Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Vitatkoznak a közgazdászok Ferenc pápával

2013.12.15. 08:31 Pénzügyi Szemle

A közgazdász kimutatja, hogy a szabad piacgazdasággal rendelkező országokban sokkal több a pénz, gyorsabb a növekedés, és még a szegényebbek is jobban járnak.

Ferenc pápa első saját dokumentuma, az Evangelii Gaudium című apostoli buzdítás alaposan felkorbácsolta a kedélyeket közgazdász körökben, különösen azon megállapításaival, melyek kritikus hangon szólnak a szabad piacról és a nyugati világ gazdasági rendjéről. A pápa természetesen kapott hideget-meleget a közgazdászoktól (egy korábbi posztunkban Samuel Gregg, az amerikai Acton Intézet deklaráltan katolikus kutatójának elemzését közöltük), akik közül Nicolás Cachanosky, a University of Denver közgazdász professzora statisztikákkal és grafikonokkal felvértezve mond véleményt a pápai kritikáról. Az eredeti elemzés itt érhető el.

A legfőbb kérdés, melyet Nicolás Cachanosky vizsgál az, hogy vajon nagyobb gazdagságot, gyorsabb növekedést és a szegények számára jobb életkörülményeket biztosít-e a szabad piac, mint a kevésbé, vagy egyáltalán nem szabad gazdaságok. A következő grafikonon a különböző szabadsági fokkal rendelkező piacokon feljegyezett átlagos egy főre jutó GDP (fenti grafikon) és a gazdaság növekedési üteme látható (lenti). Túl sok komment nem szükséges, a grafikonokról leolvasható, hogy annál gazdagabb egy ország, és annál gyorsabb a gazdasági növekedés, minél inkább adottak a szabad piacgazdaság feltételei.

Graf_1_1.jpg


Addig rendben is van, hogy a szabad piaccal rendelkező országok több pénzt termelnek, felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy ezeket a pénzeket mennyire egyenlően osztják el. Az alábbi grafikon erre a kérdésre keresi a választ. A grafikon felső részén az látható, hogy az adott társadalmak legszegényebb 10 százaléka mekkora részt hasít ki a teljes gazdasági teljesítményből, a lentin pedig az látszik, hogy dollárban számolva mekkora ez a szelet.

Graf_2.jpg

Tény, hogy mind a szabad, mind a kevésbé szabad piacgazdaságokra igaz, hogy a társadalom legszegényebb 10 százaléka mindössze a jövedelmek megközelítőleg 2,5 százalékával rendelkezik, ez a 2,5 százalék ugyanakkor a szabad országokban jóval több, mint a kevésbé szabad országokban. A közgazdász végső következtetése az, hogy azon túl, hogy a szabad piacgazdaságokban sokkal több a pénz és gyorsabb a növekedés, ezekben az országokban abszolút értelemben a szegények is sokkal jobban járnak. Vagyis, nagyobb tortából mindenkinek nagyobb jut.

Posztunkban természetesen nem állítjuk, hogy a közgazdásznak lenne igaza, a pápa pedig tévedne, és bizonyára számos apró olyan részlet létezik, melyeket a fenti statisztikák elfednek…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Svájcifrank-hitelek: ezért emelkednek a kamatok!

Beteg gyermek Európa szívében

Megszakadsz a munkában? - A szüleid a hibásak!

Egyesüljön az USA és Kanada?

Nem mindenki örül Londonban a magyaroknak

Stiglitz már temeti az eurót

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr255687370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.12.15. 12:03:24

"Túl sok komment nem szükséges, a grafikonokról leolvasható, hogy annál gazdagabb egy ország, és annál gyorsabb a gazdasági növekedés, minél inkább adottak a szabad piacgazdaság feltételei."

Az óvodában is az a gyerek hízik kövérebbre, amelyik (büntetlenül) eleheti a többiek ételét.

zona62 2013.12.15. 16:01:37

Ez a pápai kontra sok sebből vérez.
Pl hogyan határozták meg a szabadsági fokokat?
Mivel pl Kina(általában a k.ázsiai tigrisek) magasan felülmúlja a "most free" csoportot is növekedési rátában,de szabad gazdaságnak nevezni,hát khm..
A másik probléma a középosztály ,a zöm jövedelmének növekedési rátája.Köztudott az amerikai példán,hogy a "most free" GDP növekmény oroszlánrészéből a legfelső réteg profitál(főleg igy van a válság kitörésétől),mig a közép jövedelme jó esetben stagnál.

is 2013.12.16. 07:44:19

@poszt: ezekben a statisztikákban ugye az a csalás, hogy olyan országokat, akik két évszázada gépesítettek, olyanokkal vetünk össze, ahol ma sincs tiszta ivóvíz. semmi köze a politikai berendezkedéshez, legfeljebb korrelál vele. ha hat oszlop lenne, akkor Kína lenne az egyik, India a másik, és ott látszana, hogy a két politikai berendezkedés közül a demokrácia semmilyen előnyt nem ad.

a GDP növekedéses statisztika pedig azért csalás, mert a kiválasztott időszak éppen hogy a nyugati világ leghosszabb válságmentes időszakát tartalmazza az elmúlt (több)száz évből, tehát a létező legnagyobb értéket mutatja, és így is alig van előnye.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.16. 11:52:08

Nyilván én is afelé hajlok, hogy a szabad piacgazdaság mellett még a szegényeknek is jobb, viszont ezek az ábrák azért nem bizonyítanak semmit, mert nem lehet megállapítani, hogy a szabad piacgazdaság eredményezi a jólétet, vagy a gazdag országok jobban megtehetik, hogy szabad piacgazdaságuk legyen. Csak mert ha a történelmet nézzük, Európa azért egészen más társadalmi berendezkedésekkel is volt már az élen gazdasági fejlettségben.

Szóval egyetértek azzal, amit is is ír, nem szerencsés összevetni a törzsi társadalomból éppen kilépett országokat a világ élvonalával. India a legjobb példa, hogy a demokratikus berendezkedés és a piacgazdaság nem feltétlenül jár együtt a jóléttel. Egyébként ez az, amit az emberek nem értettek meg máig a rendszerváltás óta, és ezért szavaznak meg állandóan populista politikusokat, mert még mindig azt várják, hogy kolbászból legyen a kerítés.

emlős 2013.12.17. 21:46:14

"A legfőbb kérdés, melyet Nicolás Cachanosky vizsgál az, hogy vajon nagyobb gazdagságot, gyorsabb növekedést és a szegények számára jobb életkörülményeket biztosít-e a szabad piac,"
Szerintem irreleváns a kérdésfeltevés. A közgazdászokon kívül érdekel valakit, hogy mekkora a gazdaság, vagy hogy milyen gyors a növekedés (főleg, ha az esetleg lufi, vagy más erőforrások kárára megy), és meglepne ha az életkörülmények csak a bevételektől függenének.
A piacgazdaság eme kutató által leírt védelme egy szegénységi bizonyítvány. Számomra a GDP-vel való machinálás nem relevánsabb annál, minthogy örül-e az Isten. Szégyen lenne, ha egy rendsuer a saját fogalmi rendszerében nem tudná megvédeni magát, bár itt kilóg a lóláb.
Amúgy a felettem lévőkkel is mélységesen egyetértek. :)

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.12.23. 06:26:49

@bankvezér: Jaja.
A közgazdászok okos emberek. Okosabbak annál, hogy túl sokat kössenek a kizsákmányolt milliók orrára.

Ez a bizonyos freetrade egy jól hangzó faló. Karl Marx is szeretette ostorozni, ahol tudta, mert abban az időben már embertelen méreteket öltött a kizsákmányolás.

Most, hogy végre eltakarították a szocializmust az útból, vissza lehet vezetni a birkákat a karámba.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.12.23. 06:30:28

@zona62: kína maga az álom a freetradenek, mert azt csinálhat a gyárakban az elnyomott munkásosztállyal, amit csak akar.
Az a szabadság, amit a "szabad akármilyen nyomorúságos pénzért milliókat güriztetni" jelent, egyenlő a freetrade céljaival.
süti beállítások módosítása