Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az örökségek mentik meg a nyugdíjasokat?

2013.12.21. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ha az állam forrásai szűkülnek, felértékelődhetnek az örökségek. Már ha vannak.

A mai fiatalok jóval nehezebb helyzetben vannak, mint voltak a szüleik, vagyis kisebb valószínűséggel jutnak saját otthonhoz, kevesebb megtakarítással rendelkeznek, és kevesebbet tudnak félretenni idős napjaikra – derül ki az Institute for Fiscal Studies kutatóintézet tanulmányából. A kutatók hozzáteszik, hogy az 1960 után születettek nyugdíjas éveikre sokkal nehezebb helyzetben lesznek, mint a korábbi generációk, vagyis egyetlen esélyük van a nyugdíjas éveikben is fenntartani korábbi életszínvonalukat: ha örökölnek. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Reáljövedelem alakulása a brit gazdaságban életkor szerint, a négy megjelölt évtizedben születetteknél

Posztba_nagy_26.jpg

Az 1960 után, de még inkább az 1970 után születettek esetében igaz, hogy dolgozó életük során jóval kevesebbet tudnak/tudtak félretenni, mint a korábbi generációk. Az ingatlanárak közben reál értelemben még fel is mentek, vagyis ahogy megyünk előre az időben, a fiataloknak egyre nehezebb saját otthonhoz jutniuk. Emellett a nyugdíjas évükre is egyre kevesebbet tudnak félretenni, vagyis jóval kevesebb vagyonnal várják a tisztes öregkort, mint a szüleik.

Az 1970 után születettek – fekete vonal a fenti grafikonon – különösen izgulhatnak, a gazdasági válság, a társadalmon belüli jövedelmi különbségek és a magas munkanélküliség ugyanis oda vezettek, hogy a reáljövedelmük meredek lesiklópályára állt az elmúlt években. Drága ingatlanok, csökkenő reálbér, elégtelen megtakarítások: hogyan lesz ebből tisztes vagyon és nyugdíj 2-3 évtized múlva?

A tanulmány egyértelmű válasza az, hogy sehogy. Pontosabban önerőből sehogy, ha ugyanis az 1970 után születettek öröklik szüleik (tehermentes?) lakását és megtakarítását, akkor már esetleg elképzelhető, hogy a nyugdíjas évikre is fenn tudják tartani korábbi életszínvonalukat. A mostani fiatalok/középkorúak szerencséje az, hogy a brit gazdaságban - ez a fejlett világ egészére nagyjából igaz – szünet nélkül emelkedik azon fiatalok aránya, akik számíthatnak valamekkora örökségre.

Az 1970-es években születettek például 65-70 százaléka számolhat örökséggel, miközben 30 évvel ezelőtt még csupán 30 százalék lett volna ez az arány. Egy korábbi posztunkban bemutattuk, hogy a fejlett világban egyre több helyen ismerik be, hogy az állami nyugdíjrendszerek nem fenntarthatók. A soron következő évtizedekben tehát az állam egyre kevésbé fogja tudni eltartani az időseket, meglehet ugyanakkor, hogy nincs okuk az aggodalomra akkor, ha busás örökségre számíthatnak.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Kell-e félnie a forintnak a tapírtól?

Valamit kezdeni kell a nyugdíjakkal - a spanyol példa

Be van kódolva az összeomlás

Kell-e minden második magyarnak diploma?

Vitatkoznak a közgazdászok Ferenc pápával

Svájcifrank-hitelek: ezért emelkednek a kamatok!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr475697706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.12.21. 11:13:37

Magyarországon az örökségek is a bankok és az állami lenyúlógépezetnél fognak landolni,mert ügyesen kitalálták,hogy s miképp fosztogassák ki az embereket.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.12.21. 20:01:39

és a házakat meg lehet enni?
meg ha lesz mindenkinek 3 háza, akkor azokat senki se fogja megvenni

esetleg ha betelepítünk 1 millió kínait

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2013.12.21. 20:03:34

talán bevezetik addigra az alapjövedelmet,
ha már most sokan aláírják:
alapjovedelem.hu/

Brix 2013.12.21. 20:42:15

Ha az UK-ban problémák lesznek a nyugdíjak kifizetésével akkor mi lesz nálunk...Sok embernek a megfelelő éve sem lesz meg ahhoz, hogy egy minimál nyugdíjat kapjon.

béla a görög (törölt) 2013.12.21. 20:49:34

Attól függ mi az örökség...
Az aki 'én házam én váram' alapon - még életében megépíti a koporsóját valami emeletes hodály formájában az örökségnek sem lesz piacképes - esetleg téglaár/2 áron vagy telekáron. Úgyanigy kiadni is bajos lesz.

---
Érdekes, hogy ki kell(ett) vándorolnia 0.5-1 millió embernek, államosítási hullámnak kell végigsöpörni és 'fidesz' természeti csapásnak kell lennie ebben az országban, hogy az első értelmes gazdasági kérdések megjelenjenek - jó de miből élünk majd meg.

jogalany 2013.12.21. 22:02:30

aki egész életében fizeti az adót, az egészségügyi járulékot, és a nyugdíj járulékot, az nem kegyelemből kapja a nyugdíját.
Láthatóan az állam ma már nem esik kétségbe, ha a magánvagyont kell elvennie, erről szól az örökség rész.
Azon közép réteg, mely még életképes így elveszti szuverenítását. A totális állam kiépítése folyik, világ méretekben.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.12.21. 22:09:16

Nagyon jó felvetés a poszt. Igazából ez a fajta "kompenzáció" csak elodázza az időzített bomba robbanását amelynek egyik gyújtózsinórja az alacsony születésszám, a másik, a közvetlen ebből eredő, 30-40 éves késéssel jelentkező nyugdíjkatasztrófa.
Az alapkérdés az, hogy az értékpapírok helyett a más, kézzel fogható vagyontárgyak (arany, műkincsek, ingatlan) mennyire képesek helyettesíteni az ideális esetben optimális egyensúlyban levő generációk közti munkamegosztást és jövedelemtranszfert.

Az angol példánál maradva a brit jóléti társadalomban egy gyermeket vállalt pár hetvenes években szüetett gyermeke talán ki fogja tudni adni az egyik, szülei után rámaradt kecót a pakisztáni első vagy másodgenerációs bevándorlóknak vagy a gyermekeiknek, de London nem Anglia, Anglia nem Magyarország.

Ahol falvak néptelenednek el, és az eltűnő vidéki lakossággal elvész a mezőgazdasági tudás átadása is egyik generációról a másikra, ott a kazalban álló üres épületekkel vajmi kevésre megy az unokák megfogyatkozott nemzedéke.
A jóléti társadalom alapvető tévedése a társadalmi munkamegosztás és szolidaritás "államosítása" volt, sajnos ez vezetett a drámaian lecsökkent születésszámokhoz és a fenntarthatatlan társadalom demográfiai zuhanórepüléséhez.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.12.21. 22:11:08

@endike: Kizárólag a mézeskalács házakat. :-)

Henriette Ráczmolnár 2013.12.25. 11:35:56

@jogalany: egyetértek.
a folyamat így alakult.

1 a mai nyugdíjasok
a) fizettek maguk után járulékot (= személyes hozzájárulás),
ÉS
b) emellett az adójukból az állam gyest, gyedet, stb. családi támogatást transzferált ( = nem személyes hozzájárulás) annak a generációknak a felnövéséhez, taníttatásához, amelyik most fennen nyuggerezik, és erőszakkal csökkentené a nyugdíjakat (hogy magának ossza vissza az így "megtakarított" összeget)

2 a mai nyugdíjasok pénzén felnövesztett nemzedék kegyetlenül élezi a fiatal-idős ellentétet, hogy ideológiát teremtsen a nyugdíjasok kirablásához

3 és most a fenti kirablás esetére felhalmozott vagyonokra kezd ácsingózni (ide az örökséget tőled, hogy én majd jobban élhessek)

4 a nyuggerezést nagyban táplálja, hogy a T. aktív korosztályok közönségesen irigylik a nyugdíjasok mégoly szerény, de legalább fix jövedelmét

5 és már-már istent csinálnak magukból azért mert OMG gyerekük van (amiért súlyos pénzt zsarolnak ki a büdzséből)

6 és kifosztandó nyuggerektől elvárják, hogy nagymamást-nagypapást játsszanak a drágalátos kölkeikkel (= fizikai kizsákmányolás) és persze (jé, ha csak nem a nyugdíjukból) "kis pénzecskékkel is segítsék a fiatalokat"

7 mindezt a "gyerekvállalás mint a magyarság fennmaradásának záloga" állami szintre emelt ideológiája, már csaknem szentsége támogatja.

hát kedves ifjú feltörekvő aktívkáim: tőlem a kötelezően fizetendő járulékon és a kötelezően fizetendő adókon kívül se most, se majd később nem fogtok látni egy vasat sem. és ha lesz olyan párt, amelyiknek lesz mersze visszavenni a gyerekpénzekből, arra fogok szavazni.

bargiz 2014.01.07. 15:46:47

Fentiekkel mindenben egyetértek, de szerencsére csak a tehetetlen, tehetségtelen fiatalok kotorásznak a "nyuggerek" zsebében, mert magukat nem képesek menedzselni, ezek másokban keresik a hibát.A nyugdíjast divat lett ilyenek körében minden bajuk okozójának nevezni. Bizony a mi pénzünkön fenntartott intézményeben nőhettek fel, tanulhattak, felnőttként is azokat az infrastrukturákat élvezhetik, ami a ma már nyugdíjasok munkájának az eredménye. Nekünk soha eszünkbe nem jutott a nyugdíjas szüleinkre irigykedni,vádaskodni, önhibánktól úgy próbálkozni megszabadulni, hogy a végén még magunk is elhittük volna,hogy a hiba az idős emberben keresendő.
süti beállítások módosítása