Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Töröljük el a vállalatok nyereségadóját?

2014.01.15. 08:31 Pénzügyi Szemle

Elsőre talán meredeknek hangzik, a közgazdász szerint ugyanakkor a lépéssel minden érintett jól járna.

Azt gondolnánk elsőre, hogy a vállalati nyereségadót alapvetően a vállalat tulajdonosai, vagyis részvényesei fizetik, ami egyfajta jövedelem-átcsoportosítást jelent a tőkések felől a teljes társadalom felé. Ez ugyanakkor távolról sem igaz, a tőkések ugyanis – lévén pénzügyileg és jogilag ők a legfelkészültebbek – amint lehetőségük adódik, mind a pénzüket, mind pedig az adott vállalat termelését kiviszik egy olyan országba, ahol kedvezőbbek az adózási feltételek. A vállalatokra kirótt nyereségadó tehát végső soron csökkenti a beruházások szintjét, ami kevesebb munkahelyet, kevesebb jövedelmet és lassabb növekedést jelent. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_19.jpg

Laurence J. Kotlikoff, a Boston University professzora azzal az elsőre képtelen ötlettel állt elő, hogy mi lenne, ha az USA eltörölné a vállalati nyereségadót. A közgazdász felállított egy modellt, melyben a lehetséges hatásokat vizsgálja, és arra jutott, hogy ha minden egyéb tényező változatlan marad, akkor ez a lépés ugyan rövid távon csökkenti a költségvetés bevételeit, hosszabb távon azonban az adóbevételek kiegyenlítődnek, a társadalom pedig jókora nyereséget realizál.

Egy ilyen lépés hatására ugyanis hirtelen megugrana a tőke a gazdaságban, felpörögnének a beruházások, javulna a munkaerő termelékenysége, emelkedne a reálbér, gyorsulna a gazdasági növekedés, megugrana a fogyasztás, a magasabb bérekből és fogyasztásból eredően pedig emelkedésnek indulnának az adóbevételek is. Ami még világosan látszik, hogy a nyereség nagy részét a fiatal generációk élveznék, és a plusz pénzek nem csak a tőkéseknél csapódnának le, abból bőven jutna a képzett és kevésbé képzett munkavállalóknak is.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy a lépés felértékelné a vállalati szektort is, ami a részvénypiac emelkedésével járna. Vagyis végső soron az államnak nem származna közvetlen bevétele a vállalati nyereségadóból, a részvényeket terhelő árfolyamnyereség-adóból már igen.

A nulla százalékos vállalati nyereségadó mágnesként vonzaná a tőkét, ami a teljes gazdaságot felpörgetné. A terv leggyengébb pontja ugyanakkor az, hogy ez a modell csakis akkor működik, ha a többi ország, vagyis a versenytársak változatlan szinten hagyják a vállalati nyereséget terhelő adót. Ez ugyanakkor erősen kétséges, félő ugyanis, hogy kialakulna egy adóverseny, ahol előbb-utóbb mindenki levinné a maga adóját nulla százalék közelébe.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ennyit veszítesz, ha nincs munkád

A minimálbér-vita margójára

Békén kell hagyni a gazdagokat?

Nem kell pánikolni a nyugdíjak miatt

Bátran nyúlnának a jelzálog-hitelekhez a sztárközgazdászok

Ez ám az igazi rezsicsökkentés!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr95757728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.01.15. 10:59:28

Igazán sajnálom, de azt kell mondanom, hogy a professzor úr tanulmánya butaság.
Ugyanis a professzor úr, már az alapadatokat is helytelenül vette fel.
Miről van szó? Arról, hogy ha az USA-nan eltörlik a vállalati nyereségadót, még akkor is sokkal olcsóbb Kínában gyártatni valamit.
Az USA állam azonban garantáltan tovább adósodna.
A professzor úr részéről ez egy gusztustalan próbálkozás volt arra, hogy tovább növelje a tőke profitját, a társadalom kárára.

inkvisitor 2014.01.15. 11:05:27

Egy ilyen lépés kettő (három) következménnyel járhat:
1: Ha a többi ország nem lép semmit, akkor bekövetkeznek a cikkben említett nyereségek (valószínűtlen, hacsak katonai/diplomáciai/demokráciaexportos ráhatással nem kényszerítik ki).
2: A többi ország is elkezdi csökkenteni az adókat, nullázva az USA extra előnyét a nyereségadóval, végső soron csak a vállalati profitot növelve, egyéb előnyök nélkül.
3: Védővám. Minden USA árut a nyereségadó jelentő versenyelőnyt ellensúlyozó vámmal/adóval terhelnek meg, illetve törlik a szabadkereskedelmi egyezményeket.
Más szóval nincs értelme a nyereségadó eltörlésének, hacsak valahol máshol nem ellensúlyozzák a kieső bevételeket.

zona62 2014.01.15. 12:35:53

@inkvisitor:"hacsak valahol máshol nem ellensúlyozzák a kieső bevételeket."

Perszehogy "ellensúlyozzák": a globalizált felsőosztály adómentességéért cserébe a nemzeti adóhatóságok által elérhető középosztályt nyakon vágják egy 80% os adóval!
Ennél már az is jobb,ha fix fejadót fizetünk a hűbérurainknak..

na4 2014.01.16. 12:01:37

Drasztikus adócsökkentés kell. A pazarló, korrupt, pénzéhes, bürokratikus államot le kell építeni, a belőle élő ingyenélőket ki kell rúgni!

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2014.01.17. 01:01:55

@bankvezér: Hát ez így van.

Milyen gyerekesen buta és megalapozatlan "érvelés".

A társadalomnak vannak költségei, amiket még inkább a munkavállalókra terhelni már felér egy tömegpusztító fegyverrel.

De persze a vállalat! A vállalat az nem fog fizetni.

Komolyan néha beleképzelem magam az ilyen emberek helyébe, hogy milyen jó lehet a kandalló mellől jó fizetésért "nyalni a tányért".

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2014.01.17. 01:04:46

@Vicces Gyerek: Ja, persze a társadalomnak ez is beleférhet, ha mondjuk eltöröljük mellé a nyugdíjakat is.

Maradjunk annyiban, hogy a legjobb élet annak idején a "kommunizmustól" rettegő nyugaton akkor volt, amikor a tőke nyereségeire negyven százalékos adó volt kivetve. (Legalábbis Nyugat-Németországban)

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2014.01.17. 01:16:16

pages.stern.nyu.edu/~dbackus/BCH/OG/KotlikoffSmettersWalliser_socsec_RED_99.pdf

Privatizing Social Security in the United
States-- Comparing the Options*

All income classes alive in the long run can
benefit from Social Security's privatization. This is true even for privatiza-
tions that involve no progressive elements. Progressive contribution match-
ing leads to a more progressive distribution of the long-run gains. But the
same is not true of privatizing, but maintaining a flat Social Security
benefit. In this case, the long-run poor are actually worse off. The benefits
to the long-run poor of the flat benefit is outweighed by the lower real
wages that eventuate from this provision.

(1999)

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2014.01.17. 02:18:06

Nekem van egy jobb ötletem: Emeljük meg egységesen mindenütt a vállalatok nyereségadóját, kivéve Magyarországon!
Akkor is ideáramlana a Tőke!
süti beállítások módosítása