Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Újra divat lett a rózsaszín szemüveg

2014.02.04. 08:31 Pénzügyi Szemle

Egy hónapja félelem költözött a nemzetközi pénzpiacokra, a furcsa azonban az, hogy az olasz vagy spanyol kötvénypiacokról nem menekülnek a befektetők. Sőt.

Az elmúlt években - amikor az öreg kontinensen minden az eurózóna adósságválságáról szólt – a legkisebb piaci félelmek is vad zuhanásokat váltottak ki az ún. periféria országok kötvénypiacain, vagyis mélypontra küldték a spanyol, olasz, portugál vagy épp ír állampapírokat. A hozamok emelkedtek, a befektetők pánikoltak, a szakértők pedig azt számolgatták, hogy mikor válik fenntarthatatlanná az államadósság. Most ugyanakkor fordult a kocka, hiába okozott nemzetközi pénzpiaci pánikot a Fed monetáris szigorítása és a feltörekvő piacok megingása, az eurózóna perifériájának kötvénypiaca stabilabb, mint valaha. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Banki mérlegekben lévő hazai állampapírok aránya

posztba_nagy_30.jpg

Ezek a kötvények ma már a béke szigetei, és nem hogy gyengültek volna a puskaporos januárban, hanem még erősödtek is. Ma a spanyol 10 éves állampapír hozama 3,7 százalékot, az olasz 3,8 százalékot mutat, ami fényévekre van a 2012-ben feljegyzett 7-8 százalékos csúcsoktól. De vajon kik vásárolják ezeket a korábban kockázatosnak ítélt állampapírokat, és legfőképp miért?

A válasz Lucrezia Reichlin és Luis Garicano közgazdász kutatók szerint részben az, hogy a hazai bankrendszer, vagyis az olasz és spanyol bankok elképesztő tempóban táraznak be ezekből az állampapírokból, ami stabilitást ad az árfolyamoknak. A fenti grafikonon kitűnően látszik, hogy a hazai bankok portfóliójában mekkora részarányt képeznek a hazai állampapírok, jól látható, hogy az olasz, spanyol és portugál pénzintézetek alaposan bevásároltak országuk államkötvényeiből. Ilyen vételi erő mellett pedig elegendő volt csak egy kisebb mértékben enyhülnie az európai adósságválságnak, hogy az árfolyamok szárnyra kapjanak.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy bár rövid távon örömteli ezen állampapírpiacok feltámadása, hosszabb távra tekintve aggasztó, hogy az állampapírpiacok és a bankrendszerek ilyen mértékben összefonódnak. Ha ugyanis például a spanyol bankok nyakig ülnek spanyol állampapírokban, és a kötvénypiac valamely előre nem látható okból ismét megroppan, akkor a kötvények mélyrepülése magával rántja a bankrendszert is, ami duplán sújtaná a spanyol gazdaságot. A kutatók szerint mindenképpen szükség lenne arra, hogy az európai gazdaságpolitikusok tegyenek a fenti folyamat ellen, ezzel is stabilabbá téve az eurózóna pénzügyi rendszerét.

Az egyik megoldás az lehet, ha adminisztratív, vagy egyéb eszközökkel korlátozzák a bankrendszerek hazai állampapír-vételét, de még jobb lenne, ha a gazdaságpolitika az eurózóna integrációjának folytatása mellé állna, megteremtve a közös bankfelügyeletet, a közös betétbiztosítást és a közös európai kötvénypiacot. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Londoni magyarok: hány bizonyíték kell még?

Egy sikeres recept az államadósság elleni harcban

Vakon repülnek a jegybankok

Kevesebb embernek saját lakást!

Árnyékra vetődnek a Kína-kritikusok?

Adjuk magánkézbe a tömegközlekedést?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr435795701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.04. 22:37:17

Közös lónak túrós a háta.

2014.02.05. 09:14:10

Minden ami közös,hatalmas gátja a piacversenynek.
Majd lenne egy db bank egész Európában,ami monopolhelyzetben lenne és nem lenne versenytársa.Klassz jövő.Aztán majd az egész világban lenne egy db bank.
Aztán minél nagyobb valami,annál irányíthatatlanabb és átláthatatlanabb.Így 2500 tájékán,amikorra mindez valósággá válik,bekövetkezik majd egy újabb bankválság és világválság.
süti beállítások módosítása