Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Miért ne legyintsünk a sok magyar válásra?

2013.07.03. 08:15 Pénzügyi Szemle

A csonka családok nem tesznek jót a gazdaságnak sem, márpedig a magyar családok egyre csonkábbak.

Egyre több a válás, egyre kevesebb a házasság, egyre több a házasságon kívül született, illetve csak az egyik szülő által felnevelt gyermek – a nyugati világban talán ma a családdal, a házassággal kapcsolatosak a legélesebb társadalmi és közpolitikai viták. Mindennek az etikai és morális vonatkozásaiba nem szeretnénk belebonyolódni, de talán érdekes lehet a folyamatok gazdasági következményeit legalább megpróbálni végigvenni, végiggondolni. Ezt teszi Nick Schulz, az American Enterprise Institute (AEI) kutatója, aki „Home Economics: The Consequences of Changing Family Structure” címmel jelentette meg ezzel foglalkozó kötetét. A részletes elemzés itt érhető el.
Family_posztba.jpg
A Brookings Institution egyik tanulmánya szerint statisztikailag egy fiatal amerikainak mindössze 2 százaléka esélye van az elszegényedésre, ha a tanulmányai befejezése után el tud menni dolgozni, és még azelőtt megházasodik, hogy gyermekei születnek. Ugyanennek a tradicionális családmodellben gondolkodó amerikainak 75 százalékos esélye van a múltbeli tapasztalatok alapján arra, hogy az évi 50 ezer dollárt kereső középosztály tagjává váljon. Szintén statisztikai tény, hogy a nem kétszülős családban felnövő gyermekek kétszer akkora eséllyel esnek ki a középiskolából, kétszer akkora eséllyel lesz gyermekük 20 éves koruk előtt, mint a két szülővel együtt felnövőknek. A számok alapján tehát a „csonka család” rosszabb esélyeket jelent, mint a teljes.

Schulz rámutat, hogy ez nem véletlen. A minél teljesebb család ugyanis elősegíti a humántőke fejlődését (tudás, oktatás, szokások, akaraterő, vagy akár motiváltság, önbizalom tekintetében), a társadalmi tőke képződését (ismeretség, viselkedés, kapcsolatok), illetve a nem kognitív képességek megerősödését (az érzelmek kontrollálása, ismerősi és baráti hálózatok fenntartásának képessége, a fair-play elsajátítása).

A családban empátiát és önkontrollt lehet tanulni: az első a többiek jogainak, igényeinek és érzéseinek, a második a tetteink hosszabb távú következményeinek figyelembe vételét jelenti. Mindeközben az empátia az egyén társadalmi tőkéjének fontos eleme, az önkontroll pedig a humán tőkéjének. Márpedig empátia és önkontroll nélkül nincs egészséges társadalom és gazdaság, azaz a család szerepe gazdasági szempontból is kiemelkedően fontos.

A család ugyanis az első olyan intézmény, ahol mindezt el lehet sajátítani. Empátia és önkontroll kell a produktív gazdasági élethez, illetve ahhoz is, hogy a gazdasági eredmények társadalmi jólétet teremtsenek. Megfelelő és biztos alapokkal rendelkező, erélyes, a hatalom csábításának ellenálló, a kockázatokat felismerő és kezelni képes polgárok nélkül a gazdasági prosperitás és a társadalmi stabilitás csak időlegesen tartható fenn.

Schulz a családdal kapcsolatos társadalmi változásokkal kapcsolatban felhívja a figyelmet, hogy mindez egy kicsit olyan, mint a fogkrém – az egyik irányba könnyen el lehet indulni, de a visszaút sokkal nehezebb, ha nem lehetetlen.

És ne felejtsük el: Magyarország nem áll különösebben jól a családi mutatók tekintetében… 1980-ban még több mint 80 ezer házasság köttetett Magyarországon, 2011-ben pedig kevesebb, mint ennek a fele (35 ezer), miközben az ezer házasságkötésre jutó válások száma 346-ról 649-re nőtt.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Pusztító a nyugdíj-bizonytalanság

Roskadozunk az adósság-teher alatt

Miből élnek a magyar családok?

Szinte csak Magyarországról nincs vita

Tömegek élnek napi 300 forintból

A lakásunk miatt nincs állásunk?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr895387446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.07.03. 17:58:57

Egy statisztikánál kicsit összetettebb a kérdés. Empátiát, önkontrollt, önbizalmat a diszfunkcionális családokban nem lehet tanulni, legyen az kétszülős vagy egyszülős. Magyarország sajnos minden nemzetközi felmérés szerint a sor végén kullog. Még mindig túl elterjedt a tekintélyelvű, rossz értelemben vett patriarchális nevelés a családokban, bár a fiatalok körében visszaszorulóban van, ami jó hír. Azért is születik kevés gyerek, mert az anyák magukra maradnak a háztartás és a gyermeknevelés minden nyűgjével, az anyagi függőségről nem beszélve.
Mindannyiunk közös érdeke változtatni ezen.

bankvezér 2013.07.03. 18:55:27

@Husz_János_Puszita:
Az itt a legnagyobb hiba, hogy a lányok pontosan ugyanazt a nevelést kapják, mint a fiúk. Ezért aztán az életben nagyon gyakran nem a férfi társai lesznek, hanem versenytársai. Márpedig ez abnormális dolog.
A párkapcsolatban a nő választ. Ha rosszul választ, akkor az a család szarrá megy. (Megy is rendesen : ezerből hatszázötven!)
Tehát az egyik legfontosabb feladat a fiatalok nevelése során, a nemüknek megfelelő felkészítésük a családi életre.

zsuzsimami 2013.07.04. 04:22:18

@bankvezér:
Ugye nem arra gondolt, hogy a nőnek a fakanál mellett a helye?
Nem a nő felelős ha a pasi hülye, a pasinak is változni kéne ahhoz , hogy jól működjön egy házasság.

bankvezér 2013.07.04. 09:09:48

@zsuzsimami:
:DDDDDD
"Ugye nem arra gondolt, hogy a nőnek a fakanál mellett a helye? "
Talán a férfinak van a fakanál mellett a helye ? Ki fogja a gyereket szülni, szoptatni pelenkázni, nevelni? A férfi ??? :)))
Mekkora okos nő lehet az, akit erre figyelmeztetni kell?
"Nem a nő felelős ha a pasi hülye, a pasinak is változni kéne ahhoz , hogy jól működjön egy házasság."
A nő ne válasszon hülye férfit!!! Akkor az ilyennek nem lesznek hülye utódai és kihalnak a leghülyébbek.
Bizony, Zsuzsimami, ha a természet a nőnek is adott agyat, akkor ők is gondolkozzanak. :)))

A város és a csillagok 2013.07.06. 22:23:01

bankvezér
"Talán a férfinak van a fakanál mellett a helye ? Ki fogja a gyereket szülni, szoptatni pelenkázni, nevelni? A férfi ??? :)))"

Ezt a hihetetlen egysíkú látásmódot! A férfi talán sosem pelenkáz? A férfi nem neveli a gyereket, csak a nő?
Szülni persze csak nő tud. De minden mást tud férfi is. És kell is, hogy tudjon és tegyen, mert ha kétszülős a család, akkor a gyerek csak úgy lesz boldog, ha a papa is ugyanannyit törődik vele, mint a mama.

"A nő ne válasszon hülye férfit!!!" Bocs, de ha ettől függ(ene) az utódok szellemi teljesítménye, akkor valószínűsíthetnénk, hogy a te édesanyád egy sík hülye férfit választott ,ezért sikeredtél te ilyenre, amilyen vagy.

Egyébként meg az álláspontod annyira sűríti a buta, rossz értelemben konzervatív, hímsoviniszta, a valósággal köszönő viszonyt sem ápoló nézeteket, hogy szinte paródiának tűnik.:)

mldrv 2013.07.08. 10:37:39

@bankvezér: oké, akkor én nem választalak téged. :D :D

na4 2013.07.08. 20:51:28

Jól van ez így, tengernyi vonzó hölgy van a halpiacon, fiúk udvarlásra fel, gáláns kalandok várnak!

bankvezér 2013.07.09. 08:50:34

@mldrv:
"@bankvezér: oké, akkor én nem választalak téged. :D :D "

Kedves "mldrv" !
Lehet, ha látnám, hogy nézel ki, kifejezetten örömöt okozna számomra, hogy elutasító vagy velem szemben. :))

bankvezér 2013.07.09. 09:10:15

@Siegelindee:
" A férfi talán sosem pelenkáz? A férfi nem neveli a gyereket, csak a nő?"

Amíg a macho férj pelenkáz, addig a felesége pénzt keres? :))
Vannak férfias lelkű nők, akik "gyenge " férfiakat választanak párnak. Tessék, szabad a választás.
Csak aztán ne sírjanak bele a világba, hogy boldogtalanok, mert nem tudnak "felnézni" az általuk választott férfira! Ja és persze ezek a nők rúgják fel a házasságot is "nagy boldogtalanságukban".

"A nő ne válasszon hülye férfit!!!" Bocs, de ha ettől függ(ene) az utódok szellemi teljesítménye, akkor valószínűsíthetnénk, hogy a te édesanyád egy sík hülye férfit választott ,ezért sikeredtél te ilyenre, amilyen vagy."

Beszólsz valakinek akit nem is ismersz??? :((
Ha hasonlóan "átgondolt" vagy a párválasztásban akkor garantált a sikertelenség.

évuska 2013.07.09. 16:22:41

@bankvezér: Szétmegy a maradék háromszázötven többsége is, szép csendben, jaj, ki ne derüljön -- sokszor rombolóbb, mint a válás.

bankvezér 2013.07.09. 17:57:21

@évuska:
Nem tudom.
Nem én vezetem a válásokról a statisztikát.
Én csak elmondtam a véleményemet egy jelenségről.

mldrv 2013.07.09. 20:40:23

@bankvezér: Siegelindee-nek abban igaza van, hogy tényleg elég béna sablonokban gondolkozol. pedig nem mindenki egyforma, pl. nekem sose volt szükségem arra, hogy "felnézzek" a pasimra... az egyenlőségben hiszek.

bankvezér 2013.07.09. 22:31:08

@mldrv:
Komolyan mondom, az eszem eldobom, hogy mennyire félre "hord" egyes emancipált nők gondolkodása. :))
Miért mondod, téves a tippem? Én csak egy kérdést tettem fel, és nem válaszoltam meg.
Egyébként pedig talán ismered az ízlésemet a párválasztást illetően?
Dehogy ismered...

bankvezér 2013.07.09. 22:36:11

@mldrv:
"...tényleg elég béna sablonokban gondolkozol. pedig nem mindenki egyforma..."
Nem gondolkodom sablonokban, csak felidéztem azt, amit "okos" nők panaszként szoktak mondani.

"...nekem sose volt szükségem arra, hogy "felnézzek" a pasimra... az egyenlőségben hiszek."
Higgyél...

mldrv 2013.07.11. 01:29:02

@bankvezér: a "kifejezetten örömöt okozna" kifejezésed miatt írtam így.

mldrv 2013.07.11. 01:29:41

@bankvezér: szerintem azt nem az okos nők mondják panaszként.

amúgy valóban hihet mindenki azt amit akar :) akár te is :P

_Epikurosz_ 2013.07.11. 09:30:17

Correlation does not mean causation.

Úgyhogy most pedig megfordítjuk, mert így logikus: ha alsóbb osztálybeli, és kevesebbet keres, akkor nagyobb eséllyel fognak a pénz miatt veszekedni és elválni. Ha alsóbb osztálybeli és nő, akkor az USA-ban, mivel minden eü. ellátás kurva drága, ha valaki a rossz(=olcsó) környéken élő csajt elkapja, akkor a csaj max. megszüli, mert ugyebár ő volt a parázna, ráadásul pénze sincsen. Gyerekes nőt pedig nem szokás elvenni. Tehát marad egyedül, a vadkapitalista munkaerőpiacon alulfizetve, még mindig a szar környéken, kilátástalanul. Ja, a fejlett világon csak Románia előzi meg az USÁt gyermekszegénységi mutatók terén. Még mi magyarok is jobban nézünk ki.

Persze ez kurvára nem a szar iskolarendszer és közbiztonság következménye, áh, dehogy.

Szóval ez a "jobb erkölcs szüli a gazdagságot" nem igaz. Az igaz, hogy ha az embert nem kényszerítik embertelen körülmények közé, és ha az ember emiatt képes tanulni és dolgozni, akkor nagyobb esélye van tőkét felhalmozni. De meg kell nézni az amerikai munkaerőpiacot is, ahol a túlórázás, 12-16 órázás mindennapos, ami mellett vagy egyedül van az ember, vagy kell valaki, aki ellátja a családot. Mármint a bébiszitterről van szó. A feleség ugyanis társadalmi munkában csinálja azt, amit Magyarországon az intézmények: hajléktalant etet, segíti az iskolai munkát, szervezi a közösségi életet. Valójában emiatt járnak templomba is: ott vannak a szervezési központok.

Majd ha bankvezér úgy kihajtja magát, hogy a nyelve kilóg, és emellett felnevel egy gyereket, akit valójában egyetlen porcikája sem kívánt, akkor beszélhetünk arról, hogy ő milyen erkölcsöket kíván másoknak.
süti beállítások módosítása