekerülni Orbán Viktor tanácsadói köreibe.
Ennyi ésszel ott lenne a helyed. :))))
Azt hiszem, veled befejezhetjük ezt az "építő jellegű" beszélgetést.

gdpadakozo 2013.07.11. 13:20:12

@$pi$: Ez jogos felvetés.
Tegyük fel, hogy történetünkben van két ember. Az egyik felvesz devizahitelt, és vásárol egy lakást magának. A másik megoldja valahogy máshogy a lakhatását, pl. a szüleinél húzza meg magát. Közben pedig félretesz annyit, amiből majd valamikor futja egy saját lakásra.
Ezekután jönnek az ismert fejlemények, és végül az említett bankcsődök. Bank nincs, devizahiteles nem adós többé, a lakás az övé. A megtakarító megtakarítása elúszik, se pénz se posztó.
Ez így tényleg a legkorrektebb végkifejlett lenne.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2013.07.11. 13:23:56

@gdpadakozo: és látod, mégis hányan megtették! Simán aláírtak bármit az olcsó pénz reményében. Ezek meg becsapták őket, mert a törvények szerint megtehették.

$pi$ 2013.07.11. 13:26:43

@gdpadakozo: "Bank nincs, devizahiteles nem adós többé"

Hát gondolom ehhez azért elég érdekes cigit kell szívnod. Komolyan elhiszed, hogy ha a bank bedől, akkor az adósok kapnak egy levelet, hogy "ne aggódj, most már nem kell fizetned"?

"Ez így tényleg a legkorrektebb végkifejlett lenne."

Az egyik adós fizet, a másik nem. A bank elveszi a lakását a nemfizetőknek, lakásárak a béka segge alá. A bank beborul, az állam kimenti adóból, annak az adójából, aki 400%-al törleszti a lakását, hiszen annak van pénze. A bank köszöni szépen a mentést, működik tovább, a nyereség horribilis, bankárok táncolnak, hogy mennyi sok pénzt kerestek.

Ez korrekt? Párszor már megcsinálták, külföldön is, itthon is...

bankvezér 2013.07.11. 13:34:41

@defenestratio:
"Simán aláírtak bármit az olcsó pénz reményében. Ezek meg becsapták őket, mert a törvények szerint megtehették. "
Te is besötétedtél???? ( mármint szellemileg..)
Még Ursula is kimondta, hogy a törvények szerint nem lehetett megtenni, amit megtett az OTP.
Viszlát neked is .. :((

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.11. 18:15:51

@blacklord:

"Szupernóvákban képződnek a vasnál nehezebb elemek"

Aztán az általad idézett cikkben:

"Szupernóvák

A legtöbb vasnál nehezebb elem létrehozásáért ez a folyamat felelős."

[...]

A megfigyelési tapasztalatok arra engednek következtetni, hogy a természetben az elemfelépülés végbemegy egészen a Z ~ 100 rendszámig és A ~ 250 tömegszámig. Az s-folyamat [...]

A szupernóvák a legigéretesebb jelöltek az r-folyamatra, mely során a neutron gyors elnyelésével keletkeznek elemek. Itt a neutronok befogása gyorsan történik, a keletkező nehezebb atommagoknak nincs idejük elbomlani. E folyamattal kapcsolatban még több megválaszolatlan kérdést tisztázni kell.

[...]

----

"A legtöbb", "arra engednek következtetni", "több megválaszolatlan kérdés" elég helyet hagy ahhoz hogy az arany neutroncsillagok ütközése által történő nukleoszintézisének elmélete ne legyen "vaskos hasraütés" ill. "badarság".

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.11. 18:21:45

@$pi$:

"Biztos vagy ebben? [...]

Megtaláltam a neten a neutroncsillagos dolgot is, csak azt nem tudom, hogy mennyire komoly, mennyire érdemes elhinni."

Ld. előző hozzászólásomat. Ha biztos lennék benne, tudományos publikációban fejteném ki a nézeteimet; ha ezt nem teszem, akkor nyilvánvalóan más által létrehozott elmélet(ek)re támaszkodom.

blacklord 2013.07.11. 22:58:16

@neoteny: "A legtöbb", "arra engednek következtetni", "több megválaszolatlan kérdés" elég helyet hagy ahhoz hogy az arany neutroncsillagok ütközése által történő nukleoszintézisének elmélete ne legyen "vaskos hasraütés" ill. "badarság"."

Mint valaki, aki ezekről egyetemen tanult és valamennyire tisztában van a dolog hátterével (milyen elméletek voltak az utóbbi száz évben, ezeket milyen kisérletekkel tesztelték, stb), hidd el nekem, hogy ez igy nem igazán elégséges egy állitás megfogalmazására.
Mondasz egy totál elrugaszkodott, véleményem szerint olyan szintű hablaty-állitást, ahol a neutroncsillagok helyére behelyettesithetnénk fekete lyukat, barna vagy fehér törpét v. akár vörös óriást, vagy ugyanennyi erővel meteoritot-üstököst is, semmilyen módon nem támasztod alá ezt a kijelentést (se érvvel, se hivatkozással), majd utána az akar mindennek a skolasztikai öngyilkosságnak az igazolása lenni, hogy a létező elméleteknek vannak hiányosságai. Ez...igencsak érdekes, és már az antik Görögországban - ahol a logika terén nálad messzebb jutottak - is körberöhögtek volna.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.11. 23:22:11

@blacklord:

"Mint valaki, aki ezekről egyetemen tanult és valamennyire tisztában van a dolog hátterével (milyen elméletek voltak az utóbbi száz évben, ezeket milyen kisérletekkel tesztelték, stb), hidd el nekem"

Appeal to authority; nem érv.

"semmilyen módon nem támasztod alá ezt a kijelentést (se érvvel, se hivatkozással)"

www.triumf.ca/sites/default/files/AAAS-Langangke.pdf

Potential r-process sites [...] Neutron star mergers

www.astrobio.net/pressrelease/4212/cosmic-crashes-forge-gold

The cosmic site where the heaviest chemical elements such as lead or gold are formed is likely to be identified: Ejected matter from neutron stars merging in a violent collision provides ideal conditions. In detailed numerical simulations, scientists of the Max Planck Institute for Astrophysics (MPA) and affiliated to the Excellence Cluster Universe and of the Free University of Brussels (ULB) have verified that the relevant reactions of atomic nuclei do take place in this environment, producing the heaviest elements in the correct abundances.

[...]

“The source of about half of the heaviest elements in the Universe has been a mystery for a long time,” says Hans-Thomas Janka, senior scientist at the Max Planck Institute for Astrophysics (MPA) and within the Excellence Cluster Universe. “The most popular idea has been, and may still be, that they originate from supernova explosions that end the lives of massive stars. But newer models do not support this idea. “

Violent mergers of neutron stars in binary systems offer an alternative scenario, when the two stars collide after millions of years of spiraling towards each other. For the first time, scientists at the MPA and the ULB have now simulated all stages of the processes occurring in such mergers by detailed computer models. This includes both the evolution of the neutron star matter during the relativistic cosmic crashes and the formation of chemical elements in the tiny fraction of the whole matter that gets ejected during such events, involving the nuclear reactions of more than 5,000 atomic nuclei (chemical elements and their isotopes.

“In just a few split seconds after the merger of the two neutron stars, tidal and pressure forces eject extremely hot matter equivalent to several Jupiter masses,” explains Andreas Bauswein, who carried out the simulations at the MPA. Once this so-called plasma has cooled to less than 10 billion degrees, a multitude of nuclear reactions take place, including radioactive decays, and enable the production of heavy elements. “The heavy elements are `recycled’ several times in various reaction chains involving the fission of super-heavy nuclei, which makes the final abundance distribution become largely insensitive to the initial conditions provided by the merger model,” adds Stephane Goriely, ULB researcher and nuclear astrophysics expert of the team. This agrees well with previous speculations that the reaction properties of the atomic nuclei involved should be the decisive determining factor because this is the most natural explanation for the essentially identical abundance distributions of the heaviest r-process elements observed in many old stars and in our solar system.

[...]

apod.nasa.gov/apod/ap110911.html

Where did the gold in your jewelry originate? No one is completely sure. The relative average abundance in our Solar System appears higher than can be made in the early universe, in stars, and even in typical supernova explosions. Some astronomers have recently suggested that neutron-rich heavy elements such as gold might be most easily made in rare neutron-rich explosions such as the collision of neutron stars. Pictured above is an artist's illustration depicting two neutron stars spiraling in toward each other, just before they collide. Since neutron star collisions are also suggested as the origin of short duration gamma-ray bursts, it is possible that you already own a souvenir from one of the most powerful explosions in the universe.

(Sok-sok linkkel a szövegben.)

----

Ennyi hivatkozás elég lesz?

DevizaTrader 2013.07.12. 09:37:59

A CHF gyengeséget grafikon ezt a felvetést semmikép nem igazolja, sőt. A CHF devizakeresztek gyönyörú napos csúcsokat építettek ki az elmúlt napokban. ( EURCHF, GBPCHF) A CHFHUF is inkább felfelé kacsingat a közeljövőben.

Az arany ár mihez képest omlott össze? A 2008-as árszint duplája jelenleg a nemesfém. Ez semmikép nem összeomlás, csak korrekció. Hosszútávra, 3-5 év, kiváló vétel az arany.

blacklord 2013.07.13. 17:31:20

@neoteny: igen, ez így már sokkal megalapozottabb, és komolyan vehető ebben a formában. Az egyetemi hátterem azért került elő, mert erősen olyan szaga volt az eddigi hsz-eidnek, mint az Egely-féle agymenéseknek, és amíg semmi konkrét alapját nem adtad a felvetésednek, addig én is max. ilyen szintű általánossággal tudtam előjönni. Önmagában nyilván elégtelen magyarázat, ebben igazat adok neked, de ha van 15 mp-ed dönteni, az egyik egy Egely-féle meg nem értett csodadoktor, a másik meg egy aktív egyetemi kutató, akkor első körben utóbbi szavait fogom nagyobb érdeklődésre méltatni. És nem azért, mert tekintély nélkül nem tudok létezni, hanem mert (normál esetben) a csodadoktorok hagymázas magyarázataiból igen gyorsan kiütközik, hogy fogalmuk sincs a tudományos módszertanról, statisztikáról, stb. Ezek a források már megfontolandók, és ennek alapján úgy tűnik, hogy az utóbbi 10 évben ezen a téren is változhatott a csillagászati álláspont. Úgyhogy elnézést kérek az előző hsz hangneméért, veled kapcsolatban nyilvánvalóan tévedtem!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.13. 18:32:51

@blacklord:

Rendben van.

(Mindez elkerülhető lett volna ha figyelmet fordítasz @$pi$: hsz-ában erre: "Megtaláltam a neten a neutroncsillagos dolgot is"; ebből látható volt hogy _valami_ van a dologban -- legalábbis nem csak az én különbejáratú agymenésemről van szó. Viszont abban igazad van hogy az én állításaimat nekem kell alátámasztanom érvekkel és/vagy hivatkozásokkal.)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.07.16. 11:17:42

@blacklord: A Földön viszonylag ritkán ütközik össze két neutroncsillag, legalább is az utóbbi 40 évben nem emlékszem hasonlóra. Szóval maradjunk az általam jelölt fellelési formánál.
De hogy a szükséges trollkodás és kitérő után visszatérjünk az eredeti állításomhoz, az arany értékét nem indokolja a ritkasága. Van annál ritkább elem is a földön, és szinte semmi értéke.
süti beállítások módosítása