Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Kevesebb adót, több munkahelyet!

2013.06.08. 08:50 Pénzügyi Szemle

Vigyük le a vállaltok nyereségadóját, és akkor robbanhatnak a beruházások, a munkahelyek és a gazdaság?

Az Egyesült Államokból induló közgazdasági vita ma már Európát is elérte – és közvetlenül Magyarországot, ahol időközben jelentősen csökkent a vállalati nyereségadó –, amely azt sürgeti, hogy az államok csökkentsék a vállalati szektor nyereségadóját, ezzel ösztönözve a beruházásokat és a munkahelyteremtést. Egy amerikai elemzés ugyanakkor rámutat, hogy ez az egész egy nagy kacsa. (Bővebben lásd "Gyorsulna a gazdaság, ha csökkenne a vállalati nyereségadó?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!


Rögtön három érdekes következtetést is tesznek az Economic Policy Institute kutatóintézet szakemberei:

- Egyrészt a történelmi adatok alapján nem mutatható ki semmilyen összefüggés a vállalati nyereségadó és a gazdasági növekedés között, vagyis a GDP növekedés tempója – nyilvánvalóan ésszerű határokon belül - többnyire független a vállalatokra kiszabott adó mértékétől. A gazdasági növekedés, a versenyképesség, de még a vállalati szektor profitabilitása is egészen más dolgoktól függ, mint az adó mértéke - többnyire az infrastruktúrát, az oktatás színvonalát, a jogbiztonságot említik -, így hát az adócsökkentéstől sem lehet elvárni, hogy felpörgesse a gazdaságot vagy a munkahelyteremtést.


- A második következtetés szerint bár való igaz, hogy az amerikai vállalati nyereségadó legfelső kulcsa 35 százalék, ami rettentő magasnak tűnik, a vállalati szektor által fizetett tényleges adó ennél kevesebb, átlagosan 27,7 százalék volt 2006-09-ben. Ez pedig már alig több, mint az OECD országokban márt – GDP-vel súlyozott – átlag 27,2 százalékos tényleges adófizetés. Ez alapján igazán nincs okuk panaszra az amerikai cégeknek…

- És végül: az amerikai vállalti szektorban a keserű könnyek közepette a profitabilitás mára történelmi csúcsra emelkedett – adó előtt 13,6 százalékra a GDP százalékában -, vagyis hiába a magas adóterhelés, mégiscsak van nyereség, beruházás és jövedelem.

Ötletként egyébiránt már az is felmerül a tengerentúlon, hogy az olyan innovatív óriásoknak, mint az Apple vagy a Google egyáltalán ne kelljen adót fizetni, hiszen ezek a vállalatok olyan mértékben húzzák a gazdaságot, hogy semmilyen szinten nem szabad őket holmi adókkal hátráltatni. Ezt természetesen cégvezetők találták ki, az Economic Policy Institute kutatói azonban csattanós választ adtak, és rámutattak, hogy ezek a szupercégek bizony az adóztatás ellenére is tökéletesen „húzhatnak”. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nem mindegy, mit teszünk az árvíz ellen


Jönnek a zombi bankok

Napi pár órát kellene csak dolgozni

Elszabadultak a kapzsi bankárok


Lenne mit tanulnia a magyaroknak Japántól

Brüsszel súlyos tévedése
 

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr725364893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása