Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Soros: önpusztító eurózóna, kínai kockázatok

2014.01.05. 08:31 Pénzügyi Szemle

A gazdasági válságon túllendült az országok többsége, politikai csaták ugyanakkor várhatók 2014-ben, az eurózóna pedig ebben a formában menthetetlen.

Soros György, a magyar származású milliárdos befektető úgy látja, hogy a pénzügyi és gazdasági válság nagyrészt véget ért, és a 2014-es esztendő megnyugtató fellendülést hozhat az országok többségében. Minthogy gondok nélkül még sosem volt a világ, idén sem lesz unalmas évünk, a legélesebb csatákra ugyanakkor nem gazdasági, hanem politika fronton kell számítani, különösen az eurózónában és Kínában. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_11.jpg

Soros szerint az eurózóna és Európa egy fontos változást megélt 2013-ban: a gazdasági vezetők rájöttek, hogy a megszorítások csak tovább mélyítik a bajokat, és felhagytak a nadrágszíj-húzással. Ez némi lélegzethez juttatta az eurózóna legnehezebb sorsú országait, a gazdasági blokk legnagyobb problémája ugyanakkor továbbra is adott: Németország minden eszközzel akadályozza az integrációt.

Nem létezhet hosszú távon úgy egy monetáris unió, hogy a legfontosabb területeken elmarad az integráció. Ahhoz, hogy az eurózóna sikeres legyen, elkerülhetetlen a közös bankfelügyelet, a közös állampapírpiac és a költségvetési unió kialakítása, ez ugyanakkor szembe megy Németország érdekeivel, akik továbbra is arra játszanak, hogy csak annyit tegyenek az eurózónáért, hogy az még éppen ne roppanjon össze. Amíg ez a német politika kitart – és a milliárdos befektető szerint 2014-ben még biztosan kitart -, addig az eurózónára nem vár más, mint helyben járás.

Más a helyzet ugyanakkor Japánban és az Egyesült Államokban, ahol 2014 során Soros György megnyugtató növekedésre számít. Japán kilábal a deflációból, az Egyesült Államok pedig – a stabilizálódó költségvetésnek, a növekvő lakossági fogyasztásnak, a robogó energiaszektornak és a talpra álló építőiparnak köszönhetően – masszív fellendülést mutathat.

Érdekes kérdéseket vet fel ugyanakkor Kína, ahol a gondok forrása éppúgy politikai, mint az öreg kontinensen. Kína ugyanis épp az elkerülhetetlen gazdasági átmenet kellős közepén tart, amint egy ipar és export által hajtott feltörekvő gazdaságból egy erősödő lakossági fogyasztásra épülő országgá lép elő. Ez az előrelépés ugyanakkor számos buktatót rejt, az elkerülhetetlen gazdasági lassulástól, a politika rendszer stabilitásával kapcsolatos kockázatokon át egészen az elmúlt években felgyűlt kockázatos hitelekig.

A kínai átmenet egészen biztosan nem megy majd zökkenőmentesen, Soros szerint a befektetői szemmel alapvetően békésnek ígérkező 2014-es esztendőben ez jelenti majd a legnagyobb kockázatot. Talán még annál is nagyobbat, hogy mi lesz a politika ellentétek által béklyóba zárt eurózónával.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Bátran nyúlnának a jelzálog-hitelekhez a sztárközgazdászok

Ez ám az igazi rezsicsökkentés!

Hosszabb életet a férfiaknak!

Íme egy sikertörténet, amit lehet követni

Valóban kínai uralom vár ránk?

Az örökségek mentik meg a nyugdíjasokat?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr855726886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.05. 14:16:04

Soros már évek óta ugat a megszorítások ellen.De szarnak rá.
Végül igaza lett.

bankvezér 2014.01.05. 15:55:35

@Jóképességű Takarítónő:
Soros nem tud ugatni. A hiénák vonyítanak. :))

bankvezér 2014.01.06. 13:06:28

@Jóképességű Takarítónő:
Soros egyébként is mindig csak azt vonyítja, ami az ő érdeke.
Csak hát másnak, - aki sokkal erősebb Sorosnál, - más az érdeke! A vén hiénának már a föld alatt van a helye. :))

2014.01.07. 09:28:20

@bankvezér: Nagy vudu az öreg,mindig az esésre játszott,ebből lett kő gazdag.
Mert a tőzsde valamiért jobban szeret zuhanni egy kósza gagyi hírre is,mint sem emelkedni.
A befektetők hiper érzékenyek mindenre és azonnal pánikolnak.
Ezt használta ki Soros.
De szerintem neki már nem a pénz számít.

bankvezér 2014.01.07. 10:18:07

@Jóképességű Takarítónő:
"De szerintem neki már nem a pénz számít. "

Már régen belebolondult a pénzhajszába. Mindenkinek jobb lenne, ha a föld alatt lenne.
süti beállítások módosítása