Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Szegénység nélküli szegények

2014.01.25. 08:31 Pénzügyi Szemle

Alig több mint két évtizeden belül, vagyis 2035-re a világ csaknem valamennyi országa kiemelkedik majd a szegénységből. Ettől persze szegények még lesznek.

A Bill Gates által jegyzett tanulmány - melyet a milliárdos befektető alapítványa a Világbankkal karöltve készített - hangsúlyozza, hogy az állítás a Világbank által szegénységi küszöbként definiált 1035 dollárra vonatkozik, vagyis arra, hogy 2035-ben a most még szegény országokban az egy főre jutó nemzeti össztermék 2012-es dollárban számolva meghaladja majd az 1035 dollárt. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Országok az egy főre jutó jövedelem szerint (sötétebb színnel a szegényebb országok)

Posztba_nagy_37.jpg

Több országban ehhez duplázásra lesz szükség – Afganisztán, Zimbabwe, Madagaszkár -, ez ugyanakkor a jelenlegi tendenciák alapján teljesíthetőnek tűnik, vagyis az összesen 36 szegénységi küszöb alatt élő országból csupán néhányak maradnak majd a Világbank definíciója szerint is szegények.

Azok az országok, akik kiemelkedhetnek, elsősorban az innovációban bízhatnak, ami az egészségügyben, a mezőgazdaságban és az innovatív iparágakban is fellendülést hozhat. Emellett kiemelt jelentősége van a külföldi tőkebefektetéseknek, az infrastruktúra fejlesztésének és az oktatásnak is, ezek nélkül aligha érhető el a kitűzött cél.

Néhány ország akad csupán a tanulmány szerint, melyek számára jelenleg nem látszanak a fellendülés és a kiemelkedés jelei, ennek oka pedig rendre valamely helyi sajátosság: vagy a politika rendszer – Észak-Korea -, vagy a természeti adottságok – Közép-Afrika – nem teszik lehetővé, hogy az adott országok tartós fellendülést mutassanak.

Azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a „2035-re eltűnik a szegénység a Földről” jóslat a nagy átlagra vonatkozik, vagyis minden országban lesznek szegények, sőt, az alacsony jövedelmű országokban kiemelt probléma lesz a jövedelmi egyenlőtlenség. A nemzetközi programoknak a növekedés támogatása mellett éppen ezért erre, vagyis az egyenlőtlenségek csökkentésére kell majd törekedniük.

A tanulmány azt jósolja, hogy 2035-re a most még szegény országok 70 százalékában lesz magasabb az egy főre jutó jövedelem, mint ma Kínában, és 90 százalékukban magasabb, mint ma Indiában, ami óriási előrelépés lenne. Bill Gates zárszóként megjegyzi, hogy az ő életében gyökeres változások történtek, születésekor ugyanis – 1955-ben – még az országok többsége szegény volt a mai mércével mérve, két évtized múlva pedig már meglehet, hogy egy-két kivételtől eltekintve mindenhol sikerül majd egy fokkal fentebb lépni a jövedelmi létrán.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Adjuk magánkézbe a tömegközlekedést?

Hogyan nőhetjük ki az államadósságot?

Hol dől el az államadósság elleni harc?

Trendi lesz a magyar nyugdíjpélda?

Újra lefagytak a jelzáloghitelek

Ezt se felejtsük el az egykulcsos adónál

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr345775159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2014.01.25. 14:27:20

Szerintem sokkal nagyob szegénység lesz, a középosztály tovább morzsikálódik lefele a gazdag országokban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.01.25. 14:48:49

@Larry Silverstein: Szerintem is. 2035-ben boldog békeidőként fogunk emlékezni a mai időkre. Amikor még nagy választék volt a szupermarketekben, napi szinten lehetett közlekedni saját kocsival, a munkabér 90%-át kitevő nyugdíjakat osztottak.
Keserves nyomorult szürke idők lesznek majd 20 év múlva.

sírjatok 2014.01.25. 15:06:48

Azabaaj, hogy a szegénység tökre relatív. Ma pl. egy átlag középosztálybeli is sokkal jobban él, mint pl. egy középkori nemes, nem is beszélve a jobbágyokról.

Egyenlőtlenség meg mindig lesz. Csak régen az volt a szegény, aki éhenhalt, ma meg az, akinek csak kamu adidasz gatyája van.

nyalógép 2014.01.25. 15:49:24

@A megvalósult amerikai ólom..: Az, hogy kinek milyen szürkék a napjai, nem pénzkérdés, hanem elsősorban választás kérdése.

nyalógép 2014.01.25. 15:52:03

@sírjatok: Jól mondod, fel sem fogják a mai emberek, hogy milyen jó dolguk van. Nem kell ehhez a középkorig visszanyúlni, elég lenne szüleinket, nagyszüleinket meghallgatni, hogy volt régen.

különvélemény 2014.01.25. 16:12:10

@nyalógép:
Nagyapámék 5 szoba + cselédszobás nagypolgári lakásban laktak, minden ruhája méretre volt csináltatva, nagyanyám soha sem dolgozott, nem volt rá szükség.
Pedig sima alkalmazott volt...

Más kérdés?

különvélemény 2014.01.25. 16:16:58

Bill Gates módszere:
www.youtube.com/watch?v=3TyAJZVARPw

Végül is igaz, ha megfelezzük a lakosságot a szegény országokban, pont kétszeres lesz a gdp/fő.

2014.01.26. 08:16:30

@különvélemény: Kétségem sem fér hozzá,hogy megfelezik,ha érdekük úgy kívánja.
süti beállítások módosítása