Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Tömegek élnek napi 300 forintból

2013.06.23. 07:51 Pénzügyi Szemle

Ha a bank viszi a kocsit vagy a válság miatt kirúgnak a munkahelyről az rossz, ennél azonban sokkal rosszabb, ha napi 300 forintból kell megélni.

Bolygónk 7 milliárd lakosából 1,1 milliárdan maximum ennyiből – vagyis 1,25 dollárból per nap – élnek, azaz nincs pénzük nem hogy autóra vagy lakásra, de még oktatásra, egészségügyre, sőt ruhára és enni-innivalóra sem. Az emberiség egyik legfontosabb feladata éppen ez, tehát a szegénységi küszöb alatt élők számának jelentős csökkentés. Mindez egyáltalán nem lehetetlen, a szegénységben élők száma ugyanis 1990 és 2010 között már csökkent 1 milliárd fővel, miért ne lehetne ezt megismételni a következő 15-20 évben is?

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!

Szegénységi küszöb alatt élők száma

Forrás: The Economist

A fönti grafikonról is leolvasható tendenciáért elsősorban Kína a „felelős”, amely 1980 és 2010 között mintegy 680 millió embert emelt ki a szegénységből, és csökkentette az országban élő szegények arányát 84 százalékról 10 százalékra. Hogyan sikerült ez a csodával határos előrelépés? A kulcs a gazdasági növekedés volt, amely – bár a jövedelmek elosztása többnyire „igazságtalan” – munkahelyeket teremtett és jövedelmet biztosított a szegénységi küszöb alatt élőknek is.

Ezt a receptet kell követnie Indiának és Afrikának is, az ENSZ kutatói ugyanis rámutatnak, hogy a szegénység csökkentésében 2/3 részt a gazdasági növekedés, 1/3 részt pedig a jövedelmi különbségek mérséklése vesz részt. A tendencia ilyen szempontból biztató, a fejlődő világ átlagos gazdasági növekedése ugyanis az 1960-2000 között mért 4,3 százalékról 2000-2010-ben 6,0 százalékra gyorsult, ami jó alapot adhat a szegénység csökkentéséhez.

Ahhoz, hogy a következő 15-20 évben további közel 1 milliárddal csökkenjen a szegények száma, elsősorban az kell, hogy az érintett országok a monopolizált és gyakran diktatorikus gazdasági rendszerekből áttérjenek a liberalizált gazdasági modellhez. A monopóliumok leépítése, a versenyt korlátozó vámok és szabályok eltörlése és a jogbiztonság megteremtése révén vonzó befektetési célponttá lehetne tenni a szegénységgel küzdő országokat, ami gyors növekedést generálhatna.

Ha mindez megvalósulna, akkor az ENSZ szerint megismétlődhetne a Kínában véghez vitt gazdasági csoda, és 2030-ra India és Afrika vezetésével valóban jelentősen csökkenhetne a szegénységi küszöb alatt élők száma, akár a célként kitűzött 1 milliárd fővel is.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

A lakásunk miatt nincs állásunk?

Ezért okoztak ekkora bajt a frankhitelek

Óriási bakot lőtt az EKB

Erre számíthatnak a jövő nyugdíjasai

Eleve bukásra van ítélve Európa?

Kevesebb adót, több munkahelyet!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr655372602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alfabela2 2013.06.23. 11:20:26

A grafikon szerint 1,25 $ a szegénységi küszöb. De ezt 1990-től 2010-ig, sőt 2030-ig nominál vagy reálértelemben kell érteni? Az infláció nélkül nagyon becsapós, hiszen akkor az 1990-es küszöbnek alacsonyabbnak kellett lennie. Ha meg most is az 1990-es nominálküszöb van érvényben, akkor amiatt is "automatikusan" csökkenhet a szegények száma.

A másik meg a helyi fizetések dollárra való átszámítása. Ha a dollárérték fix, akkor az árfolyam jelentősen meg tudja változtatni a szegénységi küszöb alatt élők számát. Ha pl. 140 Ft/$-ral számolunk 220 helyett, máris kevesebb szegény él az országban. (És ilyen árfolyamra volt példa.)

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2013.06.25. 12:03:43

Az előző hozzászóló legalább ért a számokhoz, képes értelmezni a mögöttes tartalmakat, de a cikk szerzője ezt vagy nem tudta, vagy nem akarta megtenni. Az első lehetőség roppant kínos, hiszen - gondolom - pénzügyi "szakember" írta a bejegyzést, a másodikon pedig meg sem lepődök, mert az olvasókkal szembeni szakmai igénytelenség általános jelenség.

savrola 2013.06.28. 09:20:09

"Ahhoz, hogy a következő 15-20 évben további közel 1 milliárddal csökkenjen a szegények száma, elsősorban az kell, hogy az érintett országok a monopolizált és gyakran diktatorikus gazdasági rendszerekből áttérjenek a liberalizált gazdasági modellhez. A monopóliumok leépítése, a versenyt korlátozó vámok és szabályok eltörlése és a jogbiztonság megteremtése révén vonzó befektetési célponttá lehetne tenni a szegénységgel küzdő országokat, ami gyors növekedést generálhatna." Vajon a szerző egészen biztos abban, hogy a példaként felhozott Kína pont így és ezt az utat járta be, miközben 680 millió embert emelt ki a szegények közül? És vajon mitől nem szegény már ez a valóban nem csekély számú népesség? Megváltoztatták kritériumokat és így más kategóriába esnek ezek az emberek, vagy valóban "hirtelen" mindegyik tud internetre, ruhára, nyaralásra is költeni, az alapvető szükségletek mellett?
süti beállítások módosítása