Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

A lakásunk miatt nincs állásunk?

2013.06.22. 07:51 Pénzügyi Szemle

A lakástulajdonnal rendelkezők aránya és a munkanélküliség együtt mozog, a munkahelyeknek a bérházak és bérlakások eltűnése tett be.

A közgazdaságtan egyik régi kutatási területe a munkanélküliség, illetve a munkanélküliséget okozó tényezők azonosítása. A fejlett világban a munkát keresők nagyjából tizedének nincs állása, aminek hatása van az egyéneken és az érintett családokon túl a társadalom egészének jövedelmére, illetve mentális és egészségügyi állapotára, na és persze a nemzeti költségvetések alakulására is.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!

lakas_nagy.jpg
A közgazdászok számos modellt építettek és alkották már a munkanélküliség elemzésére, és jellemzően az inflációval, a munkaerőpiac állapotával hozták összefüggésbe az állástalanságot. A legtöbb tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a munkanélküliség alapvető oka a munkaerőpiac rugalmatlansága, azaz hogy a munkavállalók valamiért nem képesek kellő időben és a bérek változékonyságát (csökkenését) is elfogadva munkahelyet és szakmát is váltani.

Egy kicsit másképp látja Andrew J Oswald, aki szerint a munkanélküliség a társadalom működésének komoly problémáira utal. A kutató és kollégája David G Blanchflower úgy vélik, hogy a magas munkanélküliség oka nem más, mint... a magas lakástulajdon-hányad!

Az elemzés még elég kezdetleges, de abból indul ki, hogy a fejlett ipari államokban erős a korreláció a lakástulajdon és a munkanélküliség között. Vagyis ahol sokaknak van saját háza, ott sokaknak nincs munkája, és ahol sokan bérelnek, ott több a munkahellyel rendelkező is. Svájcban például 3 százalékos munkanélküliség ráta párosul 30 százalékos lakástulajdoni hányaddal, Spanyolországban pedig 25 százalékos és 80 százalék ez a két arányszám. A szerzők is elismerik, hogy a korreláció természetesen nem jelent automatikusan oksági kapcsolatot, de azért mégis elgondolkodtató.

Az elemzés amerikai államokat is összevet, mégpedig ökonometriai modellek használatával. Az eredmény szerint a lakástulajdon statisztikailag szignifikáns mértékben tekinthető a munkanélküliségi ráta alakulása előrejelzőjének – a lakástulajdon duplázódása nagyjából megduplázza a hosszú távú munkanélküliségi rátát is. A kutatók még nem támasztották alá, hogy mi magyarázhatja a korrelációt, de logikusan azt lehet feltételezni, hogy minél több a saját tulajdonú lakás, annál kisebb a munkaerő mobilitása, annál többet kell a munkahely eléréséhez utazni és annál kisebb a cégalapítási kedv (arra már nem jut forrás). A lakáspiacnak tehát hatalmas externális hatásai vannak, nagyjából úgy, ahogy ezt évtizedekkel ezelőtt már Milton Friedman megmondta.

Márpedig az előző évszázadban jelentősen nőtt a lakástulajdonosok száma, a 20. század elejének bérházai ma már csak nevükben bérházak Budapesten is… És ebben az esetben más megközelítésbe kerülnek a lakásépítési programok is...

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ezért okoztak ekkora bajt a frankhitelek

Óriási bakot lőtt az EKB

Erre számíthatnak a jövő nyugdíjasai

Eleve bukásra van ítélve Európa?

Kevesebb adót, több munkahelyet!

Ennyi volt a „Made in China”?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr115372177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.22. 11:14:40

Nagyon igaz. A lakás kötöttség és sok pénzbe kerül. Adni venni mindenhol a világon drága mutatvány.
Egyértelműen gátolja mobilitást. Mobilitás nélkül meg sokkal nehezebb elhelyezkedni.

A sikeresebb országokban nagyon sokan bérelnek egész dolgozó életükben lakást. Ilyen ország pl. a US, de ilyen Németország is.

bankvezér 2013.06.22. 11:50:53

Ezek a kutatók... Le a kalappal ekkora ökrök előtt. ..
Nyilván az lenne a jó, ha a rabszolgáknak (azaz nektek) nem lenne saját lakása, saját háza, - sőt lehetőleg semmijük sem, mert akkor még könnyebben rá lehetne kényszeríteni őket, hogy azért dogozzanak, hogy egyáltalán életben maradjanak. Így hajtanák a legtöbb hasznot...

Husz_János_Puszita 2013.06.22. 12:39:01

Az a baj, a magyar bérekben és nyugdíjakban nincs meg a fedezete a lakásbérlésnek, jó ha a rezsit ki tudják köhögni a háztartások.
El tudnék képzelni egy olyan rendszert, az állam támogatást nyújtana a lakásbérléshez, de nem a bérlőnek adja a pénzt, hanem a lakás tulajdonosával köt szerződést. A fenntartás költségei a tulajdonost terhelik, a károkat levonja a kaucióból. Fehéredne a piac, nőne a mobilitás, összességében akár pozitív szaldója is lehetne a költségvetést tekintve. A társadalmi haszon mellett. Megérne egy kis számolgatást.

bankvezér 2013.06.22. 14:00:53

@Husz_János_Puszita:
Egészen zseniális gondolatokat fogalmaztál meg. :))
Még ugyan nem írtad le, de valójában két részre osztottad a társadalmat : rabszolgákra és rabszolgatartókra. Ez itt a lényeg...
Az állam feladata, hogy vonja el a rabszolgák teljes fizetését adóba, és adja oda a bérlakások tulajdonosainak, akik ezért bizonyos szolgáltatásokat nyújtanának a rabszolgáknak.
Ennek az üzleti felállásnak valóban nagy haszna lenne a rabszolgatartókra, azaz
bérlakás-tulajdonosokra nézve.

Husz_János_Puszita 2013.06.22. 14:55:22

@bankvezér:

Ennyi ésszel rabszolga is maradsz.

bankvezér 2013.06.22. 15:26:18

@Husz_János_Puszita:
Az előbb még dicsértelek. De most már nem...
Nagyon nem bírja a fejed a meleget?

nincs semmi baj! 2013.06.23. 11:42:38

@bankvezér: @Husz_János_Puszita:
Egyikőtökkel sem tudok egyetérteni. Egyrészt, sokkal könnyebb "bérrabszolgává" tenni azt, aki nem mobilis (ti. ott a ház, aminek a fenntartása akkor is pénzbe kerül, ha egy jobb lehetőségért költözni kellene, így kénytelen a lakásához közelebbi, de rosszabb ajánlatot), másrészt meg jobban szeretem az olyan megoldásokat, ahol az államnak nincs komoly piaci szerepe a szabályozáson kívül. Az állami támogatásos rendszerek a legtöbb esetben hosszútávon fenntarthatatlanok és úgy általában a korrupció melegágyai.

nincs semmi baj! 2013.06.23. 11:43:52

@nincs semmi baj!: Upsz, kimaradt: .."rosszabb ajánlatot ELFOGADNI".Bocsánat!

bankvezér 2013.06.24. 10:04:31

@nincs semmi baj!:
Azt a legkönnyebb rabszolgává tenni, akinek se lakása, se háza nincs. Sőt, azt gyakorlatilag még a saját hazájából is ki lehet szorítani. Mert ha nem kap megfelelő munkát, akkor albérletet sem bír fizetni, és mehet a fenébe.
Gondolkodni kellene, mielőtt írogat valaki...
süti beállítások módosítása