Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Pénzrontás, gyenge deviza, hitelboom

2013.12.23. 08:31 Pénzügyi Szemle

Mit tegyünk, ha csökkenteni szeretnénk a munkanélküliséget? Gerjesszünk inflációt, gyengítsük a pénzünket, vagy pumpáljunk új hiteleket?

A munkanélküliség korunk egyik legégetőbb gazdasági problémája, különösen itt Európában, ahol nem ritkák a 20 százalék fölötti értékek sem. A nagy kérdés az, hogy mit tehet a gazdaságpolitika annak érdekében, hogy csökkentse a munkanélküliséget. Pörgesse fel az inflációt, csökkentve ezzel a reálbéreket? Gyengítse a devizát, bízva abban, hogy az exportszektor felpörgése munkahelyeket hoz létre? Támogassa a hitelezést, ami új vállalkozásokat és így munkahelyteremtést ígér? Az eredeti elemzés itt érhető el.

Posztba_nagy_24.jpg

Közgazdász kutatók - Guillermo Calvo, Fabrizio Coricelli, Pablo Ottonello - egy tanulmány keretében azt vizsgálták, hogy ez a három gazdaságpolitikai eszköz - infláció felpörgetése, devizaleértékelés, hitelkínálat növelés - sikeresen alkalmazható-e a munkanélküliség csökkentése érdekében. A vizsgálatok a feltörekvő piacokra irányultak, így Magyarország is szerepel a mintavételben. Az eredmények néhol igencsak meglepőek…

Az infláció felpörgetése például kimutathatóan csökkenti a munkanélküliséget, elsősorban azért, mert az árszínvonal emelkedése csökkenti a reálbéreket, vagyis a vállalatoknak relatíve olcsóbbá válik a munkaerő. Logikus, ha a reálbérek csökkennek, a munka ára csökken, akkor az iránta jelentkező kereslet emelkedik…

A hazai deviza leértékelése, és az exportszektor fellendülése ugyanakkor csalóka, önmagában ez az eszköz ugyanis nem csökkenti kimutathatóan a munkanélküliséget (korábbi posztunkban bemutattunk egy véleményt, ami összecseng ezzel a megállapítással). Abban az esetben viszont igen, ha a deviza leértékelése felpörgeti az inflációt, vagyis a fókusz itt ismét az infláción és a reálbéreken van.

A harmadik eszköz, a hitelezés felpörgetése viszont megint csak alkalmas a munkanélküliség csökkentésére. A kutatók itt tanácsot is adnak: a bankszektort érdemes megszabadítani a veszteségektől és a rossz hitelektől, a nemzetközi szervezetek segítségül hívása pedig ugyancsak hasznos lehet, ami megnyugtatóan hat a befektetőkre és csökkenti a nagymértékű tőkekivonás veszélyét.

Mit kell tehát tennie – a tanulmány alapján – egy feltörekvő országnak, hogy csökkentse a munkanélküliséget? Engednie kell felpörögni az inflációt, ha ezt elősegíti, akkor gyengítheti a hazai devizát, engednie kell, hogy a reálbérek csökkenjenek, és végül gondoskodnia kell arról, hogy a hitelállomány növekedjen. Ezen túl, ha lehetőségei engedik, akkor érdemes megnyugtatnia a külföldi befektetőket, amit nemzetközi szervezetek segítségével, és/vagy megnyugtató mértékű devizatartalék felépítésével tud a legegyszerűbben megtenni.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Az örökségek mentik meg a nyugdíjasokat?

Kell-e félnie a forintnak a tapírtól?

Valamit kezdeni kell a nyugdíjakkal - a spanyol példa

Be van kódolva az összeomlás

Kell-e minden második magyarnak diploma?

Vitatkoznak a közgazdászok Ferenc pápával

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr405696352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.12.23. 13:18:18

"Mit kell tehát tennie – a tanulmány alapján – egy feltörekvő országnak, hogy csökkentse a munkanélküliséget? Engednie kell felpörögni az inflációt, ha ezt elősegíti, akkor gyengítheti a hazai devizát, engednie kell, hogy a reálbérek csökkenjenek, és végül gondoskodnia kell arról, hogy a hitelállomány növekedjen."

Az nem számít, hogy az unió nem enged 3 %-nál magasabb inflációt???
A forint úgy gyengült,hogy nem növekedett az infláció. (Az alacsony jegybanki kamat miatt sok, - az MNB-nál parkoltatott - devizát vittek ki az országból.)
A reálbérek csökkentek : a közmunkára a minimálbérnél is kevesebb fizetés jár.

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2013.12.23. 19:44:41

Vezessünk be egy modern kornak megfeleltethető értékvisszaosztó közfizetőeszközt. - Bővítés prudensen.

Nem a munkanélküliséget kell csökkenteni, hanem a jövedelem nélküliséget. Hát mit nem lehet ezen érteni?

"infláció felpörgetése, devizaleértékelés, hitelkínálat növelés" Sok éve nem működnek ezek már, tehát más, új, korszerű eszközre van szükség! -

2013.12.24. 06:59:53

Felsoroltad a három legrosszabb lehetőséget a munkanélküliség csökkentésére.
Volna ennél jóval egyszerűbb lehetőség is ám,pl azonnal megtiltani az olyan áruk kereskedelmét az unióba,melyet itt is le tudnak gyártani.És csak olyan terméket szabadna beengedni,melyet itt nem lehet kitermelni vagy legyártatni valami nyomós oknál fogva.
De ebből viszont valószínűleg háború lenne.Lásd hogy pattogott a ferde szemű,amikor rábaszták a büntetővámot az egyik termékére (napelem vagy ilyesmi volt,már nem emlékszem).
Szóval a következményei a szigornak véleményem szerint nagy valószínűséggel háborúhoz vezetnének.

2013.12.24. 07:08:47

@bankvezér: Az ilyesmiknek soha nem lesz vége és folyton el fog szállni az infláció és folyton válságok lesznek.
Talán nem ártana már stratégiát váltani így pár évtized kínlódás után.

Sírköves Slomó 2013.12.24. 08:49:38

'Mit tegyünk, ha csökkenteni szeretnénk a munkanélküliséget? Gerjesszünk inflációt, gyengítsük a pénzünket, vagy pumpáljunk új hiteleket?'

Ballib ezt a 3mat csinálta a válságig és a munkanélküliség nőtt.

Úgyhogy biztos így kell, minden független szakértő tudja.

ppppalika 2013.12.24. 08:54:18

@Jóképességű Takarítónő: "Volna ennél jóval egyszerűbb lehetőség is ám,pl azonnal megtiltani az olyan áruk kereskedelmét az unióba,melyet itt is le tudnak gyártani."

Technikailag nagyon sok dolgot le tudnánk gyártani. Azonban azok egy részét sokkal drágábban, mást rosszabb minőségben. (Ha nem így lenne, már itthon gyártanák ötlettől függetlenül.) Jó lenne? Ha nem, akkor az ötlet rossz. Ha igen, akkor meg a drágább áru vagy a gyengébb minőség ugyanannyiért lényegében inflációt jelent.

bankvezér 2013.12.24. 08:59:09

@Jóképességű Takarítónő:
Amit leírtam, azt Orbán Viktor csinálja.
Kiszolgálja a leggazdagabbakat, és azok tovább gazdagodnak, a szegényebbek kárára.
Egyébként kellemes karácsonyt annak is, aki a hajléktalan menhelyen tölti felesleges szabadidejét!

ppppalika 2013.12.24. 09:09:32

@Sírköves Slomó:
Az infláció:
www.drkiraly.hu/inflacio.html

Nem mondhatni, hogy gerjesztették volna.

A devizaárfolyam:
www.vasarlocsapat.hu/_hirek/_arfolyamok/_deviza/deviza-arfolyamok-grafikon.shtml?deviza1=EUR&from=2000.04.01&to=2013.12.01&deviza2=GBP&deviza3=-

2000-től a válság előtt jutottunk el a legolcsóbb euróig.

A munkanélküliség:
www.ksh.hu/thm/2/indi2_3_2.html

Nos, nem is csökkent.

Azt persze nem tudom, hogy ha csinálják, akkor csökkent volna-e.

midnight coder 2013.12.24. 09:12:37

@bankvezér: A takarítónéninek legalább valami ötlete volt, ha hülye is. Neked van valami ötleted arra, hogy hogyan lehetne kimászni a szarból ? Te hogyan csinálnád jobban mint Orbánék ?

midnight coder 2013.12.24. 09:13:47

@ppppalika: A jószándék meglett volna, csak a devizahitelesek miatt nem lehet korlátlanul növelni az inflációt.

mrZ (törölt) 2013.12.24. 09:15:23

1., épitsünk: piramisokat, stadionokat, templomokat, autópályákat, atomerőműveket, betonozzuk le az országot. Majd bontsuk le őket és kezdjük előről. Hatalmas gdp, millió foglalkoztatott, technológiai fejlődés.

2.,építsünk gigantikus államszövetséget, kreáljunk új pénzt, vigyük csódbe az egészet, majd kezdjük előről.

3., üldözzük el a tenni akarókat, a maradékot meg öltöztesük be rendőrnek.

Mentem dolgozni, majd ötletelek még.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2013.12.24. 09:28:45

vajh, mikor fejlődik oda a közgazdaságtan,
hogy ne a gazdaságnak akarja alárendelni az embereket, hanem fordítva...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2013.12.24. 09:32:30

egyébként itt lehet szavazni az alapjövedelemre:
alapjovedelem.hu/

sorstalan gáz 2013.12.24. 09:34:08

A munkanélküliség egy sokkal átfogóbb szindrómának a tünete, nem lehet fiskális csodaszerekkel megoldani. Az európai társadalom belekerült a szűkített újratermelés spiráljába, mindenféle értelemben. Elszegényedés, kihalás vár rá, közben jó sok téblábolással

1001nappal 2013.12.24. 09:39:22

@nexialista:
Már ott van. De egy generáció, amíg megváltozik a közgazdász gondolkodásmód, és még egy, amíg a közgondolkodás. Addig az ilyen ostoba elemzéseknek mindig lesz piaca.
Ez a blog pedig szisztematikusan terjeszti az ostobaságokat. Attól, hogy egy internetes site és a hozzá kapcsolódó blog a "Pénzügyi Szemle" fantázaianevet használja, még nem jelenti azt, hogy üzemeltetői értenének akár a pénzügyekhez, akár a közgazdaságtanhoz. Látványosan diláttánsok szegények. De legalább lelkesek.

sorstalan gáz 2013.12.24. 09:40:26

@sorstalan gáz:
A buziházasság legalább nem termel újabb munkanélküli generációt. Ez is egy erős érv mellette

1001nappal 2013.12.24. 09:43:46

@sorstalan gáz:
Az ostobaság ellenben termel. Ez is egy erős érv a homofóbok ellen.

kacsa232 2013.12.24. 09:50:02

@nexialista: nincs még elég cigány az országban? Mire lenne jó ez az alapjövedelem másra?

Elszáll az agyam, hogy ekkora faszságokkal lehet kampányolni 2013-ban is...és még ti emlegetitek, hogy bezzeg az Orbán a 14.havi nyugdíjat is megígérte...ennyi jön ki a baloldalból? 2010 óta ennyit tudtatok kipréselni magatokból a 14-es kampányra? Ez aztán a kreativitás. Osztogatni a semmiből! Szánalmasak vagytok, hányingerem van tőletek!

Mária 2013.12.24. 09:50:43

Az hol maradt a posztból, hogy lőjük a Dunába a nyugdíjasokat?

Hiszen ez ennek az ál-pénzügyi fröcsökblognak a kedvenc mantrája.

bankvezér 2013.12.24. 09:51:51

@midnight coder:
"Te hogyan csinálnád jobban mint Orbánék ? "
Miért kellene "jobban" csinálni, mint Orbánék?
A bankároknak így is jó. :))
Mi, a válság idején is gazdagodunk. Sőt, leginkább akkor.

bankvezér 2013.12.24. 09:53:58

@Mária:
"Az hol maradt a posztból, hogy lőjük a Dunába a nyugdíjasokat?"

Azt azért nem írja így le direktbe... De én már majdnem leírtam hozzászólásként. :))

Roan 2013.12.24. 11:04:07

@Jóképességű Takarítónő: Dubaiban van sípálya is, tehát minden előállítható, csak pénz kérdése. Hogy ez megtérül-e, más kérdés. Egyébként a szocializmusban erőltették (bizonyos mértékig) a mindent helyben állítunk elő modellt, mérsékelt sikerrel.

sorstalan gáz 2013.12.24. 12:06:25

@1001nappal:
Aki két ajtóról nem bírja kitalálni, melyik a bejárat és melyik a kijárat, az kétlem hogy valami nagyokos lenne. Akkor meg mitől számít a buzi felsőbbrendűnek nálad?

2013.12.25. 11:02:48

"Engednie kell felpörögni az inflációt, ha ezt elősegíti, akkor gyengítheti a hazai devizát, engednie kell, hogy a reálbérek csökkenjenek, és végül gondoskodnia kell arról, hogy a hitelállomány növekedjen."

Akkor már nem lenne egyszerűbb simán csak csökkenteni/eltörölni a központilag előírt minimálbért? A végeredmény ugyanaz, csak a járulékos negatív következmények nélkül.

@Jóképességű Takarítónő:
Amit ma gazdaságosan le tudunk gyártani, azt most is itt gyártjuk. Egyébként is, ha elhoznád a termelést a Távol-Keletről, az ottani emberek újra tömegesen éhen halnának. Persze az európai munkásmozgalmárt ez nyilván nem zavarná.
süti beállítások módosítása